Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Єврокубки
| Оновлено 23 квітня 2024, 18:49
2203
1

Плей-оф Євроліги: фаворитизм Реалу, рівна пара та класика турніру

Блогер Sport.ua Олексій Коляго анонсує чвертьфінали елітного єврокубка

| Оновлено 23 квітня 2024, 18:49
2203
1
Плей-оф Євроліги: фаворитизм Реалу, рівна пара та класика турніру
Getty Images/Global Images Ukraine

У головному клубному баскетбольному турнірі Європи настає час найцікавішого. Позаду затяжний регулярний чемпіонат із 34-х турів та стадія плей-ін, за підсумками яких сформувалася вісімка клубів, які продовжують боротьбу в постсезоні. Спочатку на них чекають чвертьфінальні серії до трьох перемог згідно з традиційною турнірною сіткою (перший посів з восьмим, другий з сьомим і так далі), після чого переможці продовжать свій шлях у такому довгоочікуваному Фіналі чотирьох.

Втім, до головних матчів сезону ще далеко, а зараз саме час поговорити про 1/4 фіналу, тим більше, що на цій стадії на всіх шанувальників баскетболу очікують вельми інтригуючі протистояння.

Реал (1) – Басконія (8)

Дати матчів: 23 та 25 квітня, 1 травня, при необхідності 3 та 8 травня

Зустрічі між собою у регулярному чемпіонаті:

06.10.2023 «Басконія» – «Реал» – 77:79

05.04.2023 «Реал» – «Басконія» – 91:95

Getty Images/Global Images Ukraine

Вже після третини регулярного чемпіонату Євроліги з упевненістю 95% можна було назвати команду, яка стане його переможцем. Мадридський «Реал» виглядав на голову сильнішим за своїх опонентів і стартував із десяти перемог поспіль. І, незважаючи на те, що далі також пішли і поразки, іспанці вже пристойно відірвалися в таблиці, та й надто багато осічок «вершкові» собі не дозволяли.

Якщо поглянути на склад «Реала», то він у мадридців один із найсильніших, якщо не найсильніший у Євролізі і персонально можна виділити в ньому добру половину баскетболістів. Достатньо сказати, що три рази із шести, титул MVP місяця діставався гравцям королівського клубу. До списку лауреатів потрапили аргентинець Факундо Кампаццо (листопад), хорват Маріо Хезонья (грудень) та боснієць Джанан Муса (січень).

«Басконія» розпочала турнір з рук геть погано, здобувши лише одну перемогу в шести матчах. Такий розклад швидко призвів до звільнення головного тренера Хоана Пеннаройї та повернення на тренерський місток басків серба Душко Івановича. Найуспішніший тренер в історії клубу підтвердив свій статус і досить швидко навів лад у колективі. Занадто високо в таблиці іспанці не піднімалися, але в зоні плей-ін утрималися, витримавши солідну конкуренцію від команд, що підпирали знизу. В цьому перехідному раунді «Басконія» спершу поступилася «Маккабі» – 85:113, а після обіграла «Віртус» – 89:77, тим самим зайнявши останній вакантний слот у плей-оф.

Із персоналій у складі басків варто виділити Коді Міллера-Макінтайра. Для двадцятидев'ятирічного американця з болгарським паспортом, нинішній сезон став першим в Євролізі, але, незважаючи на такий пізній старт у головному європейському клубному турнірі, захисник став одним з найяскравіших виконавців цього сезону. Так, у поєдинку 26 туру проти французького «АСВЕЛа» Коді вдався тріпл-дабл (11 очок + 11 підбирань + 20 передач), який став лише четвертим в історії турніру, а також підкорився рекорд з передач в окремому матчі Євроліги.

Втім, навряд чи потенційних геройств Міллера-Макінтайра чи когось із його партнерів буде достатньо для перемоги в серії над «Реалом». Незважаючи на два конкурентні матчі в регулярному чемпіонаті, на даний момент складно знайти складову частину баскетболу, в якій у команди з Віторії була б перевага над мадридцями. «Басконія», звісно, побореться, але загальний успіх чинних чемпіонів Євроліги не викликає сумнівів.

Прогноз Sport.ua: перемога «Реала» – 3:0

Панатінаїкос (2) – Маккабі Тель-Авів (7)

Дати матчів: 23, 25, 30 квітня, при необхідності 2 та 8 травня

Зустрічі між собою у регулярному чемпіонаті:

20.10.2023 «Панатінаїкос» – «Маккабі Тель-Авів» – 81:86 (ОТ)

25.01.2024 «Маккабі Тель-Авів» – «Панатінаїкос» – 90:75

Найбільшим сюрпризом зі знаком плюс у нинішній Євролізі став «Панатінаїкос». Після кількох минулих сезонів, коли грецький гранд плентався в хвості турнірної таблиці, керівництво усвідомило необхідність перезавантаження команди. Одіозний президент «зелених» Дімітріос Яннакопулос виділив під цю справу чимало євро і минулого літа до Афін прибув Ергін Атаман, за яким до команди потяглася низка статусних та сильних баскетболістів. Проте добрий склад ще не означає сильну команду. В минулі сезони «Пао» також мав далеко не найслабший ростер у Євролізі, але результату не було зовсім. І тут в роботу включився турецький гуру тренерського цеху. Дворазовий переможець Євроліги з «Ефесом» дуже швидко збудував у Греції відмінну команду, яка цілком може претендувати на перемогу в турнірі.

Почавши сезон із чотирьох поразок у шести матчах, поступово «Пао» розігрався і ближче до середини регулярки твердо застовпив за собою місце у верхній частині турнірної таблиці. А на фініші регулярного сезону в завзятій боротьбі представники Афін зуміли обійти «Монако», «Барсу» та «Олі», і фінішували на другій позиції в підсумковій турнірній таблиці, що на старті сезону було дуже складно припустити.

Головними творцями такого успіху, окрім Ергіна Атамана, стали американський захисник Кендрік Нанн (15,4 очок), французький бігмен Маттіас Лессор (13,6 набраних пунктів + 6 підбирань) та грек Костас Слукас (12,1 очок + 5,7 результативних передач), який наробив галасу в євробаскетболі своїм переходом до «Пао» з «Олімпіакоса». Проте не лише лідерами сильний «Панатінаїкос». Команда має дуже глибокий склад, який тренерський штаб може тасувати в залежності від своїх цілей. Ті ж самі Матеуш Понітка або Джеріан Грант не вражають видатною індивідуальною статистикою, але їхній внесок у загальний успіх «зелених» складно переоцінити.

Для «Маккабі» сезон в рази ускладнився вже перед другим туром. Саме з цього моменту ізраїльський гранд втратив можливість приймати своїх суперників по Євролізі в Тель-Авіві через військові дії в Ізраїлі. Без рідних трибун, які для ізраїльтян більш ніж важливі у всіх планах (в тому числі й у фінансовому), багато хто прогнозував підопічним Одеда Каташа місце в низах турнірної таблиці. Але клуб зумів адаптуватися, поступово звик до гри без вболівальників у Сербії та почав збирати свої перемоги, яких вистачило для сьомого місця та виходу до плей-ін, де ізраїльтяни розгромили «Басконію» – 113:85 та забронювали за собою місце у плей-оф.

Основним творцем успіхів «Маккабі» став Уейд Болдуїн. Американець майже весь сезон провів на високому рівні, але пік його гри припав на березень, коли захисник просто розривав своїх опонентів і отримав титул MVP місяця. Болдуїн є третім скорером Євроліги (18 очок у середньому за гру) і також перебуває на третьому місці за показниками рейтингу ефективності (19,6 бали).

У чвертьфіналі на всіх любителів баскетболу чекає класика Євроліги. «Панатинаїкос» зіграє з «Маккабі». І незважаючи на те, що ізраїльтяни двічі обіграли греків у регулярному чемпіонаті, саме «Пао» є фаворитом протистояння. Дуже вже хорошу форму набрав колектив з Афін, та й склад у них виглядає більш збалансованим. Також дуже сильно баскетболістам з Тель-Авіва не вистачатиме домашнього майданчика та знаменитого «жовтого моря» своїх фанів, що особливо відчуватиметься в серії до трьох перемог.

Прогноз Sport.ua: перемога «Панатінаїкоса» – 3:1

Монако (3) – Фенербахче (6)

Дати матчів: 24 та 26 квітня, 1 травня, при необхідності 3 та 8 травня

Зустрічі між собою у регулярному чемпіонаті:

15.12.2023 «Фенербахче» – «Монако» – 86:74

02.02.2024 «Монако» – «Фенербахче» – 76:69

Getty Images/Global Images Ukraine

За кілька років «Монако» пройшов шлях від новачка Євроліги до третього призера турніру. Тому перед стартом цього сезону французький клуб вже розглядався серед фаворитів найсильнішого баскетбольного єврокубка. Загалом, «Монако» виправдав ці очікування. Звично ефектна та ефективна гра від монегасків стала їхньою візитною карткою, а двадцять три перемоги по ходу сезону принесли команді Саші Обрадовича третю підсумкову позицію в регулярному чемпіонаті.

Лідером «Монако», як і раніше, залишається Майк Джеймс (18,7 очок + 5,1 передач). Ставитися до ігрового егоїзму американця можна по-різному, але факт залишається фактом, нинішнього сезону захисник став найрезультативнішим баскетболістом в історії Євроліги. І на горизонті не видно гравців, які в найближчому майбутньому зможуть перебити його досягнення.

Для «Фенербахче» сезон розпочався дуже непросто. Після тринадцяти турів турки йшли з показником у шість перемог – сім поразок, також не найкращим чином справи у «канарок» були і у внутрішньому чемпіонаті. І в середині грудня керівництво «Фенера» зважилося на зміну тренера. Замість грека Дімітріса Ітудіса наставником стамбульців став Шарунас Ясікявічус, який, хоч і суттєво підмочив своє резюме не найбільш успішною роботою з «Барселоною», але, як і раніше, залишався одним із найперспективніших молодих тренерів Європи. Що цікаво, стартував балтієць на новому місці роботи саме поєдинком проти «Монако», і цей дебют виявився успішним – 86:74.

Ясікявічус побудував у Стамбулі таку систему, коли результат команди не мав би залежності від гри одного єдиного баскетболіста. У ростері «Фенербахче» п'ять-шість гравців можуть взяти на себе лідерські функції та ключові володіння, але одне прізвище виділити персонально однозначно варто. У тридцять другому турі американець Найджел Хейєс-Девіс накидав у кільце німецької «Альби» п'ятдесят очок, тим самим встановивши новий бомбардирський рекорд Євроліги в окремому матчі. При цьому середня результативність по сезону у захисника не така вже й видатна – 14,5 очок. З такими цифрами він ділить у снайперському рейтингу десяту-одинадцяту позиції.

У регулярному чемпіонаті команди обмінялися домашніми перемогами, що лише вкотре підтверджує, що боротьба в чвертьфіналі буде неабиякою. В принципі, обидва колективи небезпідставно можуть розраховувати на подальший прохід, але індивідуально сильніші лідери і перевага домашнього майданчика роблять претензії французів на Фінал чотирьох більш ґрунтовними.

Прогноз Sport.ua: перемога «Монако» – 3:2

Барселона (4) – Олімпіакос (5)

Дати матчів: 24, 26, 30 квітня, при необхідності 2 та 8 травня

Зустрічі між собою у регулярному чемпіонаті:

13.10.2023 «Олімпіакос» – «Барселона» – 68:77

02.03.2023 «Барселона» – «Олімпіакос» – 86:78

Getty Images/Global Images Ukraine. Джабарі Паркер

Ще одне класичне протистояння Євроліги очікує на всіх любителів баскетболу в останній чвертьфінальній парі. В ній зійдуться іспанська «Барселона» та грецький «Олімпіакос», які посіли сусідні місця в таблиці, причому обидва колективи завершили сезон з однаковим турнірним балансом (22 перемоги – 12 поразок).

Каталонці вступили в нинішній сезон з таким самим потужним складом, як і в попередні роки, але з досить несподіваним головним тренером. Після трьох років під керівництвом Шарунаса Ясікявічуса, який так і не зміг привести «Барсу» до титулу найсильнішої команди континенту, «синьо-гранатових» очолив виходець із клубної системи Рохер Грімау. Дебютна Євроліга для молодого фахівця видалася складною. Боротьби з «Реалом» за перше місце не вийшло з самого початку і «Барселона» втяглася в дуже непросту гонитву за позиції позаду лідера, претендентів на які було як ніколи багато. У підсумку, іспанський клуб фінішував лише на четвертому рядку, але перевагу свого поля в плей-оф таки втримав.

Основна загроза суперникам «Барселони» цього сезону йшла від аргентинського захисника Ніколаса Лапровіттоли (12,8 очок + 5 передач) та чеського бігмена Яна Весели (12,9 набраних пунктів). Досить добре адаптувався до європейського баскетболу відомий форвард Джабарі Паркер, який проводить лише перший свій сезон у Старому Світі. А на фініші дозаявної кампанії «Барса» підписала Рікі Рубіо, який нещодавно завершив свою кар'єру в НБА. У «синьо-гранатовій» формі відомий іспанець потихеньку повертається до свого звично високого рівня гри.

Від «Олімпіакоса» після літньої втрати двох основних гравців (Саші Везенкова та Костаса Слукаса) чекали значного погіршення в результатах. Спад у грецької команди, звичайно, відбувся, але не такий глибокий, щоб викреслити пірейців із числа претендентів на місце у Фіналі чотирьох. Цьогорічний сезон греки провели без явних лідерів, лише два баскетболісти в їхньому складі за підсумками регулярного чемпіонату набирали в середньому більше десяти очок, це американський захисник Айзейя Кенаан (12,0) та його земляк, бігмен Алек Пітерс (13,4). Однак завдяки довгій лаві та грамотній роботі від наставника Георгіса Барцокаса, «Олі» вклинився в групу команд, які до останнього туру виборювали високі позиції. Зрештою, греки фінішували п'ятими, що можна назвати цілком прийнятним результатом.

По ходу сезону «Барселона» двічі обіграла «Олімпіакос». І саме завдяки цьому факту іспанці мають у чвертьфіналі перевагу свого майданчика. Чомусь здається, що саме вона може виявитися ключовою в протистоянні двох приблизно рівних за силою команд.

Прогноз Sport.ua: перемога «Барселони» – 3:2

***

Чвертьфінальні серії Євроліги обіцяють багато цікавого любителям баскетболу. В турнірі залишилися лише по-справжньому міцні команди, і жодна з них не виглядає на цій стадії випадковим гостем. Усі вісім колективів мріють про участь в головних матчах сезону, але половина з них до цього етапу не дійде. Хто ж це буде, ми скоро дізнаємося, а поки що слід не пропустити раунд плей-оф у головному баскетбольному турнірі континенту. Він справді заслуговує на підвищену увагу.

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Nostradamus
Подяка за огляд. На мою думку дуууже прагматичний... Якось без сенсацій по висновкам, чого в Євролізі не може бути апріорі. Когось з фаворитів відчеплять...На мою думку прохід Фенера має хороші шанси. + вірогідно заруба Пао-Маккабі на 5 матчів.