Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 21 грудня 2023, 19:50
4240
1

Сателіт Ман Сіті? Що чекає на Палермо після входження в City Football Group

Еміратський спортивний холдинг отримує актив і на території Італії

| Оновлено 21 грудня 2023, 19:50
4240
1
Сателіт Ман Сіті? Що чекає на Палермо після входження в City Football Group
twitter.com/Palermofficial

Після покупки «Труа» у Франції та «Жирони» в Іспанії, еміратський спортивний холдинг City Football Group, ключовим активом якого є «Манчестер Сіті», обзаводиться власністю в Італії, стаючи власником 80% акцій «Палермо». З європейської топ-5 чемпіонатів тепер неохопленою для арабів є лише німецька Бундесліга, але з її особливим правилом «50+1» претендувати там на щось босам City Football Group як мінімум у найближчому майбутньому не доводиться.

Футбольний клуб «Палермо» був заснований у 1900 році та є досить знаковою командою для півдня Італії. У найкращі часи «рожево-чорні» вибивалися на передові позиції у Серії А, тричі фінішуючи у топ-5 (в сезонах-2005/06, 2006/07 та 2009/10). Однак останніми роками «Палермо» переживає «чорну смугу». Восени 2019 року клуб був визнаний банкрутом, через що довелося вдаватися до хитрощів, створювати де-юре нову команду, заявлятися для участі в Серію D і розпочинати шлях до еліти італійського футболу заново...

За підсумками сезону-2021/22 «Палермо» підвищився в класі до Серії В, а 1 липня офіційно отримав національну ліцензію на участь у цьому турнірі, хоча раніше чутки щодо цього лунали різні, аж до чергових проблем і, як наслідок, неможливості підвищення у класі для «рожево-чорних».

Проте входження до City Football Group дозволить «Палермо» значно стабілізувати ситуацію. У клубі вже повним ходом відбуваються зміни на управлінському та адміністративному рівні, що щільно контролюються довіреними людьми шейха Мансура. Щось подібне раніше переживали всі клуби, що входять до еміратського холдингу, але тільки яке майбутнє приготували арабські інвестори для «Палермо» - чергового сателіту «Манчестер Сіті» чи другої за силою команди футбольної імперії City Football Group?

Як City Football Group працює у Європі?

Очікується, що початкові інвестиції нових власників у розвиток «Палермо» будуть вельми скромними. Зокрема, нині йдеться про 10 мільйонів євро – нібито саме таку суму менеджери еміратського холдингу пропонують вкласти у розвиток «рожево-чорних», чого, на їхню думку, може виявитися цілком достатньо для завоювання путівки до Серії А.

Повернення «Палермо» до еліти італійського футболу – безумовно, ключове завдання, яке City Football Group ставитиме перед керівниками клубу найближчими роками. Араби готові інвестувати у розвиток своїх вже досить численних футбольних проектів у Європі, але для того, щоб від них була користь для флагманського продукту системи, яким є «Манчестер Сіті».


twitter.com/Palermofficial

Насамперед у City Football Group зацікавлені в тому, щоб максимально нарощувати обсяг надходження талановитих футболістів до системи. Зі зрозумілих причин усі вони не можуть бути одночасно задіяні в «Манчестер Сіті», який, до того ж, має ще й дуже пристойну за якістю академію, а тому низці гравців потрібно підбирати інші команди, де вони могли б добиватися прогресу. Очевидно, що італійська Серія В, не кажучи вже про Серію А, за рівнем набагато привабливіша, аніж турнір для дублерів в англійській Прем'єр-лізі.

Крім цього, у City Football Group розуміють, що ФІФА йде на зміну правил з метою мінімізації «орендних міграцій». Зокрема, з сезону-2022/23 клубам дозволяється відправляти в оренду до інших команд не більше 8 гравців, а орендувати самим – не більше 3 з одного клубу. Так що система, котра об'єднує в собі ряд клубів, завданням яких є вирощування талантів для «Манчестер Сіті» - це головне для City Football Group, і чим більше суб'єктів у ній, тим простіше буде обходити штучні обмеження, які впроваджує ФІФА.

Важливо розуміти, що City Football Group не розкидається грошима. Наприклад, на підписання новачків для «Жирони», яка три останні роки провела в Ла Лізі 2, було виділено за цей період лише 6 мільйонів євро, тоді як за два роки перебування каталонців у Ла Лізі (сезони-2017/18 та 2018/19) інвестиції у нових футболістів склали під 20 мільйонів євро.

У «Труа», що входить до City Football Group з 2020 року, ситуація практично аналогічна. В сезоні-2020/21, коли команда виступала в Лізі 2, на підсилення її складу еміратським холдингом було виділено лише 600 тисяч євро, натомість одразу після підвищення у класі – 22 мільйони. Крім того, «Труа» вже на початку нинішньої літньої трансферної кампанії встиг інвестувати у новобранців 10 мільйонів євро. Зокрема, французи досить активно закуповують бразильську молодь – минулого літа до клубу прийшов один із головних талантів академії «Флуміненсе» Метіньо, а цього року – 18-річний вінгер «Атлетіко Мінейро» Савіо, котрий встиг на батьківщині зібрати масу позитивних відгуків від експертів та аналітиків.

Також у City Football Group на просторах Європи входять бельгійський «Ломмел» та нідерландська «НАК Бреда», які виступають у своїх чемпіонатах на рівні других дивізіонів. З цієї причини у своїй трансферній політиці ці команди ставку роблять на вільних агентів, а також оренду талантів з інших клубів, які входять до системи City Football Group.

Чого чекати від Палермо?

На відміну від «Труа», «Жирони», не кажучи вже про ще більш скромні «Ломмель» і «НАК Бреду», «Палермо» - це значно потужніший та більший футбольний проект. «Рожево-чорні» мають у розпорядженні 36-тисячний стадіон, що більше, аніж вміщують арени «Труа» (22 тисячі) та «Жирони» (13 тисяч) разом узяті. Причому на поєдинках плей-оф за право грати в Серії В трибуни стадіону «Палермо» були заповнені на 90%, що свідчить про серйозний інтерес уболівальників до команди та її результатів.


twitter.com/Palermofficial

Бренд «Палермо» особливо цікавий для City Football Group тим, що в Італії створені всі передумови для успішного розвитку футбольного бізнесу. За рахунок високого вболівальницького інтересу, а також якісного рівня футболу в Серії А та Серії В клуб можна використовувати в якості джерела доходів. Тим паче, що у структурі City Football Group така кількість футболістів, що проблем із кадровим підсиленням для «рожево-чорних» не передбачається.

Очевидно, першочергове завдання для «Палермо» - це вже згадуваний вихід у Серію А. Після цього City Football Group напевно зробить італійську команду другою у своїй системі після «Манчестер Сіті», і відправлятиме до Італії всіх здібних футболістів, які не зуміли проявити себе у стані «містян». Якщо хтось із них спалахне з новою силою, то його завжди можна буде без проблем повернути до «Манчестер Сіті», решта ж стане частиною бізнес-проекту, який і вибудовується в еміратському холдингу.

Усі значні угоди в City Football Group, ясна річ, пов'язані з «Манчестер Сіті». Проте й інші команди дозволили холдингу заробляти: наприклад, від трансферу Пабло Маффео структура заробила 8,9 мільйонів євро (іспанець перейшов до академії «Манчестер Сіті» влітку 2013 року з «Еспаньолу» за 100 тисяч євро, а після кількох оренд у «Жироні» був проданий за 9 мільйонів), а Дугласа Луїса – 5 мільйонів євро (бразилець був куплений «Манчестер Сіті» влітку 2017 року у «Васко да Гама» за 12 мільйонів євро, а після двох років оренди в «Жироні» пішов до «Астон Вілли» за 17 мільйонів).

І таких прикладів насправді чимало. З 2017 року, коли до структури City Football Group додалася «Жирона», прибутки від продажу футболістів із клубів-сателітів склали 60 мільйонів євро. Все це необхідно, щоб ефективно утримувати не лише «Манчестер Сіті», а й усю футбольну бізнес-імперію еміратців. Багатьох молодих та талановитих виконавців у City Football Group із самого початку розглядають як «придатних для монетизації», а зовсім не в якості перспективи виступів за першу команду «Манчестер Сіті». Одиницям, як Олександру Зінченку, вдається довести протилежне, і все-таки стати значною частиною для команди Хосепа Гвардіоли. А ось інший українець – екс-форвард «Руху» Микола Кухаревич – якраз є добрим прикладом первинної тези. Він перейшов у «Труа», після чого був відданий в оренду в «Левен», а нині повернувся, і поки що його майбутнє є більш ніж туманним.

Тому поки що в «Палермо» не передбачається серйозних змін, окрім стабільного фінансового забезпечення. З урахуванням того, що в італійській Серії В не можна заявляти футболістів, які не мають паспорта громадян Євросоюзу, а також посилення жорсткості правил орендних угод від ФІФА, не варто чекати на колонізацію «рожево-чорних» талантами з академії або резерву «Манчестер Сіті». Проект «Палермо» розвиватиметься за своїм планом, і тільки після виходу до Серії А можна буде спробувати знайти відповідь на питання – чи стануть «рожево-чорні» другою за силою футбольною командою в імперії City Football Group, чи будуть потрібні холдингу виключно як ще один сателіт «Манчестер Сіті», що забезпечує загальну стабільність усієї системи та максимально якісне використання наявних у ній ресурсів.

Олексій Сливченко
Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

У матчі відбору до Євро-2024 Україна – Ісландія зіграв великий коефіцієнт
Футбол | 29 березня 2024, 05:29 0
У матчі відбору до Євро-2024 Україна – Ісландія зіграв великий коефіцієнт

Підопічні Сергія Реброва обіграли ісландців з рахунком 2:1 та вийшли на чемпіонат Європи

СУДАКОВ: «Не було б виконавців, як Мудрик і Циганков – не віддав би асисти»
Футбол | 29 березня 2024, 03:49 3
СУДАКОВ: «Не було б виконавців, як Мудрик і Циганков – не віддав би асисти»

Георгій прокоментував перемогу збірної України над Ісландією (2:1)

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Rolan Stkomarovskiy
А чому еміратський холдинг не займається "розвитком" футболу в своїх Арабських Еміратах? Що слабо? Взяли би розвинули дітей в ОАЕ, виростили би власних арабських тренер рівня Клоппа, Анчелотті, Фліка чи Ліппі. Чому не можуть розвинути власних арабських футболістів рівня Зідану, Мбапее, Андрі, Камавінга, Трезеге та Погба? Чому французи можуть виховувати світових зірок, а араби - за 70 років не виховали жодну світову зірку футболу?
Зробили би свою сильну арабсько-еміратську лігу, якісь сильні клуби та сильну збірну по футболу? В чому справа? Чому вони не можуть?
Араби з еміратів вони круті в Європі, бо футбол в Європі був крутий і без них. Він тут високого рівня вже давно.
А от у себе в дома в ОАЕ, Катарі, Саудівській Аравії - вони не можуть зліпити навіть 1-2 нормальні футбольні клуби. Чому? Бо арабські шейхи - це примітивні, недалекі люди, такі ж примітивні та відсталі як і українські шейхо-олігархи. Вони стали "генералами своїх суспільств" випадково, бо ніколи не проходили шлях від солдата до сержанта, від сержанта до лейтенанта, від лейтенанта до полковника, від полковника до генерала. І банально не розуміють, що футбол національний - це певне віддзеркалення рівня розвитку суспільства. От у нас по суті феодальне суспільство, такий же відсталий і футбол, феодальний.