Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

02.07.2021 19:00 – FT 1 : 1
1 : 3 Серія пенальті Серія пенальті
Чемпіонат Європи
| Оновлено 03 липня 2021, 09:27
13433
28

Знову пенальті! Іспанія проходить Швейцарію на шляху до півфіналу

Доля матчу вирішувалася у серії післяматчевих пенальті

| Оновлено 03 липня 2021, 09:27
13433
28
Знову пенальті! Іспанія проходить Швейцарію на шляху до півфіналу
Getty Images/Global Images Ukraine

Напевно багато шанувальників футболу очікували побачити у чвертьфіналі, який проходив в Санкт-Петербурзі, зовсім іншу пару команд. Але збірна Швейцарії ще раз довела, що у футболі можливо все та вибила на стадії 1/8 фіналу діючих чемпіонів світу. Тепер же підопічним Владіміра Петковича треба було повторити свій «подвиг» у грі з Іспанією, хоча практика показує, що двічі поспіль зробити подібне виходить дуже рідко.

Щодо Іспанії, то після важкої перемоги над Хорватією, можна було припустити, що тренерський штаб зробив певні висновки і недооцінювати суперника тут зовсім не збиралися.

Вже на старті поєдинку іспанцям вдалося забити швидкий гол. На 8-й хвилині вони отримали право на кутовий з правого флангу. Коке навісив м'яч до штрафного майданчика  і той, перелетівши багатьох гравців, опинився прямо перед Альбою. Досвідчений захисник збірної Іспанії довго роздумувати не став і лівою ногою завдав сильного удару по воротах. Зоммер вже зреагував на нього й кинувся у лівий від себе кут, але на шляху м'яча несподівано опинилась нога Закарії і круглий, змінивши напрямок, прошмигнув у протилежний. Воротар швейцарців тут вже був безсилий допомогти своїй команді.

Getty Images/Global Images Ukraine

Незважаючи на те, що на початку матчу був забитий м'яч, гра повністю не розкрилася і суперники далі діяли обережно, боячись помилитися. Тому моментів біля обох воріт в першому таймі виникло зовсім небагато. Так, на 17-й хвилині Коке з досить перспективного штрафного пробив сильно, але над поперечиною. За сім хвилин після передачі справа від Феррана Торреса міг завершувати атаку Мората, але в останній момент Ельведі вибив м'яч на кутовий. І буквально тут же після подачі м'яча з кута поля Аспілікуета випередив всіх і пробив головою, але Зоммер зіграв надійно.

У збірної Швейцарії моментів було поменше. Так, на 34-й хвилині після подачі кутового справа Аканджі з лінії воротарського пробив головою, але трохи вище воріт. А через п'ять хвилин знову після кутового, виконаного Шакірі, завдав удар головою Відмер і знову неточно.

Ось, мабуть, і все чим запам'ятався перший тайм, так що суперники вирішили відкласти з'ясування стосунків, як мінімум, на другу половину зустрічі.

Після перерви, як і передбачалося, активніше заграли швейцарці, яким треба було відіграватися. Хоча перший небезпечний момент виник саме біля їхніх воріт. Після передачі з одного флангу на інший від Пау Торреса головою бив Коке, втім, вище воріт. А далі за справу взялися футболісти в червоній формі, в якій грала збірна Швейцарії. Наприклад, на 56-й хвилині Закарія цілком міг реабілітуватися за автогол, якби пробив головою трохи точніше після розіграшу кутового. Потім на 64-й хвилині Варгас, перебуваючи у штрафному майданчику іспанців, вивів на ударну позицію Цубера і той з близької відстані пробив по воротах. Тут вже свою майстерність продемонстрував Сімон. Але вже через чотири хвилини і він не зміг врятувати іспанську команду, причому гол вийшов досить курйозним.

Поблизу своїх воріт Ляпорт спробував вибити м'яч в сторону і влучив у свого ж партнера Пау Торреса. М'яч відскочив до Фройлера, який не став сам бити, а віддав передачу на Шакірі. Капітан швейцарців зробив все майстерно і точно спрямував м'яч повз Сімона в лівий нижній кут воріт.

Getty Images/Global Images Ukraine

Складно сказати, чим би все закінчилося в основний час, якби не епізод, який трапився на 77-й хвилині. Автор результативної передачі Фройлер на чужій половині поля грубо зіграв проти Морено, за що відразу ж отримав пряму червону картку.

Опинившись у більшості, збірна Іспанії збільшила тиск на ворота Зоммера. Але за той час, якій залишалося до закінчення другого тайму, можна згадати лише один момент, де б вона могла розраховувати на успіх. На 85-й хвилині бив Морено приблизно з лінії штрафного майданчика, але воротар суперників м'яч забрав в руки.

Вдруге поспіль на цьому Євро Іспанія і Швейцарія грали додатковий час.

У першому овертаймі іспанці мали беззаперечну ігрову перевагу і кілька разів могли забити м'яч у ворота суперників. Але Морено на 93-й хвилині не влучив у ворота метрів з п'яти. Через три хвилини з дальнім ударом Альби впорався Зоммер, перевівши м'яч на кутовий. Далі не поцілив у ворота Ольмо, а Аканджі заблокував удар Льоренте. І вже на 103-й хвилині знову блискуче зіграв голкіпер збірної Швейцарії, відбивши м'яч після удару Оярсабаля.

Ще один хороший момент для взяття воріт був у Іспанії на 110-й хвилині, вже в другому додатковому таймі. Льоренте, отримавши м'яч праворуч прямо в центрі штрафного майданчика, міг вирішувати результат матчу, якби не Родрігес, який самовіддано кинувся йому в ноги. Потім двічі атакував Ольмо. Перший його удар прийняв на себе Зоммер, а трохи пізніше м'яч після удару іспанця полетів повз ворота. Були ще удари Бускетса і Морено, які відбив воротар швейцарців. І вже у компенсований арбітром час Родрі головою пробив вище воріт.

Getty Images/Global Images Ukraine

Довелося командам бити пенальті. Але якщо в поєдинку з французами збірна Швейцарії реалізувала всі п'ять ударів, то тепер тільки один. Іспанія забила три й вийшла до півфіналу.

Євро-2020. 1/4 фіналу.

Швейцарія - Іспанія - 1:1 (пен. 1:3)

 Шакірі, 68 - Закарія, 8 (а/г).

 Відмер, 67, Гавранович, 120+1 - Ляпорт, 90+3.

 Фройлер, 77 (груба гра).

Серія пенальті: 0:0 - Бускетс (штанга), 1:0 - Гавранович, 1:1 - Ольмо, 1:1 - Шер (воротар), 1:1 - Родри (воротар), 1:1 - Аканджи (воротар), 1:2 - Морено, 1:2 - Варгас (вище), 1:3 - Оярсабаль.

Швейцарія: Зоммер, Ельведі, Аканджі, Родрігес, Відмер (Мбабу, 100), Цубер (Фасснахт, 90+2), Закарія (Шер, 100), Фройлер, Шакірі (Соу, 81), Емболо (Варгас, 23), Сеферович (Гавранович, 81) .

Іспанія: Сімон, Аспіліквета, Ляпорт, Пау Торрес (Алькантара, 112), Альба, Коке (М. Лоренте, 90+1), Бускетс, Педрі (Родрі, 119), Ферран Торрес (Оярсабаль, 91), Мората (Морено, 54), Сарабія (Ольмо, 46).

Арбітр: Майкл Олівер (Англія).

Стадіон: «Санкт-Петербург» (Санкт-Петербург, Росія).

ШВЕЙЦАРІЯ - ІСПАНІЯ. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Події матчу

120’ +5
ГОЛ ! З пенальті забив Мікель Оярсабаль (Іспанія).
120’ +4
ГОЛ ! З пенальті забив Херард Морено (Іспанія).
120’ +2
ГОЛ ! З пенальті забив Дані Олмо (Іспанія).
120’ +1
ГОЛ ! З пенальті забив Маріо Гаврановіч (Швейцарія).
77’
Ремо Фройлер (Швейцарія) отримує червону картку.
68’
ГОЛ ! М'яч забив Джердан Шакірі (Швейцарія).
8’
ГОЛ ! Автогол забив Деніс Закарія (Швейцарія).
Оцініть матеріал
(33)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футболісти Баєра, які зіграли у фіналі ЛЧ-2001/02. Де вони зараз?
Футбол | 19 квітня 2024, 13:00 16
Футболісти Баєра, які зіграли у фіналі ЛЧ-2001/02. Де вони зараз?

Згадуємо тих представників Леверкузена, які опинилися за крок від видатного тріумфу

Омбудсмен пояснив, чому надіслав лист Шевченку
Футбол | 19 квітня 2024, 17:26 0
Омбудсмен пояснив, чому надіслав лист Шевченку

Михайло Спасов здійснює перевірку

Коментарі 28
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Михаил Степанов
при всей антипатии к Швейцарии с их санитарными врачами, можно выказать им респект и посочувствовать. Испанцы их прошли неубедительно
Леонід Леонідович
Якесь подвійне відчуття, є бажання вболівати за Швейцарію но як згадаю про лікаря з округу Канте, бажаєш ім йти до дупи де вони і опинилися...
sanitarium
Испания какая-то бесхребетная... Надо было брать Рамоса чтоб хотя бы пенделей им вставлял.
István István
Швейцарці так і не навчились бити пенальті.
Все идеально! Пока...)
У сырников пенальтиевая удача закончилась в прошлой игре.
viktorious
Швейцарцы в серии пенальти повелись на дергания Симона, за что и поплатились.
А Зоммер, кстати, когда взял пенальти, сделал то же самое, что с Мбаппе сработало - шагнул вперёд до удара, оставив одну ногу на линии, по правилам так можно.
Igorok Киев
Испания не впечатлила, ожидал от них большего, не вижу их в финале
euro2012_za_2012euro
"Не люблю когда судьба ю матча решается по пенальти. Это как то не по спортивному."
Врач кантона Люцерн.
avk2307
Мне Швейцарию не жалко. С Францией повезло, здесь не повезло. А доктора помню
Palyc
В игре Швейцария достойно сыграла. Забив оба мяча, в меньшинстве не дрогнула. А вот пенальтисты исчерпались в серии с французами. Итог для них печален, но в серии закономерен (излишне самоуверенные были).
spqr-te
Збірній Балкан не допоміг лікар…
lizerginnn
Дамой! Натянули по кантончику и додому.
PS Не забудьте сдать тесты на COVID при влете.
Ну а испанцам - удачи. Конечно в нападении у них рашпелоиды редкие. Но игра нелохая. Лучшая наверное из лидеров. По крайней мере спать под неё не хочется.
norma_zap
Мне чем-то напомнило 2006 год
K_Sarioglo@i.ua
Швейцарцы пижоны. 2-3 удары стали бить "на технику" вообще несильно вот и не забили. А дальше перенервничали и запустили в небеса.
Comrade Me
Кантоны отгребли.
Играли в конце в 3-этажный автобус, а не в футбол.
umnuy2
такой шанс просрали
bzzzzz
ну с таким вратарем испанцам любые серии пенальти не почем. аля Дудек, Шовковский..
MAKS7777
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
garik_trinity
Если эта тики-срака опять выиграет Евро, то ну его нафиг тогда, такой футбол.
euro2012_za_2012euro
Сколько верёвочке не вейся...
А Испания УГ !