Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 06 червня 2022, 17:49
9492
21

Свій Хеннессі ми смакуватимемо трохи згодом

Реакція Валерія Василенка на поразку збірної України в Уельсі

| Оновлено 06 червня 2022, 17:49
9492
21
Свій Хеннессі ми смакуватимемо трохи згодом
Getty Images/Global Images Ukraine. Віктор Циганков та Вейн Хеннессі

Якщо бути до кінця об'єктивним і справедливим, то в поразці збірної України на «Кардіфф Сіті Стедіум» немає нічого хорошого і позитивного. Хоч деякі голоси і говорять про інше. Хоч би якими були обстановка, кон'юнктура та погода, поразка – завжди сирота. І сльози Караваєва, Ярмоленка, Яремчука, та хоч мої також, її навряд чи виправлять. Адже завдання не вирішили. А ось Уельс це завдання, яке було одне на двох, вирішив. Забрав. І не скажеш, що несправедливо. Справедливо, що вже там. Особливо якщо виходити з сентенції, що переможців не судять.

Однак, крім сухого залишку, все ж таки хочеться сказати і наступне. Заглибитися, з вашого дозволу, не у футбольну реальність, а в справжню. Ту, що не в Кардіффі чи УЄФА, а яка зараз в Україні.

Сто відсотків упевнений, що якби аналогічна поразка трапилася у мирний час, ми б своїх футболістів стерли в порошок. Нині це робити, як мінімум, не потрібно. Не можна. Тому що негативні моменти, емоції та дії треба проектувати на чужих, а не на своїх. Україна переживе – та вже пережила – поразку на футбольному полі від Уельсу. Україна не переживе поразки на військовому полі від росії. Україна має перемогти рашизм. І лише в такому разі і наш футбол отримає другу спробу, другий шанс. Свій односолодовий «Хеннессі» ми ще відкоркуємо за футбольні перемоги. Однозначно.

А зараз все ж таки дозволю собі посипати сіллю на рани – проаналізувати головні причини нашої поразки в Кардіффі. Не для того, щоб ще раз штовхнути лежачого, а щоб зробити вже в найближчому майбутньому правильні висновки.

Переможний склад таки змінюють

Майже ніхто не мав сумніву, що Петраков виставить той же стартовий склад, який виходив у Глазго на гру проти Шотландії. Ну, як його було не виставити, адже хлопці справді зіграли потужно та натхненно. Напевно, дев'ять із десяти тренерів на місці наставника «синьо-жовтих» зробили б те саме, що й він.

Проте вже після закінчення ігрового часу ми можемо констатувати, що дублювання складу все ж таки виявилося помилкою. Деякі футболісти (не тикатимемо пальцями) просто не потрапляли в «ноти». Так, це не їхня вина, а скоріше біда. Але факт від цього не перестає бути фактом.

Getty Images/Global Images Ukraine

Не вистачило, перш за все, емоційного заряду. У цьому випадку прошу не плутати з мотивацією. Саме мотивації у футболістів було достатньо. Ну інакше і бути не могло. Але, на мою думку, практично весь той адреналін, який «бив ключем» у першій грі плей-оф, у другій лише епізодично показував ознаки життя.

Одним словом, підмоги для куражу цього разу фактично не було.

Не забуваємо і про «неадекватну» фізичну готовність наших футболістів. Цей нюанс також обов'язково треба враховувати. Як би там не було, але збірна Уельсу була апріорі в кращих умовах, ніж збірна України. Знову ж таки, це не проблема команди Пейджа. Це, скоріше, констатація факту. Мені здається, що головна гра, на яку налаштовував наш тренерський штаб своїх підопічних - проти Шотландії. І це правильно, загалом, адже у разі поразки у тому матчі просто не було б гри у Кардіффі.

Але вийшло так, що повністю виклавшись у Глазго, кинувши в бій усі свої головні козирі, тоді як Пейдж виставив фактично дубль у грі Ліги націй у Польщі, на другий поєдинок у нашої команди просто не вистачило сил. Ні фізичних, ні морально-вольових.

Пенальті на Ярмоленку був

Getty Images/Global Images Ukraine

Епізод на 40 хвилині гри, коли Аллен в'їхав ногою в ногу Ярмоленку, особисто для мене однозначний. Я припускаю, що півзахисник Уельсу в тому епізоді вже не встигав «заховати» чи прибрати ногу: він «котився» на фол за інерцією. Але з погляду футбольного закону – яка різниця? Тому мені не зрозуміло, чим керувався суддя Лаос, не взявши на себе сміливості (хоча в цьому його якраз і складно звинувачувати) вказати на «точку». Чесно кажучи, не хочеться вірити у змову – мовляв, Україна на Мундіалі-2022 апріорі була небажаним гостем.

Уельс створив набагато менше, але на порядок якісніше

У жодному разі не можна недооцінювати перемогу наших суперників. Так, «червоні дракони» особливо нічим не здивували. І постав Лаос той пенальті, все могло бути інакше. Проте найменше хочеться в цьому випадку «валити» на арбітра. Бо супернику також треба віддати належне. Та й ми теж особливо нічим не здивували.

Ми забили самі собі – але все одно треба похвалити і Бейла за його гарне виконання штрафного удару. Момент з ударом Джонсона в штангу, божевільний промах Ремзі з забійної дистанції і не менш божевільний сейв Бущана після удару Бейла: такої якості моментів у нас просто не було. На жаль.

І навряд чи Хеннессі в підсумку виявився «невідкоркованим», якби Довбик головою пробив трохи далі в кут…

Гравці, що вийшли на заміну, не посилили гру

Тут ось яка справа. Вихід на поле Шапаренка, Довбика та Мудрика був зумовлений. Мені здається, ці молоді гравці з'явилися б у грі за будь-якого розкладу. Але в цьому випадку їхній вихід не спрацював. На мою думку, не спрацював з тієї причини, що ці троє (особливо два останні) – чудова опція для гри в контратаках. Але суть у тому, що наша команда грала у позиційний футбол, а на «контрах» якраз грали господарі.

Getty Images/Global Images Ukraine

Простіше кажучи, Мудрик з його реактивною швидкістю просто не мав можливості проявити свої найкращі якості. Не було простору. Він і товариші просто в'язнув у щільному «частоколі» оборони.

Чи потрібно після поразки прибирати Петракова?

 Ні, не треба. Це моя особиста думка. Цілком можливо, що нинішній тренер збірної України не славиться особливим новатором чи витонченим тактиком. Як, наприклад, його попередник. Або як його можливий змінник. Але вважаю, що Олександр Петраков зараз на своєму місці. В умовах, що склалися, повторюся: саме в умовах, що склалися, він зробив усе, що міг. І що можна було. Очевидних тренерських прорахунків у двох поєдинках плей-оф не було. До того ж, не треба забувати, з якої саме «дупи», вибачте, Петраков втягнув збірну в цей самий стиковий раунд.

Getty Images/Global Images Ukraine

Мені здається, що 64-річний Петраков удосконалюється як тренер разом зі своїми підопічними. Його команда грає зараз у цікавий, видовищний та сучасний футбол. Так, є нюанси, але вони є завжди. І у всіх. Дайте йому можливість закінчити розпочате.

Оцініть матеріал
(45)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Йожеф САБО: «Орбан – це покидьок. Він зрадив свою країну, продався росії»
Футбол | 28 червня 2024, 10:54 12
Йожеф САБО: «Орбан – це покидьок. Він зрадив свою країну, продався росії»

Колишній тренер збірної України відреагував на територіальні претензії Угорщини щодо Закарпаття

Заховайло назвав двох футболістів, через яких Україна вилетіла з Євро
Футбол | 27 червня 2024, 20:10 9
Заховайло назвав двох футболістів, через яких Україна вилетіла з Євро

Відомий агент незадоволений грою Луніна і Зінченка

Коментарі 21
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
narytnyk
Начнем с того что подготовка к стыковим матчам была ужасной: большинство игроков не играло с осени а Петраков организовал аж 3 товарищеских матча перед стыковыми матчами, откуда взятса форме у футболистов? Замены полностю неверны и запоздали-меняет лутшего игрока матча в нашей сборной по оценкам всех зарубежных изданий Малиновского у которого хороший дальний удар и оставляет на весь матч Караваева и Ярмоленко которому разве костылей в конце матча не хватало, замены надо не в конце матча делать а к 60 минуте так как игрокам надо время адаптироватса а за 10 минут особо не покажеш, Мудрик и Довбык напрягли Уельс за ето время но дай им 30 мин то думаю додавили бы, игроки делали все что могли но организацыя, подготовка и тактика на самом низком уровне
Nordenus
При Шеве было все тоже самое. Держат мяч, создают кучу моментов, а забивать так и не научились... Так что Петракова нет смысла убирать, другой тренер ничем не поможет. Надеюсь Мудрик с Довбиком будут уже наконец то в основе, может эти двое хоть не будут такие деревянные как некоторые в составе..
nick07
все по ділу написано. 
DK02
Наші футбальори НІКОЛИ не грали через 2 на 3, тому дуже не логічно лишати той самий склад на другу гру.
Chystyi_stavok
Можна було би ризикнути випустити на поле Піхальонка, а не Сидорчука. Чувак би точно каші не зіпсував + з поставленим ударом. Але, що ж, поїзд в Катар поїде вже без нас нажаль.
Vladislav Pohily
Проблема з короткою лавою запасних - це наша давня проблема. Пам'ятаю,
як в 14 році ми програли матч відповідь Франції: ряд футболістів випали
через картки\травми, інші не встигли відновитись, тоді як у суперника
вийшло відразу 5-6 свіжих гравців, які аж ніяк не поступаються тим кого
замінили, й просто знесли нас. Але попри все треба визнати, що валлійцям
вчора ще тупо щастило. То автогол, то не поставлений 100% пенальті з
можливо навіть потенційно другою жовтою, а загальний успіх і складається
з таких маленьких деталей, особливо коли грають майже рівні команди.
TimurKhAI
"... не нужно забывать, с какой именно "ж0пы", уж извините, Петраков втащил сборную в этот самый стыковой раунд... "
-----
Да не были мы ни в какой ж*пе. На момент прихода Петракова мы сыграли лишь 1 матч из 4 против прямых конкурентов, и даже его не проиграли, так что шансы оставались вполне рабочими. Да, надежды выиграть группу быстро испарились, но ситуация в борьбе за 2-е место была вовсе не критической.
Андрей Сиденко
Якби не було війни у них було б право на поразку але в даних обставинах потрібно було перемагати ЗА БУДЬ ЯКУ ціну а воно - обісралися
Alex77788
Односолодового Хеннесси не встречал ни разу. Неужели холдинг ЛВМХ начал производство виски?!
veter
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
aleks8-48
Жду,когда игроки условно второго состава покажут,что они не хуже,а кое-кто может и  лучше некоторых основных,что Петраков ошибся выставив с Уэльсом тот же состав,что с Шотландией и замены начал делать тогда,когда уже поздно было пить Нарзан.
Михаил Степанов
Не полюбляю я ці розбори польотів після матчу. Зараз кожен розумний поради давати, але стосовно непризначення пенальті важко не погодитись. І це просто скотство! Коли я дізнався що арбітр буде іспанський, якось не по собі стало. Хоча, звісно, рішення приймала бригада VAR, але всі вони одна банда