Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Збірна України
| Оновлено 03 червня 2024, 19:14
10152
9

Стагнація. Чому збірна України провалила Золоту Євролігу

Sport.ua аналізує виступ жіночої команди в першому турнірі сезону

| Оновлено 03 червня 2024, 19:14
10152
9
Стагнація. Чому збірна України провалила Золоту Євролігу
Федерація волейболу України

Жіноча збірна України з волейболу не змогла пробитися до Фіналу чотирьох Золотої Євроліги. І це, безперечно, провал. Після торішньої абсолютно закономірної перемоги в турнірі цьогоріч колектив під керівництвом того ж тренера і на 90% з тими ж волейболістками виступив доволі посередньо і, зазнавши двох поразок у шести матчах, так само закономірно в топ-4 не пробився. В чому причина невдачі, передумов для якої начебто не було?

Насправді, передумов не було лише на поверхні. Пов’язані з волейболом люди добре розуміли, що команда в тому стані, в якому вона навесні зібралася для підготовки до міжнародного сезону, є неконкурентною. Власне, змирившись із формуванням збірної на базі одного клубу, бомбу сповільненої дії закладаєш автоматично. А у випадку з українським жіночим волейболом мова не лише про базовий клуб, яким є чинний чемпіон країни «Прометей», а й про чемпіонат загалом. Річ у тім, що з семи команд, які виступають у Суперлізі, власником «Прометея» Володимиром Дубінським прямо чи опосередковано, в більшій чи меншій мірах фінансується шість клубів. Без фінансової підтримки пана Дубінського, який заодно очолює Професійну волейбольну лігу України, обходиться лише вінницький «Добродій». «Аланта», «Буковинка», «Балта» – «доньки» «Прометея». Рівненська «Регіна» і тернопільська «Галичанка» мають змогу виступати найперше тому, що їх підтримує ліга (читай – пан Дубінський).

Цей чемпіонат не можна назвати конкурентним ані на крихту. Показово, що всі 27 матчів внутрішнього календаря (чемпіонат, Кубок і Суперкубок) «Прометей» виграв по 3:0. І не тому, що хтось з суперників піддавався. Це об’єктивна реальність. «Прометей» вкоплектований на три голови краще за решту суперників, в його складі зібрані найкращі українські волейболістки і топові легіонерки, гравці збірної Сербії Марта Дрпа і Бояна Міленкович, а також туркеня Меліса Еґе Бюкмен. Це склад, зібраний під Лігу чемпіонів, де «Прометей», до його честі, виступив непогано, вперше в клубній історії пробившись у плей-оф. Але, погодьтеся, вісім конкурентних матчів на сезон – трохи не та ігрова практика, якої потребує базова команда збірної.

Хтось скаже, що ліпшого чемпіонату в нас немає, а в умовах повномасштабної війни й бути не може. Це дійсно так. Торік волейболістки «Прометея» мали ліпшу змагальну практику виключно тому, що грали в чеській Екстралізі, тоді як у регулярному чемпіонаті України виступала молодіжна команда. Але що показово: з тих молодих волейболісток через сезон у двері основної команди постукала лише Маргарита Гейко. А в цілому «Прометей» продовжив грати уже в чемпіонаті України тією ж обоймою, змінивши лише легіонерок. Це говорить зокрема й про якість підготовки зібраних по всій Україні найкращих молодих волейболісток у клубі.

Власне, ще ліпше про ту якість свідчать результати молодіжних збірних, які теж формуються на базі «Прометея» і очолювані тренерами з системи цього клубу. Юнацька збірна (U18) не пробилася в фінальну частину Євроволею, програвши в кваліфікації два матчі з трьох. Так само не пробилася Україна торік у фінал континентальної першості U17, програвши у відборі естонкам. А молодіжна збірна України U22 вийшла у фінал лише за додатковими показниками, примудрившись програти в кваліфікації далеко не видатній у жіночому волейболі збірній Португалії. І то за умови, що на відміну від суперниць, українські дівчата не один рік тренуються разом, а торік збірні України відразу двох вікових категорій навіть грали в українській Суперлізі.

Власне, у випадку з молодіжними командами ситуація схожа з національною збірною: команди формуються не за спортивним, а за клубним принципом. Необхідного для розвитку і прогресу конкурентного середовища бракує. Умовно кажучи, маючи вибір між двох рівних волейболісток з «Прометея» та іншого клубу, тренери обирають ту, яку краще знають, або яка ліпше зіграна з партнерками за командою. Хоча конкурентка з іншого клубу може й мати більше ігрової практики.

Ситуація в національній збірній у цьому контексті найкрасномовніша: болгарський тренер Іван Петков, який суміщає посади в збірній і клубі, викликав у головну команду країни відразу чотирьох резервісток «Прометея» – Вікторію Олійник, Катерину Васильєву, Євгенію Хобер і Анастасію Маєвську. Чотири з 12-ти волейболісток заявки – погодьтеся, трохи забагато.

Федерація волейболу України

Звісно, кваліфікація Дарини Шаргородської, Світлани Дорсман, Христини Нємцевої, Діани Мелюшкіної наразі виглядає незаперечною. Але все пізнається в порівнянні. Виступаючи торік у значно конкурентнішому чеському чемпіонаті, ці дівчата виглядали набагато краще й у матчах за збірну (Мелюшкіну, яка в минулому сезоні ледь повернулася з декретної відпустки, винесемо за дужки). Додайте до цього, що після переходу в італійську «Фіренце», м’яко кажучи, не додала в грі діагональна Анастасія Крайдуба, безперечний лідер збірної України торішнього зразка.

Як наслідок, отримали ситуацію, що стабільно якісно нападати в збірній України зразка Золотої Євроліги-2024 могла лише Олександра Міленко, котра теж раніше грала за «Прометей», а попередній сезон провела у турецькому «Беледієспорі». В окремих випадках, виходячи на заміну замість Крайдуби, вдало входила в гру також Анна Артишук з чеського «Оломоуца». Однак сказати, що ця волейболістка відчувала велику довіру тренера, не можна. Так само, як інша діагональна Вікторія Лохманчук, котра повернулася в Україну торік і почала виступати за «Буковинку» після того, як провела чотири роки в Сиракузькому університеті. Вікторії і Анні, до слова, по 23, і їх за старою звичкою досі називають молодими й перспективними. Хоча в такому віці сам Бог велів їм довіряти більше. Тим паче, що під час епізодичних виходів Артишук і Лохманчук проявляли себе з найліпшого боку.

Власне, ці дві волейболістки – єдині нові обличчя в збірній України в порівнянні з минулим роком. Могло бути більше? Звісно, але поза системою «Прометея» потенційні новачки залишаються непоміченими. Навіть ті, які грають в нашому чемпіонаті. Приміром, догравальниця «Добродія» Валерія Якушева може демонструвати фантастичну результативність протягом двох сезонів, але за цей час так і не удостоїтися від Івана Петкова виклику бодай на збори національної команди. Те саме стосується й 19-річної діагональної чемпіонок Польщі «Лодзя» Анастасії Грищук, котра востаннє отримувала виклики з національної збірної (U17) ще в 2020-му. Можна назвати десяток прізвищ гравців не з «Прометея», які заслуговують принаймні на те, щоб їх переглянули. Однак Іван Петков зосередився на одній обоймі і змінювати, здається, нічого не збирається. Цілком очевидно, що команда в таких умовах після двох років прогресу потрапила в русло стагнації і перестала прогресувати. Звідси й блідий виступ у Золотій Євролізі. Хочеться, звісно, сподіватися, що в кваліфікаційний турнір Ліги націй українки відберуться за рейтингом. Але чи здатна команда за якийсь місяць переродитися, щоб нагадувати саму себе річної давнини?

Оцініть матеріал
(59)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Барком-Кажани визначився з домашньою ареною у Плюс Лізі
Волейбол | 25 липня 2024, 18:40 0
Барком-Кажани визначився з домашньою ареною у Плюс Лізі

Львівські волейболісти прийматимуть суперників у місті Тарнув

Робота для галочки. Ймовірна відставка Скрипника – удар по його репутації
Футбол | 27 липня 2024, 11:11 6
Робота для галочки. Ймовірна відставка Скрипника – удар по його репутації

У «Металісті 1925» вже на передстартовому відрізку сезону починають відбуватися незрозумілі речі

Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Nba37
Потому что тренер физрук, нет диагональных, подача никакая и слабая подача, отсутствует блок, нет приёма 
miro
Володимир! Потрібна зміна тренера - писав ще рік назад про це. Він ефективно не вміє використовувати і наявний склад. Зовсім не має ніякого аналізу - помилки одні і тіж.
Більшість помилок йде через втому - грає один і той же склад - потрібно постійно робити заміни - шоб не було втоми.  Крім того - він не помічає , що у когось не пішла гра - заміни не робить. Якщо гра йде - то потрібно дати їм просто відпочити - а він  постійно щось розказує . Якщо не йде гра - то потрібно зміни - а не коли йде гра. Одноманітність гри постійна. Чому?  А чому коли підготовлений блок - а ми в нього пробиваємо - де скидки - де кмітливість. Не пішли удари у Міленко , а паси, як і помилки  йдуть і йдуть. Де ж тренер?
Можна продовжувати - але не потрібно - треба змінити тренера. В чоловічій команді все зробили правильно.
  
turist86
Отже, поганий виступ - бо ЧУ слабкий? А рік тому ЧУ був сильний і конкурентний?
mrCorsairs
Прихований Користувач 03.06.2024 15:56
Іван Петков змініть перекладача бо нічого не зрозуміло.
mayakovskiy1
Оце аналітика))) Кого вони мали обігрувати? Чехію? Бельгію? Може перш ніж писати аналітику варто було б поцікавитися складом чих збірних? Спойлер. Він точно краще нашого. До того ж всі матчі грали на виїзді.