Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Тренування
| Оновлено 12 жовтня 2021, 11:40
1468
0

Шийний горб у людей із зайвою вагою

Шийний горб - питання естетики або медицини?

| Оновлено 12 жовтня 2021, 11:40
1468
0
Шийний горб у людей із зайвою вагою
Getty Images/Global Images Ukraine

Швидше, це проблема патологічного характеру, яка за відсутності лікування робить згубний вплив на весь організм.

Жирові клітини в організмі накопичуються в місцях найменшої рухливості, і як виявилося, шия - не виняток. Відкладаючись в області шийного хребця, жирові відкладення провокують формування опуклості дугоподібної форми, що отримав в народі прізвисько - "горб вдови".

Взагалі, яку б назву не застосували до цього захворювання, симптоматика і наслідки ігнорування цієї проблеми не зміняться, а приведуть до одного результату.

Дана стаття розповість про причини виникнення шийного горба; розглянемо групи людей, які опинилися в групі ризику хвороби і методи її профілактики; проаналізуємо вплив деформуючого шийного хребця на фізіологічне і психологічне здоров'я людини.

Причини виникнення шийного горба

Будь-яке порушення кісткового і м'язового скелета проявляється у вигляді різних дефектів: від порушення постави до більш серйозних захворювань, як: остеохондроз, остеопороз, сколіоз, лордоз і тд.

Основні причини появи шийного горба:

- відсутність контролю за поставою (сутулість);

- сидяча робота;

- малорухливість;

- підвищені фізичні навантаження (через ущільнення скелетної мускулатури);

- гаджетозавісімость;

- травми шийного відділу або самого хребта;

- порушення кровотоку;

- гормональні перебудови (припиняється вироблення статевих гормонів, що призводить до уповільнення жирового і мінерального обмінів);

- хронічні хвороби, наприклад, шийний остеохондроз (нестача кальцію в кістках або відкладення солей);

- зайва вага (відсутність перерозподілу жирової тканини).

Коли людина веде "ледачий" спосіб життя, не бажаючи хоч якось додати динаміки своїм рухам, еластичність її м'язів і зв'язок знижується. Потім руйнуються міжхребцеві диски, розвиваються грижі і протрузії, прогресує відкладення солей, через що знижується рухливість шийних хребців. Така черга не найприємніших подій призводить до наростання жирової тканини на шиї і утворення горба, але можна вирівняти хребет за допомогою вправ і належної уваги.

Шийний горб у сидячих професій, його профілактика

"Сидячі" професії (бухгалтери, фахівці в області IT, офісні співробітники, касири) - одна з категорій, що потрапляють у фактор ризику даного захворювання. Нефізіологічне положення голови під час роботи за комп'ютером або стосом паперів, перегляди відео / картинок в телефоні, перевантажує шийний відділ і призводить до сутулості, раннього артрозу, зростання горба і інших хвороб.

Чому горб такий небезпечний для здоров'я?

Деформуючи хребці, горб, змінює поставу. Збільшуючись в розмірах, він перешкоджає нормальному кровообігу, "перекриваючи" живлення клітин головного мозку. Ці фізіологічні зміни супроводжуються головним болем, запамороченням, безсонням.

Щоб такий тип недуги вас не турбував, необхідно відновити "харчування" хребта, а саме нормалізувати кровообіг. Для цього існує спорт (плавання, гімнастика, йога), лікувальна фізкультура для хребта, масажі, збалансоване харчування, правильно організоване спальне місце (матрац і подушка середньої жорсткості).

Хвороба на ранньому етапі легше піддається фізіотерапевтичним методам, а своєчасність її лікування вже залежить від самого пацієнта.

Хвороби, які викликає шийний горб на внутрішні органи

Дана недуга може зіпсувати естетичний вигляд людиний. І на цьому всьому наш огляд закінчився б, якби не спливла інша сторона захворювання: горб зачіпає також внутрішні системи організму і негативно впливає на нього в цілому. Поява горба на шиї - це не тільки больовий сигнал, але свідчення таких порушень:

- недостатність м'язового каркаса;

- погіршення кровопостачання;

- атрофія м'язів;

- судинні захворювання;

- порушення кровопостачання мозку;

- запаморочення, потемніння в очах.

В цілому, хвороба викликає "ланцюгову реакцію" в організмі. Якщо причиною горба була зайва вага, то одночасно відбувається порушення обмінних процесів, на тлі яких прогресує патологічний процес: виникнення цукрового діабету, проблеми з щитовидною залозою і тд. Зібравши цілий "букет хвороб", знижується імунітет, а це значить, що зменшується опірність організму до зовнішніх негативних факторів, тобто, людина стає більш вразливою.

Навіть нерівна постава може привести до катастрофічного стану здоров'я людини: постійне навантаження на шийний відділ призводить до здавлення грудним відділом внутрішніх органів, що призводить до зміщення діафрагми і внутрішніх органів. Таке положення тіла не забезпечує достатньою кількістю кисню легені, серце і головний мозок.

Опущена голова вниз через горб додає навантаження на поперековий і крижовий відділ хребта. Неприродне положення тіла впливає на суглоби, ходу, а в майбутньому може спровокувати оніміння кінцівок.

Не варто недооцінювати функції шиї; вона є "провідником" між головою і тілом, який відповідає за фізичні процеси в організмі.

Вплив цієї недуги на працездатність і психоемоційний здоров'я

Однією з причин горба є стрес. Воно й не дивно, адже людина, перебуваючи в депресивному стані, ходить постійно з опущеною головою і сутулою спиною. Звідси транслюється низька працездатність, скутість, відсутність критичного мислення та швидкого прийняття правильних рішень. А там, де "емоційне вигорання", відбуваються збої в організмі на фізіологічному рівні.

Чим нижче голова, тим вище і швидше росте горб: негативний самонастрій притягує погане самопочуття. В результаті, ми бачимо зовнішній дефект, який з часом твердне і людина не зможе вже прийняти вертикальне положення, відчуваючи при цьому біль, а незабаром і повне знерухомлення шиї.

Негативні емоції - це навантаження, хоч і не фізичне, яку сприймає близько до себе людина. Весь тягар тривог і проблем позначається на нашому організмі; чим більше стресів, тим нижче голова, тим кривіше хребет.

Висновки

Постійне статичне положення тіла, малорухливість, геймерство призводять до надмірного навантаження на шийно-грудний відділ, і як результат, відбувається утворення шийного горба незалежно від віку. Іншими словами, його формування залежить від частки звички людини.

Безліч методів лікування горба на шиї повинні призначатися і проводитися кваліфікованими фахівцями. А для кожного пацієнта повинна бути розроблена індивідуальна схема лікування, яка враховує вік, вагу, ступінь фізіологічних змін і інші особливості.

Правильний вплив регулярних фізичних вправ підвищить рухливість шийних хребців, зміцнить м'язовий корсет, зруйнує сольові відкладення, відновить нормальне кровопостачання, що призведе до зменшення жирового прошарку.

Автор статті

Михалик Марина

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Букмекери назвали найбільш ймовірний клуб, у який перейде Судаков
Футбол | 23 квітня 2024, 18:42 18
Букмекери назвали найбільш ймовірний клуб, у який перейде Судаков

На думку аналітиків, варто очікувати переходу Судакова в «Наполі»

Анчелотті планує залишити Луніна у запасі на наступний матч. Відомі причини
Футбол | 23 квітня 2024, 19:32 12
Анчелотті планує залишити Луніна у запасі на наступний матч. Відомі причини

Очікується, що проти «Реал Сосьєдад» зіграє Кепа Аррісабалага

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.