Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 17 червня 2021, 20:21
11894
10

Євро-2020 - останній шанс на успіх для «золотого покоління» Бельгії

Або як максимум - передостанній, якщо врахувати, що вже в наступному році буде чемпіонат світу

| Оновлено 17 червня 2021, 20:21
11894
10
Євро-2020 - останній шанс на успіх для «золотого покоління» Бельгії
Getty Images/Global Images Ukraine

Чемпіонат світу-2014 в Бразилії завершився для збірної Бельгії на стадії чвертьфіналу. Євро-2016 ознаменувався виходом в цю ж стадію, а потім несподіваною поразкою від Уельсу, а на чемпіонаті світу-2018 бельгійці нарешті подолали злощасний рубіж, але зупинилися за крок до фіналу, хоча й обіграли потім англійців у битві за третє місце. Нинішнього літа у легендарного «золотого покоління» збірної Бельгії є, мабуть, останній, або вже точно передостанній, шанс довести, що у них є все необхідне для гучного тріумфу на міжнародній арені.

Унікальне покоління бельгійських футболістів, яке є «бронзовим» призером чемпіонату світу, стало на три роки старшим та досвідченішим, а тому не дивно, що «червоних дияволів» називають одним з головних фаворитів Євро-2020. Однак важливо відзначати, що за середнім віком команди збірна Бельгії з показником в 29 років є четвертою в списку найбільш «підстаркуватих» на турнірі. Більш віковими за бельгійців на цьому чемпіонаті континенту є тільки команди Швеції (29,6 років), Фінляндії (29,5 років) і Словаччини (29,4 років). Відразу 10 з 26 гравців «червоних дияволів» переступили позначку в 30 років, 20 з 26 нині за віком старші 27 років.

Для 35-річного Томаса Вермалена, 34-річних Яна Вертонгена, Дріса Мертенса, 33-річного Сімона Міньоле, 32-річних Тобі Алдервейрелда та Акселя Вітселя нинішній чемпіонат Європи, ймовірно, стане останнім в кар'єрі. Можливо, ніхто з них вже не зіграє і на чемпіонаті світу в Катарі, який відбудеться за півтора року. Але й Еден Азар, Ромелу Лукаку, Тібо Куртуа, Кевін Де Брюйне також підходять до віку, в якому пора починати думати про те, скільки ще часу дано на активні виступи.

Getty Images/Global Images Ukraine. Кевін Де Брюйне

Зараз більшість футболістів збірної Бельгії перебувають в самому розквіті сил, а деякі поступово вже рухаються до моменту завершення кар'єри, через що для «золотого покоління» цієї команди, схоже, настає момент істини, коли видані раніше аванси нарешті пора виправдовувати, а не чекати , що за кілька років випаде ще одна можливість. Наступного шансу банально може вже й не бути. Принаймні, для більшості цих виконавців.

Нині бельгійці можуть похвалитися, мабуть, найкращим атакувальним півзахисником на планеті в особі Кевіна Де Брюйне. В кінці червня він відсвяткує свій 30-й день народження, а це значить, що на наступному чемпіонаті Європи хавбеку буде вже під 33. Звичайно, Кріштіану Роналду доводить, що можна залишатися на самій вершині професійного футболу навіть в 36, але португалець на те і феномен, щоб бути особливим у всьому.

Якщо поглянути на останні рубежі кар'єри 30-річного Едена Азара, який мав п'ять очок за системою гол плюс пас на останньому чемпіонаті світу, і був одним з кращих на турнірі в цьому компоненті, то стає очевидним - занепад в кар'єрі цього виконавця вже почався. Це вже не той футболіст, який тягнув бельгійців нагору, і команда здатна навіть без нього домагатися успіху, що й довів стартовий матч на турнірі проти Росії (3:0). Так, Еден знадобиться на цьому турнірі, і на нього буде робитися серйозна ставка, однак через півтора року на ЧС-2022 і вже тим паче через три роки на Євро-2024, аж ніяк не факт, що Азар буде затребуваний в основному складі, особливо якщо продовжить «летіти під укіс» в мадридському «Реалі».

Чітко виділяється в нинішній збірній Бельгії дует з «Лестера» - 24-річного Юрі Тілеманса та на рік старшого Тімоті Кастаня, який через серйозну травму, отриману в грі з росіянами, на Євро-2020 більше не зіграє. Вони реально перебувають в самому розквіті сил, і зіграють ще на двох-трьох серйозних міжнародних змаганнях. Але далі - більше запитань, ніж відповідей. Наприклад, чи є рівнозначною заміною для Алдервейрелда та Вертонгена молодший Джейсон Денайер? І чи зуміє нарешті вийти з тіні 26-річний Аднан Янузай, якого 7-8 років тому вважали ледве не головною зіркою нового покоління бельгійських гравців?

Присутність вже зараз у збірній Бельгії таких фігур, як 19-річний форвард «Ренна» Жеремі Доку, безумовно, дає надії на світле майбутнє цієї національної команди, але, відверто кажучи, нова генерація бельгійських футболістів виглядає менш вражаючою та талановитою, ніж нинішнє «золоте покоління».

Getty Images/Global Images Ukraine. Жеремі Доку

Не можна залишати без уваги і персону головного тренера. 47-річний Роберто Мартінес працює з національною збірною Бельгії вже п'ять років. За нього «червоні дияволи» провели 57 офіційних матчів, в яких зазнали лише 4 поразок при вражаючій різниці забитих та пропущених м'ячів - 170:44. Відсоток перемог збірної Бельгії за Мартінеса становить 77%, і це дуже гідний результат. Наставник вже довів, що вміє налаштовувати команду на матчі проти серйозних опонентів і перемагати в них, але далеко не факт, що Мартінес націлений залишатися на нинішній посаді на довгі роки вперед. Куди більш ймовірним видається варіант, при якому Роберто доведе свою роботу з нинішнім поколінням команди до кінця, а потім віддасть перевагу тому, щоб повернутися до клубних справ, де безперечно буде затребуваний.

Нову команду в Бельгії дійсно, швидше за все, буде збирати вже інший фахівець. Нинішнє «золоте покоління» зуміло кардинально перевернути хід подій. Якщо раніше «червоні дияволи» послідовно не змогли кваліфікуватися на ЧС-2006 та 2010, а також на Євро-2004, 2008 та 2012, впавши в червні 2007 року на 71-ше місце в рейтингу ФІФА, то зараз чотири останніх великих футбольних турніри (два чемпіонати світу тп два чемпіонати Європи, включаючи нинішній) проходять виключно за участю збірної Бельгії, яка, до того ж, займає першу сходинку в рейтингу ФІФА на даний момент.

Наведена вище статистика доводить, наскільки талановите і яскраве покоління футболістів нині є у збірної Бельгії. Вони зуміли змінити футбольну реальність, але якщо на Євро-2020 ця команда знову не зуміє завоювати жаданий трофей, то гріш ціна лідерству в рейтингу ФІФА та іншим цифрам, які, на відміну від «золотих» медалей, дуже скоро будуть забуті й викреслені з історії оновленими даними.

Три роки тому бельгійцям не вистачило якоїсь дещиці, щоб пробитися у фінал чемпіонату світу і реально посперечатися за трофей. Зараз всі лідери тієї команди продовжують грати, і стали ще досвідченіші, а тому часу на розкачку у них вже немає. Якщо не вдасться виграти на Євро-2020, то в грудні наступного року вже без деяких дуже вікових екс-лідерів «червоні дияволи» будуть зобов'язані чіплятися за «золото» чемпіонату світу в Катарі, інакше... Інакше Де Брюйне, Азар, Лукаку, Куртуа та компанія приєднаються в історії до цілого ряду інших «золотих команд», яким видавалася маса авансів, але які так і не стали чемпіонами, залишившись в ранзі «вічних фаворитів»...

Оцініть матеріал
(33)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Сергій Леонідович Литвиненко
Они конечно еще сыграют на предстоящем ЧМ, да и на следующем Евро тоже.
Сергей Чёрный
Бельгия напоминает Голландию 1998-2004 годов , тоже золотое поколение так ничего и не выиграло.
euro2012_za_2012euro
Лучше всех выглядит Италия.
Рядышком Бельгия и Франция.
Многое будет зависеть от сетки в плей-офф.
А она такова, что в 1/4 Италия-Бельгия, а затем в 1/2 на победителя выходит Франция.
Придется попотеть.
D.Lanskoy
Последний шанс? То есть, на следующий год на ЧМ у Бельгии уже не будет шансов? Мастерство заголовка!
.-.-
Отговорила роща золотая...
Тарас Чубак
ЧС скоро тому ще шанс буде, принаймні у лідерів атаки так точно, тим більше що на зміну є непогані футболісти
Jaime_Lannister
Хто пам'ятає ті часи, коли це покоління тільки починало вигравати і бельгійці потрапляли в топ-5 рейтингу ФІФА, постійне питання в коментарях тут на сайті під новинами про оновлення рейтингу : "Рейтинг нічого не вартий і складений профанами, бо Бельгія і Колумбія незрозуміло чого так високо"? )))