Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 30 жовтня 2023, 18:47
6942
1

Синдром золотої лихоманки. Чому Глейзери готові відмовитися від продажу МЮ

Здається, фанатам «червоних дияволів» знову доведеться відкласти надії щодо зміни власників клубу

| Оновлено 30 жовтня 2023, 18:47
6942
1
Синдром золотої лихоманки. Чому Глейзери готові відмовитися від продажу МЮ
Твіттер Манчестер Юнайтед

23 листопада минулого року у ЗМІ з'явилася новина, яка видалася обнадійливою для численних вболівальників «Манчестер Юнайтед» по всьому світі. Американські власники «червоних дияволів» – родина Глейзерів – офіційно повідомили про готовність розглянути можливість продажу клубу. Юридичною мовою це прозвучало як «початок процесу вивчення стратегічних альтернатив для прискорення зростання». Фактично ж Глейзери висловили бажання продати частину або всі акції «Манчестер Юнайтед», що їм належать.

Глейзери є власниками клубу, який найчастіше ставав чемпіоном Англії, з 2008 року. Тоді «Манчестер Юнайтед» дістався американцям приблизно за 650 мільйонів фунтів, а продати клуб наприкінці 2022-го його нинішні власники вже розраховували щонайменше за 6-7 мільярдів фунтів.

Власне, з переходом права власності на «Манчестер Юнайтед», як передбачалося, не мало виникнути великих проблем. Практично одразу ж на клуб з'явилися два серйозних претенденти – засновник та власник британської міжнародної хімічної групи Ineos Джим Реткліфф, а також колишній спадкоємний принц Катару Джасім бін Хамад бін Халіфа Аль Тані.

Обидва досить швидко включилися у конкуренцію і торги з Глейзерами, хоча й не виявляли готовності повністю задовольнити фінансові апетити американців. Очікувалося, що остаточно домовитися про зміну власника сторонам вдасться у літнє міжсезоння, і це дозволить «Манчестер Юнайтед» отримати додаткове фінансування від нового інвестора на активну трансферну кампанію, проте станом на поточний момент все виглядає таким чином, що Глейзери знову перехитрили всіх навколо і не поспішатимуть розлучатися з англійським футбольним активом.

Незважаючи на те, що в середині червня у The Mirror з'явилася інформація про продаж «Манчестер Юнайтед» Джасіму бін Хамаду бін Халіфі Аль Тані, жодного офіційного підтвердження ці дані згодом так і не отримали. Навпаки, вже 20 липня ЗМІ із посиланням на дані журналіста Майка Кігана відрапортували, що Глейзери втратили бажання продавати «Манчестер Юнайтед», нібито через неможливість у процесі торгів досягти необхідного порога фінансової компенсації за цей актив.

Однак наприкінці липня «Манчестер Юнайтед» оголосив про підписання нового спонсорського контракту з Adidas – німецькою транснаціональною компанією з виробництва спортивного одягу, взуття та аксесуарів. Ця угода стала рекордною для англійської Прем'єр-ліги: за десять років співпраці (договір почне дію в 2025 році й розрахований до 2035-го) «червоні дияволи» отримають 900 мільйонів фунтів, а це нечувані гроші навіть для такого багатого чемпіонату, як АПЛ.

Тепер британські експерти пишуть, що Глейзери очікують торгів за телевізійні права, які можуть принести «Манчестер Юнайтед» просто астрономічну суму. Схоже, що відмова від негайного продажу своїх акцій катарцю Джасіму бін Хамаду бін Халіфі Аль Тані або англійцю Джиму Реткліффу якраз і пов'язана з тією обставиною, що Глейзери в черговий раз виявилися одержими синдромом «золотої лихоманки», і тепер усіляко не хочуть втратити потенційно ще більший прибуток.

Примітно, що у фанатському середовищі знайшлося не так багато тих, хто підтримував прихід до клубу Реткліффа. Власник Ineos дав зрозуміти, що готовий викупити контрольний пакет акцій клубу, залишивши Глейзерів міноритарними акціонерами, що повернуло громадську думку проти нього. Але зараз на тлі відомостей про те, що американці взагалі збережуть за собою повний контроль над клубом на найближчі кілька років, уболівальники, здається, знову будуть готові до того, щоб висловити свою незгоду радикальнішими, аніж прості пости в соцмережах, методами.

Ідея нових протестів вже обговорюється. За останні роки фани МЮ влаштовували кілька демонстрацій на «Олд Траффорд», вимагаючи Глейзерів покинути клуб. Зокрема, у травні 2021 року фанати «червоних дияволів» прорвалися на поле домашнього стадіону їхніх улюбленців, чим фактично заблокували проведення календарного матчу Прем'єр-ліги проти «Ліверпуля». Зустріч довелося відкласти, проте Джоел та Аврам Глейзери на приводу у натовпу не пішли, залишившись непохитними у бажанні зберегти контроль над англійським топовим футбольним активом.

Коли в листопаді 2022-го Глейзери таки оголосили про початок пошуків «стратегічних альтернатив», здалося, що перемога фанатів у віртуальній битві з власниками клубу близька, але замість продажу клубу громадськість, вочевидь, стала свідком отруйного цирку. Зрештою, вибір виявився невеликим: у разі відходу Глейзерів в клуб приходив би або Реткліфф, бажання якого багато хто вважає лицемірними, або катарець, від методів «царювання» якого свого часу були нажахані навіть на його історичній батьківщині, через що, зрештою, Джасіма й змусили відмовитися від титулу спадкового принца.

Не додає оптимізму й ситуація, коли головному тренеру «Манчестер Юнайтед» Еріку тен Хагу під час літніх зборів на прес-конференціях доводиться відповідати не тільки на суто спортивні питання, а й балансувати у невизначеній ситуації, що склалася навколо потенційної зміни власника клубу. А невизначеність, як відомо, ще ніколи і нікому не додавала шансів на успіх…

Додав олії у вогонь нещодавно і екс-півзахисник «Манчестер Юнайтед» Девід Бекхем, який є абсолютно культовою фігурою для «Олд Траффорд». В інтерв'ю виданню The Athletic один із співвласників «Інтер Маямі» спеціально звернувся до Глейзерів, давши недвозначно їм зрозуміти, що «червоні дияволи» гостро потребують змін.

«Щойно ви починаєте втрачати вболівальників, особливо в такому клубі, як «Манчестер Юнайтед», треба розуміти, що повернути їх буде вкрай важко. Клубу потрібні зміни. Ми все це бачили, ми все це знаємо», - сказав Бекхем.

Але поки все виглядає так, що Глейзери, задоволені укладанням нової рекордної для англійського ринку спонсорської угоди про стратегічне партнерство з Adidas, не підуть на зниження ставок у торгах щодо можливого продажу клубу. На цьому фоні фанати клубу вже починають активізуватися та готувати нові бунти, а топ-менеджменту поки що так і не вдається налагодити справи у питанні продажу відверто непотрібних тен Хагу гравців, що дозволило б зміцнити фінансове становище «червоних дияволів» й зробити їх ще більш амбітним гравцем на трансферному ринку. Звичайно, якусь частину фанатів «Манчестер Юнайтед» можуть задовольнити підписання Андре Онана, Мейсона Маунта та Расмуса Хойлунда, і їхні аргументи виглядають цілком логічними – мовляв, ще зовсім недавно переживали й куди гірші періоди. Однак на тлі досить старого та проблемного стадіону, який вимагає реконструкції, маси боргів та десятиліття без чемпіонського титулу, дедалі гучнішими й настирливішими стають голоси тих, хто стверджує, що гірше бути вже не може. Принаймні, для клубу зі статусом «Манчестер Юнайтед».

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Swed
Верят в контрнаступ МЮ.