Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 17 квітня 2023, 22:40
6571
0

Поразка збірної, перша перемога Світоліної, заручини Костюк та Кіченок

Sport.ua підбиває підсумки тижня в тенісі

| Оновлено 17 квітня 2023, 22:40
6571
0
Поразка збірної, перша перемога Світоліної, заручини Костюк та Кіченок
Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк

Завершився другий тиждень тенісного квітня, на якому основна увага фанатів гри була сконцентрована на першому ґрунтовому Мастерсі в Монте-Карло (Монако). Однак і дівчата не дали себе забути, зігравши кваліфікаційні матчеві протистояння до фінального турніру Кубка Біллі Джин Кінг. Не обійшлося і без збірної України, яка зустрілася з однією з найсильніших команд світу – збірною Чехії.

АТР 1000 Монте-Карло

Ґрунтовий сезон відкрився саме на Мастерсі у Монако. Так, на першому тижні квітня було зіграно змагання на глині в Ешторілі, Х'юстоні та Марракеші, але багато топ-гравців ті турніри пропускали. Не можна сказати, що і в Монте-Карло був найсильніший склад, але принаймні тут зіграв перший номер рейтингу АТР Новак Джокович, а також торішній чемпіон цього турніру і за сумісництвом третя ракетка світу – Стефанос Циципас.

Змагання у Монте-Карло пропустив легендарний Рафаель Надаль (травма стегна після AO 2023), другий номер чоловічого тенісу Карлос Алькарас (проблеми з рукою та спиною), а також Фелікс Оже-Альяссім (проблеми з лівим коліном). Ці три топові тенісисти явно могли посилити турнір, але і без них вийшло досить цікаво. Лідер посіву Новак Джокович вже на старті відчув проблеми з кваліфаєром без прапора Іваном Гаховим, який лише минулого тижня дебютував у топ-200. Джокович у першому сеті взагалі летів 3:4 з брейком, але вирвав перемогу на тай-брейку, а в другій партії вже на класі закрив суперника. Було видно, що Новак не зовсім готовий показувати на ґрунті свій найкращий теніс, та й корти в Монте-Карло для нього відверто невдалі (трофей він брав тут лише двічі, востаннє – у 2015 році). У 1/8 фіналу Джоковича покарав 21-річний Лоренцо Музетті у трьох партіях, помстившись йому за поразку у 2021 році на Ролан Гарросі (тоді Музетті виграв перші два сети на тай-брейках, але не зміг продовжити грати на високому рівні у фізичному плані та розгромно програв 3 партії поспіль).


Getty Images/Global Images Ukraine. Лоренцо Музетті і Новак Джокович

Цікаво, що Музетті розпочав виступи в Монте-Карло з 1/32 фіналу, і до початку поєдинку проти Джоковича у нього було виграно 19 геймів поспіль (7:6, 6:0 з Кецмановичем та 6:0, 6:0 з Лука Нарді). Але далі він програв Янніку Сіннеру, який у свою чергу у півфіналі поступився Хольгеру Руне. З нижньої частини сітки у фінал пробилася багатостраждальна та надемоційна людина «No war» / «Цой живий», а точніше – Андрєй Рубльов.

У матчі за титул зійшлися Руне та Рубльов. Все йшло до того, що Хольгер виграє свій другий Мастерс у 19 років (у 2022 році він виграв трофей на кортах Парижа), але закрити Андрєя з 4:1* (40:30) у третій партії йому не судилося. Рубльов виграв перший Мастерс у кар'єрі, а в промові під час нагородження переплутав княгиню Монако із президентом Федерації тенісу Монако. Ну, хоч визнав помилку: «Вибачте, перегрівся на сонці. Можливо, я трохи дурний».

А що щодо торішнього переможця турніру в Монте-Карло – Циципаса? Грек у 1/4 фіналу вилетів від Тейлора Фрітца, який у півфіналі програв майбутньому тріумфатору Рубльову. Але запам'ятався Стефанос не цим. Після перемоги над Ніколасом Харрі в 1/8 фіналу він написав на камері цікаву, і, напевно, все ж таки далеко не всім зрозумілу і нелогічну фразу: «Грунтовий корт у США як єдиноріг на скейтборді». Ну, результат на табло – цей єдиноріг обскакав його у чвертьфіналі, точніше об'їхав, він на скейтборді все-таки...

Кубок Біллі Джин Кінг

Дівчата відволіклися від Тура та провели ігри за свої збірні. Усю увагу було приділено фіналу кваліфікації, де було проведено 9 матчевих зустрічей, у тому числі і збірною України.

Як і рік тому у США, українки не змогли здійснити диво та обіграти записних фавориток. Цього разу наші дівчата зіграли з національною командою Чехії, яка виступає уже без ветеранок Квітової та Плішкової. Перша ракетка у парному розряді Катерина Синякова не приїхала через травму, і юні перспективні сестри Фругвіртови пропустили зустріч. Склад у чешок і так був непоганий, зіграли Барбора Крейчикова та Маркета Вондроушова. Але у Барбори далеко не найкращі показники в іграх за збірну, а Маркета після срібла на Олімпіаді в 2020 трохи знизила свій рівень гри. Загалом шанси були, але...

Окрім риторичного питання «а чому не грає за збірною перша ракетка України Ангеліна Калініна», навряд чи можна причепитися до складу нашої команди. Марта Костюк – амбітна та молода 20-річна тенісистка, яку по праву можна вважати лідером збірної, Катаріна Завацька – грамотна, досвідчена та цікава у плані гри дівчина, яка трохи розтратила свій рівень після боротьби з коронавірусом, але вже повернулася до Туру та намагається вичавити зі свого календаря змагання максимум. У парі були заявлені Даяна Ястремська та Людмила Кіченок, але вони так і не зіграли. Чому не зіграла Даяна замість Катаріни в одиночному розряді? Ну, по-перше, Даяна зараз явно не в найкращій формі, а по-друге, питання до її графіку... Вона заявилася на турнір у Штутгарті, де мала стартувати з кваліфікації в суботу. А саме у суботу – останній день матчевого протистояння. Кожен сам собі розставляє пріоритети, судити та засуджувати явно не потрібно, як і Калініну, до речі.

Перший матч протистояння Україна – Чехія був між Мартою Костюк та Маркетою Вондроушовою. Марта відверто його провалила (1:6, 2:6). Так, невдалий початок, і, можливо, вже після цієї гри було зрозуміло, що шансів обіграти чешок обмаль. Але далі на корт вийшла Завацька проти Крейчикової і вичавила максимум із себе. Програла, прикро (4:6, 3:6), але у боротьбі проти досвідченішої тенісистки. Після першого дня рахунок 0:2 і, начебто, – ловити нічого.

Але далі Костюк перемагає Крейчикову. Сенсація? Скоріше так, ніж ні, незважаючи на рахунок 2:1 у особистих зустрічах. Але після гри з Маркетою шанс на те, що наша друга ракетка зможе реанімуватися, був малим. Проте надію українським уболівальникам вона подарувала, і все було в руках Катаріни. І починалося красиво – 3:0 (40:15) на подачі чешки, однак у результаті 6 програних геймів поспіль, а далі невдача у другій партії – 4:6. Прикро? Так. Гідно? Теж так. Все не так погано, як могло бути, тож і тут критикувати наших дівчат не варто. Потрібно готуватися до матчів Туру, грати, перемагати, тренуватися та чекати наступного шансу пробитися у фінал Кубка Біллі Джин Кінг.


Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк

Окрім гри між українками та чешками, свої матчі провели ще 16 команд. Перемоги здобули збірні Казахстану, Іспанії, Франції, Канади, США, Італії, Німеччини та Словенії. Усі вони вибороли путівки до заключної частини змагань.

Довгоочікувана перемога Світоліної

Екс-третя ракетка світу та легенда українського тенісу Еліна Світоліна вперше за 10 років зіграла на турнірі ITF. 28-річна Еліна виступила на ґрунтовому 60-тисячнику в К'яссо. У першому раунді турніру вона виграла у Єлени-Габріели Русе у двох сетах із рахунком 6:4, 6:2. Для Світоліної ця перемога стала першою за рік. У 2022 році вона оголосила, що чекає на дитину і пішла в декрет. Повернулася в Тур Еліна минулого тижня на турнірі в Чарльстоні, де у трьох сетах поступилася Путінцевій.


Instagram. Еліна Світоліна

На жаль, пройти до чвертьфіналу змагань у К'яссо Світоліній не вдалося. У 1/8 фіналу українка зустрілася з Александрою Ігнатік. Світоліна виграла перший сет, але програла другий. У третій партії з рахунку 1:3 Еліні вдалося виграти 4 гейми поспіль. У 9-му геймі у неї був матчбол на своїй подачі, але вона не змогла його реалізувати і програла 4 гейми, що залишилися.

Провал Сачка

До екс-першої ракетки України Віталія Сачка багато питань щодо його гри. Але у будь-якому разі всі українські фанати тенісу чекають від нього добрих результатів. Віталій цього тижня поїхав до мексиканського Леона. Сачко зосередився на хардових покриттях, але поки що не може показати свій найкращий теніс.

Вже на старті турніру 25-річний українець провалився у матчі із Хуаном Пабло Фіковичем. Так, Фікович у результаті дійшов до фіналу, але чим Віталій гірший за цього «грунтового черв'яка»? Нічим, досвідом хіба що. У будь-якому випадку, прогрес у грі Сачка хоч якийсь є і вірити в нього явно варто.

Трофей Бєлінського та вдалий виступ Стародубцевої

Український тенісист В'ячеслав Бєлінський виграв 2-й трофей поспіль. Поки що у парі. На ґрунтовому 15-тисячнику в Анталії він узяв титул разом зі швейцарцем Дам'єном Венгером. 19-річний В'ячеслав виграв третій парний титул ITF і другий цього сезону. Наприкінці березня українець разом із співвітчизником Олександром Овчаренком став чемпіоном змагань ITF M15 у Хорватії.


Instagram. В'ячеслав Бєлінський

Вдало цього тижня зіграла 23-річна українка Юлія Стародубцева. Вона виступила на ґрунтовому 25-тисячнику в американському місті Бока-Ратон. Стартувала Юлія з кваліфікації, а в основі пройшла досить міцних американок Робін Монтгомері та Енн Лі. У півфінал, на жаль, вийти не вдалося, поступившись у чвертьфінальному поєдинку майбутній фіналістці Хейлі Баптіст.

Заручини Марти Костюк та Людмили Кіченок

Матч між збірними України та Чехії запам'ятався не лише непоганим виступом наших дівчат, а й ще двома чудовими подіями. Марта Костюк та Людмила Кіченок оголосили про заручини зі своїми хлопцями, а точніше, майбутніми чоловіками.

Людмила вже довгий час зустрічається зі своїм тренером Стасом Хмарським. Українка опублікувала фото з кільцем на пальці у своєму Instagram під час зборів перед грою з Чехією, а невдовзі отримала привітання від усіх учасників нашої команди.

Не стала відставати від Кіченок і Костюк. Марта під час інтерв'ю для Sport.ua заявила, що саме читачі нашого сайту першими дізнаються про її заручини. Так і сталося, Марта дотрималася своєї обіцянки і дала короткий коментар: «Три тижні тому відбулися таємничі заручини. Все було чудово! Це сталося у Києві, на Володимирській гірці, на світанку». Ім'я таємничого незнайомця Марти – Георгій. Раніше він займався тенісом, а зараз є фінансовим трейдером.

Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.