Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

ITF
| Оновлено 16 квітня 2023, 16:05
8277
1

Двоє заручин і одна перемога. Як збірна України з Чехією у Туреччині грала

Команда Михайла Філіми дала бій фавориткам, але вище голови стрибнути не змогла

| Оновлено 16 квітня 2023, 16:05
8277
1
Двоє заручин і одна перемога. Як збірна України з Чехією у Туреччині грала
Getty Images/Global Images Ukraine

Жіноча збірна України з тенісу завершила матчеву зустріч кваліфікації Світового фіналу Кубку Біллі Джин Кінг проти Чехії. Номінально домашня для українок зустріч відбулася у Туреччині на кортах готелю Mega Saray у місті Белек.

У цій зустрічі Україну представляли Марта Костюк, Даяна Ястремська, Катаріна Завацька та Людмила Кіченок. Жеребкування для нас було непоганим, Марті випало грати першою. Це означало, що як перший номер вона обов'язково зіграє обидва свої матчі з турнірною мотивацією. Людмила Кіченок та Даяна Ястремська були у заявці на парну зустріч, але для визначення переможця п'ятий матч не знадобився.

Ястремська пізніше за всіх прибула до Белека і встигла провести лише одне повноцінне тренування, через що Михайло Філіма під час жеребкування другим номером нашої команди призначив Завацьку. Більше того, у п'ятницю ми несподівано дізналися, що Даяна вже в суботу має вийти на корти Штутгарта у кваліфікації турніру WTA 500, це шокувало. Стало ясно, що грати в суботу вона не планує взагалі, навіщо тоді взагалі було приїжджати?

Також спочатку трохи здивував вибір покриття, всі чешки на ґрунті явно почуваються чудово. Але Марта в інтерв'ю сказала, що українки розуміли, що помітної переваги не дало б жодне покриття. Тому вирішили не ускладнювати собі життя на початку ґрунтового сезону. Це логічне пояснення, дівчат можна зрозуміти.

Getty Images/Global Images Ukraine. Катаріна Завацька і Михайло Філіма

Перший матч
Марта Костюк – Маркета Вондроушова – 2:6, 1:6

Костюк та Вондроушова цього сезону не грали на ґрунті до матчів за збірну, тому було важко передбачити, чого очікувати від цього поєдинку. По Марті було більше питань, адже після виграшу дебютного титулу WTA в Остіні вона ніяк не могла зловити ту хвилю стабільності, яку ми нарешті відчули цього сезону.

Вондроушова нав'язала боротьбу вже у першому геймі, оформивши швидкий брейк. На жаль, це зумовило весь подальший хід матчу. Костюк помітно нервувала і помилялася, практично нічого не змогла протиставити чешці на прийомі. Основна боротьба йшла на геймах українки, майже всі їх довелося вигризати у боротьбі. У першій партії Маркета зуміла оформити ще один брейк, після чого шансів у першому сеті Костюк не мала.

Друга партія почалася за таким самим сценарієм, але в четвертому геймі Марта мала подвійний брейкпойнт, щоб відігратися. Реалізувати його не вдалося, після чого стало зрозуміло, що перше очко йде до скарбнички чеської команди.

Getty Images/Global Images Ukraine. Маркета Вондроушова

Другий матч
Катаріна Завацька – Барбора Крейчикова – 4:6, 3:6

Багато хто недооцінював Завацьку до матчу, але насправді Катаріна відіграла непогано. У матчі з Крейчиковою вона почала дуже потужно і до невдалого удару з льоту на геймболі в шостому геймі українка мала впевненіший вигляд, ніж Барбора, яка раніше програла обидві одиночки за збірну. Було видно, що тиск за результат на Крейчиковій великий, проте її клас виявився вищим, вона добила шостий гейм і впевнено повела з брейком 5:2. Наприкінці сету Катаріні вдалося забрати два гейми поспіль, але захистити свою подачу не вдалося.

Основна боротьба у другій партії розгорнулася у перших геймах. Барбора і тут була кращою, оформивши два брейки проти одного. З рахунку 4:1 Крейчикова вже не давала шансів українці на своїй подачі, перемога була заслуженою.

Getty Images/Global Images Ukraine. Барбора Крейчикова

Третій матч
Марта Костюк – Барбора Крейчикова – 3:6, 6:1, 6:4

Спочатку саме на цей матч були найбільші надії. Причин декілька, це і непоганий виступ Марти у попередніх матчах із Крейчиковою, і невеликий і не найвдаліший досвід Барбори у грі за національну команду.

Проте для нас усе почалося паршиво. Марта програла чотири з п'яти перших геймів і навіть при не найкращій грі суперниці не могла їй нічого протиставити. У сьомому геймі вдалося відіграти брейк, але після переходу чешка виграла два гейми, закривши першу партію.

З другого сету Костюк почала грати солідніше, особливо це відчувалося на прийомі першої подачі Барбори. Крейчикова заробляла мало легких очок, що дозволило українці дуже швидко повести в рахунку, впевнено вигравши другу партію. У третьому сеті чешка вирівняла ситуацію, боротьба йшла на рівних практично до завершення матчу. Після рахунку 4:4 Марті несподівано вдалося заробити потрійний прихований матчбол, який був реалізований із третьої спроби. Із подачею на матч проблем не виникло, Крейчикова на той момент уже була морально зламана.

Для Марти ця перемога стала найбільш високорейтинговою в кар'єрі і лише третьою в кар'єрі проти гравців з топ-20 (при 19 поразках). До речі, дві з цих перемог були у матчах проти Крейчикової. У особистих зустрічах Марта проти Барбори тепер має 3:1, що не може не тішити.

Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк

Четвертий матч
Катаріна Завацька – Маркета Вондроушова – 3:6, 4:6

Початок цього поєдинку заінтригував. Вондроушова явно не могла спіймати свою гру, а Завацька з перших секунд заграла на найвищому рівні. Після трьох зіграних геймів українка вела 3:0 із двома брейками, але раділи ми недовго. Маркета згадала, що вона одна з найкращих ґрунтових тенісисток світу і почала показувати теніс найвищого рівня. Катаріна намагалася щось протиставити, але сили були нерівними. Не зовсім зрозуміла й тактика постійної гри шульзі Маркеті під вбивчий форхенд, яким вона по діагоналі перебивала бекхенд українки і часто завершувала розіграші активно виграними м'ячами. У підсумку Катаріна отримала в першому сеті «прихованого бублика».

У другій партії Вондроушова першою зробила брейк, Катаріна відразу відповіла зворотним і в шостому геймі могла робити рахунок 4:2, але подвійний брейкпойнт реалізувати не вдалося. Після цього Вондроушова сама зробила брейк та відбилася від брейкпойнтів українки у восьмому геймі. Більше шансів на зміну ситуації не було – Маркета знову виграла матч за збірну, тепер на її рахунку 9 перемог у 10 одиночних матчах Кубку Біллі Джин Кінг.

Getty Images/Global Images Ukraine. Катаріна Завацька

Що далі?

Як і рік тому у США, українська збірна не змогла здійснити диво та обіграти записних фавориток. Тепер чеська збірна 7-12 листопада зіграє у Світовому фіналі, місце проведення поки що невідомо. Також там зіграють Австралія та Швейцарія (фіналісти минулого розіграшу), країна-господар або володар вайлд-кард, а також ще 8 переможців кваліфікації.

Збірна України знову буде змушена захищати своє місце у кваліфікаційному раунді на стадії матчів плей-оф. Тут крім нас будуть такі ж невдахи кваліфікації (всього 9 команд) та переможці зональних турнірів (7 збірних). Перед жеребкуванням усі команди будуть поділені на сіяних і несіяних згідно з оновленим рейтингом націй.

Двоє заручин

За день до жеребкування Людмила Кіченок оголосила про свої заручини з тренером Станіславом Хмарським, з яким вона зустрічається вже тривалий час. Люді вже 30 років, її сестра Надія вийшла заміж у 2021 році, тож у цьому немає нічого дивного.

Але на цьому українки не зупинились. Після завершення матчу стало відомо, що Марта Костюк також заручена. В інтерв'ю Sport.ua Марта розповіла, що це трапилося ще три тижні тому, але публічно інформація про заручини не розголошувалась. Її обранцем став хлопець на ім'я Георгій, який раніше також займався тенісом.

Оцініть матеріал
(68)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
draiden
Чому за збірну не грає  нині перша ракетка країни- Ангеліна Калініна?
Нова Каховка то Україна