Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 31 сiчня 2020, 13:26
34195
7

«Шо, знов?». Дитячі помилки Підгрушної та Бех стають мейнстрімом

Денис Шаховець – про три дискваліфікації збірної України за місяць

| Оновлено 31 сiчня 2020, 13:26
34195
7
«Шо, знов?». Дитячі помилки Підгрушної та Бех стають мейнстрімом
Жив-був пес

В останніх числах січня увага біатлонної громадськості в першу чергу прикута до юніорського чемпіонату світу, який мало цікавий для більшості неспортивних ЗМІ. Проте, новина про другу дискваліфікацію збірної України за тиждень облетіла величезну кількість видань, в тому числі закордонних.

Ви здивуєтеся, але почалася ця історія з дискваліфікаціями ще в 2019 році. У лютому Катерина Бех виграла для України дві золоті медалі юніорського чемпіонату світу, завдяки чому отримала запрошення в кінці року взяти участь в першій в історії Різдвяній гонці для юніорів.

Була ще одна дискваліфікація

У шоу-гонці під назвою Talent Team Challenge-2019, яка пройшла 28 грудня в Гельзенкірхені в рамках традиційної «дорослої» Різдвяної гонки, брали участь 12 біатлоністів, по два в шести командах. І те, що один дует був представлений українцями – вже саме по собі досягнення для вітчизняного біатлону.

Бех, як і п'ять інших зірок-юніорів, отримала можливість вибрати собі в якості партнера будь-якого спортсмена зі своєї юніорської збірної. Вибір був цілком очевидний. Богдан Цимбал – найбільш прогресуючий на той момент ще юніор.

Катерина Бех та Богдан Цимбал в Гельзенкірхені

Читайте також: В Обергофі дебютував українець, який в юніорах бігав успішніше за Підручного

На жаль, Talent Team Challenge-2019 не транслювали по ТБ, не було й текстової трансляції в добре знайомій для більшості любителів біатлону SIWIDATA. Як же дізнатися результати гонки? Залишалося сподіватися, що ними поділиться з вболівальниками український біатлонний сайт, який не так давно носив назву Федерації біатлону України і, незважаючи на зміну власника, продовжує співпрацювати з нею.

Але цього не сталося ні наступного дня після гонки, ні на початку нового року. Точніше, взагалі не сталося. Автор цих рядків намагався знайти результати на офіційному сайті Різдвяної гонки – навіть там їх не було. Тільки декілька зарубіжних біатлонних сторінок в соціальних мережах поділилися результатами, однак їх лише з натяжкою можна назвати перевіреним джерелом.

6. Ekaterina Bekh/Bogdan Tsymbal –UKR- (13) disqualifiziert

У цих протоколах біля української команди стоять літери DSQ. Тобто, судячи з усього, Бех та Цимбала дискваліфікували. Місяць тому, до того, як це стало мейнстрімом, дискваліфікації цілком можна було здивуватися і засумніватися в достовірності такої інформації.

У Федерації біатлону України автентичність такої інформації не підтвердили, але й не спростували. Мовляв, за словами особистого тренера Катерини Іллі Лопухова, вона зайняла друге місце в дуельній стрільбі, а в самій гонці українці посіли шосте місце. Можливо, Лопухов не все розповів федерації, а може, дискваліфікацію, як і її причину, вирішили просто приховати?

Але все таємне колись стає явним. Відома людина з біатлонної периферії на умовах анонімності повідомила, що в Гельзенкірхені Бех банально зрізала дистанцію, за що й заробила дискваліфікацію.

Дитяча помилка Підгрушної

Час минав, і вся ця дивна історія потроху почала забуватися, але неприємний епізод, який стався 25 січня, змусив про неї згадати. 33-річна біатлоністка збірної України Олена Підгрушна, капітан команди, чемпіонка світу та олімпійська чемпіонка, припустилася дитячої помилки.

У змішаній естафеті на шостому етапі Кубка світу в словенській Поклюці Підгрушна була фінішером. На останній стрільбі Олена спочатку стала на чужий килимок, а потім переступила на потрібний, не надягнувши при цьому гвинтівку. Тим самим українка порушила правила техніки безпеки.

Олена Підгрушна

«Швидше за все, суддя показав неправильний рубіж словенці, яка йшла поруч зі мною. Я на спуску стояла в спину за нею і орієнтувалася по ній. І перед тим на трасі хтось мені кричав, що я десята, тому я абсолютно не здивувалася тому, що потрапила на десяту установку.

І потім, коли я вже зняла зброю, тримала її в руках і почала підготовку, в цей момент суддя махає рукою словенці, вказує на десяту установку. Ну і мені показує, мовляв, переходь далі. А оскільки все це відбувалося буквально протягом якоїсь секунди, я не встигла зрозуміти, що відбувається і зорієнтуватися, що потрібно взяти знову зброю і після того перейти на інший килимок. Адже будь-який перехід, згідно з правилами, повинен відбуватися з надітою зброєю», - прокоментувала неприємний інцидент Підгрушна після гонки для сайту «Український біатлон».

Ніхто не застрахований

Навіть після помилки Підгрушної все можна було без докорів сумління відкинути на випадковість і банальне невезіння. З ким не буває? У 2013 році сам Мартен Фуркад знатно схибив. У стартовій гонці сезону 2013/14, якою була змішана естафета, перед останнім етапом з величезним відривом від інших команд лідирувала збірна Франції. Але на стійці Фуркад-молодший не тільки примудрився заробити три кола штрафу, а й дві штрафні хвилини за те, що не використав останній додатковий патрон.

Безглузда помилка Фуркада

До слова, тоді саме завдяки «факапу» Фуркада збірна України замість четвертого місця піднялася на третю сходинку п'єдесталу пошани. Спочатку коментатори говорили про одну штрафну хвилину, і якби ця інформація виявилася правдивою, то Андрію Дериземлі не вистачило б лише однієї десятої секунди до бронзи, а це - якраз та мить, коли українець підняв руки, випередивши в фінішному створі італійця Лукаса Хофера. Але тоді Андрій просто не знав про помилку Фуркада і радів маленькій перемозі.

Ніколи такого не було, і ось знову

Якщо Фуркад використав менше запасних патронів, ніж прописано в правилах, і відправився на штрафні кола, то Катерина Бех вчинила з точністю до навпаки. 29 січня, на четвертий день після помилки Підгрушної, їй довірили бігти останній етап в естафеті на юніорському чемпіонаті світу-2020. Українки після провального другого етапу вже не претендували на медалі, але все одно намагалися фінішувати якомога вище. Катерина так захопилася відіграванням позицій, що використала чотири запасних патрони на стрільбі лежачи.

Після восьми пострілів, одна з п'яти мішеней залишилася незакритою, тому за правилами українка повинна була відправитися на коло штрафу. Замість цього, Катерина вистрілила ще один патрон, що є грубим порушенням правил. До речі, ту мішень їй вдалося закрити, коло штрафу Бех так і не пробігла. На фінішному колі вона зробила справжній подвиг, відігравши величезне відставання і фінішувавши сьомою. Але все це було зроблено дарма, адже результат України був анульований.

Чому у Бех був «зайвий» патрон?

Катерина Бех

Деякі вболівальники з подивом відреагували на помилку Бех, не розуміючи, звідки у неї міг бути зайвий патрон. Насправді, в дрібнокаліберних гвинтівках, в індивідуальному порядку, може бути передбачено до 10 місць для додаткових патронів.

Можна взяти з собою всі 10, але, як правило, біатлоністи обмежуються 1-2 понад необхідне. На випадок осічки, втрати запасного патрона або іншого форс-мажору.

Збіг чи закономірність?

Як відомо, один раз – це випадковість, два – збіг, а три – закономірність. Для уникнення ще одного повторення, біатлоністам і тренерам (в тому числі дитячим) буде не зайвим час від часу здавати заліки по правилам, за недотримання яких можуть дискваліфікувати або оштрафувати.

Дуже навіть добре, що ці помилки були допущені не на Олімпійських іграх, і наша збірна була далекою від боротьби за медалі. Можна сказати, відбулися легким переляком. Головне – всім зробити правильні висновки.

Денис ШАХОВЕЦЬ

Оцініть матеріал
(101)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Баєру на замітку: вискочки ніколи не повторюють чемпіонський тріумф
Футбол | 26 квітня 2024, 11:35 15
Баєру на замітку: вискочки ніколи не повторюють чемпіонський тріумф

Згадуємо несподіваних чемпіонів топ-5 у контексті їхнього наступного сезону

6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді
Теніс | 25 квітня 2024, 19:15 10
6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді

Коко Гофф несподівано легко знищила Аранчу Рус на ґрунті

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
peluita
идёт слив типичный, только кого?
Kiziak
Ихнее место на ферме ,коров доить😣😣😣
common_sense
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Василий Будник
Вверху на картинке волк на Пидгрушную похож.
Leo Leo
Девки бегут ни о чем не думая,лишь бы из Украины убежать..