Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 11 червня 2023, 21:05
53155
115

Шахтар одужує. І втрачає людське обличчя

Валерій Василенко – про відставку Йовічевіча, що майже відбулася

| Оновлено 11 червня 2023, 21:05
53155
115
Шахтар одужує. І втрачає людське обличчя
ФК Шахтар. Ігор Йовічевіч

Якщо постійно говорити людині, що вона дурепа, зрештою вона почне робити безглузді вчинки. Ця теза працює, як швейцарський годинник. Отже, якщо інсайдери різних мастей в один голос стверджують, що Ігора Йовічевіча буде відправлено у відставку з посади головного тренера «Шахтаря», рано чи пізно це справді відбудеться. І швидше рано, ніж пізно.

Про швидке звільнення Йовічевіча розповіли вже не лише наші джерела, а й італійські, і хорватські. Значить, справи насправді кепські. І тренер, який зробив абсолютно новий «Шахтар» і завоював з ним сходу чемпіонські нагороди, буде відправлений додому.

Вибачте, але в такому повороті подій особисто для мене немає нічого екстраординарного. Швидше, навіть навпаки: я дуже здивувався б, якби Йовічевіч залишився.

У даному випадку я не мусуватиму добряче заїжджену тему про не надто гарний прихід хорвата до «Шахтаря». Як і про не найкрасивіший його відхід з «Дніпра-1». Ті, хто кажуть, що, мовляв, Йовічевіча наздогнала карма, просто не можуть чи не хочуть дивитися в корінь. А «корінь» у тому, що не перейти до «Шахтаря» він просто не міг. Тому що такий шанс для такого тренера – єдиний у житті. І практично кожен із нас на його місці вчинив би аналогічно.

Але зараз не про це. А про те, що спонукало Ахметова вказати Йовічевічу на вихід.

***

Давайте трохи відвернемося від цієї теми і пригадаємо, в яких умовах Ігор приходив до «Шахтаря». Тут справа не стільки, точніше, не тільки в катастрофічному відтоку із команди легіонерів на чолі з Де Дзербі. Тут справа набагато глибша.

Коли на кону стояло питання, бути чи не бути нашій країні, і головний бос «Шахтаря» вагався – цілком можливо – залишатися на Батьківщині чи поїхати кудись до Ярославського, тож тоді йому напевно було не до «Шахтаря». У країні відбувалися справжні «тектонічні зрушення». Руйнувалося колишнє, і на його уламках тільки-но починали з'являтися паростки чогось нового.

У таких умовах Ахметов міг повністю віддати на відкуп своїм «ефективним менеджерам» питання життєдіяльності і клубу, і команди. Ініціатива запрошення Йовічевіча виходила, наскільки мені відомо, від Срни. Ініціативу було прийнято. Під гарантії Даріо. І Палкіна.

Новий «Шахтар» був відвертим ноунеймом. Власне, як і його новий наставник. Однак саме такий головний тренер тоді й був потрібен команді: без амбітної корони, без мільйонних трансферних вимог, котрий вміє працювати з молоддю. І, важливо, має відверту проукраїнську позицію. Більше того, й розмовляє українською мовою.

Якщо оминути всі ті ходіння по муках Йовічевіча та його підопічних впродовж сезону – у цьому сенсі просто у нас дещо інше завдання, то на виході маємо таке: експеримент вийшов вдалим. «Шахтар» непогано провів євросезон. Особливо якщо порівнювати з іншими вітчизняними європовпредами. «Шахтар» нормально заробив у тому євросезоні. Зрештою, «Шахтар» став чемпіоном. Хоча якщо ви пам'ятаєте, практично всі ставили на «Динамо». Тож «ефективний менеджмент» не помилився.

Але з того моменту, як Йовічевіч очолив «Шахтар», і до цього літа, минув не просто рік із копійками, а ціла вічність. За цей час ситуація у країні змінилася. Причому змінилася кардинально. Якщо раніше абсолютно всі і вся перебували у підвішеному стані, то зараз ми чітко бачимо, розуміємо та знаємо, що Україна буде. Більше того, є передумови, що Україна не просто буде, а й відвоює всі захоплені кацапами території. У такій обстановці, напевно, більш комфортно почувається і Ринат Леонідович. І напевно до нього повернулося бажання активніше брати участь у житті улюбленої іграшки.

За всіх позитивних людських та профільних характеристик Йовічевіча, для манірної футбольної Європи він все одно залишався безрідним. Напевно, таким він був і для президента «гірників». Для президента футбольного клубу, який звик дивувати манірну футбольну Європу, тягаючи з-під її носа когось на кшталт Скали, Луческу, Фонсеки чи Де Дзербі. За всієї поваги до Йовічевіча, але ні досвідом, ні іміджем подібно до колишніх керманичів «Шахтаря» він не володіє.

Очевидно, до Ахметова просто повернувся «смак». Смак до футболу. До «наздогнати й перегнати». Йому вже мало просто потрапляння до Ліги чемпіонів. Йому потрібен тренер, який має реальну вагу в топовій Європі. Йому потрібно, щоб його «Шахтар» знову називали найкращою командою Східної Європи.

Ось чому він, напевно, прибере Йовічевіча. На мій глибокий жаль. Мені здається, що з хорвата міг би вирости шахтарський аналог Юргена Клоппа. Але, я так розумію, чекати, доки Йовічевіч додасть у «вазі» та «сріблі», Ахметов не буде.

Набагато простіше і водночас престижніше запросити умовного Гаттузо, прикупити для нього гідних легіонерів (які не побояться до нас їхати), виграти з ним чемпіонат України та пошуміти в Європі. Одночасно здивувавши цю Європу. Дивіться, мовляв, як ваші ідоли працюють у нас. Точніше, у мене.

***

Критикувати такий підхід, такий стиль господаря «Шахтаря» за бажання можна. Але користі від цього буде мало. Це якщо дійсно Ахметов вирішить поміняти Йовічевіча на ван Леувена, то в такому разі я перший кину камінь у город донецького клубу, бо така рокіровка буде на кшталт «шило на мило». Вважаю, що футбол ван Леувена – надто примітивний для «Шахтаря». Мені здається, що Ахметов це теж розуміє. Тому хоче запросити когось «перспективного». Насамперед – з Італії.

Якщо це справді станеться, то можна зробити висновок, що «Шахтар» переріс, перехворів від «лихоліття». І починає одужувати. Повертатися до витоків. «Шахтар» знову хоче стати монстром, який на вітчизняному футбольному ринку не матиме серйозних конкурентів. А серйозні європейські футбольні дядьки будуть задивлятися хитромудрими «мереживами» якогось нового Де Дзербі.

Все до цього йде. «Шахтар» знову хоче стати глянцевим, запластикованим, застебнутим на всі ґудзики.

І дуже далеким від народу, як свого часу декабристи.

Оцініть матеріал
(266)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стандарти за шаблоном. ЛНЗ двома кутовими переграв Зорю
Футбол | 19 травня 2024, 15:05 12
Стандарти за шаблоном. ЛНЗ двома кутовими переграв Зорю

Команда Коваля ризикує опинитись у неприємному становищі перед останнім туром

Легендарний Леннокс Льюїс відреагував на перемогу Усика у бою з Ф'юрі
Бокс | 19 травня 2024, 07:44 5
Легендарний Леннокс Льюїс відреагував на перемогу Усика у бою з Ф'юрі

Український боксер став перший абсолютним чемпіоном хевівейту з часів Льюїса

Коментарі 115
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Gargantua
кому как не Ахметову знать, какой ценой и какими путями добывалось чемпионство, и какая в нем заслуга персонально Йовичевича?
помните был такой президент Десны Савченко? как он давал пресс конференцию и рассказывал, что его достали разговоры о премиальных после матчей, где ему приходилось платить соперникам и судьям. Мол, какие вам (футболистам и тренерам) еще премиальные, если это мои деньги в футбол играют?
VBOLYUVALNIK
Здається Патрік ван Леувен, який є головним кандидатом на посаду головного тренера, також не має великого досвіду у Європі, особливо в єврокубках
Виктор Алтухов
Прочел и подумал: вот если человек мало понимает с этой игре, зачем пишет о ней, делает какие-то, с его т.з., глубокомысленные выводы. 
Gargantua
https://sport.segodnya.ua/sport/football/prezident-decny-priznalcja-chto-da
val-vzjatki-cudjam-17698.html
Умник
Все дуже просто з 1 червня Ахметов повністю взяв карт бланш в енергетичній сфері держави. Легко та невимушено зробиа 2.6 Квт для населення. Все це під соусом патріотизму та гуманітарної місії.
Олігархічний футбол переріс у гуманітарно-патріотичний. 
Але ніхто в ножки кланятися не буде. Шахтар ніколи не буде своїм, доки є пан Ахметов.
Vladislav Pohily
Жоден новий тренер не перевершить досягнення Йові із цим складом футболістів, а умовні Тете чи Педріньо зараз сюди навряд приїдуть. Чесно, дивне рішення.
Gargantua
Йовичевич показал себя хорошим мотиватором и Шахтер неожиданно сильно провел первый круг. 
И по игре никто не ожидал такой уровень, и фактор недооценки в ЛЧ им помог. Плюс феноменальный прорыв Мудрика.
А во втором круге уже началась рутина и на фоне случайного успеха с Ренном вылет от Феенорда показал реальный уровень в Европе, а слабая игра в чемпионате позволила взять чемпионство только благодаря админресурсу. 
Ахметов с Палкиным это видели и потому сыграли на упреждение, не стали дожидаться вполне ожидаемого осеннего провала. На длинных дистанциях мотиваторы не срабатывают, нужны другие факторы.
Так что ничего не логичного там не произошло.
serb1983
Всё как всегда, а Шахтёр это пережиток старых времен.
Война рано или поже закончится  и Охметов следующий будет за Коломым 
У Украины одна дорога и она в Европу, а там таким места нет 
И почти уверен в судьбе шахтёра , только надо Маркевича подождать)))) 
Алекс Морган
Російський олігарх Ахмєтов вже показання мав давати і бути обміняним на наших полонених як Медведчук! А не футболом займатись під нашим прапором
coba777
Ахмєтов один з винуватців цієї війни. Саме він спочатку заохочував зайд, намагався щось виторгувати, в результаті обісравшись, кинувся цієї теми і знову обдирає українців. Невже когось ще можуть дивувати його дії. Його місце на лаві підсудних поруч з  путіними, лавровими та пригожиними та іншими вбивцями.
Выталкиватель парашутистов
А почему никто не говорит о том, что своим задекларированным местом дислокации команд  остаются Луганск и Донецк,о которых в Европе говорят, что это столицы ЛНР/ДНР? Понятно, мы этого не признаем, но многие в Европе думают что это команды новых независимых республик! Имел недавно разговор с одним нормальным чехом, но я его не смог убедить, что Шахтер Донецк - наш, украинский. Он мне все время отвечал - Донецк,это территория ДНР, значит Шахтер представляет тоже ДНР.... И я думаю,что он такой не один в мире....
shoko
А хто з наших топклубів - близький до народу? Автор чи ярий вболівальник  типу "народного клубу")) чи просто сам не до кінця зрозумів що написав)) Це моя думка
Алекс днепр
Этот автрр всегла подстраивается под свежие новости  Пишет уже отставка была неминуемв а вчера писал противоположное .Типичный приспособленец .Как дикторы футбола .У них кто выигрывает тот лучше играет.На самом деле никто не верил в отставку Йовичевича .Но игра шазтерв была удручабщей .Всю зиму занимались нв сборах и не поставили игру .никакой тактики .Смысл радоваться выигрышу в чемпионате .Это позор если шахтер на 95 й минуте  вырывал победу со львовом .Истинный уровень шахтера мы видели с лейпцигом когда во втором матче за вызод из группы и матчи с ренном и фейеноордом где все спрашивали как шахтер попал туда ?  Мы видели и Ахметов видел что шахтер унижают в европе  .Только нам все равно а Ахметову хочется чтлбы была играа не издевательство .
mastter77
а що, щось інше можна було очікувати від таких тварюк, як палкін і ахметов?
mastter77
по ахметову взагалі тюрьма стогне з часів вбивства Брагіна. а цій тварині (ахметову) ще дозволяють безперешкодженно збагачуватись за рахунок українців через підняття тарифів на електроенергію.
Алекс днепр
Название шазтер следует давно сменить.Они никакого отношения не имеют к шахтам и донецку .Там кстати в дыре есть правопприемник шахтера настоящего выступающий в первенстве или дыры или донецка .Шахткру нужно новое название типа стрвнствующий футбрлист без места обитания или просто название БОМЖ
Xvalenok03
Хочу тоже пять копеек вставить.
1. Йоаичевич показал себя хорошим тренером в условиях кризиса. Пока кризис может не стоит его убирать? 
2. Оценки автора статьи по поводу войны, на мой взгляд, слишком радужные. Не скоро война закончится. Ой не скоро. 
Поэтому футбол украинский будет ещё долго существовать в таких условиях. И снова нужен тренер готовый работать в таких условиях. Тепличные европейские тренеры и футболисты не приедут к нам. 
3. Как же надоели завывания всех этих шавок про купленное чемпионство. Как говаривал классик - есть улика которая их все завывания перевесит. В европейских кубках, где нет купленных судей и команд, показатели их выступлений неважнецкие. А у некоторых вообще ниже плинтуса. 
4. Как тут один написал - шахта это пережиток прошлого. Если уж задуматься на эту тему, то и смешно и печально. Самый настоящий пережиток это динама. Созданная в свое время под кураторством определённых структур она претендует на лидерство и поклонение ей всех. 
Назовите хоть одну страну бывшую из соц стран, где такие же команды от определённых структур, продолжают находится в лидерах, продолжают претендовать на первые роли в футболе своих стран. Где все те динамовские команды выигрывавшие еврокубки и бывшие среди лидеров еврокубков? 
Они давно среди равных им середняков. 
Алекс днепр
Понятно что в 14 м году бразильцам и луческу было глубоко наср..ть что на Майдане убивают украинских патриотов банда партии регионов под руководством ахметова .Но там же были и украинцы типа Степаненко пятов почему как в рот воды набрали илм были на стороне мерзавцев ?
VAR
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
8number
Кто кто, а Ринат знает во сколько ему обошлось чемпионство и какая заслуга там Йововича. Понимаю негодование фанатов, но могу точно сказать, что я как фан Днепра, рад, что Йовович тогда ушел. Игор «удобный» для нашего чемпионата и больше ничего.