Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 30 серпня 2023, 20:37
18118
31

Сергій ПАЛКІН: «Для українського футболу ситуація катастрофічна»

Гендиректор «Шахтаря» дав велике інтерв'ю The Athletic

| Оновлено 30 серпня 2023, 20:37
18118
31
Сергій ПАЛКІН: «Для українського футболу ситуація катастрофічна»
ФК Шахтар Донецьк. Сергій Палкін

Наступного тижня в столиці Німеччини Берліні десятки провідних керівників європейського футболу зберуться на генеральну асамблею Європейської клубної асоціації (ECA).

ECA – це колективний орган, завданням якого є представлення інтересів клубів Європи, насамперед тих, що регулярно або епізодично беруть участь у Лізі чемпіонів, Лізі Європи та Лізі конференцій, і лобіювання змін у керівних органах та організаторах змагань – УЄФА та ФІФА.

У вересні в організації відбудуться вибори представників до правління ECA, і серед тих, хто боротиметься за голоси виборців, буде Сергій Палкін, генеральний директор чемпіона України, донецького «Шахтаря».

Цього тижня, напередодні виборів, 48-річний Палкін поговорив з The Athletic у форматі «запитання-відповідь», обговоривши стан українського футболу в розпал війни, нещодавню поведінку президента Іспанської футбольної асоціації Луїса Рубіалеса, проблеми, що виникають у зв'язку зі створенням Саудівської Про-ліги, питання про те, чи варто взагалі виносити матчі Ліги чемпіонів за межі Європи, і майбутнє телетрансляцій у спорті.

Ось що він хотів сказати...

– Чому Ви хочете увійти до складу правління ECA?
– Відтоді як півтора року тому почалася війна в Україні, вона показала, де організація футболу слабка, особливо в тому, як ми реагуємо в нестандартних форс-мажорних ситуаціях, і тому нам потрібно багато чого змінювати.

Тому я прийняв рішення йти в ЕСА, тому що багато чого вже зроблено, але є куди вдосконалюватися.

– Яка ситуація в українському футболі на старті цього сезону в умовах триваючої війни після вторгнення росії?
– Чесно кажучи, для українського футболу вона катастрофічна. Уболівальників не пускають на стадіони, тому ігри проходять за зачиненими дверима. У нас практично нульові доходи всередині України: спонсорська допомога, доходи від матчів, продаж квитків і телевізійних прав.

Єдиний вихід – продавати наших (українських) гравців за кордон (бо ФІФА запровадила постанову, згідно з якою іноземні гравці можуть в односторонньому порядку призупиняти свої контракти на час війни і переходити в клуби за межами України без трансферної виплати).

ФІФА вкрала в нас можливість продавати деяких гравців, і все. Три-чотири українські клуби беруть участь у єврокубках і можуть отримувати бонуси від участі в єврокубках.


ФК Шахтар. Сергій Палкін

І за рахунок цих бонусів вони можуть жити і більш-менш виживати. Але якщо ми говоримо про решту 12 клубів УПЛ, то ситуація катастрофічна. І ми з цією проблемою боремося самотужки.

Це найбільше питання. Коли я буду намагатися обиратися, я буду намагатися висувати якісь концепції політики. І одна з них стосується солідарності, тому що останніми роками відбуваються речі, які вимагають солідарності. По-перше, у нас була пандемія. Потім війна в Україні. Потім землетрус у Туреччині. Нам необхідно створити фонд солідарності, який буде використовуватися для допомоги в подібних ситуаціях. Цей фонд може бути використаний у форс-мажорних ситуаціях для підтримки людей, які дійсно цього потребують.

– Якщо українські клуби, які не беруть участі в Лізі чемпіонів або Лізі Європи, не отримають підтримки ззовні, як довго вони зможуть виживати, якщо війна продовжиться?
– У багатьох українських клубів є проблеми, і я перебуваю в контакті з їхнім керівництвом і власниками. Я вже відчуваю, що деякі з них стають повними банкрутами. Деякі з них навіть кажуть, що не знають, як дожити до кінця сезону.

– Чи є якась державна підтримка з боку України?
– Для українського уряду, зрозуміло, зараз є інші пріоритети, і вони знають, кого підтримувати в цій ситуації. Футбол зараз перебуває на останньому місці.

– Що потрібно змінити в ЕСА?
– Я вважаю, що ця асоціація здатна змінити багато чого і зробити футбол набагато кращим. Ця асоціація була створена для того, щоб сприяти повазі, підтримці та співпраці з усіма зацікавленими сторонами футболу. Я б хотів, щоб ECA відкрила свої двері для більшої кількості клубів, тому що всі потребують підтримки.

ECA намагається розвивати ідеї, наприклад, у сфері розвитку академій і жіночого футболу. Але це не повинно обмежуватися елітною групою клубів. Ми повинні відкрити двері, щоб усі клуби могли отримати доступ до такого роду знань, аналітичних даних та інформації. Ми не повинні бути елітним клубом тільки для тих клубів, які беруть участь у єврокубках.


ФК Шахтар. Сергій Палкін

Малі клуби також мають право на вдосконалення і доступ до будь-якої інформації та бази даних, які ми можемо мати у своєму розпорядженні, а також надавати свою точку зору і знання для ухвалення рішень у світі футболу.

– Одна з найсерйозніших проблем, з якими зіткнулася ECA, виникла у квітні 2021 року, коли організацію засліпила спроба створення європейської Суперліги. Чи вважаєте Ви, що завдяки присутності в залі засідань ECA більшої кількості так званих малих і середніх клубів вірогідність створення Суперліги знижується, оскільки в ній більше представлені клуби, які перебувають нижче за пірамідою?
– Так, безумовно. Навіть в ECA я відчуваю, що великі клуби мають більше влади і впливу. Ми не повинні так чинити. Ми повинні дати більше права голосу середнім і малим клубам. Взяти, наприклад, розподіл грошей, які ми отримали в Лізі чемпіонів минулого сезону. «Шахтар» набрав більше очок, ніж «Ювентус» (шість проти трьох), але отримав менше грошей. Якщо ми беремо участь у тому ж змаганні і наш клуб набирає більше очок, то як ми можемо отримувати менше грошей?

– Нерівність, про яку Ви говорите, пов'язана з тим, як розподіляються гроші на груповому етапі Ліги чемпіонів, оскільки до 45% грошей розподіляють за формулами, в яких ураховують частку команди на телевізійному ринку, а також коефіцієнт результатів команди за 10-річний період, що означає, що найвідоміші та найбагатші клуби Європи завжди отримуватимуть більше. Якщо грати в адвоката диявола, то, напевно, можна стверджувати, що більше людей дивитимуться Лігу чемпіонів, якщо в ній гратиме «Ювентус». Мовляв, вони приваблюють глядачів, які, своєю чергою, приносять дохід, і тому вони можуть вважати, що мають право на більшу частку.
– Так, Ви маєте рацію. Вони можуть так відповісти. Але якщо завжди так чинити, то сильні клуби стають сильнішими, а слабкі – слабшими. З якоїсь точки зору, те, що Ви говорите, правильно. Але потрібно проаналізувати цю ситуацію, подивитися на довгостроковий розвиток футболу і прийняти якесь рішення. Коли ми беремо участь в одному змаганні (як клуби), у нас мають бути якісь рівні права. Я навіть не кажу про повну рівність, а просто про більш збалансований розподіл призових грошей.

– Як Ви думаєте, ці великі клуби отримують більше грошей, тому що УЄФА і ЕСА бояться, що якщо вони не дадуть їм більше грошей, то вони втечуть і спробують створити ще одну Суперлігу?
– Так, можливо, вони намагаються знайти якийсь компроміс, щоб контролювати ситуацію. Але ми вже намагалися знайти всі ці компроміси, і в підсумку вони все одно пішли і спробували створити Суперлігу. Їм було наплювати на все, що ми для них зробили. Їх не хвилювало те, що зробила для них ЕСА. Вони просто встали і сказали: «Добре, спасибі вам велике, але ми будемо робити те, що хочемо».

– Ви хочете бути членом правління ECA – органу, який допомагає визначати майбутнє гри. Тому я хотів би обговорити деякі ширші питання. Почнемо з Саудівської Аравії. Європа довгий час вважалася головним континентом для інвестицій у футбол, але зараз багато грошей вкладається в Саудівську Про-лігу. Клуби в Європі повинні дотримуватися правил фінансового фейр-плей (ФФП) УЄФА, але за межами Європи таких фінансових обмежень немає. Як європейський футбол має реагувати на ситуацію в Саудівській Аравії?
– Перш за все, нам необхідно зрозуміти власну стратегію розвитку європейських ліг. Якщо ми візьмемо УПЛ, то яка в нас стратегія розвитку і отримання великих доходів? І я хочу, щоб представники ECA допомогли нам розробити цю стратегію. Так має бути з усіма лігами, так само як з Іспанією та Англією. У них має бути стратегія, питання про те, як принести більше доходів, більше вболівальників і як просувати футбол.


ФК Шахтар Донецьк. Сергій Палкін

Якщо взяти Саудівську Про-лігу або МЛС і подивитись, як вони інвестують і як залучають зірок, то ми маємо проаналізувати, чи матиме це позитивний ефект для європейських клубів і ліг, чи ні.

– Деякі люди почали говорити про те, що коли-небудь Саудівська Про-ліга може мати своїх представників у Лізі чемпіонів УЄФА, тому що вони беруть багато талантів з Європи, і, хто знає, можливо, в майбутньому мовники скажуть: «Ми все ще хочемо бачити цих гравців у Лізі чемпіонів». Як Ви думаєте, через п'ять чи десять років у європейській Лізі чемпіонів можуть з'явитися два саудівські клуби або, можливо, пара з МЛС?
– Чесно кажучи, я не хотів би підтримувати таку ідею, тому що я досить традиційний у цьому питанні. Звичайно, гроші і доходи – це дуже важливо, але історія може бути важливішою. Топ-клуби хотіли створити цю Суперлігу, щоб отримувати більше грошей. Така ж історія була б і з залученням до Ліги чемпіонів клубів Саудівської Аравії або МЛС.

– Добре, ще одне запитання: Ми вже повідомляли, що деякі керівники ECA раніше обговорювали можливість виносу деяких матчів Ліги чемпіонів, можливо, фіналу, за межі Європи. Тобто фінал можна було б провести в Нью-Йорку, Майамі (у США), Ер-Ріяді (столиця Саудівської Аравії) або де-небудь ще. Як Ви вважаєте, ця ідея більш реалістична – взяти кілька матчів Ліги чемпіонів і розвивати продукт за межами Європи?
– Ця ідея дуже цікава, і я б її однозначно підтримав, тому що вона спрямована на популяризацію європейського футболу. Тому так, ми повинні розглядати такі варіанти, щоб принести наш європейський футбол, наприклад, у США або на інші континенти. Це буде дуже цікаво. Чому б і ні?

– Я думаю, що багато клубів з Вами погодяться, але й багато вболівальників європейського футболу хотіли б, щоб він залишався в Європі. Англійські футбольні вболівальники, зокрема, незмінно виявляються дуже традиційними в цих розмовах. Як Ви думаєте, чи доведеться клубам і УЄФА реально допомагати вболівальникам із витратами на поїздки в разі такого розвитку подій?
– Насамперед, ми маємо все проаналізувати, перш ніж говорити про оперативні питання. Але ми маємо бути неупередженими, і я б підтримав цю ідею, щоб популяризувати футбол для вболівальників за межами Європи і зробити ці кроки для розвитку європейського футболу.

– Однією з найгучніших подій цього тижня стали звинувачення на адресу президента Іспанської футбольної асоціації Луїса Рубіалеса, який також є віце-президентом УЄФА, після того, як гравчиня збірної Іспанії Хенні Ермосо заявила, що не давала згоди на поцілунок Рубіалеса на полі після фіналу жіночого чемпіонату світу. ФІФА тимчасово відсторонила Рубіалеса від роботи на три місяці. Як Ви сприйняли ці події?
– Перш за все, те, що сталося, ці дії абсолютно недоречні і неприйнятні. ФІФА, наскільки я розумію, тимчасово відсторонила його від усієї діяльності, пов'язаної з футболом. Я вважаю, що зараз вони проводять розслідування, і я вірю, що вони ухвалять правильне рішення, і ми їх у цьому підтримаємо.

Те, що він зробив, неприйнятно. Весь світ стежить за цим турніром, а він там робить подібні вчинки. Те, що він зробив, абсолютно катастрофічно. Я вірю, що УЄФА і ФІФА ухвалять правильні рішення.

– Дехто побоюється, що конкурентний баланс у внутрішніх лігах сильно ускладнюється через те, що деякі клуби потенційно мають доступ до ресурсів, які набагато більші, ніж у інших. Чи вважаєте Ви, що фінансовий фейр-плей УЄФА достатній для контролю над цим?
– Перш за все, я підтримую ідею про те, що якщо є багаті люди або фонди, які хочуть інвестувати у футбол, то це добре для розвитку футболу. Це дуже позитивно, тому що якщо власник якогось європейського клубу купує гравця, наприклад, у «Бенфіки» за 200 млн. доларів, то ці гроші йдуть на розвиток футболу в «Бенфіці» і в їхньому рідному Лісабоні.

У сучасному футболі існують різні інвестиційні моделі в різних клубах. Ми можемо говорити про клуби, які так чи інакше пов'язані з національними державами або приватними інвестиціями. Я можу також згадати «Шахтар», власник якого Рінат Ахметов – дуже багатий бізнесмен, найбагатша людина в Україні, який надав фінансування для клубу.

Вони можуть вкласти ці гроші у свою академію і у весь свій клуб. Звісно, ми маємо приділяти увагу ФФП і слідкувати за тим, щоб клуби відповідали цим критеріям, але, можливо, нам потрібно ще раз сісти і проаналізувати, яким критеріям потрібно відповідати. А відповідати ФФП має бути складно.


ФК Шахтар Донецьк. Сергій Палкін

Але якщо Саудівська Про-ліга купує гравців за 50 млн. євро, або 100 млн. євро, або 200 млн. євро, то це все просто гроші, які приходять у європейський футбол, тому що вони в основному купують гравців у європейських клубів. Тому, якщо саудівці захочуть купити цих гравців, я не буду надто перейматися, тому що, кажу вам на 100%, у Європі дуже швидко з'являться нові зірки, а гроші можна буде вкласти в академії та інфраструктуру, створити кращі стадіони та споруди, вивести наш футбол на новий рівень.

– Гаразд, повернемося до змагального балансу. Ми можемо говорити про «Баварію», яка виграла 11 чемпіонатів Німеччини поспіль, або про «Шахтар», який виграв 10 із 13 попередніх чемпіонатів України. Це циклічність чи щось уже вкорінене, бо це команди з найвищими доходами?
– Якщо подивитися на європейські ліги, то в деяких із них один клуб виграє, можливо, 70% внутрішніх чемпіонатів. Але в нашій лізі 15-20 років тому ситуація була іншою, і тоді ми (Шахтар) стали сильнішими і почали перемагати. Ми теж дуже багато працювали, отримували інвестиції. Але цього сезону, наприклад, ніхто не знає, хто стане чемпіоном України. У нас є щонайменше п'ять претендентів.

– Одна з нових ініціатив цього сезону полягає в тому, що ФІФА наказала запроваджувати в клубних матчах додатковий час наприкінці кожного тайму, при цьому створюється відчуття, що футболу з кожним роком стає все більше. Ми бачили, як такі гравці, як Рафаель Варан із «Манчестер Юнайтед», попереджали, що добробут гравців дедалі більше наражається на ризик у зв'язку зі збільшеними вимогами футбольного календаря. Вас це турбує?
– Мені не подобається ситуація, коли гравці починають грати все більше і більше матчів. Знаєте, чому? Тому що я бачу причину збільшення кількості ігор та їхньої тривалості в тому, щоб отримувати більше грошей. Це не питання розвитку футболу чи популяризації футболу, це питання отримання великих грошей. Пам'ятаєте, ФІФА хотіла проводити чемпіонат світу з футболу раз на два роки? Це та ж сама історія.

Я не хочу збільшувати кількість ігор тільки тому, що хтось хоче отримати більше грошей. Якщо це пов'язано з розвитком футболу, з його популяризацією, то це зовсім інша історія.

– Добре, остання тема. Давайте поговоримо про майбутнє футбольних трансляцій у світі, де змінюються споживчі звички людей. Зараз так багато розмов навколо стримінгових платформ або моделей «прямого доступу до споживача». Чи очікуєте Ви, що традиційні лінійні телевізійні угоди залишаться в майбутньому або це зміниться?
– Я думаю, що все зміниться, причому повністю, тому що врешті-решт європейські клуби або УЄФА дійдуть до ситуації, коли в нас буде прототип, де, якщо ви хочете подивитися матч Ліги чемпіонів, ви можете купити його безпосередньо в УЄФА. Я уявляю, як у майбутньому буде йти справа з телевізійними правами в нашій внутрішній лізі, коли ліга створить платформу, подібну до Netflix, і вболівальники зможуть зайти на неї і вибрати, який матч вони хочуть подивитися. Нам не потрібні посередники. Зрештою, ми побачимо розвиток таких платформ.

– Якби у вас була така платформа, ви б розподіляли гроші порівну між усіма клубами, які беруть участь у змаганнях, або ж залежно від того, хто більше дивиться? Наприклад, я можу припустити, що на мадридський «Реал» купить трансляцію набагато більше людей, ніж на празьку «Спарту» в тому ж змаганні.
– Я вас повністю розумію, тому що, чесно кажучи, зараз ми обговорюємо створення подібної платформи в Україні. Є ті самі питання, як ми будемо розподіляти доходи. На українському ринку наш клуб може генерувати більше грошей, ніж інші команди ліги, але, на мій погляд, це не означає, що інші клуби повинні отримувати менше. Зараз ми обговорюємо формулу.

Ця формула має бути справедливою, і, безумовно, ми не хочемо, щоб усі гроші йшли тільки «Шахтарю» або «Динамо» Київ. Для нас дуже важливо розвивати малі та середні клуби, бо якщо вони будуть сильними, то й ми будемо сильнішими і зможемо брати участь у таких змаганнях, як Ліга чемпіонів і Ліга Європи. Тому ми повинні виробити формулу, яка дозволить їм розвиватися.

Адам Крафтон, The Athletic

Переклад і адаптація – Олег Дідух

Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 31
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
anacreon
Дуже смішно читати Палкіна про те, що у клуба нульові доходи і він виживає продаванням українських гравців. І згадувати як вони не продали Матвієнка в АПЛ за 15 мільйонів, бо після продажу Мудрика вирішили, що можна за всіх своїх українських гравців дерти шалені гроші і хтось заплатить. Після чого про існування Матвієнка забули всі потенційні покупці.
Nick.Grabowski
Українофоб Палкін розказує про те як він хоче розвивати українське. Кумедно. 
Кинули з Ахмєтовим та Колєсніковим в 2014 році свій "рідний" Данєцк та Данбасс, місцевих людей (громадян України) під управління ДНР-ЛНР.
Видатні персонажі, справжні аристократи в часи тотального лицемірства та брехні. 
Remark
Попроси Ринат Леонидовича ещё в 2 раза увеличить тарифы на электроэнергию и ситуация станет на такой уж катастрофической!
wojsergivan
Як тільки електроенергія подорожчала в два раза так шахтар купив 7 бразільских мавп і воно щось розеазує ахметовський викормиш
Александр Шевченко
бугага, ну куда оно лезет. Украинский футбол картонный угробил, еще и в Европу хочет? Надеюсь никто это чудо в перьях не выберет
wojsergivan
Валите в Донецк и там играйте а деньги замок под парижем особняки в Лондоне ??? Обл энерго в неньке??? Кто украл ??? Может не Ахметов а палкин где????
nicksaf
Катастрофа от того, что власть в Доме футбола захватил ШД.
wojsergivan
Ты вместе с ахметовы уничтожили футбол в Украине из-за баблавас должны посадить пожизненно воры и бандиты
turist86
"Необхідно створити фонд солідарності, який допомагатиме біднішим клубам".
От ніби клубам з Італії або Франції цікаво витрачати кошти на підтримку клубів з мутними власниками, типу Ворскла або Інгулець?
Хосе Карерас
Кажуть що по оточенню можна сказати яка ти людина.Оточення Ахметова:Янукович,партія регіонів,Колесніков який організовував сепарський з'їзд, зараз спільний бізнес з Новинським та ще маса корішів з російського олігархату(шестьорки пуйла).Він або агент ФСБ або його просто русня розводить ,причому з Донбасу його в шию ,вони вже вигнали.
Умник
Еще раз какого хера этот человек олицетворяет весь украинский футбол.
Пожалуйста Сергей отвечайте за клуб.
В Фифа ныл также.
УЕФА ныл также.
Та что за хрень, такая.
Бюджет Шахтера и Бюджет Лнз это разные бюджеты.
Вы покупаете пачками игроков, и опять ноете.
То ли готовятся к хорошей клизме в лч.
То ли пожалейте нас.
Не патриотично возможно.
Но Сергей .....бал.
Soyer
Красиво стелит
Octopus
Так это ЕАК, типа организация к УЕФА не имеющая отношения, но признается ею и принимает во внимание ее решения. Ее возглавлял кстати кум Чеферина Аньелли, который потом захотел Суперлигу создать и все просрал. Зачем Палкину это надо, непонятно.
Выталкиватель парашутистов
Палкин думает, что если павелка купил место в Исполкоме УЕФА, то и он сможет таким же способом туда пролезть...Блажен кто верует.  Надеюсь, что в этой организации есть трезвомыслящие люди, которые не проголосуют за этого прихвостня Ахметова. 
vbrjkf
Нет слов... Одни эмоции...
KIEWADIM
голосуем за Лупана)
Xvalenok03
Говорит о реальных вещах.
Говорит что надо как-то находить баланс в футболе. 
Но какое дело до этого трллям? 
Их больше личное интересует. А именно - как ещё можно больше и изящнее обосрать палкина. Заодно шахту. 
И мимоходом весь украинский футбол. 
Gargantua
из говна пули не бывает, не может быть в нищей стране богатого футбола
aleks8-48
Очень большое интервью, что меня поразило-это ни слова о том,что футбол когда-то был видом спорта! Деньги и только деньги. К огромному моему огорчению, вся ценность в современном мире-это деньги. Духовность,человеколюбие,готовность помочь нуждаемуся вместе с бесплетными медициной,квартирой,учебой,100% занятостью и пр. благами,к сожалению,остались в уже несуществующей стране,которую многие обливают грязью,особенно те,кто в ней ни когда не жил.