Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 14 квітня 2023, 14:10
3529
3

Марта КОСТЮК: «Викладатимуся на 100%, щоб принести очки команді»

Українська тенісистка дала ексклюзивне інтерв'ю для Sport.ua

| Оновлено 14 квітня 2023, 14:10
3529
3
Марта КОСТЮК: «Викладатимуся на 100%, щоб принести очки команді»
Wilson. Марта Костюк

Жіноча збірна України з тенісу 14–15 квітня проводить у турецькому місті Белек важливий матч кваліфікації Кубка Біллі Джин Кінг проти команди Чехії.

Напередодні важливого поєдинку збірної українська тенісистка Марта Костюк дала ексклюзивне інтерв'ю для Sport.ua, в якому розповіла про підготовку до матчу, причину вибору грунтового покриття, а також про скандальну ситуацію, яка склалася з допуском російських гравців на турніри WTA.

– Розкажіть про підготовку до матчу зі збірною Чехії. Яка атмосфера в команді? Наскільки відомо, на корті, на якому ви будете грати, проходять матчі ITF. Які кліматичні умови, якість корту, м'ячів?

– Підготовка проходить добре, ми тренуємося. Нам не дуже пощастило з погодою – кожну ніч іде дощ, корти м'які, мокрі, не встигають до кінця просохнути.

Так, ми граємо на тих самих кортах, але у нас як би окремий корт – його закрили чорним фоном, тому ми не будемо бачити те, що відбувається навколо, що, до речі, дуже добре. Все, в принципі, нормально, у нас кожен тиждень нові м'ячі, нові корти, тому нічого нового. Ми адаптуємося.


ФТУ

– Грунт – найкраще покриття для матчу з Чехією? Чи, може, хотіли б грати на іншому покритті?

– Оскільки ми приймаюча сторона, то ми прийшли до загальної думки, що грунт – найкраще покриття проти цієї команди. У будь-якому випадку, збірна Чехії – одна з найсильніших команд у світі. Думаю, що будь-яке покриття для них буде зручним, адже кожна з них – універсальний гравець. Думаю, якщо ми б вибрали якесь інше покриття, то вони б обирали команду саме під такі корти. Але, оскільки зараз початок грунтового сезону, то ми не хотіли ускладнювати собі життя та вибирати якесь інше покриття.

Вирішили готуватися нормально і не збивати собі плани для особистих змагань, тому що всім гравцям важко робити пріоритет на Біллі Джин Кінг Кап. У всіх інтенсивний графік, не завжди вдається підібрати оптимальне покриття. Буває, у Турі ми граємо на грунті, а матчі за збірну – на харді або на траві. Це не дуже добре, тому вибрали саме грунт, адже зараз початок грунтового сезону.

– Ви вже тричі грали з Барборою. Що можете сказати про неї як про тенісистку? Ви починаєте першою протистояння з чешками. Які емоції, думки?

– Барбора – прекрасна тенісистка, вважаю її однією з найрозумніших тенісисток в плані гри в теніс, в плані знання гри, що є дуже важливим. У нас з нею завжди неймовірно цікаві матчі, буду викладатися на всі 100%, щоб принести очки команді. Також це буде і мій особистий досвід, щоб я розуміла, над чим мені потрібно працювати, де зараз мій рівень гри знаходиться.

Я не проти розпочинати першою, я завжди довіряю жеребкуванню. Якщо так випало – значить, це найкращий варіант для мене. Я його приймаю і просто готуюся до цього матчу.


Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк и Барбора Крейчикова

– Які були емоції після виграного трофею в Остіні? Це був Ваш перший титул на рівні WTA 250! Від кого ви отримали перші привітання?

– Звісно, дуже позитивні емоції, багато років роботи було витрачено, щоб досягти цього результату. Я не пам'ятаю, хто першим мене привітав, якщо чесно. Коли я підняла телефон, то вже була купа повідомлень. Але думаю, що першою мене привітала моя найближча людина. Нехай всі гадають, хто це... Точніше, привітав (сміється).

– Ви відправляли лист до WTA з пропозиціями щодо відсторонення тенісистів з росії та білорусі. Чи отримали вже хочу якусь відповідь?

– Ми отримали, як завжди, відповідь без відповіді. Не було там ніяких рішень. Просто: «we are monitoring your situation» (ми стежимо за вашою ситуацією), «дякуємо за ваш фідбек». Тобто, по суті нічого не було.

– Ваша сестра зараз на турнірі в Монте-Карло. Якщо не секрет, за кого вона там вболіває? І за кого вболіваєте Ви? Не тільки на Мастерсі в Монако, а і взагалі у чоловічому Турі.

– Думаю, моя сестра вболіває за молодших, за таких як Хольгер Руне, Лоренцо Музетті, тому що я з ними в гарних відносинах. Зоряна, моя сестра, їх знає. Вона, в принципі, багатьох тенісистів знає, тому що була на турнірах Великого Шолома зі мною. Вона з ними особисто знайома, тому думаю, що вболіває за них. Але я особисто з нею про це не говорила. Вона просто насолоджується проведенням часу.

За кого вболіваю я в чоловічому Турі? Не знаю. Щиро кажучи, я просто люблю дивитися теніс, особливо чоловічий. Він дуже захоплюючий. Жіночий теж захоплюючий, але коли я дивлюся чоловічі матчі, то просто насолоджуюся. А у жіночих зустрічах дивлюся на своїх суперниць: де у них слабкі сторони, що вони роблять правильно, а що ні. Тому коли дивлюся жіночий, то це більше як робота, а чоловічий – це більше про насолоду. Але, звісно, беру щось на замітку і в них.

– Іга Свьонтек та Петра Квітова публічно висловили підтримку Україні. Чи були якісь реакції від них після вашого з Еліною Світоліною та Лесею Цуренко листа до WTA? Можливо, керівництво Туру відповість, якщо перша ракетка та іменита спортсменка підтримають вашу ініціативу?

– Насправді, розпочалося більше руху навколо цієї ситуації. Тобто люди потроху починають розуміти, що ніякого нейтралітету тут немає, не можна обирати цей варіант. Тому що якщо обираєш нейтралітет, то ти завжди вибираєш сторону агресора, ніби виправдовуєш його.

Я бачила їхню підтримку, також бачила, що Енді Маррей висловився на підтримку українців. І не просто підтримав український народ, а сказав, що українці важливіші, ніж росіяни або білоруси. Вважаю, що це дасть якийсь freedom of speach, як говорять, тобто якусь свободу гравцям.

Просто я вважаю, що у WTA настільки сильно запресували нас та нашу позицію, що інші гравці боялись щось сказати, тому що не хотіли ставати в конфлікт з керівництвом. Ну, грубо кажучи: хто хочете конфліктувати з керівництвом без причин? Ніхто, от і все. Думаю і сподіваюсь, що зараз ситуація візьме інший напрямок. Те, що ви бачите онлайн, це та ж інформація, якою володіємо і ми.

– Чи висловила збірна Чехії слова підтримки? Коли хлопці грали проти Угорщини, тільки Фучович підійшов та поспілкувався щодо війни, яку розв'язала росія.

– Чехи, в принципі, нас підтримують. Не було такого, що вони особисто підходили тут, але ми з цими дівчатами часто граємо у Турі, тому знаємо їхню позицію. У хлопців не так. Фучович, наприклад, майже не грає на одних турнірах із Бєлінським, хлопці мало перетинаються на турнірах. Тому там хтось підходив і висловлював слова підтримки. Але після цього Мартон поїхав до санкт-петербургу і грав там на змаганнях. Це було для мене шоком. Тому я не знаю, яку ця людина має позицію.

Чехи до нас добре ставляться. Оскільки ми з ними майже кожен тиждень бачимося у Турі, то ситуація не така, як у хлопців. Хоча у нас тут була спільна вечеря, і капітан Чехії висловив слова підтримки.

– Еліна Світоліна повернулася до Туру. Чи спілкувалися Ви з нею про її перші матчі? Михайло Філіма сказав, що хотів би запросити Еліну до збірної. Як оцінюєте таку можливість?

– Я з Еліною не спілкувалася після народження її дитини щодо цього питання (про повернення до збірної – ред.). Але я скажу, що є питання, які зараз вирішуються. Тому вважаю, що поки що Еліну ми не побачимо в збірній.

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Все вирішилося на тай-брейку. Визначено другу фіналістку турніру в Мадриді
Теніс | 03 травня 2024, 01:01 1
Все вирішилося на тай-брейку. Визначено другу фіналістку турніру в Мадриді

Аріна Соболенко у трьох сетах здолала Єлену Рибакіну на змаганнях WTA 1000 в Іспанії

КОСТИШИН: «В УПЛ за якістю гри Шахтар переважає всіх своїх суперників»
Футбол | 03 травня 2024, 07:45 34
КОСТИШИН: «В УПЛ за якістю гри Шахтар переважає всіх своїх суперників»

Досвідчений український тренер назвав фаворита на перемогу у сезоні 2023/2024

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Lex Aries
Які в нас тенісистки  гарнюні Просто збірна фотомоделей.
Nick.Grabowski
Марта занадто довірлива та наївна (хоча це ознаки доброї та щирої людини). Плюс часто розпорошує свої емоції та сили на другорядні моменти та лицемірних персонажів навколо (а таких більшість в українській "еліті"). 
Якщо Марта дійсно хоче досягти чогось серйозного в тенісі, то потрібна як мінімум концентрація та дисципліна.
Можна дослідити професійний та життєвий досвід Ешлі Барті, Штеффі Граф, Енджі Кербер, Кім Кляйстерс тощо. Тобто досвід становлення справжніх чемпіонів як в професії, так і в житті. 
Владимир Васильевич