Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 24 червня 2022, 14:24
12381
0

В України забрали Євробачення. День 114. ЄК дала добро на статус кандидата

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за п'ятницю, 17 червня

| Оновлено 24 червня 2022, 14:24
12381
0
В України забрали Євробачення. День 114. ЄК дала добро на статус кандидата
Getty Images/Global Images Ukraine

114-й день війни. 17 червня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 17 червня

23:59. Вечірнє звернення Володимира Зеленського: з полону звільнена Тайра

23:30. Одеська ОВА: підбите російське судно Васілій Бех затонуло

Судно забезпечення Чорноморського флоту рф Васілій Бех, підбите військово-морськими силами України, затонуло.

Глава Одеської ОВА Максим Марченко: «Сьогодні вранці нашими військово-морськими силами було вражено судно забезпечення Чорноморського флоту Васілій Бех, на борту якого встановлено зенітно-ракетний комплекс Тор. Пізніше стало відомо, що воно затонуло.

На рахунку Збройних сил України вже є ворожий крейсер, кілька катерів, наразі додалося судно забезпечення.

«Я впевнений, що незабаром наші військові додадуть туди ще фрегат, корвет та великий десантний корабель. І зможемо сказати, що ми створили у Чорноморському флоті рф якусь підводну бригаду кораблів на дні Чорного моря. На відкриття запрошується все військово-політичне керівництво окупантів».

23:00. Зеленський: парамедика Тайру звільнили з полону

Українського парамедика Юлію Паєвську (Тайру), яку окупанти захопили у середині березня у Маріуполі, звільнили з полону.

Президент Володимир Зеленський: «Сьогодні я вже можу повідомити про це. Вдалося звільнити з полону Тайру, українського парамедика Юлію Паєвську. Я вдячний усім, хто працював на цей результат. Тайра вже вдома. Працюватимемо і далі, щоб забрати всіх».

російські окупанти взяли в полон Тайру в середині березня у Маріуполі. Незабаром після захоплення Тайри російські пропагандистські ЗМІ опублікували відео з нею. У ролику пропагандисти рф називають Паєвську учасницею батальйону Азов, хоча вона не військовослужбовець, а громадянська волонтер-парамедик. У травні агенція Associated Press опублікувала відео Тайри, зняте в Маріуполі до потрапляння в полон.

22:00. путін: росія застосує ядерну зброю у разі загрози суверенітету

Путін на Петербурзькому міжнародному економічному форумі заявив, що рф не загрожує світу ядерною зброєю, але попереджає, що готовий його застосувати у разі загрози суверенітету:

«То один якийсь безвідповідальний політик щось ляпне, то інший – між іншим на дуже високому рівні, на рівні, скажімо, міністерства закордонних справ, перші особи там розмовляють на цю тему.

А ми що – мовчатимемо? Відповідаємо відповідним чином. Як тільки ми відповідаємо, чіпляються за це, ось росія загрожує! Ми не загрожуємо! Але всі повинні знати, що в нас є, і ми її застосовуватимемо, якщо це буде потрібно для захисту нашого суверенітету».

21:20. Стали відомі деталі розмови Зеленського та Джонсона

Президент Володимир Зеленський обговорив з прем'єром Великобританії Борисом Джонсоном постачання важкої зброї та систем ППО, економічну підтримку України, посилення санкційного тиску на росії, а також гарантії безпеки.

Зеленський назвав серед першочергових завдань забезпечення протиповітряної оборони для України:

«Головне сьогодні – забезпечити також протиповітряну оборону для України. Почали рухатися у цьому напрямку. російські ракети залишаються загрозою для наших людей, усієї території України. Абсолютна більшість російських ракетних ударів ведеться російською армією за звичайними людьми, по цивільній інфраструктурі – житлових будинках, школах, лікарнях, університетах, транспорті. Очевидно, що це має бути одним із першочергових завдань для всіх нас, наших партнерів – допомогти у захисті від російських ракет. Це буде гарантією життя людей на більшості нашої території».

У ході переговорів сторони торкнулися підсумків третьої зустрічі у форматі Рамштайн, де Великобританія сприяла інтересам України. Крім того, співрозмовники обговорили потребу держави у фінансовій та економічній підтримці. Сторони також продовжили опрацювання гарантій безпеки для України, які можуть дати стабільність не лише нашій державі, а й Європі та миру. Також Зеленський обговорив із Джонсоном розмінування територій України.

«Це не тільки фінанси, у нас також дефіцит пального через бомбардування нашого нафтопереробного заводу, наших резервів росії. Також проговорили складне питання – це забезпечення підготовки до опалювального сезону. Я вдячний Борисові за готовність допомагати нашій державі. Сумнівів, що ми переможемо, ми не маємо, тому ми вже готуємося до відновлення країни після нашої перемоги».

Британський прем'єр Борис Джонсон висловив розуміння неможливості будь-яких компромісів українського народу з путіним:

«Україна страждає, українські військові страждають, але є всі ознаки та докази, що війська рф перебувають під значним тиском, зазнають тяжких втрат, колосально витрачають своє озброєння. За 114 днів нападу на Україну вони досі не досягли мети, які визначили для себе на перший тиждень.

Великобританія хоче забезпечити Україні стратегічну витривалість, тож посилить світову дипломатичну коаліцію на підтримку нашої держави та працюватиме над посиленням санкцій проти режиму путіна. Моя країна готова надавати Україні озброєння, організовувати підготовку військових для його застосування. Український народ та ЗСУ зможуть завдяки цьому зробити те, що хочуть справді зробити українці, а саме – вигнати агресора з України».

20:30. Генштаб ЗСУ: Українські військові звільнили з-під окупації село поблизу Ізюма

Зведення Генштабу ЗСУ: Підрозділи Збройних сил України звільнили село Дмитрівку поблизу Ізюму на Харківщині.

20:00. Байден: путін не планував зупинятися в Україні

Президент США Джо Байден упевнений, що путін наказав би своїм військам рухатися далі, якби Захід стояв осторонь і не допомагав зупиняти його в Україні (AP, УП):

Я переконаний, що якщо ми дозволимо Путіну пройти, росії пройти, він не зупиниться. Я давав зрозуміти, що допомагати Україні та організовувати НАТО для допомоги Україні, що це коштуватиме дорого. За це доведеться сплатити ціну. Але варіант нічого не робити був би гіршим. Якби він справді вторгся в Україну, захопив Україну, Білорусь, де він є, і він представляв загрозу НАТО, все це було б ще страшніше.

Якби країни НАТО стояли осторонь, то почався б хаос у Європі. Ви побачили б можливість того, що вони продовжують рухатися. Ви вже бачили, що вони роблять у Білорусі. Що б сталося у сусідніх країнах. Ви побачили б, що сталося б і в Польщі, і в Чехії, і в усіх членах НАТО. Путін сподівався на фінляндизацію НАТО, а натомість отримав НАТО-ізацію Фінляндії».

19:30. Джонсон запропонував Зеленському масштабну програму підготовки українських військових у Британії

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон під час неоголошеного візиту до Києва запропонував Володимиру Зеленському програму підготовки українських військових на британській території (The Independent).

«Українські військові використовують британські ракети для захисту суверенітету вашої держави, але також – і для захисту тих самих свобод, які ми сприймаємо як належне. Саме тому я запропонував президентові Зеленському нову масштабну програму військової підготовки, яка може змінити баланс цієї війни.

Військові Сполученого Королівства можуть забезпечити підготовку до 10 тисяч українських військовослужбовців кожні 120 днів. Через два місяці після мого останнього візиту мужність, рішучість та стійкість українців міцні як ніколи, і я знаю, що незламна рішучість переживе марні амбіції путіна».

19:00. Нідерланди готові підтримати надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС

В уряді Нідерландів заявили про готовність підтримати надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС (RTL).

Прем'єр Марк Рютте назвав рекомендацію Єврокомісії розумним компромісом під час своєї прес-конференції після засідання уряду. За його словами, з таким висновком можуть погодитись як прихильники, так і опоненти кандидатства України.

Глава МЗС Вопке Хукстра: «Як кабінет міністрів ми сказали: ми вважаємо цю оцінку збалансованою, ми вважаємо це розумно. Давайте приймемо це заради єдності у Європі. Нідерланди позитивно ставляться до цього.

Минуть роки, перш ніж Україна та Молдова зможуть приєднатися до ЄС. Для цього країни мають відповідати так званим Копенгагенським критеріям. І в цьому процесі поступок не буде. Це не процеси, які йдуть із сьогоднішнього дня на завтра».

У середу Палата представників парламенту Нідерландів обговорить позицію для цьому саміті ЄС. Як повідомлялося, Нідерланди звернулися до Єврокомісії із закликом ретельно прописати умови для подальшого наближення України до членства в ЄС. Раніше про підтримку надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС заявили Швеція та Данія, найбільш проблемні в цьому питанні.

18:30. Борис Джонсон знову відвідав Київ із неоголошеним візитом

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон у п'ятницю, 17 червня, прибув до України з неоголошеним візитом (УП, Sky News).

Джонсон повинен був прибути на захід у Донкастері та вимовити промову перед парламентаріями та представниками бізнесу, але в останню хвилину припинив участь у ньому.

Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що Борис Джонсон прибув до Києва. Глава держави виклав у Telegram відео зустрічі британського прем'єра: «Багато днів цієї війни довели: підтримка України з боку Великобританії тверда та рішуча. Радий знову бачити у Києві великого друга нашої країни Бориса Джонсона».

Він також виклав фотографії із зустрічі. Джонсон також виклав фотографії із Зеленським у Twitter.

Сторони під час зустрічі обговорили необхідність постачання важкої зброї та систем ППО, економічну підтримку України, посилення санкційного тиску на Росію, зокрема пропозиції міжнародної групи, а також гарантії безпеки для України та необхідність компенсації Росією завданих збитків нашій державі.

Це вже другий візит британського прем'єра до України від початку повномасштабної війни.

18:00. Олександр Ткаченко: Україна оскаржить перенесення Євробачення

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко хоче оскаржити рішення перенести музичний конкурс Євробачення-2023 з України до Великобританії:

«Україна не погоджується з характером прийняття такого рішення – коли нас поставили перед фактом без обговорень можливостей інших варіантів.

Проведення Євробачення-2023 в Україні є потужним сигналом для всього світу, що він підтримує Україну зараз. Ми вимагатимемо змінити це рішення, бо вважаємо, що зможемо виконати всі взяті на себе зобов'язання, про що було неодноразово зазначено Європейському мовному союзу.

Український уряд надав у зазначені терміни відповіді та гарантії щодо норм безпеки. Крім того, Україна вже надала пропозиції щодо можливих місць проведення пісенного конкурсу.

Україна вимагатиме додаткових переговорів із Європейською мовною спілкою щодо проведення музичного конкурсу Євробачення-2023. Україна як переможець Євробачення-2022 має всі підстави приймати конкурс у себе наступного року».

17:30. Швеція готова підтримати надання Україні статусу кандидата

Глава МЗС Швеції Анн Лінде заявила, що її країна підтримує надання статусу кандидата на вступ до ЄС для України, а також Молдови (УП, Aftonbladet).

«Ми говоримо і про статус країни-кандидата як для України, так і для Молдови. Потім будуть умови, перш ніж можна буде розпочати переговори. Для того, щоб Україна стала членом ЄС, може знадобитися багато років. Потрібно відповідати вимогам демократії, законності, економічним принципам, некорупційності».

Міністр виступала перед засіданням Європейської комісії, яка ухвалила позитивне рішення для України. Лінде дала зрозуміти, що зелене світло від Швеції буде, якщо Єврокомісія надасть відповідну рекомендацію.

Донедавна Швеція та Данія були найбільш проблемними у питанні підтримки надання Україні кандидатського статусу. Вони давні друзі України, активно надають Києву допомогу під час агресії рф, допомагають зброєю, але не завжди задоволені тим, як Київ виконує найскладніші з реформ – антикорупційні.

Уряд Данії раніше заявив, що готовий підтримати надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС, якщо Європейська комісія надасть позитивну рекомендацію.

17:00. Кабмін запровадив візовий режим із росією

Кабінет міністрів ухвалив рішення про припинення з 1 липня дії угоди з росією про безвізовий режим.

Прем'єр-мініст Денис Шмигаль: «Для протидії безпрецедентним загрозам національній безпеці, суверенітету та територіальній цілісності нашої держави уряд на виконання доручення президента України щойно ухвалив рішення про припинення дії угоди з рф про безвізовий режим».

Тепер росіяни не зможуть потрапити до України без отримання візи. Рішення набирає чинності з 1 липня 2022 року.

16:30. Єврокомісія пояснила, що має зробити Україна на шляху до членства

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що Україна ще багато що має зробити на шляху до членства в ЄС, зокрема, у сфері верховенства права та антикорупції (УП).

«Багато роботи треба зробити. Наприклад, у сфері верховенства права. Україна вже зайшла далеко у створення необхідних інституцій для ефективного функціонування судової системи та прокуратури. Фокус тепер має бути зміщений для прискорення процесу відбору суддів Конституційного суду, а також членів Вищої ради правосуддя.

У сфері антикорупції Україна також досягла багато чого у створенні необхідних антикорупційних органів. Фокус тепер має бути на призначенні нового голови Антикорупційної прокуратури та нового директора Антикорупційного бюро. Антикорупційні органи є, тепер вони мають стати працюючими.

Зазначаємо українське законодавство про деолігархізацію. Насправді це єдина країна Східного партнерства, яка це зробила. Це добре. Тепер все залежить від імплементації, щоб помітні були результати».

У документі Єврокомісії окремо уточнюється перелік вимог до України:

1) запровадити законодавство про процедуру відбору суддів Конституційного Суду України, включаючи процес попереднього відбору на основі оцінки їхньої чесноти та професійних навичок відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії;

2) завершити перевірку чесноти Етичною радою кандидатів у члени Вищої ради юстиції та відбір кандидатів для створення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;

3) посилювати боротьбу з корупцією, у тому числі на високому рівні, шляхом активних та ефективних розслідувань; завершити призначення нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури шляхом атестації певного переможця конкурсу та розпочати та завершити процес відбору на посаду нового директора Національного антикорупційного бюро України;

4) забезпечити відповідність законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам Групи з фінансових заходів (FATF); ухвалити комплексний стратегічний план реформування всього правоохоронного сектора як частини середовища безпеки України;

5) запровадити антиолігархічний закон для обмеження надмірного впливу олігархів на економічне, політичне та суспільне життя; це має бути зроблено юридично обґрунтованим способом з огляду на майбутній висновок Венеціанської комісії з відповідного законодавства;

6) подолати вплив корисливих інтересів шляхом ухвалення закону про ЗМІ, який погоджує законодавство України з Директивою ЄС про аудіовізуальні медіапослуги та надає повноваження незалежному регулятору ЗМІ;

7) завершити реформу законодавства про національні меншини відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії.

Єврокомісія відслідковуватиме прогрес України у виконанні цих кроків і звітуватиме про них разом із детальною оцінкою країни до кінця 2022 року.

Європейська комісія офіційно рекомендувала надати Україні статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу. Офіційне рішення про статус для України має бути ухвалене на саміті лідерів ЄС 23 червня.

15:40. Єврокомісія пропонує надати Молдові статус кандидата в ЄС, а Грузії – відмовити

Єврокомісія офіційно рекомендувала надати Молдові європейську перспективу та статус кандидата на вступ до Євросоюзу та відмовити Грузії у наданні такого статусу (УП).

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн: «Ми рекомендуємо, щоб Рада надала Молдові європейську перспективу та статус кандидата – з розумінням, що країна має здійснити ще низку важливих реформ. Останнім часом Молдова продемонструвала рішучість реформ, і цей шлях підтримують громадяни країни.

Це справді реформістський, антикорупційний європейський курс, уперше за часи незалежності. Звичайно, попереду ще довгий шлях – її економіка і особливо публічне управління потребують значних поліпшень. Але за умови, що лідери країни збережуть нинішній курс, ми вважаємо, що країна має потенціал досягти відповідності критеріям».

Єврокомісар з розширення Олівер Варгєї деталізував, що Молдові потрібно довести до завершення реформу публічного управління, покращити управління фінансами та систему держзакупівель.

Також необхідні зміни в судовій системі, щоб забезпечити більшу незалежність, доброчесність, ефективність суддів та прозорість судової системи з демократичним наглядом за її роботою; посилення боротьби з корупцією та організованою злочинністю; покращення захисту прав, зокрема у сфері прав уразливих груп та протидії насильству щодо жінок.

Водночас, на думку Єврокомісії, стан демократії в Грузії не відповідає Копенгагенським критеріям і мають відбутися зміни для набуття цього статусу.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн на брифінгу у Брюсселі: «Рекомендуємо надати європейську перспективу та (в майбутньому) визначити, наскільки Грузія відповідає вимогам для надання статусу кандидата».

Рішення Комісії з цього приводу стверджує, що в Грузії є фундамент для досягнення стабільності інститутів, які гарантують демократію, верховенство права, права людини та пошану та захист меншин, однак, на відміну від України та Молдови, цей фундамент не був розвинений достатньо, а останні події підірвали прогрес країни.

Єврокомісія визначила 12 блоків критеріїв, за якими Грузія має продемонструвати прогрес, щоб набути статусу кандидата. Серед них – зняття питання політичної поляризації, виконання політичної угоди Мішеля, зміна виборчого законодавства, створення недостатнього плюралізму ЗМІ.

Офіційне рішення про статус для України, Молдови та Грузії має бути ухвалене на саміті лідерів ЄС 23 червня.

15:00. путіну довелося перенести виступ на ПМЕФ з ddos-атак

путін був змушений перенести свій виступ на Петербурзькому міжнародному економічному форумі через масовані ddos-атаки на системи ПМЕФ.

дмітрій песков: «президент вирішив перенести свій виступ на годину. Воно відбудеться не о 2 годині, а о 3 годині. За цей час буде вжито всіх заходів для усунення наслідків цих кібератак. Головне – буде забезпечена можливість для всіх, хто має бути присутнім на пленарці, бути там.

Масовані ddos-атаки на інтернет-ресурси та систему акредитації ПМЕФ розпочалися ще 16 червня. Вночі систему тримали, але 17 червня хакери змогли вивести з ладу базу учасників форуму, систему акредитації, систему допуску з бейджів. Виникла затримка з отриманням бейджів, підтвердженням проходу на основну планерку, і зараз фахівці працюють над тим, щоб цю проблему усунути».

14:30. Володимир Зеленський: Україна вводить візовий режим з рф

Президент Володимир Зеленський повідомив, що з 1 липня 2022 року Україна запровадить візовий режим в'їзду для громадян рф.

«Україна запроваджує візовий режим для громадян рф. І сьогодні (17 червня) Кабмін має ухвалити це важливе рішення – постанову «Про припинення дії угоди між урядом України та урядом рф про безвізові поїздки громадян України та рф та застосування деяких міжнародних договорів України з рф».

Згідно з запланованим рішенням Кабміну, з 1 липня 2022 року Україна запровадить візовий режим в'їзду для громадян рф. Це питання опрацювали для «протидії безпрецедентним загрозам національній безпеці, суверенітету та територіальній цілісності України».

Тепер якщо росіянин перебуває в росії і захоче поїхати в Україну, то йтиме у візовий центр, а якщо за кордоном, то піде в українське посольство чи візовий центр, щоб отримати там візу на в'їзд.

13:30. Офіційно. Євробачення-2023 не відбудеться в Україні

Європейський мовний союз вирішив, що пісенний конкурс Євробачення у 2023 році відбудеться не в Україні. Організатори звернулися до Великої Британії, щоб обговорити можливість проведення конкурсу там, оскільки представник цієї країни посів друге місце.

EBU: «Хотіли б подякувати UA.Суспільне за їхню щиру співпрацю та відданість вивченню всіх сценаріїв протягом декількох тижнів після перемоги Kalush Orchestra's 14 травня в Турині, а також поділитися своїм сумом та розчаруванням з приводу того, що конкурс наступного року не може бути проведений у Україною.

В результаті цього рішення, відповідно до правил і для забезпечення безперервності заходу, EBU тепер почне переговори з ВВС, що посідає друге місце цього року, про потенційне проведення конкурсу пісні Євробачення 2023 у Сполученому Королівстві».

Хотілося б, щоб перемога України позначилася на конкурсі наступного року. Це буде для нас пріоритетом у наших обговореннях з можливими господарями».

13:10. Єврокомісія офіційно запропонувала надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС

Європейська комісія офіційно рекомендувала надати Україні статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу.

Президент ЄК Урсула фон дер Ляйєн на брифінгу в Брюсселі сказала: «Комісія рекомендує Раді, по-перше, надати Україні європейську перспективу і по-друге – надати статус кандидата. Звісно, ​​з розумінням, що країна виконає певний набір подальших важливих реформ. Ми знаємо, що українці готові померти за європейську перспективу. Ми хочемо, щоб вони жили із нами європейською мрією».

У заяві Єврокомісії йдеться, що Україна загалом просунулась у досягненні стабільності інститутів, які гарантують демократію, верховенство права, права людини та повагу та захист меншин.

Також зазначається, що Україна продовжила добрі макроекономічні результати, демонструючи гідну увагу макроекономічної та фінансової стабільності, вимагаючи продовження амбітних структурних економічних реформ.

12:30. ЗСУ показали, як перетворили російський буксир на плавуче вогнище

Військово-морські сили Збройних сил оприлюднили відео, де показали, як підвели буксир російських окупантів Васілій Бех.

Відео ВСУ: ВМС вразили протикорабельну ракету російський буксир Васілій Бех. За даними ОК Південь, уражено 70% екіпажу, окупанти проводять пошуково-рятувальну операцію.

12:00. росіяни вдарили ракетою по Миколаєву: 2 загиблих та 20 поранених

17 червня вранці російські окупанти вдарили ракетами по Миколаєву, двоє людей загинуло, ще 20 поранено. Від ракетного удару постраждали 4 житлові багатоповерхові будинки та об'єкт інфраструктури

У ДСНС розповіли, що через попадання боєприпасів та їхніх уламків вибито вікна, шибки, у квартирах пошкоджено стіни та перекриття, у двох квартирах у різних будівлях виникли пожежі. Внаслідок обстрілу загинув чоловік, майже два десятки постраждало, з них 16 госпіталізовано до медичних закладів.

Глава ОВА Віталій Кім уточнив, що загиблих двоє, поранених 20.

11:30. ЗСУ підбили російський буксир, який віз людей та зброю на Зміїний

Військово-морські сили Збройних сил вразили буксир російських окупантів із зенітно-ракетним комплексом ТОР на борту, який віз людей та зброю на Зміїний.

ВМС ЗСУ: «ВМС ЗС України вразили черговий «аналогів нєт» – буксир із ЗРК ТОР на борту В акваторії Чорного моря був уражений буксир чорноморського флоту Васілій Бех.

Це сталося під час транспортування ним на острів Зміїних боєприпасів, озброєння та особового складу чорноморського флоту. Навіть наявність на борту зенітно-ракетного комплексу ТОР не завадило ВМС ЗСУ демілітаризувати російських загарбників».

ОК Південь: Буксир перетворили на плавуче вогнище. За попередніми даними, уражено 70% екіпажу, доля решти – невідома. російські кораблі намагаються проводити пошуково-рятувальну операцію.

Побудований на астраханському судноремонтному заводі буксир водотоннажністю 1605 тонн був прийнятий до складу чорноморського флоту рф в 2017 році.

11:00. росія у війні з Україною вже втратила 215 літаків та 180 вертольотів

Росія за 114 днів загарбницької війни в Україні вже втратила понад 32 тисячі солдатів, 215 літаків, 180 вертольотів і 734 артилерійські системи.

Генеральний штаб ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 17.06 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 32150 (+200) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1456 (+7) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 3563 (+18) од.,
  • артилерійських систем – 734 (+5) од.,
  • РСЗВ – 233 (+3) од.
  • засобів ППО – 97 (+0) од.,
  • літаків – 215 (+2) од.,
  • вертольотів – 180 (+1) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 593 (+2) од.,
  • крилатих ракет - 129 (+0) од.,
  • кораблів/катерів – 13 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2496 (+2) од.,
  • спеціальної техніки – 55 (+0) од.

Найбільші втрати противник зазнав Бахмутському напрямку.

10:15. Єврокомісія підтримає кандидатство для України та Молдови, а Грузії відмовить

17 червня очікується висновок Єврокомісії щодо заявок України, Грузії та Молдови на статус кандидату до ЄС.

У своєму висновку про надання статусу кандидата на членство в ЄС Європейська комісія рекомендуватиме його для України та Молдови, висунувши для останньої додаткові вимоги, а Грузії – відмовитиме (нідерландське видання NOS).

Зазначається, що у своєму висновку Єврокомісія рекомендуватиме Україні статус кандидата, але з умовами для початку переговорів про вступ – зокрема, про забезпечення верховенства права та боротьбу з корупцією.

Видання пише: «Схоже, що цей проміжний крок є реверансом у бік таких країн як Нідерланди, які вважають, що Україна є далекою від готовності до статусу кандидата на вступ».

Водночас надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС – це політичний сигнал, який хоче надіслати Києву більшість держав-членів, додає NOS. Також кандидатський статус буде рекомендований для Молдови, але щодо неї буде висунуто ще більше вимог для початку переговорів щодо вступу.

Щодо Грузії, то Єврокомісія рекомендуватиме не надавати країні такого статусу до виконання довгого переліку вимог.

09:45. Ракетами Harpoon вражений буксир чорноморського флоту рф Васілій Бех

Глава Одеської ОВА Максим Марченко: «Ракетами Harpoon в акваторії Чорного моря був уражений буксир чорноморського флоту Росії Васілій Бех.

Це сталося під час транспортування ним на острів Зміїний боєприпасів, озброєння, особового складу та ЗРК ТОР. Надсилайте привітання команді крейсера Москва».

08:50. росіяни вдарили ракетою по Миколаєву: є загиблий та поранені

17 червня вранці російські окупанти вдарили ракетами по Миколаєву, одна людина загинула. Про це повідомили мер міста Олександр Сенкевич, голова ОДА Віталій Кім.

Від ракетного удару 4 житлові багатоповерхові будинки та об'єкт інфраструктури. Наразі один загиблий та шість поранених, з них одна дитина. Ведуться рятувальні роботи, наслідки удару уточнять пізніше.

07:30. Зведення Генштабу: росіяни намагаються взяти Богородичне, але ЗСУ відбили штурм

Генштаб ЗСУ: На Слов'янському напрямку росіяни намагаються взяти під повний контроль  Богородичне, але українські воїни успішно відбили штурм.

06:10. ISW: росіяни можуть здійснювати атаки під чужим прапором біля Херсона

росіяни можуть влаштовувати атаки під фальшивим прапором біля Херсона, щоб завадити підтримці населення українських контрнаступальних операцій.

Американський Інститут дослідження війни (ISW): «росіяни й надалі зміцнюють резервні позиції у Херсонській та Миколаївській областях, ймовірно, у відповідь на контратаки українців. Зокрема, вони покращили оборонні позиції у районі Безводного та Іщенки, на південний схід від Давидова Брода.

російські сили також демонтують бетонні іригаційні споруди на Херсонщині, щоб приховати важку артилерію від українських ударів».

05:00. У Запорізькій області горів хімзавод

На хімічному заводі Коагулянт у місті Пологи Запорізької області сталася пожежа.

Запорізька ОВА: «Ввечері сталася пожежа на хімічному заводі Коагулянт у місті Пологи Запорізької області.

На місці події працюють відповідні служби, пожежники локалізують спалах складських приміщень площею 600 кв. м. Дані щодо постраждалих уточнюються. Ситуація контрольована. За інформацією рятувальних служб, небезпеки для мешканців області нема».

Трохи пізніше рятувальники ліквідували пожежу на хімзаводі Коагулянт у місті Пологи.

04:30. Данилов: Зеленський доручив перевірити готовність до вторгнення з білорусі у 4 областях

У середу президент Володимир Зеленський зібрав засідання ставки головнокомандувача щодо можливої ​​загрози нового вторгнення з боку білорусі, на якому доручив провести перевірку готовності у чотирьох областях.

Секретар РНБО Олексій Данилов: «Щодо напрямку з білорусі. Я хочу повідомити, що, крім РНБО, є ставка верховного головнокомандувача. Вчора президент зібрав ставку, і промовлялося саме це питання – питання білорусі.

Давали оцінку всі наші органи, які до цього причетні - що відбувається, в якому стані знаходиться сьогодні військо білорусі, скільки там військових рф, які плани. Все це перебуває на контролі нашого президента, і ставка вчора саме щодо цього працювала досить довго. І я вважаю, що є досить ефективним.

В результаті є доручення – зараз проходитиме перевірка у чотирьох областях стану підготовки у разі, якщо відбуватимуться повторні виклики для нашої країни».

Данилов не уточнив, у яких областях буде проведено перевірку. З білоруссю межують 5 областей України: Чернігівська, Київська, Житомирська, Рівненська та Волинська.

04:00. ЄСПЛ зобов'язав росію не допустити страти одного із засуджених іноземців у Донецьку

Європейський суд з прав людини у проміжному рішенні заявив, що росія не повинна допустити страти громадянина Марокко Брахіма Саадуна, засудженого в окупованому Донецьку як українського найманця. Про це йдеться у рішенні ЄСПЛ (УП).

Зазначається, що росія має забезпечити невиконання смертного вироку, оголошеного Саадуну, а також гарантувати дотримання для нього права на життя та заборони нелюдського відношення або принижуючого людську гідність.

ЄСПЛ наголосив, що питання юрисдикції території, де знаходиться громадянин Марокко, є предметом іншої справи «Україна та Нідерланди проти росії», і до її вирішення росія несе зобов'язання не перешкоджати індивідуальним позовам до суду. Також москва має протягом двох тижнів надати ЄСПЛ інформацію про те, які дії вона зробила для гарантування виконання тимчасових заходів.

Суд також закликав уряд України поважати права Брахіма Саадуна і протягом двох тижнів надати всю необхідну інформацію у цій справі – очевидно, тому що ЄСПЛ поки не встановив, якій юрисдикції підлягає територія, де було винесено смертний вирок.

03:00. Величезний цинізм: лавров свистить, що росія не вторгалася в Україну

Глава мід росії сергей лавров стверджує, що росія не вторгалася в Україну (BBC):

«Ви знаєте, ми не вторгалися до України. Ми оголосили спеціальну військову операцію, коли в нас уже не залишилося жодного способу пояснити Заходу, що він займається злочинною діяльністю, втягуючи Україну до НАТО».

Кореспондент BBC попросив лаврова прокоментувати слова верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет про те, що у селі Ягідне Чернігівської області російські військові 28 днів утримували 360 осіб, у тому числі 74 дитини та 5 осіб з інвалідністю, у підвалі школи без туалету та майже без води, 10 людей похилого віку померли.

лавров: «Ви знаєте, на жаль, і міжнародні чиновники, включаючи верховного комісара з прав людини, включаючи, на превеликий жаль, генерального секретаря ООН та багатьох інших представників ООН, зазнають тиску Заходу. І дуже часто виступають рупором тих фейкових новин, які розповсюджує Захід».

Журналіст: «Тобто, значить, росія знову біла і пухнаста?

лавров: «Ні, росія не біла і не пухнаста, росія така, якою вона є, і ми не соромимося показувати себе такими, якими ми є».

02:25. Макрон пояснив, як Україна рухатиметься шляхом членства в Євросоюзі

Лідери ключових держав ЄС прийняли рішення про надання Україні статусу кандидата без додаткових умов, але потім будуть висувати умови реформ на всіх наступних етапах (УП).

Президент Франції Еммануель Макрон: «Ви знаєте, що щодо статусу кандидата була певна розбіжність у Європі. Тому я вирішив, що найкраще приїхати тепер, об'єднавши країни, що підтримують. Щоб потім, за 8 днів, ми доклали зусиль для отримання одностайності у Євросоюзі та підготували затвердження статусу кандидата».

Як відомо, це рішення у ЄС затверджується одноголосно. Макрон наголосив, що статус кандидата Україна має набути вже 23 червня. Проте потім Україна має виконати умови, щоб рухатися за процедурою переговорів щодо членства у ЄС.

Макрон: «Одразу надається статус кандидата, а потім надаються умови, щоб відкривався кожний наступний розділ переговорів. Для узгодження умов членства України та ЄС мають відкрити та закрити понад 30 переговорних глав. В цей час ЄС не формує пакет умов. Ми з президентом Зеленським умови не обговорювали, адже Україна зараз має головне завдання – виграти війну. Умови буде сформульовано після цього».

01:00. Вечірнє звернення Зеленського: 4 потужні країни підтримали наш рух у ЄС

00:00. Початок 114-го дня війни, 17 червня

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.