Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

ITF
| Оновлено 17 квітня 2022, 13:28
16541
3

За крок від дива. Як українки ледь не влаштували великий камбек в Ешвіллі

Команда Ольги Савчук була близькою до перемоги над американками на виїзді

| Оновлено 17 квітня 2022, 13:28
16541
3
За крок від дива. Як українки ледь не влаштували великий камбек в Ешвіллі
Getty Images/Global Images Ukraine

Жіноча збірна України з тенісу завершила свій вояж до США, де у місті Ешвілл проходив матч Кваліфікації Кубку Біллі Джин Кінг проти американок. У цій зустрічі за нас не змогли зіграти Еліна Світоліна та Марта Костюк, також не вдалося домовитися з Ангеліною Калініною, яку у формі збірної ми поки що не бачили. У підсумку лідером команди стала Даяна Ястремська, яка цього сезону починає повертати колишні кондиції. Другим номером стала Катаріна Завацька, яка пропустила пів року через проблеми зі здоров'ям. Також у складі були і сестри Надя та Люда Кіченок, які завжди готові зіграти у парній зустрічі.
 
Розраховувати у цьому складі обіграти американок на їхній території було безумством, але за кілька днів стало відомо, що за збірну США не зіграє восьма ракетка світу Даніель Коллінс. Це давало деякі шанси, з'являвся навіть робочий варіант для перемоги. Для цього потрібна була перемога від Ястремської у поєдинку проти другого номера американок та ще одне очко у зустрічі перших чи других ракеток. Це переносило б вирішення питання про переможця на парну зустріч, де практично завжди все можливо.

Getty Images/Global Images Ukraine

Жеребкування було непоганим, Даяні випало грати першою, як вона любить. Теоретично ми повинні були брати перше очко, отримувати додатковий заряд впевненості і починати другий день за рахунку 1:1. Реальність виявилася суворішою, програш Даяни від Елісон Ріск одразу міг поставити хрест на подальших перспективах, але під час другого змагального дня трапилося багато цікавого і несподіваного.
 
Перший матч
Даяна Ястремська (Україна) – Елісон Ріск (США) – 6:7(16), 5:7

 
Початок зустрічі вийшов нервовим від обох тенісисток, але краще реалізувати свої шанси вдалось американці. Ріск повела з брейком, але Ястремській вдалося вирівняти ситуацію після шостого гейму. Даяна грала у своєму стилі, намагаючись домінувати за рахунок переваги у силі ударів. Але часто атаки не були підготовлені, було багато авантюрних рішень на прийомі. Деколи українка видавала дуже грамотні відрізки, під час яких Ріск губилася на її тлі. Більш стабільною все ж таки була Елісон, це допомагало їй компенсувати свої недоліки. До тай-брейку саме представниця США мала кілька прихованих сетболів, хоч і Даяна в десятому геймі була лише за два очки від взяття партії.
 
Тай-брейк вийшов епічним. Ріск повела 5:2 завдяки невимушеним помилкам Ястремської, але послідували три поспіль виграні розіграші від українки. А далі почалися справжнісінькі гойдалки. Дівчата по черзі заробляли сетболи і щоразу їх не реалізовували. Даяна мала чотири спроби завершити сет перемогою, американці це вдалося лише з восьмого разу. В результаті цей тай-брейк став другим за тривалістю в історії турніру та найтривалішим у одиночному розряді.
 
Початок другої партії був повністю за Елісон, вона повела з двома брейками. За рахунку 1:5 Даяна раптово почала повертатися в гру, після 5:5 навіть здавалося, що вона зобов'язана перевести зустріч у фінальний сет. На превеликий жаль, американці вдалося закрити поєдинок із першого матчболу у 12-му геймі. Символічно, що матч завершився невимушеною помилкою Даяни не в найскладнішій ситуації.

Getty Images/Global Images Ukraine

Другий матч
Катаріна Завацька (Україна) – Джессіка Пегула (США) – 2:6, 1:6

 
Від другого матчу особливих очікувань не було. Аж надто велика різниця між тенісистками на даний момент. Пегула у Чемпіонській гонці йде на десятому місці – це говорить саме за себе. На якомусь більш повільному покритті Катаріна ще спробувала б нав'язати боротьбу набагато потужнішій суперниці, але на кортах Ешвілла це було дуже проблематично. Українка намагалася грати більше під ліво, бодай якось зменшуючи атакуючий потенціал Джессіки, але перший номер американок на все знаходила відповіді. Більше того, українка ще й частенько припускалася подвійних помилок, що для такого рівня недозволена розкіш плюс додатковий моральний тиск. Результат матчу був зрозумілий після кількох хвилин зустрічі, питання полягало лише в тому, скільки геймів зможе відвоювати Завацька. У першій партії вдалося один раз взяти свою подачу і один раз брейканути, у другій – захистити один свій гейм. 

Getty Images/Global Images Ukraine

Третій матч

Даяна Ястремська (Україна) – Джессіка Пегула (США) – 6:3, 6:4
 
На матчі другого дня наші дівчата вийшли без права на помилку. Це було добре помітно по Даяні, вона буквально відразу ж увімкнулась у боротьбу і почала домінувати на корті. Пегула провалила свою першу подачу, наподававши подвійних, внаслідок чого Ястремська комфортно повела з рахунком 3:0. Саме такий початок поєдинку і визначив усі наступні дії тенісисток на корті. Українка дуже впевнено захищала свої подачі і лише під час подачі на сет довелося відбиватися від численних брейкпойнтів. Все вдалося, ми взяли перший сет у цьому протистоянні.
 
Друга партія розпочалася за схожим сценарієм, але тепер Даяна повела 3:0 з двома брейками, один з яких захистити все ж таки не вдалося. Справжня рубка почалася за рахунку 4:3, гейм пройшов у великій напрузі, але Ястремська його відстояла. Далі добити Пегулу вже було справою техніки. На прийомі трохи не вийшло, на подачі – так! Шлях до потенційного камбеку було відкрито.

Getty Images/Global Images Ukraine

Четвертий матч
 
Катаріна Завацька (Україна) – Шелбі Роджерс (США) – 6:3, 6:4

 
У п'ятницю Катаріна дебютувала у складі збірної в одиночному розряді і, чесно кажучи, виглядала не дуже. У суботу на корт вийшла зовсім інша тенісистка, це було помітно. Американки зробили заміну, замість Елісон Ріск випустивши Шелбі Роджерс. Це тенісистки приблизно одного рівня, але Шелбі потужніша і більш прямолінійна. Як не дивно, переваги у силі ударів у неї і не було, хоча початок матчу залишився за американкою. Вона повела 3:1, але Катаріна виграла після цього 12 із 13 розіграшів, повівши в рахунку 4:3. Успішно захистивши свою подачу, Завацька закрила сет на прийомі.
 
Початок другого сету був важким, але на нашу користь. Перші три гейми у боротьбі забрала до своєї скарбнички Катя. З рахунку 1:4 у грі українки намітився невеликий спад, Роджерс моментально цим скористалася та відновила статус-кво. На щастя, Завацька сьогодні явно була сильнішою, вдалося знайти приховані резерви та виграти два заключні гейми. Однозначно найкращий матч Катарини на харді, з такою грою і стабільним здоров'ям можна і потрібно заходити до топ-100.

Getty Images/Global Images Ukraine

П'ятий матч
 
Людмила Кіченок / Даяна Ястремська - Ейжа Мухаммад / Джессіка Пегула - 6:7(5), 3:6

 
На парну зустріч обидві команди зробили заміни. У американок вийшли Мухаммад та Пегула, які цього року разом грали в Австралії, а минулого – на серії турнірів у США. А от Люда та Даяна разом грали офіційний матч уперше. У першому сеті американки тривалий час вели із брейком, але українкам вдалося перевести партію на тай-брейк. Там вони теж відігравали, все завершилося подвійною помилкою Люди на першому сетболі.
 
Після такого Мухаммад і Пегула заграли ще краще і в другій партії також мали відчутну перевагу. Все вирішив один брейк у четвертому геймі, на матчпойнті нам ще й не пощастило. М'яч після торкання троса ковзнув по ракетці Люди і перелетів межі корту.

Getty Images/Global Images Ukraine

Що далі?
 
Американки були великими фаворитками перед цією зустріччю, але не без проблем пробилися до Світового фіналу, який відбудеться в середині листопада (місце проведення поки що невідоме).
 
Збірна України вирушає до Плей-оф, де 11-12 листопада зіграють сім невдах Кваліфікації та сім команд-переможниць із зональних змагань. Наші потенційні суперники: Аргентина, Бразилія, Китай, Японія, Хорватія, Угорщина та Словенія.
 

Оцініть матеріал
(59)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
tima fialko
Чудовий виступ,дівчата!
Октавий Фландрийский
Выиграй Ястремская в первой встрече и все могло быть по-другому....
Володимир Коваленко
Скажіть : Калініна вередує ?