Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Правильне харчування
| Оновлено 08 грудня 2022, 18:45
1927
0

Японська дієта. Швидкий та ефективний спосіб скинути вагу

Переваги та мінуси японської дієти. Як ефективно скинути вагу?

| Оновлено 08 грудня 2022, 18:45
1927
0
Японська дієта. Швидкий та ефективний спосіб скинути вагу

Хто хоч раз не заздрив стрункості японок навіть у похилому віці. І річ не тільки в генах, а в особливому режимі харчування. Японська дієта допоможе скинути вагу, покращити самопочуття.

Японська дієта кілька десятиліть не втрачає популярності. Хоча її принципи дуже жорсткі. Саме цей раціон описується в книзі-бестселлері "Японки не старіють і не гладшають". Дивлячись на стрункі фігури східних красунь, сам починаєш вірити в чудотворність жорсткого режиму харчування, посиленого утриманням калорійності та різноманітності.

Але результат того вартий. Японська дієта на 14 днів обіцяє втрату ваги від 8 кг, покращення стану шкіри та волосся. Спробуємо розібратися, внаслідок чого відбувається швидке скидання ваги та в чому небезпека такого харчування.

Темпи схуднення на японській дієті Цифри
втрата ваги за 14 днів - 8 кг
зменшення об'єму талії - 7 см
зменшення об'єму стегон - 7 см

Принципи японської дієти

Один із принципів — це скорочення добового раціону на 20%, або 500 ккал. Японська дієта передбачає як урізання розміру порцій, так і відмову від вуглеводів. Перша вимога потрібна, щоб шлунок зменшив свій об'єм, і в людини зникла звичка переїдати. Другий принцип змушує організм витрачати жирові відкладення, тому зайва вага впевнено залишає внутрішню поверхню стегон, живіт, ноги.

Японська дієта, меню включає велику кількість білка, не терпить вільностей. Складати меню можна лише з обмеженої кількості продуктів:

  • відварена або запечена без олії курка, телятина, яловичина, кролик;
  • мінтай, хек, путасу, сайда;
  • сирі не крохмалисті овочі - капуста, кабачки, морква, баклажани, перці, томати, огірки;
  • знежирені кефір, сир, йогурт, молоко, ряжанка;
  • яблука, груші, хурма, цитрусові;
  • чорна кава, зелений чай, питна вода;
  • яйця (варені або омлет, приготований без олії).

Японська дієта складається лише з цих продуктів. Не можна замінити жоден продукт іншим, комбінувати інгредієнти меню на власний розсуд. Плюс додатково людина повністю відмовляється від солі. Така схема допомагає вивести надлишок води з організму, позбавитись набряків.

Зразок меню

А як почати схуднення?

Японська дієта: приклади харчування допоможуть скласти здоровий раціон:

  • сніданок: чашка зеленого чаю чи кави;
  • обід: 50 г сиру, 1 варене яйце і три сирі моркви;
  • вечеря: 200 г яблук чи груш.

Система проста та зрозуміла. Головне дотримуватись режиму. Додатковими варіантами обіду або вечері можуть бути шматочок відвареної на парі риби та салату з сирих овочів, відварена яловичина та склянка кефіру.

Ще приклад:

  • сніданок: кава та 1 сухар;
  • обід: 200 г кабачка, підсмаженого на олії (або гарбуза);
  • вечеря: 2 варені яйця, 200 г відвареної яловичини, салат зі свіжої капусти та моркви.

Існують різні варіанти ефективного режиму харчування на 7, 14 днів. Але суть однакова – кожна калорія підрахована.

Плюси японської дієти

Японська дієта на 14 днів має безліч переваг:

  • гарантована втрата ваги. Дієта з обмеженням стимулює дефіцит калорій. Навіть за відсутності фізичного навантаження результат не забариться;
  • профілактика набряків. Японська дієта, меню має жорсткі обмеження щодо солоності продуктів. Вживання білка разом із клітковиною стимулює виведення зайвої рідини з організму. Вже за 3 дні проблема набряків перестане хвилювати;
  • доступність продуктів. Японська дієта 14 днів з меню на кожен день під силу навіть пенсіонерам та студентам. Тут немає дорогих морепродуктів, авокадо та делікатесів. Прості та доступні компоненти;
  • бюджетність. Багатьох лякає дорожнеча компонентів дієтичного меню. Але це не про японську дієту 14 днів меню щодня. Дозволити собі курку, яйця або кабачок будь-кому по кишені;
  • боротьба з гіпертонією. Якщо дотримуватись усіх рекомендацій японської системи харчування, то підвищений артеріальний тиск прийде до норми. Без медикаментів та тривалого лікування;
  • оптимальний баланс тваринного білка та клітковини. Збалансований раціон з урахуванням сирих овочів позитивно впливає на моторику кишківника. Целюлоза – рослинний компонент, що захищає від запорів. Плюс сирі овочі дають тривале відчуття ситості.

Як правильно виходити з японської дієти:

Здається, що дізналися вже все про японську дієту. Залишилось вияснити, як правильно та безпечно її завершувати. Дієтологи радять для спокійного налагодження режиму харчування, контролю ваги виконувати прості рекомендації:

  1. Протягом 2 тижнів після закінчення дієти утриматися від вживання солодкого. Під забороною солодощі та цукор у чистому вигляді. Це потрібний крок для утримання ваги.
  2. Повільно вводити нові продукти: 1 продукт щодня. Починайте з крохмалистих овочів, поступово додаючи різні види м'яса.
  3. Їжте все, але залишайте невеликий розмір порції. Дотримуватися цього принципу важливо. Інакше надмірна кількість їжі розтягне шлунок.
  4. Перенесіть усю висококалорійну їжу не першу половину дня. Це необхідний крок на шляху до схуднення
  5. Підключайте активний спосіб життя. Помірні заняття спортом, піші прогулянки, плавання допоможуть прискорити метаболізм, підтягнути тіло та переключити думки в інший напрямок. Мінімальна фізична активність – 40 хвилин щодня.

Мінуси даного типу харчування

Східне харчування, як і будь-яка дієта, має недоліки. Противники схуднення головними мінусами виділяють:

  • сильне відчуття голоду. Рівень споживання ккал, як і кількість їжі, обмежена. Поки шлунок не зменшився в розмірах, фізично складно не думати про їжу між її прийомами;
  • швидка стомлюваність. Особливо це стосується представників розумової праці. Звичні солодощі швидко постачають мозку глюкозу, відновлюють сили. На японській дієті такого немає. Тому перші 3 дні люди часто скаржаться на проблеми з концентрацією.

Крім плюсів, існують і протипоказання до японської дієти:

  • вагітність та годування груддю;
  • проблеми з ШКТ (особливо виразки, гастрит, коліт, запальні процеси в печінці та жовчному міхурі);
  • захворювання нирок.

Протипоказання до японської дієти - тривожний дзвіночок про те, що краще спробувати альтернативні методи схуднення. Наприклад, точно розрахувати свою потребу і споживати добову норму калорій, не перевищувати калорійність раціону.

Ще один мінус - це кратність приймання їжі. Помітний ефект від дієти з'явиться лише коли їсти тричі на день і не більше. Жодних перекусів. На цьому недоліки закінчуються. А японська дієта: конкретні приклади харчування доводить, що раціон підійде дуже організованим, дисциплінованим людям із залізною силою волі. Якщо ви зачисляєте себе до такої категорії, спробуйте східну систему харчування.

Експерти розповіли все про японську дієту. Це приклад низькокалорійної, білкової дієти зі зниженим вмістом вуглеводів.

FAQ

📌 Чи можна замінити рибу в японській дієті на якийсь інший продукт?

✔️ На жаль, ні. Принцип схуднення на японській дієті передбачає прийом саме риби або морепродуктів. Якщо не любите рибу з яскраво вираженим смаком, то спробуйте тунець. На його основі можна скласти різноманітний раціон, плюс продукт відмінно маскується під м'ясо.

📌 Чим можна замінити кабачок у зимовий час?

✔️ Спробуйте приготувати салати, закуски, рагу, печеню з використанням несолодких сортів гарбуза, замість кабачка.

📌Чи можна харчуватися за схемою японської дієти довше 14 днів?

✔️ Думка дієтолога безкомпромісна: ні. Низькокалорійне харчування за японським типом - серйозне випробування для організму. Повторюють його не частіше 1 разу на півроку.

📌 Чи є вікові обмеження щодо японської дієти? Чи можна використовувати таку дієту після 60 років?

✔️ Протипоказання до японської дієти - це гострі або хронічні захворювання. Якщо у вас немає проблем з боку серцево-судинної системи або ШКТ, то спробуйте східне меню під наглядом дієтолога, терапевта.

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.