Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 08 листопада 2021, 13:40
21251
27

Дженоа: Славна історія, останній клуб Каладзе, американські власники

Що потрібно знати про нове робоче місце Андрія Шевченка

| Оновлено 08 листопада 2021, 13:40
21251
27
Дженоа: Славна історія, останній клуб Каладзе, американські власники
ФК Дженоа. Андрій Шевченко

Шостого листопада головний тренер «Дженоа» Давіде Баллардіні офіційно залишив свою посаду. Тренера звільнили за незадовільні результати. Здавалося б, яка нам справа до пертурбацій на тренерському містку одного з аутсайдерів серії А? Виявляється, справа найсерйозніша. Сьогодні, сьомого листопада, головним тренером генуезців став Андрій Шевченко. Про те, що чекає Андрія Миколайовича на новому робочому місці, поговоримо трохи згодом. Зараз же давайте розберемося, що являє собою футбольний клуб «Дженоа».

Історія

 

Напевно, для багатьох буде несподіванкою, але «Дженоа» – найстаріший футбольний клуб Італії. Він був заснований далекої осені 1893 року. Саме «Дженоа», а не «Сампдорія» – ще одна команда з Генуї – є улюбленішою серед уболівальників цього гарного міста на півночі Італії.

У перші сезони проведення італійського футбольного чемпіонату саме ця команда з Генуї була очевидним фаворитом першості. «Червоно-сині» виграли три перші чемпіонати Італії.

Однак це було дуже давно – на стику позаминулого та минулого століть. А загалом у скарбничці «грифонів» – дев'ять скудетто. Більше, ніж, наприклад, у «Роми» та «Лаціо».

Але останній чемпіонський титул «Дженоа» здобула дуже давно – 1924 року. Після Другої Світової війни почався оглушливий захід сонця колись непереможної команди. Кубок Італії-1937 - останній гучний титул «Дженоа».

Далі команда довго животіла в нижчих дивізіонах, лише часом повертаючись до еліти. Наприклад, 1992 року «Дженоа» вдалося пошуміти і на євроарені: команда пробилася до півфіналу Кубка УЄФА.

У середині «нульових» генуезьці знову повернулися до серії А. Грозою авторитетів вони не стали, але закріпили за собою реноме міцного середняка. Початок нової ери у клубі пов'язують із нинішнім наставником «Аталанти» Гасперіні, під керівництвом якого команди і вийшла у серію А.

Getty Images/Global Images Ukraine. Джан П'єро Гасперіні

Нинішні реалії

 

Під керівництвом Баллардіні, який тричі у своїй кар'єрі очолював «Дженоа», «грифони» невдало стартували цього сезону. Після 12 турів в активі команди – лише одна перемога та 16-е місце у табелі про ранги. Для порівняння: одна перемога станом на сьогодні ще лише у найгіршої команди ліги – «Кальярі».

Однак за забитими м'ячами генуезьці якщо й не в лідерах серії А, то на добрих рахунках. В активі команди – 17 забитих м'ячів. Більше, ніж у «Ювентуса» та «Фіорентини», що розташувалися в таблиці вище.

Проте дні Баллардіні на чолі «грифонів» були злічені. Відставки одному з самих «мігруючих» італійських тренерів уникнути не вдалося, про що було сказано вище.

Проте не лише турнірним провалом можна пояснити звільнення Баллардіні. Багато хто пов'язує цю подію з новими власниками «Дженоа». Наприкінці вересня американська корпорація 777 Partners викупила контрольний пакет акцій клубу у Енріко Преціозі, колишнього клубного боса «грифонів». Ціна питання, за інформацією італійських джерел, – близько 150 мільйонів євро. Однак синьйор Енріко повністю від клубних справ не відійшов: залишився у раді директорів. Подейкують, що саме нові інвестори ініціювали не лише відхід колишнього тренера команди, а й прихід Андрія Шевченка.

Getty Images/Global Images Ukraine

Цьогорічний склад «Дженоа» важко назвати зірковим. Проте у команді є кілька відомих гравців. Зокрема, обов'язково треба згадати про голкіпера Сирігу, захисника Кришито, півзахисників Бехрамі, Стураро і Баделя, форвардів Кайседо, Пандєва та Дестро. Примітно, що не лише Горан Пандєв, якому вже 37, а практично всі виконавці із цього списку – вікові. Більше того, за середнім віком (27,6 років) «Дженоа» є одним із найвіковіших колективів серії А. Тому в даному контексті команда явно потребує свіжої крові.

Інші цікавості

 

Незважаючи на відсутність серйозних титулів останнім часом та й серйозних амбіцій, за «Дженоа» свого часу пограли відомі футболісти. Зокрема, там закінчував кар'єру Дієго Міліто – знаменитий форвард «Інтера», який виграв з командою Лігу чемпіонів та скудетто. Також за «грифонів» грав ще один зірковий нападник – Альберто Джилардіно, чемпіон світу-2006.

У цьому клубі повісив бутси на цвях екс-партнер Андрія Шевченка по «Динамо» та «Мілану» Каладзе. Каха відіграв за «червоно-синіх» два сезони, і у 2012 році зав'язав із футболом.

Якщо проектувати зв'язки «Дженоа» з українським футболом і далі, то саме з цієї команди нещодавно до «Динамо» перейшов португальський півзахисник Велозу. Після закінчення контракту з київським клубом Мігел повернувся до команди з Генуї.

Оцініть матеріал
(175)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 27
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Saar
Удачі! Але в такому складному і сильному чемпіонаті, як італійська Серія А, однієї удачі буде мало.
lizerginnn
Теперь с перелякаными очами будет на лавке в генуе сидеть. Максимум до конца февраля будет мучать команду и себя. А дальше под жопу дадут. вообще не понимаю как он будет тренировать. Его уровень увидели на Евро. Он лучше чем Блоха как человек и тренер, но тоже днарь. К сожалению
igor_986
А фото спецом выбрали с намеком что кто то за Шевой стоит и руководит
SergioDynamo
Удачи Андрею Николаевичу!!
Я считаю, что он - неплохой тренер. Дженоа - хорошая команда для старта клубной карьеры, нет давления от поставленых высоких результатов. Будет хорошо, если не вылетят в этом сезоне в серию В. Вообще, как тренер, Шевченко сильно пострадал от эпидемии. Не известно, как бы сложилась ситуация, если бы Евро повели в 2020, когда сборная Украины была сильнее.
Bibenco
Опять вылетит в низший дивизион. Итальянцев, итальянскими помощниками не напугаешь.
Bimba
Он погнался за деньгами в самый пик Динамо-истории, Милан - это конечно хорошо, но он предал Динамо, то которое уже не вернётся....
Liverpool
Но своё бабло он отрубал.. хош не хош, молодца!
euro2012_za_2012euro
Искренне Желаю Удачи Шевченко!
Критиковать его до 2022 года его не буду.
Он первый украинский Главный тренер в Серии А, в ТОП-5 европейских чемпионатов.
По моему никого из СССР, СНГ, независимых государств там не было.
/
Надеюсь этот список скоро пополнит Вернидуб, а затем и Ребров.
euro2012_za_2012euro
Будет перерыв на сборные.
Шевченко это на руку.
Веселые первые Четыре матча.
Рома, Удинезе, Юве, Милан.
/
Вот и посмотрим.
Buvalii
американськи власнык))) ясно все, американцы не шарят в футболе, но спасибо, что на этом закончиться тренерская карьера глупейшего футболиста в мировой истории, депутата наталь королевской - шевченка - значит ээээ
Liverpool
И токо не надо мне говорить шо Шевченко не такой, шо он не любит денег, не такой, а какой? Шлимазл который ещё не понял, что с собой ничего не заберёт....
Віталій Ткачук
Ось з цього треба було починати, а то Мілан, Челсі... Якщо виведе Дженоа в ЛЄ, то може хтось з топів запросить. Треба дотягнути до трансферного вікна з прийнятним результатом, а там мусять скуплятися, бо, як зазначив автор статті, в них хоч гравці з "іменами", але вікові.
andre_lui
То есть выигрыш кубка уже будет успех!
8number
И вообще, я хоть и старый футбольный фанат, но не перестаю удивляться обсуждениям , подобным этому. Роль «главного» тренера в многомиллионных клубах , мягко говоря, переоценена🙂
8number
Чего так много негатива? Нормально человек там отработает, никто не будет его выгонять и брали его не для того, что бы выгнать.
Рисковые «партеры» решили обычным для них способом разменять наличку. Да, им нужны имена , что бы налоговая меньше вопросов задавала. А ещё на футболе можно зарабатывать и без результатов. Я думаю место Дженоа уже известно на несколько лет вперёд и способности тренера в этом плане играют далеко не первую роль.
tima fialko
Без грошей,Андрію буде важко.Американці повинні це розуміти і придбати хоч пару якісних гравців.
Михаил Грозный
Не тратьте времени и силы на такую ерунду. Идите вперёд.
euro2012_za_2012euro
Титулованный клуб, чего там говорить.
Только свидетелем последнего чемпионства был например Максим Горький.
Который с апреля 1924 года Горький жил в Италии.
Вячеслав Круссер
Успехов Эндрю!
belerilf1
американские собственники, тогда понятно почему его пригласили, для американцев футбол это несерьёзно, вот и подход такой же.