Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

НБА
| Обновлено 21 декабря 2018, 12:01
13790
28

Як Михайлюк знаходить себе у Лейкерс

В грудні Святослав грає за «Лейкерс» майже 14 хвилин, збільшивши кількість і точність кидків

| Обновлено 21 декабря 2018, 12:01
13790
28
Як Михайлюк знаходить себе у Лейкерс
Getty Images. Святослав Михайлюк

Перші два місяці в НБА для українського новачка Святослава Михайлюка минули саме так, як і очікувалося. Святослав здебільшого грав тоді, коли результат матчу вже був вирішений, він рідко проводив на паркеті багато часу, досить довго не міг знайти свій кидок і навіть мав недовге заслання у Лігу Розвитку.

Як це часто бувало ще у «Канзасі» - суспільна думка українців про свого співвітчизника періодично коливається від «Та наш Свят скоро стане лідером команди!» до «Михайлюк ніякий, йому треба пошвидше їхати в Європу, там його рівень».

Нижче спробуємо дещо розібратися у кількох ключових питаннях по темі.

Як в цілому справи у «Лейкерс»?

Насправді дуже і дуже непогано. «Лейкерс» ідуть на 4 сходинці на Заході і в загалом мають 9 результат серед 30 команд ліги. Жовто-пурпурні посідають дев’яту сходинку за результативністю (113.3),  десяту за підбиранням (46.2), дев’яту за перехопленням (8.5), шосту за блок-шотами (6.0) та другу за очками з трисекундної зони (55.7). Також ЛАЛ мають друге місце в НБА за очками у швидких відривах, забиваючи таких аж 20.4 за матч.

Не менш важливо, що після останнього місця у попередньому сезоні за точністю триочкових (29 %), лос-анджелесці цього року у даному компоненті додали дуже сильно і піднялися на 16 місце, кидаючи вже цілком пристойні 34.9 % дальніх. Ще б Волтону та Меджику якось пояснити молодим та гарячим Кузмі (5.6 дальніх за гру і 30.1 %) та Боллу (32.4 % при 4.4 дальніх), що мабуть таки не варто осатаніло поливати дальніми, коли не дуже вмієш цього робити, і було б взагалі чудово.

Останні тижні ЛАЛ грають без Інгрема та Рондо, тож є підстави вважати, що їх повернення як мінімум не зробить озерян слабшими. Передсезонні прогнози поки що справджуються – ЛАЛ мають впевнено виходити у плей-оф, а значить Михайлюк стане першим українцем з 2010 року, який там зіграє. Останнім нашим представником у постсезоні НБА був ще Кирило Фесенко, який тоді виступав за «Юту».

Як себе показує Михайлюк? Говорилося, що Свят – ідеальний партнер для Джеймса. І що?

З історією про Леброна і Свята все дуже просто. Так, з рівнем кидка українця та вмінням віддати американця  - вони справді є прекрасними партнерами в ідеальному світі теорій. Вся біда в тому, що в реальності рекордсмен «Канзасу» за триочковими та головна зірка «Лейкерс» одночасно проводять на паркеті у різноманітних п’ятірках лічені хвилини. Якщо буде точним – 70 хвилин за 31 гру сезону. На всяк випадок, в одному матчі НБА без овертаймів – 48 хвилин.

Михайлюк найчастіше знаходить свої кидки ситуативно, і тут історія схожа на сезони у «Джейхоукс», а передусім перші 3 роки. Під нього (та й здебільшого - під інших його партнерів теж) не розігрують комбінації. Святослав кидає куди рідше, ніж міг би, і не схоже, що якось поривається змінити ситуацію, очевидно усвідомлюючи своє місце в ієрархії гравців «озерян». Цікаво, що найчастіше Святу асистує ексцентричний Ленс Стівенсон, який по суті є одним із головних конкурентів українця за хвилини.

Після цілком очікуваного функціонального спаду восени Святослав набирає, і це дуже помітно візуально, просто по тому як він біжить та стрибає. Зокрема, декілька днів тому Свят завершив крутий алей-уп після пасу вищезгаданого Стівенсона, а ще раніше в тій же грі спробував доволі нахабно забити згори після прориву у лицеву – зупинили фолом. Без перебільшення, таких моментів в «Канзасі» за 4 роки можна було перелічити на пальцях однієї руки. Також здається, що Святослав трошки додав не лише у розкутості, але і у м’язовій масі. 

 

 

Проте головне – Михайлюк став більше кидати і влучати дальніх. Тобто робити як раз те, чим він зробив собі ім’я і завдяки чому змусив повірити у себе на драфті Меджика Джонсона. Після двох відверто поганих місяців з 28.2 % дальніх при 1.4 спробах, у грудні Святослав кидає вже 3.1 триочкових і надсилає в ціль 35.7 % з них.  Цікавий момент – вдома в «Степлс Центрі» наш баскетболіст чомусь влучає триочкові ЗНАЧНО гірше – 23.1 % проти 38.7 % на виїзді.

В цьому місяці українець має 13.9 хвилини на паркеті, що значно більше, ніж очікували скептики, проте і не так багато, як могло бути, не збери Джонсон та Пелінка у команді одразу 4 атакуючих захисники.

Скоріше за все, після повернення Рондо, і особливо Інгрема, час Святослава знову зменшиться до 5-8 хвилин за гру. Проте цілком вірогідно, що українцю пощастить і зовсім скоро якась з численних команд ліги таки підбере Колдвелла-Поупа, контракт якого на 12 мільйонів спливає влітку. Принаймні, до Кентавіуса, який цього сезону отримує від Люка Волтона у середньому 22.3 хвилини, вже мали предметний інтерес «Рокетс» та «Сіксерс». Цікаво, що кількома тижнями тому ЛАЛ намагалися виміняти Колдвелла-Поупа на Тревора Арізу, проте «Санс» в останній момент передумали…

Як там конкуренти? Хто найсильніший з атакуючих захисників у команді Святослава?

Тут хотілося б зупинитися на нещодавніх словах Люка Волтона, який після перемоги над «Мемфісом», в якій Михайлюк дав 3 з 6 триочкових  і провів у грі 22 хвилини, сказав наступне: «Передайте Святославу, щоб він менше втрачав м’яч і щоб грав у захисті – тоді він матиме ще більше хвилин».

Якщо чесно, не дуже зрозуміло, чому коуч наголошував увагу саме на втратах. Свят має лише 2.0 втрати в перерахунку на 36 хвилин. Так, це більше, ніж у Харта та Колдвелл-Поупа, але це стільки ж, скільки у Кузми. Інгрем за 36 хвилини має 2.6 в цьому показнику, а вже не раз згаданий вище Стівенсон - 3.1 за стільки ж часу. У Леброна, до речі, взагалі 3.6 за 36 хвилин. Проте йому можна, адже він все ж таки гравець, який весь час перебуває з м’ячем…

Тепер про «грав у захисті» – тут більш ніж зрозуміло, що має на увазі Волтон. Просунута статистика лише підтверджує поверхову: зі Святославом на паркеті майже всі захисні показники «Лейкерс» падають. Це просто сухий факт, якому поки що не хочеться давати широку оцінку у ситуації, коли Свят лише почав грати понад 10 хвилин за гру і часто з’являється на паркеті вже тоді, коли одна або навіть дві команди вже відверто клеять дурня.

Не новина, що Святослав поступається своїм колегам у досвіді, в антропометрії та атлетизмі. Втім, йому точно не відмовиш у старанні.  Зрештою, є і цікаві факти з позитивним відтінком. Наприклад, реальний плюс/мінус (RPM) на паркеті у Михайлюка по сезону - 2,62. Тут дуже показовим, особливо в контексті слів тренера, є саме той момент, що Сві має кращий плюс/мінус саме у захисті: - 0.92 проти - 1.70 в атаці. Власне кажучи, це дуже непоганий сигнал для гравця, ледь не єдиною сильною стороною якого вважається триочковий. І тут поспішаю одразу заспокоїти щодо від’ємного вираження показника – насправді позитивний реальний плюс/мінус в НБА мають лише 20 атакуючих захисників. Поряд зі Святославом такі відомі хлопці як Еван Тьорнер з - 2.64, Двейн Вейд з - 2.56 та Алан Кребб - 2.60.

Для порівняння - реальний плюс/мінус інших атакувальних захисників «Лейкерс»:

Ленс Стівенсон – 1.44 ( в захисті – 1.07, в нападі – 0.37)
Колдвелл-Поуп – 0.65 ( в захисті – 1.64, в нападі + 0.99)
Джош Харт + 1.27 (в захисті + 0.90, в нападі + 0.37)

Як бачимо, реальний плюс/мінус у захисті у Свята вищий, ніж у Ленса та відчутно вищий ніж у Кентавіуса. Хоча і значно менший, ніж у Джоша.

Харт взагалі зараз демонструє дуже класний та зрілий баскетбол, виглядаючи явно краще усіх своїх колег по амплуа. Буде дуже і дуже непогано, якщо наступного сезону Святослав вийде на такий же рівень. Поки можна лише порадіти за те, як все йде на даному етапі. Перші півроку у Святослава безперечно склалися, а як далі – буде залежати від низки обставин.  

Насправді щось дуже схоже вже траплялося з Михайлюком. На першому курсі «Канзасу» українець потрапив у нове для себе середовище, де і люди інші, і дуга триочкова не така, як у Європі. Тоді українець отримував від Білла Селфа по 11,2 хвилини за гру, мав у активі 2,8 очка та влучав  лише 28,8 дальніх при 2 спробах. Але всі знаємо, як було далі. Зараз після скромного Лоуренсу Свят переїхав до ЛА, отримав зарплату у понад мільйон доларів та ділить роздягальну з чотирма чемпіонами НБА, один з яких – в топ-5 найкращих гравців усіх часів. І так, триочкова дуга знову змінилася!

Святославу потрібен час, щоб звикнути до нового життя. 

Максим ГАЙОВИЙ

 

Источник Sport.ua
Оцените материал
(17)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 28
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Юрий Алпатов
Если ману джинобилли играл до 40 лет. А свят попал в 21 в нба. У него все впереди. Давай Черкащанин рви.
Sadixson
Владимир, мы уже давно поняли что вы по каким-то причинам испытываете неприязнь к Святу. Вас никто не собирается разубеждать и с вами спорить тем более. Искать позитив а не негатив - это не каждому дано. А сравнивать первогодку-ноунейма с кем-то кто отыграл больше чем 10 сезонов, и при этом на которого играют - это просто смешно) давайте ещё! просто для справки, в нба Михайлюк до сих пор считается одним из draft steals, так что не только мы тут с дивана в него верим
Sadixson
сейчас бы сравнить МВП Евролиги едущего в НБА на первые номера драфт пика с Михайлюком, который по европейским меркам ноунейм, пикнут в середине второго раунда драфта, а имеющим статистику лучше большинства игроков пикнутых в 1м раунде. мощненько
автору спасибо за статью, будет надеятся Свята не выменяют, потому как с Джеймсом год за 10 по опыту будет
Zinch87
Как минимум смешно ожидать от новичка, выбраного во втором раунде, показателей сравнимых с игроками НБА с определенным опытом. Хочу напомнить вам про таких людей, как Кайл Лаури (24 пик), Патрик Беверли (42 пик) и Горан Драгич (45 пик), которые в свой первый сезон тоже мало что показывали и мало кто думал, что кто-то из них доедет до пятерок олл НБА или Олл Стара. Так что не спешите с выводами, горящий господин Туленко.
Zinch87
Хороший разбор, все по-делу. По части защиты, к сожалению, вряд ли сильно прибавит ибо ни рост ни длинна рук не позволят защищаться на элитном уровне. На мой взгляд подсушиться бы, тогда и в скорости прибавит и в выносливости. Посмотрим. Этот год у него вкатиться, надо смотреть что он на следующий год покажет. Если пойдет по пути Харта - будет хорошо.
vit-2
Спасибі автору за статтю.
Віримо в Святослава!
Skill_found
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
mayakovskiy1
Второй сезон все покажет. Пока слабо конечно. Не улучшит статистику в следующем году даже минималку не дадут. Поедет в Европу
vit-2
Жаль що Святослав не влучив свої 4 крайніх спроби з-за 9-метрової дуги, і дав можливість "не упередженому" шановному Владимиру Туленко поспекулювати на тему відсотка влучності Михайлюка по 3-очкових.
inflicted
Хороший аналіз
richbas
....Хочется спросить у автора, как можно писать ".....завершив крутий алей-уп після пасу вищезгаданого Стівенсона", когда по активной ссылке на этих словах видно как, наоборот, Стивенсон забивает алей-уп после паса Михайлюка.
....Хорошо, что Михайлюк точнее бросает трехи чем указаны некоторые моменты в статье.
Feredcikl
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Владимир Туленко
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Владимир Туленко
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Владимир Туленко
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил