Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 28 грудня 2023, 17:10
9995
29

Англійські експерти жорстко критикують Зінченка. Чи мають вони рацію?

Валерій Василенко – про ситуацію навколо українського «каноніра»

| Оновлено 28 грудня 2023, 17:10
9995
29
Англійські експерти жорстко критикують Зінченка. Чи мають вони рацію?
Getty Images/Global Images Ukraine. Олександр Зінченко

До різкої зміни оціночних суджень, як і несподіваної зміни погоди, потрібно просто звикнути. Тому що в обох випадках не вдасться дивитися та мислити глобально. Навпаки, виходить лише так: «що бачу, те й співаю».

Після невдалого поєдинку проти «Ліверпуля» український захисник «Арсенала» Олександр Зінченко отримав від британських експертів неабияку порцію критики. Як і слід було очікувати, критики однобічної, зневажливої.

Експерти різних мастей «штурхають» Олександра за той злощасний момент, коли він не зміг заблокувати прохід Салаха, після якого єгиптянин забив гол, зрівнявши рахунок у матчі.

Той поєдинок «Ліверпуля» та «Арсенала» я теж бачив. І зізнаюся, що, незважаючи на мою глибоку симпатію до «Зіни», маю зауважити, що той конкретний матч він якщо і не провалив, то, як мінімум, зіграв невдало. І за фактом саме його конкретна вина у тому, що нічого не зміг протиставити форварду «червоних».

Однак, на відміну від англійських критиків, які можуть собі дозволити дивитися на речі в дуже вузькому просторі, фактично в режимі «тут і тепер», я на таку хворобу «лівизни» не страждаю. На відміну від них, яким потрібно продавати себе від матчу до матчу, мені таке просто ні до чого. Тому я можу собі дозволити дивитися на світ ширше. Я знаю, що зрештою залишусь у меншості, але це, даруйте, мій привілей.

Але зараз дозволю собі вкотре згадати про привілеї інших. Отже, що конкретно говорили британські експерти та ЗМІ про гру українця в матчі проти «Ліверпуля». Далі будуть цитати.

Колишній захисник «МанЮнайтед» та збірної Англії Гаррі Невілл: «Треба прибрати Зінченка, треба подивитися на лаву для запасних. Він – це тягар. Знову він втрачає м'яч проти такого гравця як Салах».

Ще один колишній гравець «МЮ» та збірної Англії Оуен Харгрівз вторить своєму колишньому партнеру: «Зінченко – єдина слабка ланка «Арсеналу».

Підливає олії у вогонь і колишній захисник «Сандерленда» та збірної Англії Майкл Грей: «Вважаю, що Олександр може коштувати «Арсеналу» титулу АПЛ. Це дуже велика проблема команди».

Раніше по Зінченку «проїхався» колишній футболіст «Ліверпуля» та збірної Англії Майкл Оуен (після виїзного матчу «канонірів» у ЛЧ проти «Ланса»): «Зінченко постійно перебував у півдорозі до тієї позиції, в якій мав перебувати. Він повинен був акцентовано грати у відборі, або ж зближуватися з опонентом. Але він залишався на місці. Він не повинен дозволяти супернику так легко проходити себе. Останнім часом він став якимось повільним».

Якщо вам здається, що на Зінченка «котять бочку» відомі противники «Арсенала», то, на жаль, до їхніх струнких голосів приєдналися і колишні гравці «канонірів».

Зокрема, Пол Мерсон. Він вважає, що від Зінченка проти «Ліверпуля» була погана оборонна робота. Це мій привід для занепокоєння. На мій погляд, Зінченко потрібний для матчів проти команд із нижньої частини турнірної таблиці. Але не для поєдинків проти великих хлопців».

Мені здається, всього цього навіть більше, ніж достатньо, щоб зрозуміти спрямованість критичних стріл та й взагалі риторики тамтешніх фахівців та експертів стосовно українського легіонера «Арсенала».

В даному випадку напрошується цілком логічний висновок, що Зінченко просто піддається цілеспрямованому цькуванню. І що всі ті експерти – ну, як мінімум, ангажовані та суб'єктивні.

У такій постановці питання справді щось є. Однак, на мій погляд, все дещо інакше. Все складніше А може, й набагато простіше. Зважаючи, з якого боку подивитися.

***

Вище я згадував про те, що відомі особи коментують події, що відбуваються, якраз у розрізі «тут і зараз». Їм абсолютно не потрібний, не цікавий контекст, тло, обставини.

Getty Images/Global Images Ukraine. Олександр Зінченко проти Мохамеда Салаха

Зінченко дав себе обіграти Салаху – отже, він – «найслабша ланка команди». В даному випадку зовсім не обов'язково метушитися і шукати причини постійних розривів між ігровими ланками «Арсенала», розуміти, чому просіла опорна зона, чому Зінченко виявився фактично один проти Салаха, з яким, за визначенням, не може конкурувати за швидкістю. Навіщо це робити, якщо є видима вершина айсберга? Адже люди все це слухатимуть, люди все це читатимуть.

І скажу вам по секрету, що людям саме такі «рецензії» від відомих медійних осіб і потрібні: такі, що б'ють навідмаш. Як, наприклад, свого часу робив Леоненко.

Адже головне в даному випадку – розігнати «хвилю», підняти хайп, збільшити кількість переглядів, лайків та коментарів. Це легко досягається фразою «сам дурень» або «ваша дочка повія». І байдуже, що у вас син. Все одно не вийде відмитися, тому що за фактом все одно виправдовуватимешся.

Я дуже хочу сподіватися, що Зінченко байдужий до такої критики. Адже, за великим рахунком, усі ці Невілли – випадкові пасажири, аж ніяк не безгрішні у своїй футбольній кар'єрі, які зараз прагнуть залишатися на плаву і на чужому святі життя вихопити і собі солодкі булочки. У мільйони разів важливіша для Сашка оцінка Артети. Якщо тренер йому довіряє, то все нормально. Тренер вкаже на проблеми та шорсткості, а футболіст їх намагатиметься вирішити.

Однак, з іншого боку, тут треба розуміти і ще от що. Я далекий від думки, що Мерсон і товариші особисто ополчилися на «Зіну». Я більш ніж впевнений, що у разі наступного вдалого поєдинку Зінченка за «Арсенал» експерти в один голос його розхвалюватимуть. Так, як раніше в один голос його «знищували».

Навіщо далеко ходити – згадайте хоча б гру та гол Олександра у ворота «Бернлі». Тоді не лише вболівальники, а й фахівці в унісон співали здравниці, стверджуючи, що «Зінченко провів суперматч» і що він «найкращий у команді».

Згадайте й аналогічні ситуації з іншими нашими повпредами в АПЛ – Мудриком та Миколенком. Віталія вбивчо критикували на старті сезону, але потім швидко «перевзулися». Як і стосовно Михайла: варто йому відзначитись результативною дією, як його носять на руках. А не виходить – одразу ж говорять про викинуті на вітер мільйони.

І так буде завжди, бо футбольне (та й не лише) життя рухається від матчу до матчу, від події до події. Дивитися на речі глобально багатьом ніколи, та й навіщо, адже потрібно бути в тренді прямо зараз.

Тому не дивуйтеся, якщо вже в наступній грі «канонірів» Зінченко зіграє чудово, і відразу отримає купу компліментів. Собакам – гавкати, а каравану – йти.

Оцініть матеріал
(57)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Знову розгром. Шахтар не мав проблем у грі проти Чорноморця
Футбол | 05 травня 2024, 19:54 106
Знову розгром. Шахтар не мав проблем у грі проти Чорноморця

Команди у сезоні грали три рази і всі матчі впевнено виграли «гірники»

ВІДЕО. Український воротар забив божевільний гол через усе поле
Футбол | 05 травня 2024, 07:01 8
ВІДЕО. Український воротар забив божевільний гол через усе поле

Максим Воронов відзначився першим голом за «Атлетіко Паранаенсе»

Коментарі 29
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Виктор Войцеховский
Да, да, Салах надирает защитника. Никогда не было и вот опять.
Александр Толстых
Пусть все эти недоэксперты идут "лесом". Плохо он отыграл или хорошо --это решает тренер.
Артур Отаманчук
Это очень важные экперды, даже не знаею почему мне их мнение насрать....
Aries2005
Травля Зінченка почалась після його висловлювання на адресу ХАМАСу.
anacreon
Цікаво ще, чи всі ці мамкіни експерти так само розносять кожного захисника, з пі якого забиває Холанд. І що вони казали, коли Арсенал пропустив три м'ячі, поки Зіна сидів у запасі недавно. Бо про той матч забули через 10 хвилин після закінчення.
Falko
"Головне в даному випадку розігнати "хвилю", підняти хайп, збільшити кількість переглядів, лайків та коментарів"
Василенко начебто писав про британських експертів, а вийшло - про новинну політику Sport.ua:
"Мудрик, зінченко, мудрик, зинченко, мудрик, мудрик, лунін і кепа, мудрик, судаков, зінченко, лунін, довбик, судаков, мудрик, добик, судаков, мудрик".
Roma Sergeev
Да просто он не защитник. Сити финал лч во многом из за него слил...
vbrjkf
Цим британським футбольним пенсіонерам треба пригадати їхні "ляпи" на полі. В хорошій команді партнери ніколи не залишать захисника один в один з "серьезным парнем". Вчора гравці Евертона не залишали Миколенка сам на сам з Сілвою, але варто було не підстрахувати Віталія - одразу гол. Чим менше простору для нападника, тим менше ефективність його дій. Про це треба нагадати гравцям "Арсеналу", а не спускати собак на одного захисника. Футбол - гра КОЛЕКТИВНА ! 
vazazh
Як рядового глядача, мене гра Зіни також не завжди задовільняє. Але, це не відноситься до епізоду з Салахом, є варіанти, коли нападник значно сильніший в багатьох компонентах, тому нормально. На жаль наші додають в багатьох своїх публіках, замість розбору - реліції про видатного, а він це читає. Відносно чемпіонства Арсеналу, вибачаюсь, вже раз казав - його не буде, і не Зіна вимнен в цьому. Цей титул розіграють Лівер та МС.
Volk
Здощасний момент??
Footbulka
Проти Салаха грати важко будь якому футболісту з будь-якої команди. Звинувачувати Зінченка у тому, що той не зміг зупинити технічного одного з найкращих футболістів АПЛ це замилювання очей щоб відволікти від справжніх винуватців тої неприємної ситуації, а саме футболістів, які були повинні підстраховувати Сашка. Всі розуміють, що сам на сам Салаха не обіграти, треба декілька футболістів, які повинні дивитись за Салахом і перекривати його. А так одного Зінченка.... а потім шукають хто винен, самі винні. 
u6464u
щось не зрозуміле коїться , чого це раптом накинулись на Сашка різні недоексперти , вони його що тільки побачили,  хлопець уже котрий рік в АПЛ ,  і його сильні як і слабкі місця всі знають , схоже наче в політиці на якусь заказуху .
Octopus
Я почти все комментарии прочитал и забыл. Кроме одного, от Мерсона..
"Зинченко не для поединков против серьезных парней"
Пока все так и есть. Зинченко хороший игрок, сомнений нет, но очень тяжело вспомнить хоть одну игру в составе Арсенала против МС, Ливерпуля или любой другой дерзкой топ-команды, где он бы феерил и выглядел убедительно. А на минуточку ему 26 лет, он по сравнению с 20-24-летним салагами в команде уже ветеран и многократный чемпион АПЛ, обязан быть лидером, тащить команду, а все что мы слышим после таких матчей от экспертов это не то, что мы хотели бы))
anacreon
Саме головне, аби самі футболісти не звертали уваги на всіх цих "говорунів". Бо є такі, що звертають і потім переживають.
Мудрик був добре сказав одного разу щось на кшталт, що "ті, хто казав що  я лузер - будуть казати, що я крутий, коли я заб'ю". Іншими словами, але такий сенс. 
Зіна міг би і сказанути щось про цих "ікспертів" , якщо його спитають. Типу, що його не хвилює, що кажуть якісь колишні дуріки, бо їм платять за те, аби щось критикувати і корчити з себе експертів, якими вони не є. І що його хвилює тільки, що думає тренер.
luceorius
 Як же Зінченко підвів сивочолого журналіста! Ще не всі собаки прокинулись, а караван вже став. Тож Василенку нічого не залишається, як мислити ще глобальніше. 
ArchiArchi
Експертам потрібно про щось говорити, то їхня робота)) 
Dimonchik
Как будто впервые такое произошло, что игрока критикуют за плохую игру. Ну может посидит на банке пару игр, а потом удачно выйдет на замену и все начнут его хвалить, опять в стартовый состав попадет. В футболе всегда так происходит и не вижу смысла на этом акцентировать внимание, а тем белее, писать про это целую статью.
TarasTaras94
Аби це все підтверджувалось цифрами, статистикою та аналітикою то нуль проблем, але це не так. Зараз Олександр зіштовхнувся в Арсеналі з чим не міг не зіштовхнутись враховуючи брак певних якостей і широку роль. Бо навіть теперішній Арсенал по організації нижчого рівня команда ніж був той Сіті
luceorius
 За своїм фубольним обдаруванням Зінченко дуже пересічний гравець. Інше питання, як він опинився у МС. Можливо, колись Гвардіола в  мемуарах відкриє цю загадку.  
Swed
Необходимо экстрадировать это лицо на территорию Украины.