Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 24 травня 2024, 01:32
1343
0

Міннесота – Даллас. Анонс фіналу Західної конференції

З двох гідних суперників далі пройде лише один

| Оновлено 24 травня 2024, 01:32
1343
0
Міннесота – Даллас. Анонс фіналу Західної конференції
Getty Images/Global Images Ukraine. Лука Дончіч та Ентоні Едвардс

Шикарне протистояння чекає на всіх шанувальників НБА у фіналі Заходу. В ньому зійдуться «Міннесота», яка прибрала зі шляху чинних чемпіонів Ліги та «Даллас», який вибив із подальшої боротьби першого номера посіву в своїй конференції. І в цій серії як приємно здивувати, так і розчарувати можуть обидві команди.

«Міннесота» (3) – «Даллас» (5)

Дати стартових матчів серії: 23, 25, 27, 29 травня

Зустрічі між собою у регулярному чемпіонаті:
15.12.2023 «Даллас» – «Міннесота» – 101:119
29.12.2023 «Міннесота» – «Даллас» – 118:110
08.01.2024 «Даллас» – «Міннесота» – 115:108
01.02.2024 «Міннесота» – «Даллас» – 121:87

Міннесота Тімбервулвз

У протистоянні другого раунду плей-оф між «Міннесотою» та «Денвером» більшість любителів баскетболу віддавало перевагу переможцям сезону 2022/2023. Однак «Тімбервулвз» зуміли всіх здивувати, забравши два стартові, виїзні для себе поєдинки. Далі маятник різко хитнувся в бік «Наггетс», які виграли три наступні зустрічі та були за один крок від загальної перемоги. Але «Міннесота» довела, що недарма її вважають дуже серйозним суперником і спочатку розгромила «Денвер» у шостому поєдинку – 115:70 (ще ніколи чинний володар титулу не програвав стільки у матчі плей-оф), а після добила суперника на виїзді у вирішальній, сьомій зустрічі – 98:90.

Getty Images/Global Images Ukraine

Величезна частка в цьому досягненні належить Ентоні Едвардсу (28,9 очок у середньому за гру в постсезоні). Лідер «вовків» чудово попрацював у серії і двічі в семи зустрічах перетинав позначку в сорок набраних пунктів (перший та четвертий матчі). Але не тільки Едвардс чудово провів дуель із «Денвером». Обов’язково варто відзначити бігменів Карла-Ентоні Таунса та Джейдена Макденіелса. Саме цей дует багато в чому витягнув на собі сьомий поєдинок, коли захист «Наггетс» максимально перекрив кисень Едвардсу. На рахунку кожного із вищезгаданих баскетболістів по 23 очки у вирішальній зустрічі.

Для «Міннесоти» вихід у фінал конференції став повторенням найкращого результату в історії франшизи. До цього «вовки» лише одного разу досягали такого успіху в сезоні 2003/2004. Тож команда з Міннеаполісу цілком може замахнутися на найкращий ігровий рік у своїй історії.

Даллас Маверікс

Колектив під керівництвом Джейсона Кідда котувався нижче за «Оклахому» у півфіналі своєї конференції, але зумів здійснити апсет і вибити з боротьби молодого та голодного до перемог фаворита на чолі з Шаєм Гілджес-Александером – 4:2. У перших чотирьох матчах команди взяли по одній домашній і одній виїзній перемозі та з рівним рахунком підійшли до визначального п'ятого поєдинку, який відбувся на паркеті «Тандер». І в ньому «Даллас» виблискував. Франчайз із Техасу був кращим за свого суперника практично за всіма основними компонентами баскетбольної статистики і заслужено переміг на виїзді – 104:92. Після цього для «Маверікс» відкрилася чудова можливість закрити серію на домашньому паркеті, і Дончич з компанією не легко, але зуміли впоратися з цим завданням. «Даллас» мінімально переміг в одному з найнапруженіших і видовищних матчів нинішнього плей-оф – 117:116 і з п'ятого посіву зумів дістатися західного фіналу.

Getty Images/Global Images Ukraine

Логічно, що основний внесок у цей успіх зробив Лука Дончич. Словенський розігруючий в серії з «Оклахомою» продемонстрував не найвидатніший відсоток реалізації своїх кидків, але, незважаючи на це, оформив три тріпл-дабли поспіль в останніх матчах протистояння. Після двох раундів постсезону середня статистика словенця складає 27,3 очок + 9,7 підбирань + 9,1 передач. На даний момент Лука є найкращим асистентом нинішнього плей-оф. Не зменшує обертів і Кайрі Ірвінг, його показник у 21,1 набраних пунктів також дуже солідний.

Для Далласа нинішній фінал конференції буде другим за шестирічну «епоху Дончича». І тут буде важливо оцінити результат цього протистояння в розрізі перспектив команди зі словенцем у ролі топ-гравця. Не секрет, що Лука отримував (і все ще отримує) багато критики в контексті того, що він баскетболіст не для великих перемог. Проте останнім часом європейський розігруючий став демонструвати набагато більш зрілу гру. І потенційний вихід у фінал сезону може закрити рота всім недоброзичливцям. А от у разі невдачі, цілком можливо, що або «Даллас», або сам Дончич, а можливо й ті, й інші одночасно, замисляться, як їм жити далі. Подивимось, що принесе серія з «Міннесотою».

Getty Images/Global Images Ukraine

Особисте протистояння

В основній частині сезону команди провели чотири поєдинки і тут спостерігається паритет – 2:2. Може кинутись у вічі той факт, що перемоги «Тімбервулвз» були набагато більшими за різницею в рахунку, але одразу варто парирувати, що в кожному з цих двох матчів не грав один з лідерів «Маверікс» (у першому матчі між суперниками – Ірвінг, а в четвертому – Дончич). А коли всі основні гравці були в строю, то заруби виходили чудові.

До речі, відштовхуючись від результатів особистих зустрічей по ходу сезону та результатів серій плей-оф в попередньому раунді, можна сказати, що перевага домашнього майданчика не повинна стати ключовим фактором у майбутньому протистоянні. Ці суперники вміють вигравати на виїзді.
Серія між «Міннесотою» та «Далласом» має стати дуже цікавою. Інакше у фіналі Заходу просто бути не може. Обидва колективи мають в своєму складі по одній топ-зірці, які оточені групою відмінних напарників. І обидві команди можуть зробити цей сезон одним із найуспішніших в історії франчайзу (в більшій мірі це стосується «вовків»). Залишилося лише прибрати з дороги приблизно рівного за силою опонента.

Прогноз Sport.ua: перемога «Міннесоти» – 4:3

Олексій Коляго

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Плей-оф НБА. Даллас розбив Бостон із Михайлюком у 4-му матчі фіналу
Баскетбол | 15 червня 2024, 08:15 0
Плей-оф НБА. Даллас розбив Бостон із Михайлюком у 4-му матчі фіналу

«Маверікс» відіграли одну зустріч

Італія – Албанія. Прогноз і анонс на матч чемпіонату Європи
Футбол | 15 червня 2024, 20:20 3
Італія – Албанія. Прогноз і анонс на матч чемпіонату Європи

Чинний чемпіон в «групі смерті» розпочинає захист свого титулу

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.