Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 27 липня 2024, 16:37
1108
2

Розповісти правду й перемогти, або Місія українських спортсменів у Парижі

Українська команда провела пресконференцію на Олімпійських іграх

| Оновлено 27 липня 2024, 16:37
1108
2
Розповісти правду й перемогти, або Місія українських спортсменів у Парижі
Ulf Schiller/athletix.ch

Інтерес до українських спортсменів у міжнародних медіа був завжди, проте з початком війни, а особливо повномасштабної, кількість запитів на інтерв’ю з ними зросла в геометричній прогресії. Атлети перетворилися на послів своєї країни. У 2022-му колега з німецької газети TZ навіть написав статтю про Марину Бех-Романчук з заголовком «Посол, яка летить» (Die fliegende Bottschaftlerin).

У 2022-му інтерес до українських спортсменів був надзвичайним. Чемпіонат світу з легкої атлетики відбувався в Орегоні, й американці буквально вставали зі своїх місць або, дякуючи, кланялися, коли бачили українців. І це було неймовірно! Неймовірно щемно й приємно. Тоді ми відчували величезну гордість за Україну й українців, але водночас невимовний біль, адже розуміли, чого це коштує нашій країні й людям.

Тоді ж, в Орегоні, інтерес медіа до українських легкоатлетів був приголомшливим. Ледь не кожен з них після змагань проводив у мікст-зоні щонайменше 30-40 хвилин. Тоді зрозуміли, що міжнародна пресконференція необхідна. Й були на сто відсотків праві.

Так само вона була потрібна й у Парижі. З часом журналісти й особливо спортивні все менше говорять про Україну в контексті війни. Якщо раніше відсотків 90-95 інтерв’ю було про це, то потім поступово спорт почав переважати. Й це було б чудово, якби не той факт, що війна триває.

Тож коли в останні місяці перед Олімпійськими іграми світові медіа знову активізувалися, цей майданчик потрібно було використовувати на повну. Й 26 липня, в день відкриття Олімпійських ігор, Національний олімпійський комітет організував для акредитованих медіа пресконференцію за участю свого президента та топових українських спортсменів.

Ulf Schiller/athletix.ch. Еліна Світоліна

Справжні й щирі історії, а не завчені лозунги завжди чіпляють. Це те, про що пишуть, й це те, що відчувають разом з тобою. Для того, щоб розповісти таку, навіть не обов’язково жити в Україні. Достатньо просто бути українкою. Не лише в паспорті, а й у серці. Така історія в олімпійської призерки Еліни Світоліної.

«Ми граємо матчі щотижня по всьому світу, тому у нас навіть не було якогось конкретного місця для підготовки до Парижа-2024, - говорить Еліна під час пресконференції. – Олімпійські ігри є для мене найважливішими змаганнями. Після того, як я стала мамою, завданням номер один для мене було потрапляння на них. А далі я хочу виступити в Парижі якнайкраще й знову виграти медаль.

Брати участь в Олімпійських іграх – це дійсно щось особливе. Я завжди любила представляти свою країну на міжнародному рівні. А зараз, коли у нас війна, це набуло ще більшого сенсу».

Ulf Schiller/athletix.ch. Михайло Романчук

Чудові умови для тренувань за кордоном мав призер Олімпійських ігор, чемпіонатів світу й багаторазовий чемпіон Європи з плавання Михайло Романчук, але вирішив повернутися в Україну й значну частину підготовки до Парижа-2024 провести саме вдома.

«Я був вдячний за те, що мені дозволили свого часу поїхати з країни й продовжити робити те, що я дійсно вмію найкраще, а саме плавати, - говорить Михайло Романчук. - Вдячний за можливість тренуватися у Маґдебурзі в той час, коли це було особливо потрібно, коли мій тато був у армії і я був без тієї людини, яка могла б мені допомогти з тренуваннями.

Але настав той період, коли ухвалив рішення повернутися. Я хотів показати спортсменам за кордоном, а особливо молодим, що це можна робити. Адже ми дійсно потрібні своїй країні, щоб згодом розбудовувати її. І це була одна зі складових моєї мотивації.

Ми тренувалися в різних містах – Києві, Броварах, Полтаві, Дніпрі… І так, це справді складно: блекаути, сирени й потенційні атаки, через які ти мусиш постійно переривати тренування, виходити з води й іти у сховище. Але навіть так ми можемо тренуватися й змагатися».

Саме Еліні Світоліній і Михайлові Романчуку довірили місію бути прапороносцями на церемонії відкриття Олімпійських ігор.

Ulf Schiller/athletix.ch. Ольга Харлан

Багато питань під час пресконференції журналісти адресували й олімпійській чемпіонці та одній з найтитулованіших шаблісток сучасності Ользі Харлан. Для неї це п’яті Ігри й, за її ж словами, вони найважчі.

«Насправді, всім українським спортсменам, для того, щоб змагатися, доводиться йти на неабиякі жертви», - говорить Ольга Харлан, сім’я якої перебуває у Миколаєві. І вона, як і багато її колег, на жаль, здебільшого відірвана від близьких людей.

«Підготовку до Ігор я проводила в Італії. Але дуже сподіваюся, що моїй мамі й племіннику вдасться приїхати й підтримати мене у Парижі», - додала Харлан.

Ulf Schiller/athletix.ch. Анастасія Коженкова

Мрією ж олімпійської чемпіонки, чемпіонки світу та Європи з академічного веслування Анастасії Коженкової є не лише максимально вдалий виступ у Парижі, а й зустріч та обійми з сином.

«Для мене, як і для Ольги, це теж уже не перші Олімпійські ігри. І кожні з них – це як своя маленька історія, яку я щоразу прагну підкріпити найкращим результатом, - говорить Анастасія. – Цього разу підготовка була не схожою на попередні. Взимку я була вдома, з дитиною, постійно летіли ракети й це було дуже страшно.

Зараз я хочу зробити все від себе залежне для вдалого виступу в Парижі й потім повернутися додому та обійняти свою дитину».

Ulf Schiller/athletix.ch. Олексій Середа

Попри посмішку й позитивне налаштування нелегко доводиться й стрибуну у воду Олексію Середі. До 2022-го його сім’я жила нормальним життям. У батьків був свій бізнес, вони виготовляли меблі. Син, попри юні роки, був відомим на весь світ й уже титулованим спортсменом. Але лютий-2022 змінив усе.

«Постійно хвилююся за тата. Він у Миколаєві, у Національній гвардії. Буває дуже складно зідзвонитися. При цьому й Олімпійські ігри, найважливіший старт, це теж стрес. І паризькі будуть для мене точно важчими, ніж попередні. Але в нас немає іншого вибору. Ми повинні змагатися, як би складно нам не було, адже на нас лежить відповідальність не лише перед собою і тренером, а й перед усією країною», - говорить Олексій Середа.

Ulf Schiller/athletix.ch. Вадим Гутцайт

До президента НОК України Вадима Гутцайта було багато питань не лише про підготовку українських атлетів, а й про так званих «нейтральних» росіян і білорусів. Очільник олімпійського комітету зазначив: «Їм не місце у світовому спорті. Тих, які тут, ми не помічаємо й не вітаємося з ними. Головне, щоб не було жодних провокацій». І додав: «The will to win – слова, які яскраво відображають те, з яким девізом українська команда цьогоріч приїхала на Олімпійські ігри до Парижа».

Ольга НІКОЛАЄНКО, спеціально для Sport.ua із Парижа

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ФОТО. Збірна України U-23 провела розминку перед грою з Марокко U-23
Олімпійські ігри | 27 липня 2024, 17:39 0
ФОТО. Збірна України U-23 провела розминку перед грою з Марокко U-23

Команда Руслана Ротаня проведе другий матч на Олімпійських іграх 2024

Анонс Олімпіади на 27 липня. Коли та в яких видах виступатимуть українці?
Олімпійські ігри | 27 липня 2024, 06:23 23
Анонс Олімпіади на 27 липня. Коли та в яких видах виступатимуть українці?

Sport.ua представляє анонс першого дня ОІ-2024 спільно з FAVBET

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
KIPR ALECS
Правду яку? Що наша влада ох-ла в край...і що З ненавидять в країні більшість людей а підтримують тилові щури та заброньавані мусора. Цю правду?
Сергей Гайдашов
Молодці. Тепер покажіть, що ми козацького роду.