Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Збірна України
| Оновлено 20 червня 2023, 18:20
6893
20

Запам'ятовується останнє. Останніми у грі проти Мальти були ми

Валерій Василенко – про ходіння по муках збірної України у Трнаві

| Оновлено 20 червня 2023, 18:20
6893
20
Запам'ятовується останнє. Останніми у грі проти Мальти були ми
Getty Images/Global Images Ukraine. Віталій Буяльський

«Матч проти збірної Німеччини був непотрібним», - скаже після гри у Скоп'є головний тренер збірної України Сергій Ребров. І буде правий. Адже поєдинок у Бремені в режимі «з корабля на бал» суттєво зім'яв підготовку «синьо-жовтим» до офіційних матчів. Настільки, що довелося виривати результат зубами.

Зрозуміло, що з погляду іміджу гра проти німців – дуже потрібна і правильна. І відмовитись від неї не було ні можливості, ні резону. Тому ми маємо просто прийняти існуючий порядок речей. І зрозуміти просту річ: Ребров – аж ніяк не чарівник. У двох офіційних матчах його команда була настільки близькою до провалу, що провал був би для неї закономірністю.

Тим не менш, у двох цих зустрічах «синьо-жовті» здобули очковий максимум. Якщо судити строго за голим результатом, не бачачи самої суті, самої гри, то можна використати звичну у подібних випадках кальку «виграли на класі». Але якщо зріти в корінь, то класу як такого майже не було. Якщо у грі проти Північної Македонії був хоча б натяк вищого ігрового рівня з нашого боку, то в матчі проти Мальти – суцільний несамовитий облом із вирішальним «подарунком від арбітра».

В даному випадку не будемо знову смикати гру в Скоп'є. Про неї вже було сказано багато. Навіть дуже. Після того матчу я утвердився на думці, що у нинішньої збірної України нарешті з'явилися яйця. Після гри проти Мальти від попередніх слів я не відмовляюся. Але змушений визнати, що в цьому випадку чоловічою гідністю наша команда похвалитися не може. Власне, вона нічим не може похвалитися. Абсолютно нічим.

Відверто кажучи, і наш тренерський штаб за гру в Трнаві заслуговує на найнеприємніші епітети. Так, є об'єктивні речі, проти яких не попреш: катастрофічна відсутність часу на елементарне знайомство з гравцями та підготовку до матчів. Провести за тиждень три дуже важливі поєдинки, постійно змінюючи локації – до неможливості складно. Проте, разом з тим, треба говорити і про те, що Сергій Ребров припустився низки методичних помилок. Насамперед – у визначенні стартового складу.

Getty Images/Global Images Ukraine

Про те, що Сергій Станіславович не вгадав із основою у грі проти Північної Македонії, я згадував минулого разу. Збірну України врешті-решт врятувала перерва. Мотиваційна промова у роздягальні нашого наставника. І своєчасні заміни. Переламати 0:2 на 3:2 – дорогого коштує, і неймовірна радість від перемоги на якийсь час замилила всі наші прорахунки та недоробки. Здавалося, що у грі проти Мальти – апріорі найслабшого суперника у цьому ігровому циклі (та й у групі взагалі), все стане на свої місця. Але нічого нікуди не стало. Було ще гірше, ніж у Скоп'є.

***

Ребров обіцяв ротацію, і він її провів. Не «масовану», проте. На правому фланзі захисту був не Тимчик, а Конопля, на лівому – не Миколенко, а Матвієнко, у центрі захисту з'явився Кривцов, у центрі поля – Маліновський, а на вістрі атаки замість Довбика вийшов Ванат. Не виявилося в основі Мудрика, замість якого на лівому фланзі півзахисту зіграв Циганков.

Getty Images/Global Images Ukraine. Віктор Циганков

Окрім гравця «Жирони», який перетворюється, точніше, вже перетворився на справжнього лідера національної збірної, решта «ротаційних» кашу зіпсували. Чим суттєво зіпсували і сприйняття Реброва від його дебюту у головній команді країни. Будемо чесні: це не ті випадки, коли гра забувається, а результат залишається. Таку гру, особливо проти Мальти, забути дуже складно.

Але повернемось до наших гравців ротації. Повторюся: всі вони – повз касу. Настільки мимо, що про кожного можна говорити годинами та сторінками. Але навіть на такому поганому тлі особняком стоїть Матвієнко. Що трапилося з однозначно найкращим захисником чемпіонату України, який нещодавно завершився, - розуму не докладу. За три гри за збірну Микола напомилявся на ціле життя. Якщо бути прискіпливо точним, то він особисто привіз три голи. І лише дивом не привіз четвертий у грі проти Мальти.

Я приділив достатньо часу для тих, хто з'явився на полі проти мальтійців як ротаційні гравці. Але якщо бути об'єктивним, то й інші не здивували. М'яко кажучи. Розчарував Трубін своїм невмінням швидко вводити м'яч у гру, а головне – гостро. І цим він суттєво поступається Бущану. Степаненко та Судаков були не такі погані, але креативу жодного. Ярмоленко запам'ятався зайвою агресією, як і в Скоп'є, та нереалізованим пенальті.

Якщо проти балканців нам удався другий тайм, то проти Мальти друга половина зустрічі стала дзеркальним відображенням першої. Провальної. На цей раз Сергій Станіславович до ладу не зумів достукатися до своїх підопічних. Та й замін одразу після перерви напрошувалося більше, ніж одна, але тренер вирішив прибрати лише явного антигероя зустрічі Матвієнка. Мені здається, треба було оперативно міняти і Ваната, і Маліновського, і Ярмоленка.

Довбик та Буяльський, які вийшли на поле на 63 хвилині, фактично і врятували гру. У принципі, епізод, що спричинив призначення другого пенальті, «зробили» гравці, які вийшли на заміну. Плюс Ярмоленко.

Той епізод федерація футболу Мальти назвала «подарунком арбітра для України». Якщо чесно, щось у цьому є. Якби в наші ворота поставили аналогічний пенальті, я сперечався б до хрипоти.

Окрім епізоду із заробленим пенальті та реалізацією Циганкова, більше з нашого позитиву у грі проти 172-ї команди в рейтингу ФІФА згадати нема чого. Нам банально пощастило. Ми банально відскочили.

Getty Images/Global Images Ukraine

Тепер своя Мальта є не лише у Андрія Шевченка, під керівництвом якого збірна України у 2017-му поступилася цій «карликовій» збірній, а й у Сергія Реброва, під керівництвом якого збірна України ледь ноги забрала від цієї «карликової» збірної. Справжній камінь спотикання для нас.

Загалом у цій депресивній грі проти Мальти по-справжньому тішить лише один момент: те, що збірна України здобула три очки. Вони справді погано пахнуть. Але все одно це повноцінні три очки, що дозволили нам хоча б тимчасово переміститися на друге місце в групі.

А ще тішить, що на наступний ігровий цикл (у вересні) наша національна збірна нарешті готуватиметься в нормальному, а не авральному режимі. Може, тоді й побачимо справжнє обличчя нашої команди та її тренера.

Оцініть матеріал
(50)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 20
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
vovadocent
Я згідний що грали наші жалюгідно, але те що пеналь там був - нема що спорити. Чувак виставив ногу і нога явно не мала шансів досягнути м'яча, тобто незалежно від сили дотику до ноги Ярмоленка - умисл там був злий. 
Згідний у тому, що замінив би по перерві Маліну, Матвієнка і Ярмоленка. Буя вийшов і зробив різницю. Гадаю він незаслужено рідко виходить на поле за збірну. Маліна занадто нестабільний, і дуже часто втрачає м'яч, що неприпустимо навіть у грі з Мальтою.
Не знаю чому не грав Мудрик, здається якесь ушкодження, але зараз я би грав у схему 4-1-3-1, і зліва би ставив Мудрика а Циганкова або справа, або під напом. Ярмоленко вже не має фізухи на весь матч, а тому - вихід на заміну. 
А ще я не згідний щодо провалу всіх ротаційних, адже на мою думку Кривцов відіграв добре, а Ванату просто забракло точності у певних епізодах. Яремчуку і не таке прощали
Бензар Євген
Погоджуюся з аналізом гри і іншого але вибачте, сором'язливість не моя чеснота хоча, та все ж мене нудить коли пишуть у офіційних смі про чоловічі яйця. З вихованням не склалося чи що? Навіщо за плінтус зашкрябуватися?
BEAN
Ну, по-перше, хто сказав, що Матвієнко - кращий захисник? В нього завжди була купа помилок і за клуб, і за збірну, просто про це мовчали, навіть коли він у матчі Євро виклав м"яча на ногу нідерландцю в моменті з голом.По-друге, а в чому сумнівність другого пенальті? Там водночас було порушення проти двох гравців у карному майданчику. Чи пенальті повинні назначатися лише у випадку, коли захисник руками вибиває м"яч з порожніх воріт? До речі, мальтійці точно так сперечаються і щодо першого пенальті, вказуючи, що ВАР його намалював.
Sunrise
xG Украины в этом матче больше 4. Даже если не считать пенальти - это достаточно для уверенной победы. И как бы не смотрелась игра (а визуально дейтсвительно было не очень), победа оказалась вполне заслуженной и можно сказать не повезло что лишь минимальной.
Критиковать есть за что, но статья написана в стиле "это провал, который войдёт черным пятном в историю сборной". Это и близко не так. Если кто-то не разбирается в современном футболе он может сказать что 1-0 с Мальтой - это позор. Если кто-то не анализирует игру постфактум, он может сделать тоже самое. Но если мы претендуем на качественный разбор матча и подведение каких-то итогов, то такой статьи от профессионала мы не ожидаем.
Summertime
Остання в попа жінка!    Крайние же в таком плохом результате - игроки линии нападения.
А мы вам забьёт сколько надо (бразильское).  Но мог же другой "хороший"
судья и не поставить второй пенальти.   Это ж какой жир?
    2 пеналя  с андердогом.
232121
Дуже шкода Реброва,нашим,, левам'' з такою грою, якщо це можна назвати футболом, вівці пасти... Просто позорище... 
D.Lanskoy
Так, останніми за класом футбола були ми, нажаль. Гра збірної України просто жахлива, такого не було ані при Фоменку, ані при Шеві, ані при Петракові. Добре, що виграли, але гра в пас жалюгідна, помилки між лініями серйозні. Подивимось, що буде восени, але поки що не бачу тренерську думку. В будь якому разі, від Реброва ніхто не чекає виходу на Євро-2024, оскільки 1 і 2 місця будуть за Англією і Італією, і ще 2 роки у нього будуть, як у Шеви, коли збірна не вийшла на ЧС-18 в рашці. 
Alexx
Украина Македония это команды одного уровня .Мальта ниже но немного .А Италия и Англия это явные фавориты группы .Нам повезло что Англия не захотела устраивать нашим порку как Македонии 
mastorent
всё по делу
Alexx
Матвиенко стало покятно с фейеноордом Возили между ног не замечая .бороться не умеет .не мужик сопля
Игорь Украинский
Цікаво хто реброву допомога в збірників шукати,чи він по старій памьятті Динамо Київ так Динамо Київ