Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 18 лютого 2024, 05:34
6407
0

Академіки на продаж. Чому Челсі та МанСіті активно торгують вихованцями

Англійські гранди розуміють, що потрібно не лише витрачати, а й заробляти гроші

| Оновлено 18 лютого 2024, 05:34
6407
0
Академіки на продаж. Чому Челсі та МанСіті активно торгують вихованцями
Getty Images/Global Images Ukraine. Мейсон Маунт

На самій «стрічці» роботи зимового трансферного вікна в англійській Прем'єр-лізі «Челсі» та «Фулхем» домовилися про трансфер 21-річного форварда Армандо Бройя. Гравець збірної Албанії перебрався до лав «дачників» на правах оренди, розрахованої до кінця поточного сезону та такої, що включає опцію на викуп контракту футболіста, якщо тільки у «Фулхемі» забажають продовжити із Бройя подальшу співпрацю.

Також наприкінці січня різноманітні британські ЗМІ активно повідомляли про готовність «Челсі» розлучитися з 24-річним центральним півзахисником Конором Галлахером. На нього претендував «Тоттенхем», й здавалося, що угода відбудеться обов'язково, але зрештою сторони так і не дійшли згоди, і Галлахер залишився гравцем «Челсі» як мінімум до літа 2024-го, після чого в клубі, ймовірно, знову постане питання про можливість його вигідного продажу.

У чому зв'язок історій Бройя та Галлахера? В тому, що вони обидва є вихованцями академії «Челсі», яких лондонці легко готові відпускати в оренду або продавати із метою заробити гроші. Доказом цього є продажі «синіми» інших своїх академіків, які відбулися протягом кількох останніх років: Фікайо Томорі у «Мілан» за 32 мільйони євро, Марка Гехі у «Крістал Пелас» за 23 мільйони євро, Мейсона Маунта у «Манчестер Юнайтед» за 64 мільйони євро, Теммі Абрахама в «Рому» за 41 мільйон євро, Натана Аке у «Борнмут» за 23 мільйони євро тощо.

І нехай для багатьох уболівальників продаж клубом талановитих та перспективних власних вихованців завжди бачиться чимось на межі зради, проте насправді така кадрова політика багато у чому і дозволяє грандам на кшталт «Челсі» залишатися неймовірно активними гравцями на трансферному ринку, підписуючи дуже дорогих бажаних футболістів, котрі яскраво проявили себе в інших клубах.

Чому «Челсі» продав Томорі, Маунта, Абрахама, а зараз готовий піти і на відхід Галлахера у обмін на 40-50 мільйонів євро? Відповідь тут досить проста: крім суто кадрових питань, пов'язаних із тренерськими задумами та затребуваністю того чи іншого футболіста у певного коуча в певний момент часу, «сині» намагаються балансувати з фінансовою складовою, що так ретельно відстежується керівництвом ліги та УЄФА, які вимагають від клубів відповідати так званим правилам стійкості.

Справа в тому, що продаж власних «академіків» враховується у фінансових звітах клубів як «чистий прибуток». Це дуже велика підмога для багатьох сучасних грандів, яка дозволяє хоч якось балансувати між прагненням завжди і в усьому випереджати конкурентів на трансферному ринку, й можливістю не потрапити під суворі санкції з боку ревізійних та контролюючих органів.

Відомо, що відколи «Челсі» відійшов до рук інвесторів на чолі із Тоддом Боелі, лондонці витратили на придбання нових футболістів на трансферному ринку близько 1 мільярда євро. Астрономічна сума, але загалом клубу вдається балансувати у фінансових звітах й не ризикувати потрапити у ситуацію, що сталася цього сезону з «Евертоном». Зокрема, «іриски» були позбавлені 10 очок, що негативно позначилося на їхніх турнірних амбіціях.

У січні в ЗМІ з'явилася інформація, що «Челсі», так само як і «Манчестер Сіті», також знаходяться у фокусі уваги керівництва АПЛ щодо потенційних фінансових порушень, що може закінчитися зняттям очок з «синіх» та «містян». Однак тут прогноз виглядає набагато сприятливішим, аніж раніше для «Евертона».

Починаючи із сезону-2014/15, «Челсі» продав 39 вихованців клубної академії. За даними Transfermarkt, на цих угодах «сині» отримали близько 300 мільйонів євро, а це приблизно 25-30% від усієї суми, яку лондонці виторгували на вихідних трансферах за вказаний період. При цьому вже найближчого літа «сині» зможуть покращити статистику завдяки як мінімум повноцінному трансферу 19-річного лівого фулбека Льюїса Холла до «Ньюкасла», який поки що виступає за «сорок» на правах оренди, проте вона містить зобов'язання викупу.

У «Манчестер Сіті» також слідують аналогічним курсом, що стосується політики клубних вихованців. У вересні минулого року «містяни» продали в «Челсі» Коула Палмера за 47 мільйонів євро, і цей перехід став для «Сіті» дев'ятим за останні два сезони, якщо брати до уваги виключно «академіків». Щоправда, з усіх цих футболістів лише Палмер залучався Пепом Гвардіолою до ігор за першу команду «Манчестер Сіті».

Getty Images/Global Images Ukraine. Коул Палмер перейшов в Челсі із Манчестер Сіті

За останні десять років «Манчестер Сіті» наторгував своїми вихованцями на ринку на 350 мільйонів євро. Ця сума еквівалентна 40-45% від усього отриманого клубом на вихідних угодах прибутку, але не варто забувати, що у випадку з «академіками» клуби можуть відносити усю суму трансферу до так званого «чистого прибутку», а коли йдеться про продаж раніше куплених в інших клубах виконавців до уваги береться вже зовсім інша «математика».

Важливим успіхом «Манчестер Сіті» є те, що цей клуб навчився продавати за досить високими цінами гравців без суттєвого досвіду виступів на топ-рівні. «Містянам» не потрібно загравати вихованців своєї академії за першу команду, аби отримати від продажу футболістів умовні 10-20 мільйонів євро. Наприклад, ірландський кіпер Гевін Базуну не зіграв за першу команду «Сіті» жодного офіційного поєдинку, зате влітку 2021-го був проданий до «Саутгемптона» за дуже непогані гроші – 14 мільйонів євро. Та й героєві збірної Англії U-21 на молодіжному Євро-2023 Джеймсу Траффорду так і не надали шансу проявити себе у першій команді «містян», а віддали перевагу тому, щоб одразу продати, коли надійшла вигідна з економічної точки зору пропозиція – від «Бернлі» на 17 мільйонів євро.

Тому не варто дивуватися, що такі клуби, як «Челсі» чи «Манчестер Сіті», незабаром не лише конкуруватимуть, а й випереджатимуть за сумою отриманого прибутку від продажу «академіків» звичних «постачальників дорогих талантів» на європейському ринку, якими є «Бенфіка» та «Аякс». Якщо більш жорсткими стають фінансові правила АПЛ та санкції стосовно їх порушників, то й шляхи можливості їх виконувати шукатимуть все більш інтенсивно. Здається, що у «Челсі» та «Манчестер Сіті» їх вже дуже успішно апробували – що правда, остаточний вердикт тут можна буде видати лишень після завершення розслідування Прем'єр-ліги щодо потенційних фінансових порушень з боку «синіх» та «містян»…

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.