Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА плей-офф
| Оновлено 20 квітня 2024, 23:09
1745
0

Плей-оф НБА. Західна конференція. Прев’ю

Оглядач Sport.ua Олексій Коляго анонсує плей-оф у Західній конференції

| Оновлено 20 квітня 2024, 23:09
1745
0
Плей-оф НБА. Західна конференція. Прев’ю
Getty Images/Global Images Ukraine

Продовжуємо знайомити із розкладами плей-оф НБА. На черзі Захід, де на всіх любителів баскетболу чекають повторення торішнього фіналу конференції, протистояння, яке поступово стає сучасною класикою постсезону в НБА та дуже інтригуюче протистояння молодої та досвідченої команди.

Отже, почнемо.

Оклахома (1) – Нью-Орлеан (8)

Дати стартових матчів серії: 22, 25, 27, 29 квітня

Зустрічі між собою у регулярному чемпіонаті:

02.11.2023 «Оклахома» – «Нью-Орлеан» – 106:110

27.01.2024 «Нью-Орлеан» – «Оклахома» – 83:107

27.03.2024 «Нью-Орлеан» – «Оклахома» – 112:119

Getty Images/Global Images Ukraine

«Оклахома» стала головним відкриттям цього сезону. Команда з однойменного штату просто шикарно провела регулярний чемпіонат і обійшла визнаних фаворитів Заходу як, наприклад, «Денвер». На рахунку у «громовержців» 57 перемог в регулярному чемпіонаті, стільки ж, як і у «Наггетс», але за найкращими показниками в особистих зустрічах «Оклахома» опинилася попереду своїх головних конкурентів у боротьбі за перемогу в конференції.

Багато в чому такий результат став реальним завдяки двом факторам. Перший – наставник «Оклахоми» Марк Деньо. Головний тренер провів чудову роботу, створивши сильну та бойову команду, в якій не найтоповіші гравці чудово доповнюють один одного. Тридцятидев'ятирічний (!) фахівець є головним претендентом на титул тренера року і буде дуже дивно, якщо ця нагорода піде до кого-небудь іншого.

Ім'я другого фактора – Шай Гілджес-Александер. За спиною у канадського захисника вражаючий регулярний чемпіонат (30.1 очок + 5,5 підбирань + 6,2 асиста), за підсумками якого він став третім бомбардиром Ліги. Шаю ще не вистачає розкрученості та медійності, але за грою він уже є одним із топ-гравців НБА.

«Нью-Орлеан» дуже сильно потріпав нерви всім своїм шанувальникам. Після непоганої регулярки команда Віллі Гріна мала три шанси, щоб забронювати за собою місце в плей-оф. Але спочатку «Пеліканс» вдома поступилися «Лейкерс» в останньому, ключовому матчі основної частини сезону, після цього повторили цей же фокус у першому поєдинку плей-ін – 106:110, і лише в грі, яка мала визначити володаря восьмого посіву, обіграли «Сакраменто» у ніч із п'ятниці на суботу – 105:98.

Плей-оф представники Луїзіани почнуть без Зайона Вільямсона, який травмувався у плей-ін з «Лейкерс» та був відсутній на паркеті в матчі з «Кінгз». Натомість повністю оговтався від травми Брендон Інгрем. Допомагатимуть йому створити сенсацію будуть дуже значущі для своєї команди бігмен Йонас Валанчунас, а також снайпери Сі Джей Макколлум та Трей Мерфі.

Втім, у цю сенсацію не особливо віриться. Незважаючи на те, що «Оклахома» по ходу сезону програла один матч із трьох «Нью-Орлеану», перший номер Заходу виглядає на голову сильнішим за своїх опонентів. Які, на додачу, почнуть серію без одного зі своїх ключових баскетболістів і на тлі важкої боротьби за місце в постсезоні.

Прогноз Sport.ua: перемога «Оклахоми» – 4:0

Денвер (2) – Лейкерс (7)

Дати стартових матчів серії: 21, 23, 26, 28 квітня

Зустрічі між собою у регулярному чемпіонаті:

25.10.2023 «Денвер» – «Лейкерс» – 119:107

09.02.2024 «Лейкерс» – «Денвер» – 106:114

03.03.2024 «Лейкерс» – «Денвер» – 114:124

Getty Images/Global Images Ukraine

Також, як і на Сході, на Заході на нас чекає повторення торішнього фіналу конференції, в якому зійшлися «Наггетс» та «Лейкерс». Тепер ці колективи зустрінуться в першому раунді плей-оф. Що цікаво, розклад для команд у порівнянні з минулим розіграшем також не дуже змінився. «Денвер» посів підсумкове друге місце в регулярному чемпіонаті (на відміну від торішнього першого) і є одним із основних претендентів на титул, а «Лос-Анджелес» пробивався до постсезону через стадію плей-ін.

Чинні чемпіони НБА провели основну частину сезону на високому рівні, не дозволяючи собі помітних і довгих спадів (найгіршою негативною серією «Наггетс» було три поразки поспіль ще на початку грудня). Все це вилилося у 57 перемог в регулярці, чого цілком могло б вистачити для першого місця, але за результатами особистих зустрічей «Оклахома» обійшла баскетболістів зі штату Колорадо.

Також солідно відіграв турнір і лідер «Денвера» Нікола Йокич. Серб лише шість разів у регулярному чемпіонаті залишав паркет, набираючи за поєдинок менше 15 очок і по ходу кампанії 2023/2024 здійснив 25 трипл-даблів. У бігмена вражаюча статистична лінійка (26,4 очок + 12,4 підбирань + 9 передач) і він є одним з основних кандидатів на титул MVP сезону.

«Лейкерс» більшу частину регулярки провели у зоні плей-ін, в ній же вони й фінішували. Леброн вкотре довів, що він все ще може тягнути свою команду і став найкращим снайпером «Лос-Анджелеса» – 25,7 очок у середньому за гру. А Ентоні Девіс, незважаючи на всі свої проблеми зі здоров'ям, зіграв аж 76 зустрічей і став третім ребаундером регулярного чемпіонату (12,6 зібраних відскоків). Каліфорнійці фінішували на восьмому підсумковому місці з показником 47 перемог – 35 поразок, а у плей-ін на виїзді обіграли «Нью-Орлеан» – 106:110.

Під час сезону «Денвер» відсвяткував над «озерними» три перемоги у трьох матчах. При цьому варто відзначити, що «Наггетс» останнім часом став для «Лейкерс» справжнім каменем спотикання. Баскетболісти з Колорадо виграли вісім останніх зустрічей між колективами, включаючи суху перемогу – 4:0 у торішньому фіналі конференції, а каліфорнійці востаннє брали гору над своїми найближчими суперниками ще у грудні 2022 року.

Не передбачається особливих передумов до того, що цей розклад сильно зміниться і в найближчій серії плей-оф. Всуху «Лейкерс» програти не повинні, але шанси «Денвера» на загальний успіх виглядають набагато кращими.

Прогноз Sport.ua: перемога «Денвера» – 4:1

Міннесота (3) – Фінікс (6)

Дати стартових матчів серії: 20, 24, 27, 29 квітня

Зустрічі між собою у регулярному чемпіонаті:

16.11.2023 «Фінікс» – «Міннесота» – 133:115

06.04.2024 «Фінікс» – «Міннесота» – 97:87

14.04.2024 «Міннесота» – «Фінікс» – 106:125

Getty Images/Global Images Ukraine

Цьогорічний регулярний чемпіонат став проривним для «Тімбервулвз». Підсумкова третя позиція є для даного франчайзу другим найкращим результатом за всю історію їхніх виступів у НБА та найкращим показником, починаючи з сезону 2003/2004, коли команда з блискучим Кевіном Гарнеттом виграла Західну конференцію, а сам бігмен взяв титул MVP сезону.

Зараз на місці лідера колективу знаходиться Ентоні Едвардс, який також цілком може за підсумками цьогорічного чемпіонату виграти солідну індивідуальну нагороду. «Людина-мураха» цілком виправдала своє прізвисько і з неймовірною завзятістю тягнула свою команду на вершину (25,9 очок у середньому за гру), але «Міннесота» виграла на один матч менше, ніж дует лідерів Заходу.

Хто знає, як склалася б ситуація, якби протягом сезону через травму на двадцять ігор не вилетів Карл-Ентоні Таунс (21,8 набраних пунктів). Але другий снайпер команди таки встиг відновитися до старту постсезону і навіть зіграв два останні матчі в регулярці. Тепер у плей-оф команда з Міннеаполісу знову готова запропонувати своїм суперникам тріо Едвардс-Таунс-Гобер (француз у нинішньому сезоні був звичною машиною у трисекундній зоні – 12,9 підбирань, другий показник в Лізі).

Суперником «Міннесоти» в першому раунді стане «Фінікс Санс». Новий власник франчайзу Метт Ішбія явно не хоче довго чекати на результати і виділив бюджет для досягнення серйозних результатів у короткостроковій перспективі. В міжсезоння «сонячні» підписали Кевіна Дюранта та Бредлі Біла, контракт якого вважається одним із найбільш переоцінених у НБА і це за живого Девіна Букера, тим самим одразу ж закріпившись у статусі контендера. Причому, з огляду на вік Дюранта, «Фініксу» треба прагнути до титулу тут і зараз.

По сезону представники штату Арізона проїхали посередньо і на різних його відрізках претендували то на високі місця у своїй конференції, то ризикували злетіти до плей-ін. Тож шосте місце можна вважати справедливим результатом для підопічних Франка Вогеля. Дюрант і Букер так і не визначили, хто з них перша скрипка і це виражається навіть у статистиці – в обох по 27,1 очок у середньому по сезону, а Бредлі Біл розігрався ближче до закінчення регулярного чемпіонату (18,2 набраних пунктів).

Між собою протягом сезону команди провели три зустрічі і у «Фінікса» спостерігається беззаперечна перевага – 0:3. Причому перемагали «Санс» у різних стилях. Тут були дві великі перемоги в атакуючих матчах, і трудова вікторія в малорезультативному баскетболі. Варто зазначити, що колективи очним поєдинком закривали регулярку, так що спогади один про одного у клубів більш ніж свіжі.

Виходячи із сезонних результатів та переваги свого поля «Міннесота» має бути фаворитом. Але результати особистих зустрічей та загальна сила Західної конференції говорять про те, що посів перед постсезоном у цій парі - не більше, ніж цифри. Подивимося, що в результаті переможе, молодість і зарядженість Едвардса, який спробує виграти дебютну серію плей-оф у своєму житті (перші дві спроби були невдалими) або досвід КейДі.

Прогноз Sport.ua: перемога «Міннесоти» – 4:2

Кліпперс (4) – Даллас (5)

Дати стартових матчів серії: 21, 24, 27, 28 квітня

Зустрічі між собою у регулярному чемпіонаті:

11.11.2023 «Даллас» – «Кліпперс» – 144:126

26.11.2023 «Кліпперс» – «Даллас» – 107:88

21.12.2023 «Даллас» – «Кліпперс» – 111:120

Getty Images/Global Images Ukraine

Протистояння «Кліпперс» та «Маверікс» останніми роками стає сучасною класикою НБА. За минулі п'ять сезонів ці дві команди втретє зійдуться в серії плей-оф. У сезонах 2019/2020 та 2020/2021 обидва рази сильнішими були представники Каліфорнії, взявши гору в серіях з рахунком – 4:3 та – 4:2, відповідно.

Однак зараз шанувальники «Мавс» цілком справедливо можуть розраховувати на реванш. У порівнянні з тими сезонами Лука Дончич дуже сильно додав у зрілості своєї гри і тепер виглядає остаточно сформованою зіркою НБА. Але при цьому він залишився тим самим чарівником, здатним творити дива на паркеті. Словенець став найкращим бомбардиром регулярного чемпіонату, який нещодавно завершився, і явно готовий доводити всім і в першу чергу самому собі, що він може привести «Даллас» до чогось більшого, ніж просто до фіналу конференції.

Під стать йому і Кайрі Ірвінг, який зміг якщо не позбутися своїх тарганів у голові, то, як мінімум, замкнути їх на замок. В ігровому плані неординарний захисник зумів приструнити своє его та поділити з Дончичем м'яч у задній лінії, чим вивів атаку «Маверікс» на новий рівень. Другий ешелон своєї команди техасці також прокачали. Пі Джей Вашингтон і Деніел Геффорд, які прийшли в середині сезону, значно посилили ротацію команди, а Данте Екзум довів, що його місце в НБА кілька років тому було втрачено здебільшого через травми. Нині ж він повністю відповідає критеріям найсильнішої ліги світу.

«Кліпперс» вчетверте за останні п'ять років зіграють у плей-оф і зроблять чергову спробу змити з себе звання однієї з найневдаліших команд НБА. Для цього Лос-Анджелес має вбивчу четвірку вікових зірок (Джордж-Леонард-Харден-Вестбрук), яка, в теорії, може зайти дуже далеко.

Проте не все так просто у команди Тайрона Лю. Кавай Леонард гарно виглядав на майданчику, але він пропустив закінчення регулярного чемпіонату і його участь в серії з Далласом знаходиться під величезним питанням. Також через пошкодження у трьох з останніх чотирьох матчів був відсутній і Джеймс Харден, хоча тут, швидше за все, тренерський штаб просто не хотів ризикувати його здоров'ям перед плей-оф. Втім, бородач весь сезон провів вкрай нерівно і припустити, який баскетбол Харден покаже в конкретно взятій грі, дуже складно. Рассел Вестбрук демонструє по сезону не найкращу для себе статистику і тільки Пол Джордж повністю готовий тягнути Кліпперс. Із позитивного для Лос-Анджелеса відзначимо гарну гру від Івіци Зубаца і, звісно, перевагу свого майданчику в серії.

У регулярному чемпіонаті команди провели між собою три зустрічі, але оскільки всі вони відбулися ще минулого року, то навряд чи ці поєдинки зможуть відобразити стан справ на сьогоднішній момент. У листопаді колективи обмінялися великими домашніми перемогами, а в грудні, у доволі конкурентному матчі, «Кліпперс» виграли з перевагою дев'ять очок. Тож будемо відштовхуватися від фінального відрізку сезону, в якому техасці виглядали цікавіше за своїх суперників по першому раунду постсезону.

Прогноз Sport.ua: перемога «Далласа» – 2:4

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.