Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 23 сiчня 2023, 09:49
7101
1

Рятівник чи лицемір? Хто такий Джим Реткліфф, який збирається купити МЮ

Манчестерський топ-клуб може позбутися Глейзерів, але не факт, що отримає кращого власника

| Оновлено 23 сiчня 2023, 09:49
7101
1
Рятівник чи лицемір? Хто такий Джим Реткліфф, який збирається купити МЮ
Getty Images/Global Images Ukraine. Джим Реткліфф

Американська бізнес-родина Глейзерів, яка з 2005 року володіє контрольним пакетом акцій «Манчестер Юнайтед», найближчими місяцями готується до продажу англійського клубу. Поки невідомо, якою частиною акцій заокеанські бізнесові ділки будуть готові поступитися новому власнику, і на якій сумі за право оволодіти ними сторони зійдуться, але лід, як то кажуть, рушив, а ситуація набула невідворотного вигляду.

Головним претендентом на покупку «Манчестер Юнайтед» зараз називається 70-річний британський мільярдер Джим Реткліфф. Його офіційні представники вже встигли заявити, що бізнесмен розраховує спершу домовитися із Глейзерами про викуп невеликої частини акцій, а потім придбати їх основну частку, щоб стати власником контрольного пакету.

Раніше Реткліффа пов'язували з можливим придбанням «Челсі», за який англійський мільярдер пропонував колишнім власникам 4,2 мільярди фунтів, але цього виявилося замало. Зазнавши локальної невдачі, Реткліфф не має наміру відмовлятися від глобальної мети – стати власником одного із топ-клубів англійської Прем'єр-ліги.

Хто ж такий цей Джим Реткліфф, і чому його біографія настільки неоднозначна, що багато шанувальників «Манчестер Юнайтед» вже зараз, коли угода з продажу «червоних дияволів» англійському мільярдеру вкрай далека від завершення, висловлюють побоювання, що в структурі власності відбудеться банальний розмін «шила на мило»?

Джим Реткліфф, а вірніше, сер Джим Реткліфф, за оцінками експертів є найбагатшою людиною Великобританії. У 2018 році він отримав від Єлизавети II титул лицаря-бакалавра на знак визнання заслуг у бізнесі та інвестиціях. Але лише останніми роками бізнесмен активно намагається вклинитися у світ великого футболу своєї батьківщини, ставши власником одного з топ-клубів АПЛ.

З одного боку, персона Реткліффа на тлі інших власників клубів Прем'єр-ліги виглядає неймовірно презентабельною. Майбутній мільярдер з'явився на світ у Фейлсуерті - містечку із населенням 20 тисяч, що входить до графства Великий Манчестер. Тому коли новим власником «Манчестер Юнайтед» хоче стати не черговий заморський мішок із грошима, який представляє країну, де є серйозні проблеми з дотриманням прав людини (особливо показовими є приклади «Ньюкасла», що належить Суверенному фонду Саудівської Аравії, або «Манчестер Сіті», яким володіє член правлячої королівської родини емірату Абу-Дабі Мансур ібн Заїд Аль Нахайян, так само як і того ж «Челсі», який донедавна протягом довгих років був власністю Романа Абрамовича – одного з олігархів, котрі набрали силу у період розквіту путінського режиму в росії), а місцевий хлопець, це здається ковтком свіжого повітря в комірчині, де вже давно ніхто не відчиняв щільно забиті двері.

Здавалося б, прихід Реткліффа дозволив би фанатам «Манчестер Юнайтед» ще більше збільшити ступінь знущань над земляками з «Сіті», які часто піддаються подібним нападкам з боку недоброзичливців саме через персони їхніх власників, але в цьому питанні все не так однозначно, як може здатися на перший погляд.

Статки Джима Реткліффа, за даними Forbes, становлять 17,5 мільярдів фунтів, що ставить його на 112-те місце у списку найбагатших людей планети. Цих грошей британському бізнесмену легко вистачило б, щоб покрити річний бюджет будь-якої із 72 найбідніших країн світу.

Ключовим активом у бізнес-імперії Реткліффа виступає хімічна група Ineos, яка є четвертою найбільшою у світі в цьому сегменті промисловості. За нещодавньою інформацією, озвученою ВВС, обсяг продажів компанії Реткліффа становить близько 50 мільярдів фунтів стерлінгів на рік, а працевлаштовано в ній понад 26 тисяч осіб.

Великі гроші і великий бізнес дозволили Реткліффу без особливих проблем поринути і у світ спорту. Зокрема, мільярдер через свою компанію є власником британської професійної шосейної велокоманди Ineos Grenadiers, а з лютого 2020 року флагманське підприємство Реткліффа є головним спонсором команди Формули-1 Mercedes AMG F1.

У футболі Ineos вже володіє двома клубами – французькою «Ніццою» та швейцарською «Лозанною», а тому додавання до них ще й «Манчестер Юнайтед» здатне призвести до того, що навколо імперії Реткліффа вибудовуватиметься структура, схожа на еміратський холдинг City Football Group.

Не виключено, що Реткліфф може повернути «Манчестер Юнайтед» на шлях процвітання, з якого клуб безславно зійшов після завершення кар'єри тренера сером Алексом Фергюсоном. Британський мільярдер, який претендує на купівлю «червоних дияволів», раніше вже дозволяв собі оцінки економічної діяльності, яку проводить «Юнайтед». Зокрема, Реткліфф відкрито критикував манчестерський гранд за неправильний вибір менеджерів, а також низку сумнівних трансферів. Яскравою ілюстрацією останніх, на думку бізнесмена, став бразилець Фред, за якого «червоні дияволи» заплатили «Шахтарю» у 2018 році 59 мільйонів євро.

Але не варто виключати, що через купівлю «Манчестер Юнайтед» Реткліфф, як і багато інших інвесторів його калібру та статусу, хоче банально «відбілити» свою репутацію, яка постраждала, зокрема, і через нещодавні заяви та дії бізнесмена.

Сер Джим Реткліфф разом із сером Джеймсом Дайсоном був одним із активних прихильників виходу Великобританії з Європейського Союзу, який отримав назву Brexit. Бізнесмен запевняв широку громадськість у тому, що Британія отримає масу вигод від рішення розірвати тісні зв'язки з європейською економікою та отримає потужний імпульс для розвитку за межами Євросоюзу.

Крім банальної патетики, Реткліфф рясно роздавав і цілком конкретні обіцянки. Однією з таких було відкриття нового заводу з виробництва позашляховиків Ineos Grenadier 4x4 в Уельсі. Це допомогло б суттєво наростити економічний потенціал регіону, а також створити кілька тисяч робочих місць, що позитивно позначилося б на розвитку місцевої інфраструктури, соціальній сфері тощо. Але в останній момент Реткліфф відмовився від цієї ідеї, віддавши перевагу будівництву заводу у Франції, за що отримав прочухана у пресі від низки британських політиків.

«Те, що Brexit стане важливим чинником для поліпшення економіки Великобританії, є гіркою пігулкою, яку нам доведеться проковтнути. Власник Ineos сер Джим Реткліфф був активним прихильником Brexit, голосно проголошуючи переваги виходу з ЄС. Але зараз усі ми бачимо, що його претензії на лідерство такі ж порожні, як і його обіцянки», - заявляв член парламенту Великобританії від Лейбористської партії Кріс Елмор, котрий представляє Уельс.

По суті, вже один цей вчинок Реткліффа є явним проявом лицемірства, але на цьому основні претензії до мільярдера з боку його численних критиків не обмежуються. Справа в тому, що у 2020 році Джим взагалі залишив Великобританію, ставши резидентом Монако, де, як відомо, відсутній податок на прибутки фізичних осіб та немає корпоративного податку на прибуток для компаній.

У 2017 та 2018 роках, за даними з відкритих джерел, Реткліфф був третім за величиною платником податків Великобританії. Переїзд у «тиху податкову гавань», якою є Монако, дозволив компаніям підприємця, за приблизними оцінками експертів, заощадити близько 4 мільярдів фунтів на податкових відрахуваннях.

«Ми британці, чи не так? Це те, із чого ми почали, і це те, до чого лежать наші серця», — заявив Реткліфф наприкінці 2016 року, коли штаб-квартира Ineos із помпою повернулася до Лондона зі Швейцарії. Через чотири роки після цієї пафосної промови мільярдер зібрав валізи й полетів до Монако, бажаючи, вочевидь, зберігати любов до Великобританії, але не сплачувати податки країні, такій близькій та дорогій його серцю.

Згодом у британських ЗМІ навіть з'явилася інформація, що Єлизавета II та спеціальна комісія ніколи не допустили б посвяти Реткліффа у лицарі, якби знали про плани того переїхати до Монако. Але успішні бізнесмени на те і є такими, що вміють тримати язик за зубами, а свої задуми реалізовувати саме тоді, коли це здатне найменш негативно вплинути на їхні капітали.

Втім, свій імідж Реткліфф неабияк заплямував, і зараз через покупку «Манчестер Юнайтед», ймовірно, намагатиметься як слід відмитися, позиціонуючи себе у статусі спасителя та місцевого патріота. Чи вдасться це у сера Джима, і чи стане він для «червоних дияволів» кращим варіантом власника, аніж обридла сімейка Глейзерів – ось це питання, які вже цілком можна віднести до категорії риторичних…

Оцініть матеріал
(33)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ФОТО. Обличчя і емоції Агуеро після сейву Луніна у серії пенальті з МанСіті
Футбол | 18 квітня 2024, 19:37 0
ФОТО. Обличчя і емоції Агуеро після сейву Луніна у серії пенальті з МанСіті

Український воротар виграв серію пенальті у матчі з «Манчестер Сіті»

Кріс САТТОН: «Із Зінченка зробили цапа-відбувайла»
Футбол | 19 квітня 2024, 08:45 3
Кріс САТТОН: «Із Зінченка зробили цапа-відбувайла»

Екс-форвард «Челсі» виступив на захист українця

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Old  Т
Может, не может. Гадание на спитом чае.   Мы британцы в   АПЛ  не катит.  Манчестер это  Англия,  но город пополам. То что Рэтклиф родился в Большом Манчестере это ни о чём не говорит.   Вот Рашфорд,  рождённый в Манчестере, это патриот.  Пусть сначала  что действительно произойдёт, а потом будем пускать разноцветные пузыри.