Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 26 липня 2023, 07:47
4919
4

Панатинаїкос: екс-лідери Динамо та Шахтаря, тренер-кривдник гірників

Усе, що потрібно знати про першого суперника дніпрян у кваліфайні Ліги чемпіонів

| Оновлено 26 липня 2023, 07:47
4919
4
Панатинаїкос: екс-лідери Динамо та Шахтаря, тренер-кривдник гірників
ФК Панатінаїкос

В одному з перших своїх інтерв'ю після історичного для «Дніпра-1» жеребкування кваліфікації Ліги чемпіонів, наставник української команди Олександр Кучер зазначив, що «Панатинаїкос» буде фаворитом протистояння. Аргументуючи свої слова, Кучер додав, що «і чемпіонат у них сильніший, і вболівальники стануть дванадцятим гравцем».

Важко не погодитись із тренером дніпрян. Однак, водночас, необхідно додати, що грецький клуб на тлі українців виокремлюється не лише силою внутрішньої першості та своїми буйними фанами. «Зелені» (традиційні кольори команди) можуть похвалитися понад чотирма десятками трофеїв, статусом фіналіста Кубка чемпіонів та півфіналіста чемпіонської Ліги.

Подібного досвіду, подібної «історичної пам'яті» у молодого футбольного клубу з Дніпра, певна річ, немає. Тому практично з усіх «дзвіниць» команда Кучера вважатиметься андердогом протистояння. Справедливо вважатиметься.

Однак, водночас, необхідно підкреслити і ще ось що. Гучні перемоги «Панатинаїкоса» (та й не гучні також) залишилися в минулому. Не такому вже й далекому, проте. Наразі ця команда і у фінансовому, і в кадровому аспекті не є гегемоном у чемпіонаті Греції. У зв'язку з цим «Олімпіакос», АЕК та ПАОК котируються вище. «Панатинаїкос» останнім часом перетворився (втім, як і всі топові грецькі клуби) на місце, де футболістам прийнято не починати, а закінчувати кар'єру. Тож не настільки страшний афінський «чорт», як його малюють.

***

Минулого чемпіонату Греції «зелені» стали віце-чемпіонами. З одного боку, непогане досягнення для не найбагатшого грецького колективу, але з іншого – підопічні Йовановича могли розраховувати і на більше.

Розіграш грецької Суперліги складається із двох етапів. На першому усі грають проти всіх. Далі шість найкращих команд виходять у чемпіонський раунд, а решта змагаються у внутрішньому раунді.

За підсумками першої частини чемпіонату «Панатинаїкос» був лідером, випереджаючи АЕК, що йшов другим, на два очки. Але за підсумками чемпіонського раунду «Пао» втратив перевагу над земляками.

У підсумковій таблиці, яка зафіксувала перше за чотири останні роки чемпіонство АЕК, другий «Панатинаїкос» відстав від лідера на п'ять балів. Друге місце у чемпіонаті Греції дозволило афінянам кваліфікуватися до другого раунду Ліги чемпіонів.

«Під ЛЧ» афінський клуб провів досить активну трансферну кампанію. Хоча, відверто кажучи, багато бажаних придбань для «зелених» так і залишилися лише чутками. Зокрема, «Панатинаїкос» цікавився і двома гравцями «Дніпра-1» – Бланко та Піхальонком. Але не зрослося.

Найдорожчий трансфер «Пао» нинішнього літа – купівля у «Еспаньйола» за три мільйони євро нідерландського півзахисника Вільєна. Решта новобранців команди літа-2023 поповнила її склад вільними агентами.

Getty Images/Global Images Ukraine. Тоні Вільєн прийшов в Панатинаїкос із Сарленітани

У такій якості до Афін прийшов із «Сампдорії» досвідчений півзахисник збірної Сербії Джуричич.

Показово, що із шести останніх новачків «Панатинаїкоса» – четверо мають сербський паспорт. Окрім Джуричича, у нинішнє трансферне вікно гравцями «Пао» стали Едвай, Младенович та Шарлія.

Але навряд чи нинішні новачки команди зможуть компенсувати відхід капітана та одного з найкращих футболістів «Пао» минулого сезону Курбеліса. Димитріс не зміг домовитися з клубними босами про новий контракт (вимагав підвищення зарплати) й безкоштовно перейшов до «Трабзонспора».

***

Відвертий «просербський» трансферний вектор «Пао» пояснити досить просто. Крім того, що грецька Суперліга давно була справжньою Меккою для балканських футболістів, то ще й на даний момент «зелених» очолює сербський фахівець.

Іван Йованович найкращі роки своєї футбольної кар'єри провів у Греції, як півзахисник десять років захищаючи кольори «Іракліса».

Після того, як Йованович повісив бутси на цвях, він одразу розпочав тренерську кар'єру. Найпомітніші його колективи – той самий «Іракліс» та кіпрський АПОЕЛ.

Getty Images/Global Images Ukraine. Іван Йованович

Напевно, вболівальники донецького «Шахтаря» пам'ятають, як у 2011-му АПОЕЛ Йовановича в одній групі Ліги чемпіонів зіграв із «Шахтарем» Луческу. Ті спогади приємними навряд чи можна назвати для «гірників».

За підсумками тодішнього групового турніру ЛЧ, кіпріоти посіли друге місце, і вперше у своїй історії пробилися до плей-оф найпрестижнішого клубного турніру. А ось підопічні Луческу фінішували на останній сходинці.

Після роботи в АПОЕЛ Йованович майже сім років працював в Еміратах. Спочатку – на чолі «Аль-Насра», потім короткочасно очолюючи тамтешню національну збірну.

«Панатинаїкос» сербський фахівець очолив у 2021 році. У його активі – перемога у фіналі Кубка Греції позаминулого сезону.

***

Йованович практикує схему із одним форвардом. Найчастіше використовувалася в минулому сезоні 61-річним тренером ігрова модель – 4-2-3-1.

Ключовими гравцями «Панатинаїкоса» в минулому сезоні, окрім Курбеліса, що вже залишив команду, були шведський захисник Магнуссон, угорський півзахисник Кляйнхайслер, правий вінгер Паласіос і форвард Іоаннідіс (футболісти збірної Греції), аргентинський півзахисник Манчіні та найдорожчий за версією порталу Transfermarkt футболіст нинішнього «Пао» – словенський форвард Шпорар (оцінна вартість – п'ять мільйонів євро).

Хоча вітчизняному вболівальнику нинішній «Панатинаїкос» (а «не нинішній» відомий насамперед уже легендарним «шубним скандалом» на початку дев'яностих років минулого століття, що спричинив усунення «Динамо» від єврокубків) відомий завдяки іншому словенцю – Вербичу.

Колишній лідер «Динамо» залишив київський клуб із початком повномасштабного рашистського вторгнення в Україну. «Біло-сині» пропонували Беньяміну більш високу зарплату, ніж «зелені», але словенський півзахисник вирішив змінити клубну прописку.

На новому робочому місці він не виблискує. Швидше, навпаки: відомий не так своїми футбольними успіхами, як нефутбольними, про що ми докладно розповімо в окремому дописі.

ФК Панатинаїкос. Ексгравець Шахтаря Бернард і ексдинамівець Беньямін Вербич (зліва на дальньому плані)

Ще один наш старий знайомий по УПЛ із «Панатинаїкоса» – колишній найдорожчий футболіст в історії «Шахтаря» Бернард. Афінському клубу він дістався безкоштовно, і йому «прописали» одну з найвищих зарплат у команді – близько двох мільйонів євро на рік.

Але поки що екс-лідер «гірників» та колишній бразильський збірник на новому місці не вражає. Два забиті м'ячі та п'ять результативних передач минулого сезону – явно не те, чого очікували від бразильця вболівальники «зелених».

Подейкують, що якщо «Панатинаїкос» у нинішньому сезоні не проб'ється до групового етапу Ліги чемпіонів, Бернард буде змушений підшукувати собі нове робоче місце: аж надто велика у нього зарплата.

Оцініть матеріал
(25)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Гравець збірної України потрапив у гучний расистський скандал за кордоном
Футбол | 26 квітня 2024, 16:11 20
Гравець збірної України потрапив у гучний расистський скандал за кордоном

Данила Ігнатенка звинуватили у расистських висловлюваннях

Визначені півфіналісти Кубка Азії U-23. Хто потрапить для України на ОІ?
Футбол | 27 квітня 2024, 07:55 0
Визначені півфіналісти Кубка Азії U-23. Хто потрапить для України на ОІ?

Залишається 2 варіанти суперників для України: Індонезія та Узбекистан

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Vbolivalnyk-Peter
Не розумію для чого тільки той вис.р від автора про шуби...? Чи в будь якому матеріалі потрібно розводити срач?
Gargantua
в тексте продублированы украинские и русские абзацы.