Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 09 грудня 2019, 10:27
10144
5

Естерсунд-2019. Срібло Джими, дебют Блашко, і камбек Фуркада

Денис Шаховець підводить підсумки першого етапу Кубка світу сезону-2019/20

| Оновлено 09 грудня 2019, 10:27
10144
5
Естерсунд-2019. Срібло Джими, дебют Блашко, і камбек Фуркада
Український біатлон. Юлія Джима
З 30 листопада по 8 грудня шведський Естерсунд приймав перший етап Кубка світу сезону 2019/20. Збірна України в черговий раз зуміла покинути стартовий етап не з порожніми руками, але оптимізму медаль Юлії Джими не надає.
 
В Естерсунді відбулися 8 гонок, і всі вони увійшли в загальний залік Кубка націй, тому з точки зору боротьби за квоти цей етап був важливим не менше, ніж чемпіонат світу. Українські біатлоністи могли відправитися в Хохфільцен з більш солідним медальним доробком, якби у стартовій гонці трохи більше пощастило.
 
Втрачена перемога
 
Першою гонкою сезону була одиночна змішана естафета, в якій Україну представляли Анастасія Меркушина та Артем Тищенко. Наш дует після першого етапу завдяки ідеальній стрільбі Меркушиної захопив лідерство і мав всі шанси на перемогу. Аж до шостого вогневого рубежу гонка для українців складалася ідеально, але на другій для себе стрільбі стоячи Меркушина потрапила в порив вітру і відправилася на три кола штрафу.
 
 
Після завалу Анастасії, наша команда випала з числа претендентів на медалі. На останньому етапі перші два місця розігрували німець Ерік Лессер і швед Себастьян Самуельсон. Саме останній краще впорався зі стрільбою і привів Швецію до перемоги в першій гонці сезону. Німцям довелося задовольнятися срібними медалями, а трійку призерів замкнули норвежці.
 
Артем Тищенко зумів впоратися зі стрільбою і фінішував четвертим, залишивши позаду команду Естонії. Варто зазначити, що жодна команда в зв'язку з сильним вітром не зуміла пройти гонку без штрафних кіл.
 

1. Швеция Швеція (2+11)  36:42,1
2. Германия Німеччина (1+9)  +18,1
3. Норвегия Норвегія (1+16)  +40,1
4. Украина Україна (3+6)  +56,9
5. Эстония Естонія (1+8)  +1:01,6
6. США США (1+16)  +1:17,0

Без капітана ніяк

У класичному міксті збірна України виступала без Дмитра Підручного, у якого за день до гонки виникли проблеми зі спиною. Замість капітана на останньому етапі виступив Тарас Лесюк. Але гонка не задалася для наших спортсменів ще до того, як Лесюк вийшов на дистанцію.

Віта Семеренко досить непогано пробігла перший етап і передала естафету Дар'ї Блашко п'ятою, в 38 секундах від лідера. Для екс-білоруски ця гонка стала дебютною естафетою за збірну України, тому не дивно, що після етапу Блашко наша команда програла Італії ще хвилину. Але варто зазначити, що зі стрільбою Дар'я впоралася, використавши тільки один додатковий патрон.

А ось для наших чоловіків робота на вогневих рубежах стала каменем спотикання: Артем Прима і Тарас Лесюк заробили по колу штрафу. На лижні останній також не вразив і привіз України на 15 фінішну позицію. Але не варто забувати про те, що свого часу чемпіон світу Підручний також провалив дебютну естафетну гонку на Кубку світу, так що будемо сподіватися, що Лесюк в майбутньому зможе прогресувати і колись стане лідером команди.

Тарас Лесюк (в центрі)

Впевнену перемогу в змішаній естафеті здобула збірна Італії, яка вже на першому етапі захопила лідерство завдяки відмінному виступу Лізи Віттоцці. Норвежець Йоханнес Бьо ідеально пройшов останній етап і був близький до того, щоб скласти конкуренцію Домініку Віндішу на фініші, однак зміг лише фінішувати за спиною у італійця. Трійку призерів замкнула збірна Швеції.

Результати змішаної естафети:

1.  Италія  (0+9)  1:05:56,1
2. Норвегия Норвегія  (0+15)  +4,1
3. Швеция Швеція  (0+11)  +59,9
4.  Росія  (1+13)  +1:44,9
5.  Австрія  (1+10)  +1:53,6
6.  Швейцарія  (1+15)  +1:55,5
...
15. Украина Україна (2+12)  +3:52,3

Бьо-атлонний спринт

Українські біатлоністи підійшли до першої особистій гонці сезону в досить слабких кондиціях. Нікому не вдалося відстрілятися без промахів, на лижні було досить велике відставання від лідерів.
 
У таких реаліях тільки Артем Прима з двома промахами в пасиві зачепився за очкову зону, ставши 35-м. Участь Підручного в спринті довгий час було під питанням, але він виступив і, пробігши чотири штрафні кола за промахи, став найгіршим з українців - 64-е місце.
 
 
Тар'єй та Йоханнес Бьо
 
Практично ідеальною гонкою цей спринт став для братів Бьо! Обидва допустили по одному промаху, але продемонстрували приголомшливу швидкість на лижні і посіли перші два рядки фінішного протоколу. Йоханнес здобув перемогу, а Тар'єй завоював срібло.
 
Сенсаційно вперше в кар'єрі на п'єдестал пошани Кубка світу піднявся росіянин Матвій Єлісєєв, який з чистою стрільбою став третім, посунувши співвітчизника Олександра Логінова на четверту позицію. Француз Мартен Фуркад з двома промахами показав п'ятий результат.
 

1.  Йоханнес Тінгнес Бьо (1+0)  24:18,3
2.  Тар'єй Бьо (0+1)  +19,0
3.  Матвій Єлісєєв (0+0)  +19,9
...
35.  Артем Прима (0+2)  +1:47,9
46.  Руслан Ткаленко (0+2)  +2:00,2
51.  Антон Дудченко (1+1)  +2:05,1
53.  Тарас Лесюк (1+0)  +2:05,3
64.  Дмитро Підручний (1+3)  +2:24,5

Віта в десятці найсильніших

Італійка Доротея Вірер вийшла на жіночий спринт в жовтому бібі лідера завдяки перемозі в загальному заліку Кубка світу за підсумками минулого сезону. Вірер була далеко не найкращою на лижні, проте дуже швидко працювала на вогневих рубежах і навіть з одним колом штрафу зуміла здобути перемогу.

Доротея Вірер

Компанію Вірер на п'єдесталі пошани склали норвежка Марте Олсбю Ройселанд і чешка Маркета Давидова. Ройселанд була на дистанції ракетою і навіть два кола штрафу не завадили їй посісти друге місце. До перемоги норвежці не вистачило менше дев'яти секунд. Давидова несподівано впоралася зі стрільбою і здобула бронзу.
 
Українці Віті Семеренко вдалося замкнути десятку найсильніших. На першому рубежі Віта заробила коло штрафу і здавалося, що на високе місце претендувати вже не зможе, але на другому колі була досить швидка на лижні і, впоравшись ідеально зі стійкою, показала високий результат на фініші.
 
Також в очки вдалося потрапити Валі Семеренко, з одним промахом вона стала 24-ю. Дар'я Блашко, Анастасія Меркушина та Надія Бєлкіна через слабку швидкість проходження дистанції опинилися за межами топ-40.
 

1.  Доротея Вірер  (0+1)  19:48,5
2.  Марте Олсбю Ройселанд  (2+0)  +8,6
3.  Маркета Давидова  (0+0)  +11,9
...
10.  Віта Семеренко  (1+0)  +41,1
24.  Валя Семеренко  (1+0)  +1:04,5
42.  Дар'я Блашко  (0+1)  +1:37,4
49.  Анастасія Меркушина  (2+0)  +1:51,9
66.  Надія Бєлкіна  (0+2)  +2:23,0

Рекорд Підручного у французький день

Чоловіча індивідуальна гонка стала однією з найбільш вдалих в історії французького біатлону, адже відразу п'ять представників країни вина і жаб завершили гонку в топ-7 фінішного протоколу. Мартен Фуркад, допустивши єдиний промах на останньому рубежі, здобув перемогу, Сімон Дестьйо з одною штрафною хвилиною став другим, а Кантену Фійону Майє навіть три штрафних хвилини не завадили замкнути трійку найсильніших.
 
Четверте місце посів Емільєн Жаклен, для нього це найкращий результат в кар'єрі на Кубку світу. І п'ятим представником Франції в сімці найсильніших став Фаб'єн Клод, який також встановив персонал бест. Раніше він жодного разу не потрапляв в топ-10, тому сьоме місце для нього - великий прогрес.
 
 
Сімон Дестьйо і Мартен Фуркад
 
Норвежець Йоханнес Бьо виступив на подив слабко. Цього разу він і на стрільбі залишив незакритими дві мішені, і на лижні програв лідерам досить багато, тому як підсумок - десяте підсумкове місце. Такий слабкий виступ не дозволив йому зберегти за собою жовтий біб лідера загального заліку Кубка світу. У Хохфільцені як мінімум в першій гонці в жовтому кольорі буде стартувати Мартен Фуркад.
 
Капітан чоловічої збірної України Дмитро Підручний виходив на старт з метою вперше в кар'єрі потрапити в топ-40 за підсумками індивідуальної гонки. Якось так склалося, що чемпіон світу в персьюті раніше ніколи набирав очки в гонці на 20 кілометрів. І Підручний може бути собою задоволений: після двох промахів на першому рубежі він зібрався, надалі стріляв практично ідеально і посів 20-е місце.
 
Також потрапити в залікову зону вдалося Артему Примі, з 4 штрафними хвилинами він розташувався на 38-му рядку фінішного протоколу. Руслан Ткаленко, Артем Тищенко та Антон Дудченко не пробилися навіть у топ-50.
 

1.  Мартен Фуркад (0+0+0+1)  53:11,9
2.  Сімон Дестьйо (0+1+0+0)  +12,7
3.  Кантен Фійон Майє (2+0+0+1)  +1:50,8
...
20.  Дмитро Підручний (2+0+0+1)  +4:14,5
38.  Артем Прима (1+2+0+1)  +5:57,0
54.  Руслан Ткаленко (0+1+0+2)  +6:56,6
74.  Артем Тищенко (1+0+1+0)  +8:54,5
84.  Антон Дудченко (0+1+1+3)  +9:38,8

Перша медаль сезону

Українка Юлія Джима через зіткнення з французькою біатлоністкою на тренуванні була змушена пропустити перші гонки сезону. Навіть участь киянки в індивідуальній гонці довгий час була під питанням, але в минулому сезоні в словенській Поклюці їй вдалося здобути першу особисту перемогу саме в цій дисципліні. Напевно, перемога річної давнини надала 29-річній українці додаткової мотивації зробити подвиг.
 
Проблеми на стрільбі мали практично всі біатлоністки. З двома промахами француженки Жюстін Бреза і Жюлья Сімон зуміли до останньої стрільби Джими закріпитися на перших двох рядках фінішного протоколу, але в індивідуальній гонці святкувати перемогу задовго до її кінця не можна, і ця індивідуалка ледь не стала тому підтвердженням.
 
 
Юлія Джима
 
Джима стала єдиною біатлоністкою, кому вдалося закрити всі 20 мішеней. З таким результатом українка вирушила на фінішне коло з найкращим часом, але перевага над француженками була крихітною - 6 і 11 секунд над Бреза і Сімон відповідно. Проте, Юлія віддала на трасі всі сили і зуміла завоювати срібну медаль, програвши переможниці гонки лише 11 секунд.
 
Бреза здобула перемогу, а для Сімон це третє місце стало дебютним подіумом на Кубку світу. Екс-білоруска Дар'я Блашко після двох промахів на першому рубежі зібралася, в подальшому закрила всі мішені і набрала перші залікові очки вже в другій особистій гонці за Україну, ставши 21-ю. З трьома хвилинами штрафу вдалося набрати очки також Віті Семеренко і Анастасії Меркушиній, а ось Валі Семеренко п'ять промахів завадили потрапити навіть в топ-50.
 

1.  Жюстін Бреза  (2+0+0+0)  42:35,1
2.  Юлія Джима  (0+0+0+0)  +11,1
3.  Жюлья Сімон  (0+0+0+2)  +17,7
...
21.  Дар'я Блашко  (2+0+0+0)  +2:50,9
28.  Віта Семеренко  (0+1+0+2)  +3:37,4
31.  Анастасія Меркушина  (0+0+1+2)  +3:57,0
57.  Валя Семеренко  (1+1+2+1)  +5:34,4

Неочікуваний гідний результат

Мало хто вірив, що Україні вдасться посісти високе місце в чоловічій естафеті, але тренерський штаб збірної грамотно розставив спортсменів по етапах. Забійником був Артем Тищенко, який ідеально відпрацював на вогневих рубежах і заклав першу цеглину в успіх.

Артем Прима, Руслан Ткаленко і Дмитро Підручний стріляли гірше, але, на відміну від багатьох суперників, обійшлися без штрафних кіл, і наш капітан зумів фінішувати шостим, пропустивши вперед лідерів світового біатлону.

Норвезькі біатлоністи зуміли поквитатися з французами за індивідуальну гонку і здобули перемогу. Мартену Фуркаду і компанії пройшлося задовольнятися срібними нагородами, а третя позиція несподівано дісталася італійцям, які залишили за спиною команди Росії та Швеції.

Збірна Норвегії

Результати чоловічої естафети:

1. Норвегия Норвегія  (0+9)  1:10:30,4
2.  Франція  (1+7)  +32,3
3.  Італія  (0+8)  +1:27,1
4.  Росія  (1+10)  +1:41,4
5. Швеция Швеція  (2+12)  +2:00,7
6. Украина Україна (0+9)  +2:32,7

Сенсаційні швейцарки

Жіноча збірна України виходила на заключну гонку першого етапу в якості бронзового призера минулого чемпіонату світу, який в березні відбувся якраз в Естерсунді. Правда, склад нашої команди трохи змінився. Роль фінішера дісталася дебютантці Дар'ї Блашко, для якої ця жіноча естафета стала дебютною на Кубку світу.

Гонка почала складатися невдало для нашої команди вже з першого етапу. Анастасія Меркушина використовувала два додаткові патрони, показала лише дев'ятий час на лижні і передала естафету Джимі дев'ятою. Юлія стріляла ще гірше і здавалося, що піднятися вище українки вже не зможуть, проте Віта Семеренко зуміла відправити Блашко на фінішний етап восьмою.

Блашко виступила досить непогано, як для дебютної гонки. Тільки на стійці з шести пострілів закрила всі мішені, але зберегти восьму позицію не змогла. На останньому колі її без проблем обійшла чешка Єва Пушкарчікова.

Перемогу здобули швидкісні норвежки, які досить несподівано обійшлися без штрафних кіл. Друге місце сенсаційно посіла команда Швейцарії. Сестри Гаспарін і Лєна Хеккі стали найкращими снайперками ​​гонки, вони на чотирьох використовували тільки чотири запасних патрони. Третіми стали шведки, а німкені зовсім небагато програли лідерам, але через коло штрафу завершили гонку четвертими.

Результати жіночої естафети:

1. Норвегия Норвегія  (0+10)  1:11:08,7
2.  Швейцарія  (0+4)  +8,5
3. Швеция Швеція  (0+8)  +10,2
4. Германия Німеччина (1+9)  +15,5
5.  Росія  (0+9)  +1:37,7
6.  Франція  (0+9)  +2:07,3
7.  Австрія  (0+7)  +2:09,5
8.  Чехія  (1+13)  +2:31,3
9. Украина Украхна (0+8)  +2:47,1

Зміни в загальному заліку

Мартен Фуркад

Володар семи Великих кришталевих глобусів француз Мартен Фуркад, який завершив минулий сезон достроково, поїхавши додому після чемпіонату світу, повернув собі жовту майку лідера. Він на вісім очок випереджає найближчого переслідувача, норвежця Тар'єя Бьо. Переможець загального заліку за підсумками минулого сезону Йоханнес Бьо третій, він має лише на один бал менше, ніж у його старшого брата.

Як мінімум на старт спринту в жовто-червоній майці вийде італійка Доротея Вірер, яка очолює жіночий тотал з 96 очками. Її співвітчизниця і головна суперниця в боротьбі за Кубок світу за підсумками минулого сезону Ліза Віттоцці етап в Естерсунді провалила, у неї тільки 32 пункти. Друга в даний момент чешка Маркета Давидова (78 очок), третя норвежка Марте Ройселанд (76).

Боротьба за квоти

Після етапу в Естерсунді чоловіча та жіноча збірні України зробили заділ на збереження діючих квот. Команда Юрая Санітри займає високе сьоме місце в рейтингу Кубка націй, а у підопічних Валерія Лєснікова дев'ята позиція. Піднятися в топ-5 і чоловікам, і жінкам навряд чи вдасться, але і про виліт з десятки найсильніших поки й мови бути не може. Втім, розслаблятися рано, попереду спринти і естафети в Австрії, там потрібно, як мінімум, тримати планку.

Що далі?

Боротьба за Кубок світу продовжиться в австрійському Хохфільцені, який прийме другий етап з 13 по 15 грудня. Очікується, що до жіночої збірної України приєднається капітан Олена Підгрушна, вона добре проявила себе на етапі Кубка IBU в Шушені, посівши друге місце в спринті. Надія Бєлкіна відправляється на Кубок IBU, разом з нею туди може поїхати і Анастасія Меркушина. Будемо сподіватися, що така ротація призведе до поліпшення результатів нашої команди.

Біатлонний сезон-2019/20: розклад, анонси, трансляції, результати

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

МІЛЕВСЬКИЙ: «Хочу знайти нападника в Динамо, який був би схожий на мене»
Футбол | 24 квітня 2024, 21:47 13
МІЛЕВСЬКИЙ: «Хочу знайти нападника в Динамо, який був би схожий на мене»

Екс-форвард «Динамо» хоче повернутися лише до київського клубу

Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі
Футбол | 24 квітня 2024, 18:08 1
Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі

Для когось із них прийдешнє літо, ймовірно, принесе момент, коли доведеться попрощатися

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Vbolivalnyk-Peter
З Меркушиною цікава ситуація... Під час останньої естафети коментатори згадали про цікаву деталь - збори міні-командою Меркушиних, під час яких Настя іноді програвала своїй сестрі, яка на 10!!! Років молодша.
Василий Будник
Хорошо бы интервью во время трансляций давать не во весь экран, а где-то в уголке.
alekos59
Красноносый прав-главные победы впереди.
vizuals
"Лесюк в будущем сможет прогрессировать и когда-то станет лидером команды."