Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 21 лютого 2024, 10:25
7478
6

Томас Тухель та ФК Боллівуд

Валерій Василенко – про кризу рекордмайстра

| Оновлено 21 лютого 2024, 10:25
7478
6
Томас Тухель та ФК Боллівуд
Getty Images/Global Images Ukraine. Томас Тухель

Іноді одне поспішне, необдумане або необачне рішення не дозволяє потім зробити правильне рішення. Тому що правильне рішення найчастіше після неправильного – це робити боляче.

Томас Тухель несподівано очолив «Баварію» наприкінці березня минулого року. Турнірна ситуація для «Зірки Півдня» на всіх фронтах тоді не виглядала гнітюче. Точніше вона виглядала так, як і личить для головної клубної команди Німеччини: вона претендувала на всі трофеї.

Однак після того, як дві баварські зірки – Мане та Сане – побилися з «членоушкодженням» (у Лероя було підбите око), і інцидент став надбанням громадськості, керівництво «Баварії» вирішило звільнити тодішнього наставника команди Юліана Нагельсманна.

Олівер Кан, уже колишній гендир клубу, і Хасан Саліхаміджич, теж уже екс спортдир, вирішили замінити молодого тренера, який втратив і роздягальню, і частково авторитет, на досвідченішого, більш жорсткого фахівця.

Так із відпустки після відставки з «Челсі» був знову залучений до роботи на топ-рівні Томас Тухель. Трохи згодом німецький фахівець, який привів «аристократів» до перемоги в Лізі чемпіонів, зізнався, що не планував продовжувати свою тренерську кар'єру в Бундеслізі. І що пропозиція від «Баварії» стала для нього повною несподіванкою.

Але відмовити Рекордмайстру Томас не міг. Якщо кудись і запрошують лише раз, то «Баварія» – саме той випадок.

На одній із перших прес-конференцій у своїй новій іпостасі Тухель заявив, що вважає склад «Баварії» дуже боєздатним: «одним із найталановитіших у Європі». Мовляв, із такими хлопцями можна виграти все.

Але з усього можливого Тухелю вдалося здобути перемогу лише у Бундеслізі. Питання чемпіонства вирішилося в останньому турі минулого сезону. Тоді все було в руках «Дортмунда» (перемагай – і твоя Салатниця), але команда Терзича примудрилася зіграти внічию. У паралельному поєдинку «Баварія» виграла, і вдесяте поспіль стала чемпіоном Німеччини.

Навряд чи потрібно зменшувати заслуги «Баварії» у тому минулорічному чемпіонстві, адже, незважаючи на втрачений шанс «Дортмунда», треба визнати, що і за грою, і за особистими зустрічами, і за практично всіма статистичними показниками баварці виглядали сильнішими за дортмундців.

Інша річ, що їхня сила тоді ґрунтувалася, швидше, на фундаменті, який заклав ще Нагельсманн. Тухель допрацьовував «експериментальний» сезон на старих дріжджах.

Так, від нього чекали перемоги на всіх фронтах, але належного струсу, належного перезавантаження від зміни на тренерському містку «Баварія» так і не отримала. Фронт виграли лише один – найбільш традиційний.

І хоч анекдотичні ложечки таки знайшлися, осад все одно лишився. Вустами почесного президента «Баварії» Улі Хеннеса було визнано, що рішення поміняти Нагельсманна на Тухеля – не лише поспішне, а й неправильне.

Проте Тухелю дали другий шанс. Минулого сезону у нього банально не вистачило часу, аби хоч би мінімально оцінити ситуацію. «Баварія» дуже високо оцінювала роботу Тухеля в «Челсі», де завдяки суворій дисципліні та чітко налагодженій грі вдалося виграти Кубок чемпіонів. «Баварія» резонно вважала, що всі ці якості та вміння Тухель привнесе і на нове робоче місце.

Але винних все одно знайшли: Кан та Саліхаміджич були відправлені у відставку.

***

Минулого літа, у міжсезоння, «Баварія» була активною на трансферному ринку. Лаймер, Геррейра, Кім Мін Дже та вишенька на торті – капітан збірної Англії Гаррі Кейн. Ці люди мали і посилити команду, і дати їй глибину складу, і глибину конкуренції.

ФК Баварія. Гаррі Кейн

«Баварія» справедливо вважала, що, давши своєму тренеру одного з найкращих форвардів сучасності, тепер можна розраховувати і на требл. І що, провівши повноцінні збори з командою, правильно розставивши акценти та відокремивши мух від котлет, Тухель зможе дати «Баварії» і нові імпульси, і нові титули.

Однак і з другої спроби у Томаса не складається. І якщо поразку в Суперкубку від «Лейпцига» (0:3) за бажання можна списати на початок сезону і невисоку ціну цього трофея, то ось поразки на інших трофейних баталіях змушують звикнути до думки, що запрошення Тухеля на посаду наставника «Баварії» було не лише необдуманим, а й, по суті, неправильним.

Станом на зараз – тобто після 22 туру Бундесліги й першого матчу 1/8 фіналу Ліги чемпіонів проти «Лаціо» - колектив Тухеля зазнає лиха. І ознак покращення ситуації не видно, хоч сам Томас і заявив після поразки від «Бохума» (2:3), що ситуацію ще можна виправити.

Примітними є не тільки провали як такі «Баварії» на чолі з Тухелем, а й те, як саме Рекордмайстр терпів ці фіаско. Це було вражаюче: якщо й програвати, то незмінно обличчям у бруд, перетворюючи себе на посміховисько.

На мій суб'єктивний погляд, «Баварія» в нинішньому сезоні програла всі свої ключові битви (мається на увазі, на даний момент).

У Бундеслізі начисто програно двоматчеву битву проти «Байєра» – 2:2 і 0:3. Особливо болючим виявився розгром на «Бай-Арені», де чинні чемпіони не завдали жодного (!) удару у площину воріт суперника.

Getty Images/Global Images Ukraine

Поки що «Баварія» не знаходить аргументів і в матчах проти «Лейпцига»: 2:2 у першому колі та згадані вище 0:3 у Суперкубку.

Від «Айнтрахта» взагалі отримали 1:5. Востаннє «Баварію» так сильно били у національному чемпіонаті п'ять років тому. До речі, тоді вона з аналогічним рахунком програла цьому ж «Айнтрахту».

За 12 турів до кінця чемпіонату «Баварія» вже на вісім очок відстає від «Байєра». І якщо бути об'єктивним, то аргументів на те, що «Леверкузен» нарешті стане чемпіоном, набагато більше, ніж на те, що «Мюнхен» зможе наздогнати і перегнати команду Хабі Алонсо.

Леон Горецка, провідний півзахисник «Баварії», після поразки від «Бохума» на запитання, чи зможе його команда захистити титул чемпіона, зізнався, що «зараз у це важко повірити».

У це дуже важко повірити, але доведеться: «Баварія» поступилася в Кубку Німеччини 15-й команді з третього дивізіону – «Саарбрюккену». Спритні німецькі журналісти зіставили загальну вартість гравців обох клубів. Вийшли несамовиті цифри: 948 мільйонів євро проти 6,6 мільйонів.

Після того матчу спортивний директор мюнхенського клубу Крістоф Фройнд у серцях визнав, що «з такою грою «Баварія» не може зараз конкурувати з топ-клубами».

І це дійсно поки що так. Про програні ключові протистояння на внутрішній арені було сказано вище. Програла «Баварія» й стартовий поєдинок плей-оф чемпіонської Ліги – проти «Лаціо» (0:1). Причому, що цікаво, римлянам баварці програли за тим самим сценарієм, за яким і «злили» підопічним Алонсо: без жодного удару в площину воріт.

Про невміння нинішньої «Баварії» грати бодай на рівних проти топ-команд говорять уже не лише функціонери клубу. Але й футболісти. Ще після матчу з «Лейпцигом» (2:2) Йозуа Кімміх заявив, що «У нас є проблеми у зустрічах із топами. Ми постійно пропускаємо безглузді голи. У нас проблеми з тим, щоб упродовж усієї гри зберігати стабільність».

Це було сказано ще минулої осені. З того часу ситуація стала ще більш гнітючою. І, як стверджують німецькі ЗМІ, ситуація вийшла з-під контролю.

***

Дедалі частіше можна почути про відверті проблеми Тухеля з деякими підопічними. І що деякі його підопічні висловлюють невдоволення роботою тренера. І щодо його тренерських методик (деякі кажуть, що перестали прогресувати), і щодо його манери спілкування з підопічними. Точніше, манери не спілкування: Томас віддав на відкуп «прямий зв'язок» із командою своїм помічникам. Тому не дивно, що Кімміх побився з одним із них (після поразки від «Бохума»).

Дійшло навіть до того, що капітан команди – Мануель Нойєр – запропонував Юргену Клоппу очолити «Баварію» в наступному сезоні.

Тухель у боргу не залишився. В одному інтерв'ю він зізнався, що в Англії його більше цінували, ніж у Бундеслізі. У ще одному – вкотре акцентував увагу на тому, що не збирався працювати в чемпіонаті Німеччини, адже його мрія – Ла Ліга. А ще він нібито сказав своїм футболістам, що до нинішнього сезону вважав їх сильнішими та майстровитішими. Мовляв, тепер доведеться опускатись до вашого рівня.

Всі ці та багато іншого нездорового (м'яко кажучи) вовтузіння як біля персони головного тренера «Баварії», так і самого мюнхенського гранда просто змушують проводити історичні паралелі з «Баварією» середини-кінця 1990-х, коли її називали ФК «Голлівуд». За постійні чвари, розбірки та винесення сміття з хати.

Так, від проведення таких аналогій важко встояти. Хвороба головної команди Німеччини – очевидна, її вже не сховаєш за всього бажання.

Проте, як на мене, безпосередньо до нинішньої «Баварії» більше підійшло б порівняння не з Голлівудом, адже, окрім чвар, у такій паралелі апріорі закладено клас, а з Боллівудом. Де рівень, все-таки, суттєво нижчий. Ні, не чвар. Гри.

Я далекий від думки, що всього цього у «Баварії» не розуміють. Мені здається, що саме розуміють. Не гірше за нас з вами. Але робити різких рухів не хочуть. Або не можуть, що в даному випадку одне й те саме.

«Баварія» явно поспішила з відставкою Нагельсманна. І зараз клуб просто не хоче втратити обличчя, у розпал сезону вигнавши його змінника. Краще бути тим, хто програв, ніж бути смішним.

Здається, що Тухелю дадуть допрацювати до кінця нинішнього сезону – ну, якщо він не посиплеться остаточно – а потім із крижаною усмішкою на обличчі побажають удачі на новому робочому місці.

Але цей союз вже точно приречений.

Оцініть матеріал
(30)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Владислав Антонов
Ми живемо в епоху завищених очікувань, от тому така ситуація. Ну впаде одного сезону Баварія аж на друге місце, то й що, відразу кінець світу? Ще й повилазять клоуни з так званим "прокляттям Кейна".
Globa Vladimir
Мане, побил Сане при Тухеле. 
T-800
по проценту победных матчей один из лучших тренеров в истории Баварии, но тут как с Хави (тоже один из лучших тренеров в истории Барселоны по проценту победных матчей) чуть с титулами не срослось, так сразу аутаутаут ...
Gargantua
может им Рангинка надо?
или дедушку Магата?
T-800
классические тренеры мюнхенского Гранда:
- Златко Чайковский 220 игр - 51,36%;
- Бранко Зебец 66 матчей - 59,09%;
 - Удо Латтек (Бавария Кайзера и Герда Мюллера, Зеппа Майера и Шварценбека): 223 игры - 61,43%;
- Крамер 136 матчей - 46,32%
- второе правление Удо Латтека (с 83 по 87 ) 188 игры -  61,70%;
- дебют Хайнкеса в клубе: 198 игр - 57,07%
 тогда за скромные показатели на руках носили, теперь за еще лучшие показатели называют физруками ...
T-800
а может и не цепляться за сравнения с легендами прошлого, по факту этот Байерн Мюнхен (Томаса Тухеля) хуже и Байерна Мюнхена Ковача, и Байерна Мюнхена Гварди, и Байерна Мюнхена Анчи, и последнего прихода Хайнкеса, неговоря уже про Байерны Нагеля и Флика.
ДА, ЭТО ОТСТАВКА.