Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Саудівська Аравія
| Оновлено 03 сiчня 2023, 22:16
23234
12

Остання зупинка Кріштіану. Що являє собою саудівський Аль-Наср

Розповідаємо про клуб, у який вирішив перебратися зірковий португалець Роналду…

| Оновлено 03 сiчня 2023, 22:16
23234
12
Остання зупинка Кріштіану. Що являє собою саудівський Аль-Наср
Getty Images/Global Images Ukraine. Кріштіану Роналду

Під кінець 2022 року зірковий португальський форвард Кріштіану Роналду, який перед стартом фінальної частини чемпіонату світу в Катарі несподівано розірвав контракт з «Манчестер Юнайтед», оформив співпрацю з «Аль-Насром» із Саудівської Аравії. Вочевидь, Кріштіану довго чекав, що інтерес до нього виявить хтось із європейських топів, але коли нічого подібного не сталося, таки вирішив погодитися на варіант із «Аль-Насром». Варіант досить екзотичний, адже цей клуб не є широко відомим серед футбольних уболівальників, а тому про нього варто поговорити більш детально...

Короткий історичний нарис

Футбольний клуб «Аль-Наср» був заснований у жовтні 1955 року двома братами Хусейном Аль-Джабаа та Заїдом Аль-Джабаа. Протягом перших п'яти років свого існування він мав статус аматорського, після чого був офіційно зареєстрований, а його фактичним керівником став принц Саудівської Аравії та один із синів другого короля держави Сауда ібн Абдул-Азіза Аль Сауда – Абдуррахман ібн Сауд Аль Сауд. Цю людину прийнято називати «хрещеним батьком» «Аль-Насра», оскільки він тричі виконував функції президента клубу (1960—1969; 1975—1997 та 2000—2004), а згодом два його сини також виконували ці ж обов'язки – принц Фейсал у період з 1997 по 2000 та з 2006 по 2009 роки, а принц Мамдух у період з 2005 по 2006 роки.

«Золота ера» в історії «Аль-Насра» припала на 70-80-ті роки минулого століття. Саме в той період команда здобула чотири чемпіонські титули в Саудівській Аравії, а також сім разів перемагала у національному Кубку. Тоді ж у клубі виросло ціле покоління дуже талановитих за місцевими мірками виконавців, які й допомогли «Аль-Насру» досягти вказаних вершин. Троє з них – Маджид Абдулла, Махайсен Аль-Джаман та Фахад аль-Біші – й досі є найвидатнішими клубними легендами, які увійшли до історії команди як «золоте тріо». Причому на рахунку Маджида Абдулли, котрого називали «Арабським Пеле», досі значиться клубний рекорд за кількістю матчів та забитих м'ячів – 260 та 321 відповідно.

У 1998 році «Аль-Наср» виграв Кубок володарів кубків Азії, а незабаром і Суперкубок Азії, завдяки чому у 2000-му отримав нагоду взяти участь у розіграші першого клубного чемпіонату світу з футболу. Там саудити посіли третє місце у групі А, пропустивши вперед бразильський «Корінтіанс» та іспанський «Реал», через що не пройшли в раунд плей-оф, проте «Аль-Наср» організатори нагородили першою в історії нагородою за дотримання принципів чесної гри – Fair Play.

Цікаво й те, що тріумф у 1998 році «Аль-Насру» вдався завдяки короткостроковому запрошенню в команду болгарського генія тих часів Христо Стоїчкова. Той був орендований на кілька тижнів у софійського ЦСКА, за що болгарський клуб отримав досить пристойну на той час і для такого терміну оренди компенсацію – 200 тисяч доларів. В результаті Стоїчков зіграв за «Аль-Наср» три матчі, і став автором вирішального забитого м'яча у фіналі Кубка володарів кубків Азії проти південнокорейського «Сувон Самсунг Блюуінгз» (1:0).

Після того, як усі члени «золотого тріо» завершили кар'єру, в історії «Аль-Насра» почався спад. Він тривав кілька років, і в цей час команда була навіть близька до вильоту з елітного дивізіону чемпіонату Саудівської Аравії. Керівництву клубу довелося залучати фахівців, які допомогли розробити план, який посприяв не лише порятунку ситуації, а й поверненню «Аль-Насра» на вершину.

У сезоні-2013/14 «Аль-Наср» знову став чемпіоном Саудівської Аравії, і після того ще двічі вигравав цей титул. Усього на рахунку команди з Ер-Ріяду дев'ять чемпіонських титулів на батьківщині, що поступається лише показнику «Аль-Хіляля», який має 18 перемог у чемпіонаті.

В останні три сезони «Аль-Наср» фінішував на другому, шостому та третьому місцях відповідно. У цей час командою керували португалець Руй Віторія, бразилець Мано Менезес та аргентинець Мігель Анхель Руссо.

Найвищим досягненням «Аль-Насра» у найпрестижнішому клубному турнірі азіатського футболу, яким є Ліга чемпіонів АФК (раніше – Азіатський клубний чемпіонат та Азіатський Кубок чемпіонів), є вихід у фінал 1995 року. Тоді саудити у вирішальному поєдинку в додатковий час поступилися південнокорейському клубу «Ільва Чунма» (0:1), який нині має назву «Соннам».

Головний тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Руді Гарсія (ліворуч) на фіналі чемпіонату світу

Нинішнім наставником «Аль-Насра» є французький фахівець Руді Гарсія. Цей 58-річний коуч тривалий час працював на батьківщині, де в сезоні-2010/11 привів «Лілль» до завоювання чемпіонства та Кубка Франції, що й досі є найвищим досягненням у тренерській кар'єрі Гарсії.

Успіхи з «догами» дозволили Руді отримати запрошення з італійської Серії А, де протягом наступних трьох років він керував «Ромою». Втім, із «вовками» нічого виграти Гарсія так і не зміг, хоча двічі посідав друге місце у чемпіонаті за підсумками сезону.

У 2016-му Гарсія повернувся до Франції, де працював спочатку із «Марселем», а потім – з «Ліоном». З «провансальцями» в сезоні-2017/18 дістався фіналу Ліги Європи, але у вирішальному поєдинку його команда без шансів поступилася мадридському «Атлетіко» - 0:3. З «Ліоном» Гарсія за два роки роботи так і не зміг кваліфікуватися до Ліги чемпіонів, через що у травні 2021-го подав у відставку й більше року залишався без роботи.

Влітку минулого року Руді Гарсія прийняв пропозицію «Аль-Насра». За неофіційними даними, контракт француза розрахований на один сезон, а заробити за цей період фахівець зможе 5,6 мільйонів євро, без урахування бонусів.

Головні зірки складу

Безумовно, після приходу Кріштіану Роналду до «Аль-Насра», саме португалець буде ключовою зіркою цієї команди, однак й окрім нього серед підопічних Руді Гарсії є дуже відомі особистості.

Ворота команди з Ер-Ріяда захищає 34-річний колумбієць Давид Оспіна. Він перебрався до Саудівської Аравії влітку 2022 року на правах вільного агента з «Наполі». До цього, окрім неаполітанців, Оспіна встиг пограти в Європі за «Ніццу» та «Арсенал». Має на своєму рахунку дві перемоги у Кубку Англії, одну – в Суперкубку Англії та одну – в Кубку Італії.

В обороні можна виділяти фігуру 32-річного іспанця Альваро Гонсалеса, котрий у 2013-му ставав чемпіоном Європи серед молодіжних команд. На клубному рівні цей центрбек здебільшого грав на батьківщині – за «Расінг», «Сарагосу», «Еспаньол» та «Вільярреал», а з 2019 по 2022 роки виступав у Франції за «Марсель». В «Аль-Наср» Гонсалес, як і Оспіна, перейшов влітку минулого року на правах вільного агента, оформивши дворічну трудову угоду.

У центрі поля в «Аль-Насра» виділяється фігура 35-річного бразильського опорника Луїса Густаво. Він встиг пограти за «Хоффенхайм», «Баварію», «Вольфсбург», «Марсель» та «Фенербахче». З мюнхенцями перемагав у Лізі чемпіонів, ставав чемпіоном Німеччини, володарем Кубка та Суперкубком цієї країни. Перетинався з Руді Гарсією у стані «провансальців», у тому числі доходив до фіналу Ліги Європи.

В атаці варто виділяти 28-річного бразильця Таліску, який досить непогано себе показував у «Бенфіці» та «Бешикташі», але потім вирішив поїхати за довгим юанем до Китаю, де провів три роки у лавах «Гуанчжоу Евергранд». Коли цей клуб почав відчувати економічні проблеми, бразилець за 8 мільйонів євро перейшов до «Аль-Насра», де грає з літа 2021 року.

Ще однією знаковою фігурою для нинішнього «Аль-Насра» є 30-річний камерунський центрфорвард Венсан Абубакар, який забив два м'ячі на ЧС-2022, у тому числі й переможний у ворота збірної Бразилії (1:0) на груповій стадії. До саудівського клубу африканець перейшов влітку 2021 року з «Бешикташа» вільним агентом, але останнім часом у пресу потрапила інформація, що Абубакар нещасливий у стані «Аль-Насра» й хотів би залишити клуб.

Варто також зазначати, що зараз у складі «Аль-Насра» є одразу дев'ять (з урахуванням Роналду) легіонерів, тоді як регламент дозволяє заявити на матч лише сімох. У зв'язку із цим клубне керівництво, окрім Абубакара, якого готові продати за 10 мільйонів євро, планує також позбутися 29-річного вінгера збірної Узбекистану Джалоліддіна Машаріпова, у якого із приходом Кріштіану Роналду вже відібрали сьомий номер, і передали його португальцю…


ФК Аль-Наср. Джалолиддін Машаріпов

Відомі особистості минулих років

Загалом «Аль-Наср» і до Кріштіану Роналду намагався залучати до своїх лав відомих у світі футболу гравців та тренерів. Звичайно, португалець є беззаперечною зіркою № 1 на тлі інших, але список його попередників також досить цікавий…

Відомі екс-футболісти «Аль-Насра»: Христо Стоїчков (Болгарія), Денілсон, Жуліано (обидва – Бразилія), Ахмед Муса (Нігерія), Нордін Амрабат (Марокко), Раміро Фунес Морі (Аргентина).

Відомі екс-тренери «Аль-Насра»: Маріо Загало, Мано Менезес (обидва – Бразилія), Жан Фернандес, Анрі Мішель (обидва – Франція), Вальтер Дзенга, Фабіо Каннаваро (обидва – Італія), Едгаро Бауса (Аргентина), Артур Жорже (Португалія), Мірча Реднік (Румунія), Зоран Мамич (Хорватія).

Сезон-2022/23

На даний момент «Аль-Наср» є лідером турнірної таблиці сезону-2022/23 Саудівської Про-Ліги. Після 11 матчів підопічні Руді Гарсії мають в активі 26 очок, що на один бал більше, аніж у «Аль-Шабаба» і на два – ніж у «Аль-Іттіхада», але обидва останні провели по 10 поєдинків.

Крім того, «Аль-Наср» вийшов у чвертьфінал Кубка Короля Саудівської Аравії, а 25 січня команда Руді Гарсії зіграє із «Аль-Іттіхадом» у півфіналі Суперкубку Саудівської Аравії.

У міжнародних турнірах цього сезону «Аль-Наср» вже не зіграє.

Оцініть матеріал
(189)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Nick.Grabowski
Думаю, що саудівським шейхам потрібно запросити наших "шейхів" Суркіса, Ярославського, Ахметова на стажування в Аль-Наср. Щоб геніальні керівники з Саудівської Аравії поділилися досвідом з геніальними керівниками з України. Вони такі схожі наші олігархи та арабські шейхи. 
HisAirnessMJ
А кто-то кричал что Месси перешел в ПСЖ только из-за денег. Ну-ну… 
Kain_X_Rain
Вообще не важно,с таким контрактом через 5 лет он может вернуться в МЮ,только как собственник клуба)
Old  Т
Теперь будут всех громить. Жёлто-синий самый сильный.