Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 28 вересня 2023, 22:43
21884
83

Джентльменська угода: чому Суркіс зараз не звільнить Луческу

Валерій Василенко – про динамівську «стабільність»

| Оновлено 28 вересня 2023, 22:43
21884
83
Джентльменська угода: чому Суркіс зараз не звільнить Луческу
ФК Динамо. Мірча Луческу

Ніщо у зовнішності головного тренера так не засмучує, як відсутність результату. Будь ти хоч тричі метром, але коли твоя команда програє – ти невдаха. Так завжди було, і так завжди буде. І ця сентенція стосується не лише наставника «Динамо», а й абсолютно всіх фахівців, покликаних давати потрібний результат.

Тож це дуже природно – обурення динамівських уболівальників після дзвінкої поразки «біло-синіх» вже на їхній першій стадії розіграшу Кубка України. Як природно і те, що головним винуватцем такого раннього вильоту «Динамо» з Кубка країни ті самі вболівальники називають Мірчу Луческу. Під місяцем ніщо не тільки не вічне, а й не нове.

Втім, як і не нові післяматчеві виправдання румунського тренера (дозволю собі назвати їх відмазками). То Бражко у всьому винен, що багато помилявся, то менталітет не той – погано налаштувалися на гру, то арбітр робив великі паузи, то не зіграли Пономаренко, Малиш та Царенко (у цьому випадку Луческу визнав безпосередньо свою помилку).

Однак у цьому випадку звинувачувати у кубковому провалі головного тренера «Динамо» - це все одно, що дорікати Януковичу, що втік, у наявності судимостей: результат буде приблизно однаковий.

Важливо зрозуміти інше: Луческу ніколи не виправиться - в його-то роки, в його статусі. Це зовсім не той тренер, який у разі поразок програє особисто, а у разі перемог віддає пальмову гілку своїм підопічним. У нашому випадку майже все навпаки.

Але не в цьому суть. Адже ми не вчорашні, правда?

ФК Динамо. Мірча Луческу

Суть у тому, що наявний стан справ практично ніяким чином не може вплинути на позиції головного тренера «біло-синіх». Вони, ці позиції, майже невразливі.

Ця невразливість сформувалася не сьогодні. Незважаючи на різкий громадський (вболівальницький) «перформанс» з приводу призначення на посаду тренера «Динамо» колишнього багаторічного наставника «Шахтаря», цей колишній зумів за два перші сезони заробити столичному клубу і втрачену репутацію, і десятки мільйонів євро від потрапляння до групи Ліги чемпіонів.

Луческу для Суркісів став майже як прижиттєвий пам'ятник. Тим більше зараз, у дуже складних політичних та економічних умовах. Окрім величезного досвіду, та й таланту, який, щоправда, з роками все тьмяніє і тьмяніє, Луческу має геніальну здатність не лише знаходити спільну мову з власниками футбольних клубів, а й певною мірою змушувати їх танцювати під свою дудку.

Мірча завжди вмів не перегинати палицю. Тож і тримається так довго на плаву.

Він знайшов потрібні слова після того, як програв минулий сезон, коли його команда безнадійно програлася в єврокубках, а в чемпіонаті повторила абсолютно найгірший свій фініш.

Війна, втрата лідерів, ставка на молодь – ось цими вічно живими аргументами румунський тренер «пробив» динамівське керівництво. І динамівське керівництво, не дуже привчене до різких рухів, тим більше в такий час, коли не зовсім і до футболу, не стало рубати під корінь.

Луческу отримав добро і на новий (тобто нинішній) сезон. Сезон, який у будь-якому разі має стати останнім у динамівській біографії румунського тренера-довгожителя.

Швидше за все, Луческу пообіцяв Суркісам за підсумками цього сезону спіймати головну рибу – перемогти у чемпіонаті країни, а решта турнірів – як вийде.

Якщо Мірча залишився невразливим після того, як його команда не потрапила до групової стадії Ліги конференцій, то вищевикладене припущення має право на життя.

І якщо Луческу залишився на своєму робочому місці і після того, як його команда в першому раунді покинула розіграш національного Кубка, вищевикладене припущення набуває обрисів джентльменської угоди.

***

Я не маю сумніву, що «Динамо» хотіло пройти «Оболонь». Але, напевно, не за будь-яку ціну. І Луческу в чомусь справді правий, заявляючи, що його футболісти як слід не налаштувалися на суперника. І це правда, хоча обов'язково потрібно віддати належне міцній, «зубастій» та непоступливій «Оболоні».

Інше питання, що хто, як не головний тренер, повинен цей самий менталітет і формувати, повинен налаштовувати належним чином на кожну гру, на будь-якого опонента.

Луческу не налаштував, некрасиво зваливши вину на молодого Бражка. Хоча, якщо дотримуватися логіки динамівського тренера, можна було б «котити бочку» і на немолодого Ярмоленка, адже Андрій проти «пивоварів» теж зіграв далеко не найкращим чином.

ФК Динамо

Але хитрий румун чудово розуміє, що тикати пальцем у динамівську легенду – собі на шкоду. Тому і знаходить зручніші мішені для своєї критики.

Ось це його вміння не перегинати палицю, входити в довіру і продовжує грати з динамівським тренером аж ніяк не злий жарт. Він чудово розуміє, що саме зараз його не звільнять. Бо не звільнили після четвертого місця. Після «Бешикташа». Та й неустойку платити ніхто зараз не хоче.

Так уже сталося, що Мірча Луческу та Ігор Суркіс зараз, самі того може і не бажаючи, перебувають в одному тісному човні. І ситуація для обох настільки проста і парадоксальна одночасно, що у випадку, якщо хтось із цих двох раптом опиниться за бортом, він обов'язково потягне за собою й товариша з тандему.

Це і є «джентльменська угода».

Тож скільки б динамівська команда не викликала фанатського обурення, до кінця нинішнього сезону майже напевно на чолі її буде Мірча Луческу.

Це динамівська «стабільність», панове.

Тому не засмучуйтеся особливо після чергової невдачі. Запасайтесь терпінням, адже буде нецікаво.

Оцініть матеріал
(101)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 83
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
sheva
Будулай не з тих що визнає свої помилки. Він ніколи не піде сам, буде кидатись шапками, звинувачувати у провалах все і всіх. Але, семе більше зло ДК, це суркіс, який думає, що епоха ДК-Лобановського це його заслуга, але це тільки збіг обставин. 
Falko
Порожній текст. Усім зацікавленим давно відомо, що Циган допрацьовує контракт до наступного літа і все. І хоче виграти прем'єр-лігу, ніби вона англійська. Ото і всі розклади, а "джентльменська угода" в тому, що бабок на компенсацію за розрив шкода, та, власне, і нема.
McLay
''Джентельмени'' бля, два лапті - пара!
GloryUkraine
Немає ніякого оправдання роботі Луческу. Вилетіти з кубку від Оболоні, та й взагалі виліт в 1/8 не від Шахтаря це повне фіаско.
Jorko
Може Суркіс сам буде тренувати. "Динамо"
Xvalenok03
По пунктам.
1. Зачем автор перекручивает слова о луне и вечном? Некрасиво. 
2. Луческу в таком возрасте, и давно, когда привычки не меняют. 
3. В случае джельтменов луческу и сукиса вспоминается анекдот - мы джельтмены. И тут мне попёрло. 
Скорее поверю что сукису придётся много заплатить за принудительную отставку тренера. 
Остальное на любителя. 
Ничего личного. Только про дела футбольные. 
nick07
та яка там джентельменська угода? просто Суркіс шкода платити "неустойку"
що один, що інший ще ті "жєнтєльмєни" ))) якщо ЛУческу ще особливо немає чого закинути, то Сурок "джєнтєльмєн удачі" - украл, випіл і в тюрь.... в Монако (в нашому випадку)
тут питання в іншому, вже давно зрозуміло що Містер не може щось змінити, як і зрозуміло що Суркіс його не звільнить - то, у випадку джентельменської поведінки, то мала б бути посилена команда помічників тренера майбутнім тренером, мав би кандидат вести весь процес, а Луческу добути "весільним генералом". 
Gargantua
Бражко в эпизоде с голом вообще не виноват. Там Дубинчака запрессинговали и он отдал в борьбу.
vbrjkf
Луческу - той, хто казав, що він кращий за Валерія Васильовича. Як на мене, Луческу - чорна сторінка в історії "Динамо" Київ
ALKOSruLKA
Слова "джентельмен" і "суркіс" - антоніми апріорі
zelc006
Мілевького треба повертати до роботи  
valik_ua
що дід - що його поклоннік....
valik_ua
бо вони - кончені !
DK1961
В скобках замечу, что при Суркисе старшем все у Динамо было хорошо. А когда он передал клуб младшему... Деградация усиливалась с каждым годом. Но проблема в том, кто сейчас клуб может приобрести и заменить члена батальона Монако7
Алекс Морган
Суркіса потрібно звільняти з посади президента ще 20 років тому, а потім вже тренерами займатись
AK.228
Все зрозуміло.. 87-е місце мріє піди під звуки фанфар з тренерського містка
Щось здається, що у нього все вийде… тут або пан або пропав… зрозуміло, що це останній його рік в УПЛ
zelc006
Чавела, як сало з бульбою у борщу плюхтається...
AutumnBridge
 Мадридский Реал  "проваливался"  в  испанском кубке 0:4 от ФК на через одну лигу ниже.  Это же кубок!   На ЧМ вылетают бывшие чемпионы от мароков и японцев.  Это же кубок!) Разве  руководство Динамо ставило задачей №1  выигрыш кубка Украины?   Что то нигде такой информации не видел.   Смотрим на Англию и бежим дальше.  Там ФК из региональных лиг убирают иногда даже УПЛ-овцев.
 Луческу на Почему?, а Зачем? оставляют.   В этом сезоне такое же благоприятное расположение звёзд для Динамо, как и в момент прихода Луческу.   Тогда Шахтёр после ковидного затяжного одного турнира сразу играл Суперкубок Украины.   Забыли?   Немцы, Базель, кажись,  потом  Интер, и тут же  Динамо.  Потом Львовы вперемешку с победами над Реалом и пролётами от Мёнхенгладбаха,  ничьими с тем же Интером и удалением его из турниров УЕФА вообще (но именно потому Интер стал чемпионом). 
 Динамо вылетело и его "выбили"  (сленг сайта) отовсюду... кроме УПЛ.  Так что, скатертью дорожка, пан Луческу.  Но не домой ещё, а за  вожделенным первым местом в УПЛ.  Это был бы феноменальный финиш Мистера  в Украине.   Но будет ли?   Подождём.   Это же  произойдёт гораздо раньше, чем окончание войны в нашей стране...
DK1961
Так они же СЛИВАЛИ матч с Оболонью! Бенито в КАЖДОМ своем моменте просто в молоко лупил... Последние десять минут динамовцы СЫМЕТИРОВАЛИ желание сравнять счет. Задание старого маразматика на игру выполнено. И ответный матч с Бешикташем также сливали, никакого желания отыграться после первой игры я не обнаружил. И теперь (как ему и суркисятам кажется) дорога к чемпионству будет легче. Ой, мудаки, прости меня господи...
Вова Бок
на 87минуте начали бегать)))  в Динамо такая атмосфера, что всех все устраивает, и это грустно((