Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 16 лютого 2024, 04:14
15891
121

Шахтар – Марсель. Прогноз і анонс на матч 1/16 фіналу Ліги Європи

У середині лютого «гірники» відкривають євровесну

| Оновлено 16 лютого 2024, 04:14
15891
121
Шахтар – Марсель. Прогноз і анонс на матч 1/16 фіналу Ліги Європи
ФК Шахтар

15 лютого у Гамбурзі на арені «Фолькспаркштадіон» офіційно відкриється український футбольний сезон. Єдиний наш представник у єврокубках – «Шахтар» – у рамках першого раунду плей-оф Ліги Європи зустрінеться із французьким «Марселем».

Шахтар

Чемпіон України свій шлях до першого раунду плей-оф Ліги Європи розпочав із групового етапу Ліги чемпіонів. У квартеті з «Барселоною», «Порту» та «Антверпеном» донеччани посіли третє місце.

Нинішній сезон «Шахтар» розпочинав під керівництвом нідерландця ван Леувена, проте після серії невдалих результатів, а головне – через відсутність «шахтарської гри» – Патріка було звільнено. На місце наставника команди прийшов боснійський хорват Маріно Пушич, який до того працював асистентом головного тренера «Феєнорда».

Під проводом Пушича «гірники» здобули резонансну перемогу над «Барселоною», проте у вирішальній сутичці за друге місце у групі ЛЧ без особливих шансів поступилися «Порту».

Суперечливі враження залишилися і від роботи Маріно на чолі «Шахтаря» в УПЛ. З одного боку, здобуто перемогу над «Динамо», з іншого – нічия з «Поліссям» та поразка від «Дніпра-1».

До відновлення сезону «помаранчево-чорні» готувалися в Туреччині. Там підопічні Пушича провели сім поєдинків, у яких здобули лише три перемоги.

Фінальним акордом зимового збору та свого роду головною репетицією «Шахтаря» перед грою з «Марселем» став матч проти польської «Лехії» (з Гданська; ця команда представляє другий польський дивізіон).

Нервовий та малоцікавий поєдинок завершився нічиєю 1:1.

У цій грі не брав участі капітан «Шахтаря» Степаненко. Півзахисник нещодавно продовжив контракт із клубом (до кінця наступного сезону), але фактично впродовж усього зимового антракту відновлювався від травми. Він уже працює у загальній групі, але проти «Лехії» на його позиції зіграв Криськів.

Більше травмованих у основі «Шахтаря» немає.

Є й новачки. Причому гучні. Майже 25 мільйонів євро «Шахтар» витратив на двох молодих бразильців – нападника Кевіна з «Палмейраса» та півзахисника «Васку да Гама» Марлона Гомеса.

Також гравцем «Шахтаря» став грузинський захисник Лацабідзе.

Троє футболістів залишили «Шахтар». Півзахисника Очеретька віддали в оренду в «Дніпро-1», його колега з амплуа Топалов вирушив до «Колоса». І також в оренду. Зрештою, молодий еквадорець Кастільйо перейшов у сербський «Партизан». І знову – на орендних засадах.

Марсель

Один із найвідоміших і найпопулярніших французьких клубів нинішній євросезон починав як претендент на путівку до групового етапу Ліги чемпіонів. Але, поступившись за сумою двох матчів грецькому «Панатинаїкосу», перемістився «поверхом нижче» – до групового етапу Ліги Європи.

Там «Марсель» зіграв у одній групі з «Брайтоном», «Аяксом» та ще однією грецькою командою – АЕК. «Олімпійці» посіли друге місце (услід за підопічними Де Дзербі) й забезпечили собі євровесну.

Але якщо на континентальній арені «Олімпік» виявив себе непогано, то на арені внутрішній його справи йдуть не найкраще.

Поточний сезон марсельці розпочинали під керівництвом тренера Марселіно. Однак іспанець недовго кермував французькою командою. Після серії невдалих поєдинків (у дев'яти іграх було здобуто лише одну перемогу) збунтувалися фани «Марселя», і Марселіно довелося спішно йти з усім своїм штабом.

Новим кермовим «провансальців» став італієць Дженнаро Гаттузо.

Під його керівництвом команді вдалося помітно покращити ситуацію. Дженнаро виявився хорошим мотиватором: «Марсель» здобув чотири перемоги поспіль, а заодно і хорошу пресу, й непогані перспективи на зону Ліги чемпіонів.

Одним із головних творців ренесансу «біло-блакитних» став (поряд із Гаттузо) зірковий літній новачок – П'єр-Емерік Обамеянг, якого у грудні Ліга 1 офіційно назвала найкращим футболістом місяця.

Однак потім «Марсель» знову потрапив у зону турбулентності. Нинішнього року команда ще не вигравала. І скотилася туди, де й була за Марселіно – у середину турнірної таблиці.

Гра «Олімпіка» після новорічних канікул – суцільна нестабільність. І якщо в чомусь вона і проглядається, ця горезвісна стабільність, то це, хіба що, у відсутності належного результату.

«Марсель» у 2024-му зіграв унічию зі «Страсбуром» (пропустивши на останніх хвилинах зустрічі), поділив очки з «Монако», граючи майже весь матч у більшості, потім програв «Ліону», який зараз не виблискує, а напередодні гри з «Шахтарем» знову не виграв: нічия з «Мецем».

Крім цих неприємностей, ще одна чекала на підопічних Гаттузо і в Кубку Франції. У 1/8 фіналу вони по пенальті поступилися «Ренну».

Проте клубне керівництво запевнило, що Дженнаро Гаттузо не залишить свою посаду як мінімум до кінця сезону. Італієць має необхідний кредит довіри, тож розраховує вже у найближчих поєдинках виправити ситуацію на краще.

У цьому йому мають допомогти зимові новачки. Їх у «Марселі» чотири: два ліві захисники – Мерлен та Гарсія, опорник Онана та форвард Мумбунья.

У свою чергу, команду покинули лівий захисник Лоді та нападник Вітінья. Обидва ці футболісти були основними, і напевно зіграли б проти «Шахтаря». Тепер точно не зіграють.

Точно не зіграє і Ронж'є: у нього травма. Під питанням участь у грі проти «гірників» Наділя та Руїса.

Історія протистоянь

Від колишніх протистоянь із «Олімпіком» у «Шахтаря» приємні спогади. Команди перетиналися вже далекого 2009 року, у чвертьфіналі Кубка УЄФА. У Донецьку підопічні Мірчі Луческу виграли 2:0 (відзначилися Хюбшман та Жадсон), а у Марселі «гірники» перемогли скромніше – 2:1 (у нашій команді голи на рахунку Фернандіньйо та Луїса Адріано).

У підсумку «Шахтар» вийшов у півфінал Кубка УЄФА. А згодом і виграв цей трофей.

Прогноз

«Марсель» має постійну офіційну ігрову практику, тоді як «Шахтар» із середини грудня не має її взагалі. І в цьому основна відмінність суперників: «провансальці» перебувають в ігровому тонусі, тоді як «гірники» поки що лише на шляху до нього. Власне, у цьому компоненті прихована й головна перевага французького клубу над українським.

Однак на нашу користь має зіграти свіжість «Шахтаря». А ще непереконлива нинішня форма «Марселя». І заяви Пушича про те, що його команда претендуватиме на перемогу у всіх турнірах, у яких бере участь.

Здається, що найоптимальнішим прогнозом на цей поєдинок будуть «обидві заб'ють». Припустимо, що матч завершиться результативною нічиєю.

Орієнтовні склади:

«Шахтар»: Різник, Конопля, Бондар, Матвієнко, Азаров, Криськів, Судаков, Бондаренко, Зубков, Кевін, Сікан

«Марсель»: Лопес, Клос, Жіго, Баллерді, Мерлен, Онана, Унахі, Харіт, Ндіайє, Енріке, Обамеянг.

15 лютого, четвер

«Шахтар» – «Марсель»
Гамбург. Стадіон «Фолькспаркштадіон». 19:45
ТБ-трансляція на відеосервісі MEGOGO
Арбітр: Ерік Ламбрехтс (Бельгія)
ШАХТАР – МАРСЕЛЬ. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ
Прогноз Sport.ua — 1:1

Опитування

Голосів 128
Спрогнозуйте результат ⚽️ першого матчу 1/16 фіналу 🏆 Ліги Європи між командами Шахтар та Марсель, який пройде 15 лютого о 19:45 у Гамбурзі

Велика перемога Шахтаря

8 голосів 6.25 %

Мінімальна перемога Шахтаря

42 голоса 32.81 %

Нічия

30 голосів 23.44 %

Мінімальна перемога Марселя

32 голоса 25 %

Велика перемога Марселя

16 голосів 12.5 %

В опитуваннях можуть брати участь тільки зареєстровані користувачі.
Будь-ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
Оцініть матеріал
(39)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Журналіст: «Пушич не витримував тиску та впадав у стрес»
Футбол | 03 травня 2024, 11:30 10
Журналіст: «Пушич не витримував тиску та впадав у стрес»

У пресу потрапила інформація про часи роботи нинішнього коуча «Шахтаря» у «Твенте»

Шестеро дітей травмовано. Авіабомбою пошкоджений зал карате у Дергачах
Футбол | 04 травня 2024, 06:25 3
Шестеро дітей травмовано. Авіабомбою пошкоджений зал карате у Дергачах

Терористи з Росії створюють терор, пошкоджуючи спортивну інфраструктуру

Коментарі 121
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
BARA.bass
Не понятно что ждать по игре, Марсель щас это не та команда которая даже осенью играла с Брайтоном, ну а Шахтёр тут тоже хер понять, товарняки просрали но эти матчи можно всерьёз не воспринимать. Шахтер приучил нас всех удивлять в Еврокубках, так что будем топить за единственную Украинскую команду. Удачи Шахтёру!!!
FunnyCat_____
феноменальная предсезонка была, трепещи Марсель!
Fant24
А будут на матче присутствовать как раньше хозяева донбасса ахметов и янукович ?
potemkin78
и показывают конечно же на телепузловском канале который можно посмотреть в любом селе и городе Украины
Умник
Одно дело играть в чемпионате Франции, другое дело играть товарняки.
Я думаю слева будет не Кевин а Невертон.
На замену выйдет.
А вместо степы крыськива ставить стремно. Назарина читается. Вообще не понятно почему Назарина не наигрывается в старте.
Dfs2262ar
Боже! Читаєш коменти, і розумієш що нам і мацкалів не треба! Самі себе зіжремо! Оу! Кончені, які там чухню пишуть!- давайте до війська! Тут покажіть свою оту силу!
Boodya 1209
Вангую сьогодні під трансляцією не менше, ніж 200 коментів срачу і маячні😂
maks_krot
Ничья будет не плохо, ну победа с любым счётом будет ещё лучше!Успехов и удачи Шахтёр !!!
AK.228
Викликайте екзорциста…. Чорти опезежні беснуються 
OtsoCity
Вперед до перемоги🇺🇦
Гагик Пердонян
Вперед Шахтар, до перемоги!
New Zealander
Шкода, що точно не зіграють два новачки Шахтаря - Марлон і Педриньйо. Та й Кевін під питанням. Гра буде не проста й тому що це перший офіційний матч після зборів. З корабля на бал. Але це не має бути виправданням для них. Всі чекаємо не лише перемоги тут, але й загалом перемоги в цьому турнірі. 
Фанькин кот
Вперёд, горняки!!! Славься, родной Шахтёр!!! Верим в команду!!!
Звёздные бразильские новички порешают! Шахтёр должен выиграть!!!👍👍👍🥰
Лига конференций без динамо
Вся Украина завтра за чемпиона 
Xvalenok03
Сегодня вся Украина будет шахту смотреть.
Александр Шевченко
0-3 нормально будет я думаю.