Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 28 сiчня 2024, 18:14
19486
38

Хаві свій шанс змарнував. Але не він головна біда Барси

Оглядач Sport.ua Валерій Василенко – про передчасний відхід тренера з «блауграни»

| Оновлено 28 сiчня 2024, 18:14
19486
38
Хаві свій шанс змарнував. Але не він головна біда Барси
Getty Images/Global Images Ukraine. Хаві

Відчуйте різницю від слів про відхід наприкінці нинішнього сезону головного тренера «Ліверпуля» Юргена Клоппа й наставника «Барселони» Хаві. У першому випадку – море сліз, компліментів та щирості, у другому – зітхання полегшення.

Я розумію, що контекст у цих двох випадках різний. Німець за більш ніж вісім років на «Енфілді» виграв із «Ліверпулем» фактично все, ставши уособленням відродження великої команди, тоді як іспанець з'явився на тренерському містку «більше, ніж клубу» менше трьох років тому, так нічого і не встигнувши зробити для відродження величі блауграни.

Порівнювати цих двох тренерів зараз не дуже коректно. Це приблизно те саме, якби ми порівнювали Клоппа-футболіста з футболістом Хаві. Небо і земля.

Просто ці два одкровення про звільнення з посади після закінчення нинішнього сезону з'явилися з різницею в кілька днів. І, враховуючи незаперечну гучність імен обох клубів, наставники яких наважилися вголос оголосити про свої передчасні наміри, зіставити їх – найочевидніша опція з усіх можливих.

Ну а далі схожості закінчуються. Більше того, я навіть уявити не можу, щоб у нинішній «Барселоні» тренер зміг протриматися так довго, як, наприклад, Клопп у «Ліверпулі». Зараз це просто неможливо через різні причини.

«Ви багато разів питали мене, чи міг би я бути сером Алексом Фергюсоном для «Барселони». Правда в тому, що цього тут ніколи не станеться. Ви, хлопці, цього не дозволите. Бути тренером «Барселони» дуже важко. Ви бачите, як вони вбивають вас, як критикують, і це позначається на вас», – зізнався Хаві після резонансної поразки від «Вільярреала» (3:5), яка стала головним каталізатором, який підштовхнув фахівця до передчасного відходу.

Getty Images/Global Images Ukraine

«Ви» – це Хаві мав на увазі насамперед журналістів. І, мабуть, у другу чергу – уболівальників. Запити що одних, що інших – вищі за дах. Особливо після епохи Гвардіоли.

«Я знаю три тактичні революції в сучасному футболі», – сказав якось геніальний італійський тренер Арігго Саккі. – «Це «Аякс» Міхелса з його тотальним футболом, мій «Мілан» та «Барселона» Гвардіоли».

«Тікі-така» Пепа, яку втілювали в життя на полі Мессі й нинішній наставник команди Хаві, настільки врізалася в душу всім «кулес» (і простим уболівальникам, і непростим), що приймати іншу реальність вони просто не хочуть. Або не можуть. Я особисто також не хочу. І не можу.

Тому будь ти хоч тричі легендою «Барси», як Куман чи Хаві, але якщо ти не даватимеш результат відразу, причому результат стельовий, тебе відразу ж скинуть з п'єдесталу. Головою вниз. Не особливо дбаючи ні про твою репутацію, ні навіть про твоє здоров'я. Тому що «Барселона» без титулів Ла Ліги й особливо без титулу Ліги чемпіонів – це нонсенс. Пеп із Мессі постаралися, щоб тепер вважали саме так.

***

І ті ж «кулес», і Лапорта дуже хотіли бачити на посаді головного тренера блауграни саме Хаві. Колишнього капітана «Барси» президент клубу довго «підгортав», довго переконував. Зрештою переконав, і у листопаді 2021-го знаковий для «Барселони» футболіст став її тренером.

Він зумів її підняти із середини турнірної таблиці після провалу Кумана. Потім, минулого сезону, він зміг нарешті привести команду до перемоги в Ла Лізі. Але навіть за Хаві «Барса» ганьбилася в Лізі чемпіонів. І це при тому, що, порівняно з тим самим Куманом, Хаві мав під рукою конкурентніший склад, глибшу лаву для запасних.

Так, фінансові проблеми нікуди не зникли з «більше, ніж клубу», але все одно навіть у таких умовах «Барса» могла собі дозволити точкові придбання. До того ж, фінансові кризи позитивно позначилися на залученні до складу першої команди найкращих вихованців клубної академії.

Одним словом, у Хаві навіть у такій непростій ситуації була можливість якщо і не зривати зірки з небосхилу, то принаймні бути переконливішим на євроарені, де команда який уже сезон виглядає блідою тінню.

Проте таланту тренера Хаві не вистачило на те, щоб, як Клоппу, розбудити «сплячого гіганта». Хав'єр Ернандес робив усе для того, щоб його команда грала в красивий, гострий та атакуючий футбол. Однак його команда все одно залишалася дуже вразливою, особливо у захисті. Особливо при контрпресингу опонента, який грає другим номером (у вищезгаданому поєдинку проти «Вільярреала» всі ці та інші вади блауграни були видні неозброєним поглядом).

Чутки про дострокове звільнення Хаві з його посади супроводжували його фактично з перших днів роботи на «Камп Ноу». Зокрема, вже у грудні 2022 року серйозні іспанські джерела стверджували, що після ЧС-2022 Хаві залишить клуб, а його змінником стане Луїс Енріке.

Тоді пертурбацій вдалося уникнути. Але вже протягом нинішнього сезону Хаві все частіше став асоціюватися з терміном «відставка».

Після двох поразок у груповому турнірі ЛЧ (проти «Шахтаря» та «Антверпена») й невдач у Примері, Лапорта заговорив, що думає про зміну тренера. А після поразки у фіналі Суперкубку Іспанії та вильоту з чвертьфіналу Кубка Короля тренерська доля Хаві була вирішена наперед: він би у будь-якому випадку залишив «Камп Ноу» по закінченню нинішнього сезону.

Він про це чудово знав. Тому й зіграв на випередження, заявивши вголос про очевидне після поразки від «субмарини».

Getty Images/Global Images Ukraine

Якщо загалом, то Хаві не впорався. Не впорався із тиском – відповідальності, критиків, уболівальників. Не впорався і з матчастиною. Він не виправдав очікувань.

Але йому вистачило мужності це визнати. І піти. Заявивши, що команді потрібен новий вектор розвитку.

Я не назвав би Хаві головною проблемою нинішньої «Барси». Нинішня «Барса» - вже сама по собі величезна проблема. Та й інерція від уже легендарної «тіки-таки» залишається дуже живучою.

Але факт у тому, що Хаві свій шанс не використав. Змарнував.

Навіть якщо «Барса» під його керівництвом і виграє Лігу чемпіонів.

У чому я зовсім не впевнений.

Оцініть матеріал
(80)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Вперше з 2002 року. Відомий клуб вийшов в АПЛ + пари плей-оф Чемпіоншипа
Футбол | 04 травня 2024, 16:38 3
Вперше з 2002 року. Відомий клуб вийшов в АПЛ + пари плей-оф Чемпіоншипа

Завершено регулярний сезон у Чемпіоншипі, в АПЛ вийшли Лестер та Іпсвіч

У Байєра – не найдовша безпрограшна серія. Скільки залишилося до рекорду?
Футбол | 04 травня 2024, 08:01 1
У Байєра – не найдовша безпрограшна серія. Скільки залишилося до рекорду?

«Бенфіка» з 1963 по 1965 рік не програвала протягом 48 матчів

Коментарі 38
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Александр
Куману ніхто не давав таких можливостей як хаві який перепробував сотню зірок .Але при Кумані при слбшому складі грали набагато краще .Хаві дуже слабкий тренер .Багато зірок то ще не команда 
Oss
цікаво, що у Хаві у Барсі і Клоппа в Ліверпулі однакова кількість чемпіонських титулів. Правда Хаві тренує Барсу ьретій сезон, а Клопп Лівер 8ий чи 9ий.
Gargantua
Левандовски не вписался. Рафинья это трансферный провал. Гави и Педри деградируют. де Йонг изначально был переоценен.
Если личности в команде перестают прогрессировать, значит виноват тренер.
lesnik455 .
тактика гвардіоли й досі сидить в душі хаві , а жирона тільки отримала мяч -зразу всі побігли в атаку , в барсі підождуть поки поки поверниться команда в оборону , потім починають дрочити мяч, старики набрані по дешовке -вже не бігають так як МС Баварія. Сама суть ідеології -давай -кубки європи а то у відставку..Самі боси барси розвалили легенду команди
TarasTaras94
Як на мене то зарано, його період прям провалом не назвеш, особливо враховуючи труднощі з якими стикнувся клуб в цей період. У Артети теж перший час нічого не виходило, але за останні півтора року команда зробила неймовірний крок уперед. Не завжди у тренерів одразу все виходить і таких прикладів чимало, тож мені здається це необдумане емоційне рішення 
Swed
Не вижу никакой беды.  Команда на 3-м месте, впереди 17 туров.  Ещё и соперники попадут в яму синусоиды.
Умник
Хави пытался. Но команды у команды нет энергии побеждать, а главное нет действительно вожака.
Если у Реала есть Кросс Модрич Вальверде Начо Карвахаль они могут вытянуть матч. Просто нет характера команды. Казалось бы это при наличии Левандовски
pricolist
Тренеру Жирони приготуватись? 
vazazh
Не має значення, хто буде наступним. Проблема в дурні Лаоонте, воно все розісрало в клубі. І нічого там не буде в найближчі роки. Воно гралося з Мессі, і тепер отримує зворотній пинок в жоп...
Бензар Євген
Великій команді потрібен великий коуч, тобто повний сил та творчого натхнення ще не підстаркуватий Маестро з першої десятки і тоді перебудова і результати не забаряться. А на що можна було розраховувати з тренером початківцем? Завжди симпатизував Барсі і бажаю щоби вона повернула собі свою велич.
Cruyff
Хаві провалився, але це можна було спрогнозувати, склавши до купи все вище згадане. Це згадане не вчора з'явилось, воно було задовго до Хаві, та Кумана. Цікаво, чи Бартомеу і Ко сплять спокійно  
Ці люди знищили клуб фінансово, "більше ніж клуб" повернувся до звичайного, на європейській арені став середняком. 
Хейтери говорили, що з-п скупого Мессі фінансово топить і обирає клуб, що чувак міг би й безкоштовно побігати пару сезонів, коли в Барси настали важкі часи. Тобто, клуб купує сміття по типу Дембеле, Коутіньо, збитого лейтенанта Грізманна ітд, платить їм лями з-п, а Мессі який тягне і заробляє гроші для клубу - скупий. Забавно звучить. Але слизня їм в одне місце, тим хейтерам.
Якщо не порівнювати тренерів Гладіолуса з Хаві, а просто охарактеризувати етапи їхнього приходу в клуб, то перший прийшов як менеджер, якому потрібно було впорядкувати, навести лад в команді, звісно ж дати клубу щось нове. Що вийшло далі, всі знають. Однак Барса тоді була на ходу. 05/06 Ла ліга і ЛЧ, 06/07 Ла ліга, провалились вже в останньому для Раайкарда сезоні 07/08. Команда була повна зірок різного віку, з діамантами півзахисту і молодим Мессі. Фінансово клуб був здатний купити будь якого гравця світу. 
Куман, як і Хаві, мали стати рятівниками самої філософії Барси, від останнього взагалі були очікуванні Гвардіоли #2.
Наївні, нічим не підкріплені очікування дали очевидний результат, ніякого. 
Чи міг Хаві щось змінити, певно так. 
Що зараз дасть прихід нового тренера в діючому стані клуб - скоріше нічого особливого, хіба що новий тренер не буде "каталонським серцем", однак може це буде його перевагою у побудові чогось нового. 
Чи хочуть уболівальники від Барви чогось зовсім нового? Не впевнений. Але після кризи у великих клубів настає просвітлення, так було завжди. Питання часу відкрите. 
Перець
Тренер хоче тренувати ,але футболісти не хочуть грати 
Lulinnha
Повернення до Катару неминуче... Там стабільно платять. Конкуренції нема такої. 
Кінґ Українською
Треба не тренерів змінювати, а свої очікування приземлити.
Весняна Сова
"Навiть якщо Барса виграє ЛЧ.." Так якщо вона виграє ЛЧ то очевидно Хаві залишать.  
Весняна Сова
Не зрозумiло. Як тодi Хавi з Барсою спромонлися виграти минулмй чемпiонат?
zhyr
багато молодих гравців
Gargantua
Артета уходит из Арсенала
это очевидный кандидат