Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 29 жовтня 2019, 11:50
6123
0

Рімейк фіналу ЛЧ і різні бомбардирські подвиги

Sport.ua розповідає про головне, що відбулося в останньому турі європейських топ-ліг

| Оновлено 29 жовтня 2019, 11:50
6123
0
Рімейк фіналу ЛЧ і різні бомбардирські подвиги
Твіттер Ліверпуля

На вихідних в АПЛ, Серії А й інших топ-лігах відбулося чимало цікавого. Оновився антирекорд одного з топ-чемпіонатів, в іншому був встановлено досягнення зі знаком «плюс», знову зійшлися віч-на-віч фіналісти ЛЧ ... Ми розповімо про найцікавіше.

Матч уїк-енду

…зіграний не був. Легендарне класiко, в цьому році особливо інтригуюче протистоянням кризової «Барселони» і будується «Реала», було перенесено на грудень через речi, набагато більш серйознi та масштабнi, ніж футбол. У Барселоні проходять масові акції протесту, пов'язані з вироком лідерам каталонських сепаратистів, і в такій ситуації приїзд тисяч людей з Мадрида міг привести до зовсім вже катастрофічних наслідків.

Через брак класiко кожен бажаючий міг подивитися…

Рімейк уїк-енду

«Ліверпуль» і «Тоттенхем» зійшлися лицем до лиця вперше з фіналу Ліги чемпіонів. Тоді видовище здорово зіпсував швидкий гол «червоних», який дав команді Клоппа можливість грати другим номером і, загалом, засушити гру. Вчора ж гра почала розвиватися за іншим сценарієм: на самому початку забили вже «шпори».

Виявилося, що «Ліверпуль» все одно сильніший – втім, за нинішнього стану справ «Тоттенхема» це і не новина. «Шпор» вже навіть «Манчестер Юнайтед» обійшов, а місце в Лізі чемпіонів плине від них все впевненіше і безнадійно. У центрі поля Почеттіно, здається, навіть не намагався поборотися з «червоними», захист з Давінсоном Санчесом й Ор’є допустила дуже багато помилок – і, як наслідок, «Ліверпуль» навіть на тлі феєрії Пауло Газзаніги знайшов в собі сили здобути вольову перемогу.

Але підсумковий результат ніяк не скасовує факт, що «Тоттенхем» міг забивати як мінімум тричі, і лише промахи Сона і Еріксена в завершенні моментів врятували «Ліверпуль» від осічки. Тут не можна не згадати, що після сезону з рекордними прибутками клуб прийняв рішення не підписувати жодного польового гравця – і, як наслідок, при перших же проблемах у Матіпа в парі з ван Дейком виріс старий недобрий Ловрен. З «Тоттенхемом» просто пощастило зіграти в момент, коли суперник практично в нижчій точці падіння – в інших же матчах це може коштувати титулу.

Дербі уїк-енду

Матчі «ПСЖ» і «Марселя», що гордо іменуються «Ле Класик», мають видатне значення для Франції. Протистояння столиці і головного порту країни відображається і на смарагдових газонах, має видатне значення для фанатів і абсолютно не знизило градус, навiть коли з’явилася прірва в рівні команд. Ось як, наприклад, парижани «привітали» команди, використавши персонажа гри Dragon Ball:

Але в цей раз інтриги не вийшло зовсім, «ПСЖ» ще до перерви закинув жителям півдня чотири м'ячі. І це без Неймара, Меньє, Гейє та Керера! Мабуть, уже можна говорити, що повернення в клуб спортивного директора Леонардо дозволило посилитися дуже якісно. Мауро Ікарді, який виявився не потрібним «Інтеру», у п'яти останніх матчах забив сім разів, причому «Марселю» поклав перші два; Кейлор Навас, звичайно, в неділю не сильно напружувався, але показав клас в інших іграх.

Але і без «активної участі» суперника такий нокаут в третьому раунді, зрозуміло, не відбувся б. Андре Віллаш-Боаш знову провалює великий матч, хто б міг подумати. Португалець роздавав божевільні аванси після виграшу всіх турнірів з «Порту» (досі йому належить рекорд по відступним за тренера – 15 мільйонів євро!), але провалився в «Челсі», «Тоттенхемі», підзаробив в Росії і Китаї і після того як вирішив повернутися в професію, його моментально запросив «Марсель». В останніх шести турах у Боаша всього одна перемога, і перспективи що тренера, що його команди зовсім не веселі…

Розгром уїк-енду

Зараз це смішно звучить, але «Лестер» приїжджав в Саутгемптон з чималими шансами на осічку. Ні, «святі» показували чималі проблеми з грою і раніше, тоді як «лисиці» просто сяяли атакуючою грою – але тим не менш, на «Сент-Мерi» не виграв сам «МЮ» і відчував величезні проблеми «Ліверпуль».

Виявилося, проте, що бідну оборону «Саутгемптона» Вардi, Перес, Тілеманс і Медісон в стані просто пошматувати, відгрузивши дев’ять мячів. «Лиси» швидко відкрили рахунок, потім Бертран отримав видалення за грубий фол проти Переса – і безжальні гості почали методично знищувати суперника з бідним Ганном на воротах. Наслідком став цілий перелік рекордів: найбільша домашня поразка в історії англійського футболу, найбільша перемога в історії «Лестера», повторення найбільшого розриву в рахунку за всю історію АПЛ («МЮ» виносив 9:0 «Іпсвіч» ще в 1995-му) та iнше.

Абсолютно закономірно, що такий рознос супернику влаштував саме «Лестер» – а не «Арсенал», «Ліверпуль», «Челсі», яким подібне, здавалося б, більше покладається «по чину». Команда Роджерса кайфує від гри в атаці! У ситуації, де будь-який гранд почав би скидати потужності і берегти сили, вона прийняла рішення вкатанним суперника в газон – і правильно зробила. Оборона у «лисиць» все-таки не настільки потужна, щоб спокійнісінько утримувати перевагу, а так команда ще й здорово порадувала вболівальників.

20 очок в десяти турах «Лестера» стали кращим стартом команди за більш, ніж півстоліття – так-так, кращим, ніж навіть в чемпіонському сезоні – і з такою формою Вардi, Тілеманса, Медісона повернення в ЛЧ навіть не буде виглядати сенсацією.

«Наш хлопець» уїк-енду

Почати доводиться з того, що конкуренція в цій номінації, на жаль, в цей раз невисока. Зінченко заліковує травму, Шахов та Лунін просто не грають, Малiновського тренер випустив за рахунку 5:1 на користь його команди – відповідно, значний слід залишив один Ярмоленко. Але треба визнати: Андрій відігрався за всіх!

Проти «Шеффілд Юнайтед», який на старті сезону дає багато приводів для похвали своєю обороною, Андрій проявив себе яскравіше за будь-якого іншого гравця «Вест Хема». «Клинки» близько півгодини і в цей раз якісно захищалися, але їх рідкісна вилазка в атаку обернулася пропущеним голом: Ярмоленко в один дотик кинув в прорив Снодграсса, який реалізував вихід один на один.

За кордоном Ярмоленко дуже сильно прокачав навик пасу: його передачі розрізають оборону суперника, як ніж масло, і ступінь насиченості оборони того не рятує. Як мінімум три паси Андрія з «Шеффілдом» повинні були ставати гольовими, але двічі партнери підвели з фінальним ударом. Креатив, техніка та інші важливі складові в українця на рівні – справжня друга молодість. Треба сказати добрі слова й про оточення: «Вест Хем» в цілому чудовий у творенні, і Ярмоленко елементарно є, на кого пасувати.

Правда, в обороні «Вест Хем» дуже слабкий, що призводить до нових і нових осічок. «Шеффілд Юнайтед», провівши явно не найкращий матч, все одно відігрався, продовживши безвиграшну серію «молотобійців» до чотирьох матчів. Про кризу з урахуванням малюнка гри й мови бути не може, але кваліфікуватися навіть в Лігу Європи команді Ярмоленко буде дуже складно.

Бомбардир уїк-енду

Роберт Левандовскі на вихідних забив черговий переможний гол за «Баварію» – на цей раз «Уніону». У цьому не було б абсолютно нічого примітного, якби до цього форвард не забив у всіх попередніх турах Бундесліги, та й ЛЧ теж. Ніхто раніше за всю 56-річну історію Бундесліги не забивав у всіх дев'яти стартових турах – Левандовскі на четвертому десятку тільки прогресує.

При всьому при цьому «Баварія» навіть не лідирує в чемпіонаті, а новачок ліги був переможений на «Альянц-Арені» з рахунком всього лише 2:1. «Зірка Півдня» відверто не в порядку, раз навіть наявність гравця настільки в вогні не допомагає їй вигравати 90% матчів. Не просто так ЗМІ обговорюють відставку Ніко Ковача.

Число уїк-енду

28 м'ячів в перших дев'яти турах провела «Аталанта». Це найкраще за 27 років досягнення в історії ... всієї Серії А! Вдумайтеся в це: ані «Ювентус» епохи сучасної домінації, ані «Мілан» епохи Шевченка, ані «Інтер» часів перемоги в ЛЧ не дотягували до такого позамежного рівня результативності. Джан П’єро Гасперіні вивів команду на видатний рівень взаєморозуміння в атаці, з яким суперники просто не знають, що робити. «Удінезе» до матчу, в якому дістав від бергамаско сім, пропустив 6 м'ячів у восьми турах.

Гол уїк-енду

У матчі середняка й аутсайдера Ліги 1 Поль Лан майже повторив гол Зідана «Байєру»:

Виталий ПАСІЧНИЙ

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Головний тренер Жирони розповів, чи зможе Циганков зіграти з Кадісом
Футбол | 19 квітня 2024, 14:40 0
Головний тренер Жирони розповів, чи зможе Циганков зіграти з Кадісом

У Віктора мінімальні шанси вийти на поле в цьому матчі

Ледь не перемудрували. Шахтар урятував перемогу над Зорею
Футбол | 18 квітня 2024, 17:31 160
Ледь не перемудрували. Шахтар урятував перемогу над Зорею

Команда Пушича примудрилась пропустити за переваги за кількістю гравців, але вчасно схаменулась

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.