Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 13 листопада 2020, 18:32
3029
0

Салатниця Баварії, кубок Наполі і гол-фантом

Віталій Пасічний розповідає про головне, що сталося в європейському футболі за мід-вік

| Оновлено 13 листопада 2020, 18:32
3029
0
Салатниця Баварії, кубок Наполі і гол-фантом
Твіттер Баварії

Великий футбол остаточно повернувся, а разом з ним повернулася і наша рубрика, присвячена його головним подіям. Вже офіційно визначаються володарі різних трофеїв, і про це точно варто розповісти.

Чемпіонство євротуру

Цього давно всі чекали, і це сталося: «Баварія» завоювала восьме чемпіонство поспіль. Суперник для чемпіонського матчу видався до пари: Зірка Півдня раніше виграла у «Вердера» 21 матч поспіль, 18 в чемпіонаті і три в Кубку. І навіть 18 перемог – рекорд для історії відносин будь-яких двох команд в чемпіонатах «великої четвірки». «Вердер» для «Баварії» - найсолодший клієнт, який не засмучував мюнхенців майже з тих же часів, коли рубався в фіналі Кубка УЄФА з «Шахтарем».

І хто б міг подумати, що саме ця команда змусить Зірку Півдня понервувати і впритул наблизиться до того, щоб як мінімум відстрочити свято на кілька днів. «Вердер» довго тримав глуху оборону, здригнувся після майстерної гри Роберта Левандовскі на лінії офсайду, але в другому таймі здорово поганяв мюнхенців.

Завдання сильно ускладнив Альфонсо Дейвіс, який заробив вилучення. Після цього тренер «Вердера» поміняв одного нападника за іншим, на полі з'явився навіть 40-річний Клаудіо Пісарро – й дійсно, на останніх хвилинах Юя Осака мав відмінну можливість зрівняти рахунок. Але Ноєр, чудовий Ноєр виручив «Баварію» в найпотрібніший момент. Він зміг впоратися і з травмою, і з локальним спадом після ЧС-2018, і з загальним упередженням. Нинішній Мануель – знову воротар топ-рівня, рівних якому небагато в усьому світі.

Коли титулів так багато, їх потрібно якось сортувати, розділяти. Чим відрізняється ця срібна салатниця «Баварії» від всіх інших? В першу чергу – грандіозним, вражаючим уяву прогресом вже по ходу сезону. В останніх 18 турах у Зірки Півдня 17 перемог і одна нічия: суперсерія почалася якраз в матчі з «Вердером», виграному вдома з рахунком 6:1.

А з перших 14 матчів чемпіонату мюнхенці виграли тільки половину! Була і принизлива ​​поразка 1:5 у Франкфурті, і домашня нічия з «Гертою», і принизливе сьоме місце в грудні. Звільнення Ніко Ковача, заміна хорвата на Фліка привела до виходу команди на принципово новий рівень: зараз вона виглядає фаворитом і Ліги чемпіонів.

Домінація «Баварії», такий собі театр одного актора, може дратувати – але що робити, якщо рівного мюнхенцям колективу в Німеччині не знайти? Кого можна поставити на один з ними рівень: «Боруссію», яка тільки вчора примудрилася програти вдома «Майнцу», або «РБ Лейпцiг», який втрачає очки з «Фортуною»? Вони – Ноєр і Мюллер, Левандовскі і Алаба – просто великі, демонстрацією цього теж можна насолоджуватися.

Кубок євротуру

У Німеччині визначився чемпіон, а в Італії – володар Кубку. У матчі на «Стадіо Олімпіко» трофей розіграли «Наполі» і «Ювентус». Турнір закінчився загальним хитанням Ауреліо де Лаурентіса: після безгольових 90 хвилин «адзуррі» виявилися сильнішими у серії пенальті.

Пенальті, звичайно, лотерея, але потрібно дуже сильно перемудрувати в роботі з командою, щоб у матчі за титул найкращим гравцем мільярдного проекту був 42-річний воротар. «Ювентус» не йшов, а повз до титулу, і було б гранично несправедливо, якби його виграв: один гол з сумнівного пенальті в двох матчах проти «Мілана», гра явно другим номером проти «Наполі»… Буффон врятував на останніх хвилинах після кутового: якби не блискучий сейв ветерана, «бьянконері» не дотягли б і до пенальті.

Незрозуміло, чим в Турині займається Саррi. Спочатку він намагався поставити більш командну гру, і виходило не дуже. Потім «Містер 33» підстроївся під Роналду, але й так команда виглядає набагато гірше, ніж за Аллегрі. Не працюють навіть фірмові фішки італійця – своє цифрове прізвисько він заслужив тридцятьма трьома варіантами розіграшу стандартів, але поки його «Ювентус» є ближчим до того, щоб після них пропускати, а не забивати.

Ну й Роналду явно не в формі: перед перервою партнер викочував йому м'яч під потенційно гольовий удар, але Кріштіану просто не встиг замкнути простріл. Праймова версія португальця забила б таке iз закритими очима…

А «Наполі» може собою пишатися: смілива й яскрава гра, перемога над топ-клубом в центрі поля і заслужений титул. На шляху до Кубка були повалені «Лаціо» в 1/4, «Інтер» в півфіналі та тепер «Ювентус» – всі найсильніші команди ліги! Правда, в тому, що сам «Наполі» в поточному сезоні перестав перебувати в трійці найсильніших команд ліги, заслуга де Лаурентіса теж є, і ніякий кубок цього не вiдмiнить.

Ляп євротуру

Жоден, навіть найдерев'янiший центрфорвард, жоден навіть найбездарнiший воротар не міг в цей мід-вік зрівнятися з Майклом Олівером – арбітром матчу «Астон Вілла» – «Шеффілд Юнайтед». У матчі, який був першим в АПЛ після карантину, норвезький воротар Ер'ян Нюланд помилився та випустив в одному з епізодів м'яч за лінію. Це бачили всі, включаючи самого Олівера – але Майкл так і не зважився вказати на центр поля, тому що на його руці не завібрував датчик Hawk-Eye.

Виявилося, що система фіксації голу, яка з'явилася в Англії сім років тому, вперше дала збій. Відповідна компанія вже принесла офіційні вибачення, але «Шеффілду», який через цю помилку втратив два очки (гра закінчилася 0:0), від цього не легше. Тренер «клинків» Кріс Вайлдер звинуватив людей за моніторами:

«Ми чекали, поки хтось в штаб-квартирі VAR проявить трішки сміливості, вдарить себе в груди і скаже: «Я прийму це рішення»… У минулому році ми їздили до «Тоттенхему», і я 10 хвилин стояв під дощем і чекав, поки вони вирішать, чи заліз Джон Лундстрем пальцем в офсайд. Я не розумію, чому ми не могли почекати 10 хвилин під дощем в Бірмінгемі. Повинен сказати, мені дуже шкода двох головних дійових осіб, Майкла Олівера і Кріса Кавану. Ми переконані, що їм повинні були передати інформацію про помилку, і ми просили про це».

Цікава історія, яка нагадує всім нам, що колись помиляється й алгоритм. Зі свого боку висловлю подив такою пасивністю Олівера: це ж той самий арбітр, який вилучив Буффона та поставив пенальті «Ювентусу» в 1/4 Ліги чемпіонів. Але в даній ситуації суддя просто вирішив задовольнятися роллю доповнення машини – можливо, побоюючись покарання за недотримання регламенту.

Гол євротуру

«Атлетіко» потроху оживає: в середу команда Сімеоне здобула найбільшу перемогу в чемпіонаті, забивши «Осасуні» п'ять м'ячів. Маркос Льоренте при третьому взяттi воріт розібрався з трьома суперниками.

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.