Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
|
17194
2

Зруйнований Метеор: перша школа Баюл, домівка Дніпра і медалі в хокеї

Sport.ua зробив екскурс в історію понівеченого москалями спорткомплексу

Зруйнований Метеор: перша школа Баюл, домівка Дніпра і медалі в хокеї
Фото із соцмереж. Понівечений фасад «Метеора»

Сьогодні, 15 серпня, уночі російські варвари під час чергового ракетного обстрілу зруйнували спорткомплекс «Метеор» у Дніпрі, до якого входять однойменні стадіон, льодовий палац і басейн. «Метеор» має статус Національної бази олімпійської та паралімпійської підготовки.

«Метеор» вважався найбільшим і найстарішим спорткомплексом у майже мільйонному Дніпрі. Спершу, в 1966-му з’явився футбольний стадіон. У 1970-му був зведений Палац водних видів спорту, 3 серпня 1983-го – льодовий палац (на фото внизу). На його відкритті були присутні директор заводу «Південьмаш» Олександр Макаров і парторг Леонід Кучма.

Спорткомплекс «Метеор» десятиліттями вважався головною базою підготовки хокеїстів на Січеславщині. Саме виступаючи на цій арені, двічі вигравали медалі національного чемпіонату «Дніпровські Вовки» - срібло в сезоні-2004/2005 і бронзу в 2005/2006-му. У ті часи «Вовки» частіше грали на малій ковзанці «Метеора», а на великій приймали здебільшого топові матчі. На яких, як правило, був аншлаг. Не дивно, що в той час команда постійно утримувала рекорди відвідуваності матчів чемпіонату України. Цікаво, що саме в цих двох сезонах за команду виступав нападник Олександр Хміль, котрий віддав життя за волю України три місяці тому, 11 травня 2023-го.

«Дніпровські Вовки» - срібні призери чемпіонату України-2004/2005

Також на «Метеорі» починав заняття хокеєм у лавах «Дніпровських Вовків» нинішній нападник національної збірної України з хокею Данило Трахт, який торік став чемпіоном Фінляндії серед молоді в складі «Лукко».

Перед початком великої війни Федерація хокею України вела перемовини з місцевою владою про повернення хокею в «Метеор». Щоб це сталося, вартувало провести косметичні ремонтні роботи.

Крім того, координатор Національної програми «Велике будiвництво» Юрій Голик у липні 2021-го анонсував масштабну реконструкцію спорткомплексу «Метеор» і навіть презентував проекти відновлених арен.

Саме на льоду «Метеора» робила перші кроки у фігурному катанні перша в історії незалежної України олімпійська чемпіонка Оксана Баюл. На цьому фото з одного з дитячих свят Оксана на льоду «Метеора» присіла третя зліва.

Домашнім стадіон «Метеор», який міг вмістити 40 тисяч глядачів, багато років був домашнім для футбольного «Дніпра», Саме виступаючи на цій арені, дніпряни двічі ставали чемпіонами СССР у 1983-му і 1989-му.

6 листопада 1983-го. «Дніпро», перемігши на «Метеорі» 4:2 московський «Спартак», вперше став чемпіоном СССР

З нових зірочок українського спорту в басейні «Метеора» тренувався дворазовий чемпіон Європи з плавання на спині серед юніорів, власник олімпійської ліцензії Парижа-2024 Олександр Желтяков. У ту мить, як у спорткомплекс прилетіла російська ракета, Олександр намагався відпочивати в готелі по сусідству і відповідно побачив масштаби руйнувань на власні очі. За його словами, ракета впала за 20 метрів від басейну.

Спорткомплекс «Метеор» - вже дев’ята зруйнована москалями льодова арена в Україні. До того ворог знищив арену «Дружба» в Донецьку, ковзанки «Салтівський лід» і «Даффі» в Харкові, льодові арени в Луганську і Маріуполі, Льодовий палац у Сіверськодонецьку, арену «Альтаїр» у Дружківці і «Фаворит-Арену» в Херсоні. Нову ковзанку в Мелітополі на Запоріжжі російські покидьки якийсь час використовували як морг. Її теперішня доля в окупованому місті невідома.

Оцініть матеріал
(37)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Alex196
Как там рыгионал бубка ? Доволен ? А где же реакция нок на уничтожпнте олимпийских обьектов ? 
Алекс
Вони його не зруйнували, не треба цих громких заголовків, котрі не відповідають дійсності. Ракета потрапила поруч із басейном. А басейн це не весь Метеор. Тим паче, дніпряни знають куди вони цілили.