Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 20 травня 2024, 20:32
2629
0

Українки у Римі, потужна Свьонтек, пляшка влучила в Ноле, гострі чилійці

Sport.ua підбиває підсумки двох останніх тижнів у тенісі

| Оновлено 20 травня 2024, 20:32
2629
0
Українки у Римі, потужна Свьонтек, пляшка влучила в Ноле, гострі чилійці
Getty Images/Global Images Ukraine. Іга Свьонтек

З 8 по 19 травня відбувся останній великий турнір перед стартом Ролан Гаррос 2024 – Відкритий чемпіонат Італії з тенісу. Українські тенісистки, окрім Еліни Світоліної, не зуміли далеко пробитися за сіткою. Однак упродовж цих двох тижнів сталося чимало цікавого, з чим ми пропонуємо ознайомитися.

WTA 1000 Рим

На престижних змаганнях у столиці Італії зіграли 6 українок: Еліна Світоліна, Марта Костюк, Ангеліна Калініна, Даяна Ястремська, Леся Цуренко та Юлія Стародубцева.

Стародубцева стартувала із кваліфікації. Варто зазначити, що для Юлії це були перші великі змагання поза Європою. У 2023 році, на фоні великого прогресу, вона ставила під сумнів свої участі на РГ 2024 і турнірах у Європі, але все ж таки зуміла залишити заокеанський континент. У Римі українка виграла перший матч відбору у Фіони Ферро, а у фіналі у боротьбі поступилася представниці США Кеті Волинець, яка також відома українцям.

До речі, після вильоту з тисячника Юлія вирушила до Парижа на турнір WTA 125, де вже у першому раунді програла Алізе Корне. Що ж, підготовка до першого Ролан Гаррос в кар'єрі для Стародубцевої виявилася не дуже вдалою, але шолом – це шолом, відбір до основи пройти вона в змозі.

Цуренко, якій за 10 днів виповниться 35 років, у Римі зробила те, що від неї очікували хейтери. Після 3-годинної боротьби з Донною Векич у 1-му раунді Леся вийшла на корт проти Ангеліни Калініної у 2-му раунді і... і знялася! Причому після перших двох стартових геймів. Леся в 34-й раз у кар'єрі відмовилася продовжувати матч після його початку.


Getty Images/Global Images Ukraine. Леся Цуренко

Калініна стартувала з 2-го раунду, де, як уже було сказано вище, майже і не грала, оскільки Цуренко зробила їй подарунок у вигляді легкого проходу до 1/16 фіналу. Там Ангеліна зуміла нав'язати боротьбу 7-й ракетці світу Марії Саккарі у першому сеті. Але на тай-брейку українка зазнала поразки, а у другій партії забула вийти на корт – отримала 0:6.

Калініна у 2023 році дійшла до фіналу у Римі. Оскільки цього сезону вона не зуміла захистити очки, то відкотилася в рейтингу WTA на 25 позицій.


Getty Images/Global Images Ukraine. Ангеліна Калініна

Ястремська... Даяна поки що ніяк не знайде свій теніс після Australian Open. Вкотре вона змушує думати фанатів, що півфінал австралійського мейджора – звичайна вдача. Її слова після АО 2024 про те, що вона просто хоче насолоджуватися життям і грати спокійно, виявилися правдою. Тільки це рівню тенісу зовсім не допомогло.

У першому раунді Даяна в трьох сетах вимучила перемогу у 36-річної ветеранки Лаури Зігемунд, якій, мабуть, дуже подобається доставляти проблеми представницям України (відсилка на матч із Костюк у Штутгарті). Ястремська програла перший сет, а у другому поступалася 2:5 і Зігемунд у 10-му геймі на подачі мала 2 матчболи. Даяна зуміла оформити камбек і у третій партії знищила суперницю 6:2.

На фоні такого поєдинку чекати щось від гри з другою ракеткою світу Аріною Соболенко явно не було сенсу. Статистика особистих зустріч 3:0 на користь Даяни не відображала реальний рівень суперниць. Соболенко хоч і неприємний персонаж, але грати вміє добре. Як результат – поразка Ястремської з рахунком 4:6, 2:6.


Getty Images/Global Images Ukraine. Даяна Ястремська

Костюк я називав найкращою тенісисткою України і багато хто пророкує їй звання першої ракетки України після Ролан Гаррос. Можливо, так і буде, і Марта справді прямо зараз сильніша за Еліну Світоліну, але після старту ґрунтових змагань вона поки не знайшла свою гру, а важливі та можливі очки на тисячниках у Мадриді та Римі Костюк так і не заробила.

Марта без особливих шансів програла Наомі Осаці. Висновки кожен уже зробив, Марта не увійшла в гру і ніби не дуже намагалася... Віримо у вдалий виступ на Ролан Гаррос.

Світоліна, на фоні чуток про втрату статусу першої ракетки країни, мало не бахнула Соболенко. Але розпочнемо зі старту. Спочатку Еліна грала с Сарою Еррані – 6:0, 6:2. Сарі 37, але грати вміє. Гарний результат для розминки.

У 1/16 фіналу Еліна більш ніж впевнено переграла непросту «нейтралку» Анну Калінську. Віддала лише одну подачу та повністю контролювала хід гри – 6:3, 6:3.

І ось далі – матч із Соболенко. Хто дивився ту гру, той явно одразу не заснув, незважаючи на 2 години ночі в Україні. Світоліна видала хороший перший сет, який забрала 6:4, але у другому отримала «ляпас» у вигляді 1:6. Що було у третій партії? Забули прізвисько Еліни? «Валідоліна!» Прикро, що перемогти не вдалося. Світоліна пішла з 3:5, зробила брейк, коли Соболенко подавала на матч у 10-му геймі, повела 6:5 та 40:15 на прийомі і... І дозволила Аріні перевести гру на тай-брейк. Здавалося, що Еліна – все. Але з 3:5 Світоліна зрівняла рахунок, потім відіграла матчбол на подачі та вийшла вже на свій матч-пойнт (7:6). Прийняти не вдалося, як і виграти. Рахунок на тай-брейку – 9:7 на користь Соболенко.

Титул у Римі виграла Іга Свьонтек. У фіналі полька розгромила Соболенко. Іга вкотре довела, що вона – найкраща у Турі, а на ґрунті їй зовсім немає рівних. Пера, Путінцева, Кербер, Кіз, Гофф, Соболенко... Непогані суперниці, у яких виграти не так просто.

Іга переграла Аріну вдруге за місяць у фінальному матчі. До цього був Мадрид. Іга у 2024 році штампує трофеї виключно на тисячниках. За кар'єру Іга вже виграла 21 титул і поки що немає жодних передумов, що Ролан Гаррос 2024 не залишиться за нею.


Getty Images/Global Images Ukraine. Іга Свьонтек

У парному розряді Риму зіграли 4 українки: Людмила Кіченок, Надія Кіченок, Даяна Ястремська та Ангеліна Калініна.

Далі за всіх пройшла Людмила, яка грала у парі з Альоною Остапенко. Українсько-латвійський дует дійшов до чвертьфіналу, де у боротьбі поступився майбутнім переможницям – Сарі Еррані та Жасмін Паоліні.

Надія разом із Мію Като без шансів програла на старті змагань Софії Кенін та Бетані Маттек-Сандс.

Калініна та Ястремська в 1-му раунді розгромили росіянок Єкатерину Александрову та Яну Сізікову, а далі програли парі Керолайн Доулхайд / Дезіре Кравчик.

ATP 1000 Рим

Інтрига, хто стане переможцем, набула обертів після поразки Новака Джоковича. Враховуючи відмову від участі на Мастерсі в Римі Карлоса Алькараса та Янніка Сіннера, справді було незрозуміло, хто виграє трофей.

Ноле у 1/32 фіналу переграв Корентена Муте. Все б нічого, там перемога 6:3, 6:1, але після гри сталося те, що Новак не міг проконтролювати. Коли серб роздавав автографи поруч із підтрибунним приміщенням, один із фанатів, який знаходився значно вище за Новака, нахилився з відкритим рюкзаком, з якого на Ноле випала пляшка. Якби була пластикова, то ще було б нормально, але там, вважайте, що термос.

У результаті з'явилися чутки про те, що у Джоковича струс і він зніметься. Але Новак вийшов на корт проти Алехандро Табіло у наступному раунді, а на арену прибув у шоломі. Шоу за межами корту влаштувати він зумів, а от на корті отримав ганебні та найшвидші ґрунтові 2:6, 3:6 у кар'єрі.

Табіло здивував. Конкретно. 26-річний чилієць, який все життя місив глину в Південній Америці, вирішив за один турнір у Римі обіграти Ханфманна, Джоковича, Хачанова, Чжана і був дуже близьким, щоб закрити Звєрєва.

Але Александр після 1:6 у першому сеті виграв другу партію на тай-брейку, а у третій не залишив шансів – 6:2. У фіналі Мастерса Звєрєв переграв ще одного представника Чилі – Ніколаса Харрі (6:4, 7:5). Звєрєв повернувся на 4-й рядок рейтингу АТР і на фоні новин про травми Алькараса, Сіннера, Джоковича – головний фаворит Ролан Гаррос прямо зараз.


Getty Images/Global Images Ukraine. Ніколас Харрі та Александр Звєрєв

Цікаво, що у півфіналах Риму зіграли два тенісисти з Чилі. Вперше два чилійці провели півфінальні матчі на Мастерсах. Фантастика!

Окремо відзначимо виступ Рафаеля Надаля, який виграв матч 1/64 фіналу у Зізу Бергса, а в 1/32 фіналу розгромно програв Хуберту Хуркачу. Десь ми таке вже бачили від поляка...

Українці на челенджерах та турнірах ITF з 8 по 19 травня

Ілля Марченко минулого тижня вперше у сезоні вийшов у фінал челенджера. 36-річний українець чудово зіграв у Тайбеї, обігравши Морію, Донського, Перселла та Сюйя. Але у фіналі у боротьбі поступився Адаму Вотсону, який з нового тижня у 25 років дебютував у топ-100 АТР.

Марченко зіграв у першому фіналі на такому рівні з жовтня 2023 року, коли він став переможцем турніру у Гамбурзі. У попередніх 9 фіналах челенджерів українець програв лише один раз.

Владислав Орлов 12 травня провів фінальний матч на 15-тисячнику у Монастірі. Там після 0:6, 0:3 українець знявся з поєдинку проти Макса Віскандта.

Юна Вероніка Подрез непогано зіграла на турнірі ITF W15 у Новій-Гориці (Словенія), де дісталася фіналу, але поступилася першій сіяній Габріелі Се 6:7, 5:7.

Відзначимо повернення Катерини Байндл, яка до 75-тисячника у Празі не грала з жовтня 2023 року. Українка дісталася чвертьфіналу турніру, в якому програла Домініці Салковій 6:3, 1:6, 4:6.

Двома тижнями раніше Анастасія Соболєва виступила на турнірі ITF W75 у Трнаві, де дійшла до чвертьфіналу. Там українка програла Моюці Утідзімі 6:3, 2:6, 5:7, хоча могла подати на матч за 5:4.

Минулого тижня Соболєва непогано виступила на змаганнях WTA 125 у Пармі. Там вона пройшла кваліфікацію і була близька, щоб вийти до півфіналу, але поступилася Зейнеп Сонмез 1:6, 6:4, 5:7.

Теніс поза кортом

Італійська тенісистка Каміла Джорджі несподівано вирішила завершити професійну кар'єру у віці 32 років. Все б нічого, результатами вона не блищала, але спочатку сама Каміла про відхід з тенісу не заявила, а ось її ім'я з'явилося на сайті Міжнародного агентства із забезпечення чесності в тенісі (ITIA) у розділі тенісистів, які завершили кар'єру. Датою завершення кар'єри Джорджі вказано 7 травня.

Через чотири дні Джорджі випустила офіційне повідомлення. Але не все так просто. З'явилися чутки, що Джорджі завершила кар'єру через проблеми з податковою службою, а невдовзі взагалі повідомили, що Каміла вивезла дорогі антикварні меблі з вілли, яку разом з сім'єю орендувала до від'їзду з Італії. Цікава тема навколо тенісистки, яка випускає свій бренд спідньої білизни та отримала прізвисько найсексуальнішої дівчини Туру.

28-річна естонська екс-тенісистка Анетт Контавейт, яка минулого року офіційно завершила кар'єру, повідомила про свою вагітність. Хлопець Анетт – Брент Лепіст.

Фіналістка Ролан Гаррос 2023 Кароліна Мухова повернулася до тренувань після операції на зап'ясті. Вона не грала з US Open 2023, де чешка у півфіналі програла майбутній переможниці американці Коко Гофф.

18-річну Ніколу Бартункову тимчасово відсторонено від тенісу за порушення антидопінгових правил. У пробах чеської тенісистки, взятих у лютому та березні цього року на турнірах ITF у Трнаві та Маріборі, було виявлено триметазидін, що входить до списку заборонених речовин.

Тимчасове усунення Бартункової діє з 16 квітня. Минулого року чешка дійшла до фіналу на юніорському Вімблдоні.

Катерина Синякова заявила, що на Олімпіаді в Парижі зіграє разом із Барборою Крейчиковою, з якою перемогла на Іграх у Токіо три роки тому. Наприкінці минулого року Синякова стала ініціатором припинення спільних виступів із Крейчиковою.

Італійські ЗМІ повідомляють, що Яннік Сіннер з великою ймовірністю може пропустити Ролан Гаррос. Його травма стегна не є серйозною, але високий ризик її погіршити, тому лікарі рекомендують виявити обережність.

Фізіотерапевт італійського тенісиста Джакомо Нальді зазначив, що поки що рано приймати остаточне рішення, але додаткове обстеження допоможе визначити можливість участі Сіннера у Відкритому чемпіонаті Франції. Цікаво, що Яннік Сіннер може стати першою ракеткою світу після Ролан Гаррос, навіть якщо не братиме в ньому участі.

Рафаель Надаль та Роджер Федерер знялися разом у рекламній кампанії Louis Vuitton. Зйомки реклами відбулися на вершині Доломітових Альп. Також було знято короткий фільм, у якому дві тенісні легенди розмовляють, сидячи на скринях Louis Vuitton, поки за ними вирує снігова буря.

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.