Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 07 листопада 2021, 14:17
6633
0

Лікнеп. CS:GO посунься. VALORANT – нове бачення кіберспортивного шутера

Розповідаємо про ігрову дисципліну, яка розвивається шаленими темпами

| Оновлено 07 листопада 2021, 14:17
6633
0
Лікнеп. CS:GO посунься. VALORANT – нове бачення кіберспортивного шутера

Щороку в індустрії кіберспорту з'являються нові проекти, які намагаються конкурувати з усталеними дисциплінами, залучити щось нове в той чи інший жанр. У новому матеріалі спецпроекту Sport.ua і Parimatch поговоримо про один із таких проектів. VALORANT - гра від компанії-ветерана кіберспорту - Riot Games.

Що таке VALORANT?

VALORANT з'явився рівно рік тому. 2 червня 2020 року компанія Riot Games офіційно випустила свій проект в ніші кіберспортивного шутера. Головним завданням компанії було створити конкурента монополісту на ринку - CS:GO від Valve. Відзначимо, що Riot Games і Valve давно змагаються між собою в іншому жанрі - MOBA. Де у кожної компанії є свій проект: League of Legends у Riot Games і Dota 2 у Valve.

Riot Games

VALORANT є тактичним шутером від першої особи. Концепція проста - дві команди по п'ять гравців борються між собою. Завдання - встановити/знешкодити spike (аналог бомби прим.) або повністю знищити команду суперника. Перед стартом кожного раунду проходить етап купівлі зброї. Нічого не нагадує? Родзинка VALORANT - ухил на персонажів, кожен з них унікальний, володіє різними активними і пасивними вміннями. У народі VALORANT називають сумішшю CS:GO і Overwatch. Від CS:GO тут реалістична механіки стрілянини і закупівлі, від Overwatch унікальні герої та їхні здатності (скіли прим.). Також розробники намагалися зробити VALORANT барвистою грою з більш низьким порогом входження, гра виконана в мультяшній графіці.

Відмінності VALORANT від CS:GO

Головною відмінною рисою гри є її персонажі. У VALORANT вони називаються агенти. У кожного є по чотири здібності. Одна з них доступна завжди і перезаряджається за певний час, інші дві необхідно докуповувати. Четверта «ультимативна» здатність є найсильнішою, яка може бути визначальною в раунді. Вона заряджається протягом матчу. У кожного агента свій набір умінь, що відповідає своєму класу. Sova стріляє з лука дротиком, який розкриває позиції ворога, Sage може воскрешати убитих союзників, Jett має безліч метальних ножів, кожен з яких завдає летальної шкоди. Багато умінь героїв повторюють дію гранат в CS:GO - тут варіації осколкових, димових або засліплюючих гранат.

Незважаючи на важливість персонажів і унікальність їх умінь, VALORANT - це шутер. Основа цієї гри - стрільба. Як і в CS:GO, кожен раунд починається з закупівлі. Гравці купують броню, зброю і здібності. Асортимент зброї представлений 17 одиницями. Тут, не дивлячись на інші назви і мультяшний стиль кожної гармати, в більшості з них вгадуються аналоги з CS:GO. Гвинтівка VANDAL - це AK-47, пістолет GHOST - USP, снайперська гвинтівка OPERATOR - AWP.

Daily Esports. Зброя в VALORANT

Якщо говорити про загальну концепцію стрільби, то вона повністю заточена під кіберспортивні змагання. Віддачі у зброї майже немає, приціл можна налаштувати на свій смак, як і чутливість камери, до речі, при веденні вогню від стегна скорострільність трохи підвищується. Остання механіка знову ж взята з CS:GO і покликана збалансувати геймплей. Її присутність пояснюється тим, що при стрільбі через приціл набагато простіше навестися на супротивника, а значить - кулі повинні летіти трохи повільніше. TTK (time to kill - час на вбивство) в VALORANT теж відсилає до шутера Valve.

Відзначимо також і фазу покупок. У VALORANT під час закупівлі гравці можуть рухатися, а не застигати на місці. Гравець вільний пересуватися в рамках виділеної території аж до бар'єрів, розташованих близько до центру рівня. В шутере Riot команди майже завжди швидко роблять покупки, а потім біжать до енергетичних загороджень і чекають початку раунду. Через це активні перестрілки починаються відразу після старту сутички. Також реалізована можливість покупки зброї партнеру по команді одним кліком. У CS:GO же все зроблено більш незграбно - купуєш зброю, кидаєш гравцеві, купуєш собі.

Плани VALORANT на кіберспорт, ринок США майже захоплений

Riot Games - досвідчений гравець в індустрії, компанія проводить безліч турнірів з League of Legends, тому в VALORANT також плануються масштабні чемпіонати з великим призовим фондом. Гра вийшла якраз у розпал пандемії коронавірусу, тому складно судити, як би пішли справи у звичайний час. Але поступово VALORANT міцно освоївся в регіоні Північної Америки, тут ця гра вже має репутацію, як притулок ветеранів CS:GO. З кожним місяцем все більше відомих американських гравців і організацій переходять в VALORANT, адже цьому процесу і вплинула стагнація місцевого CS:GO. За рік у VALORANT з CS:GO перейшли такі відомі кіберспортсмени: Тайлер «Skadoodle» Летхем, Райан «Freakazoid» Абадір, Мартін «Hiko» Спенсер, Вільям «draken» Сундін, Еліас «Jamppi» Олкконен, Дмитро «Dima» Бандурка та інші. Причому це не тільки ветерани з США, але і молоді європейці.

Riot Games поступально розвиває кіберспортивний напрямок шутера, компанія дозволяє організовувати турніри стороннім організаціям. Більшість турнірів поки мають призовий фонд від 10 до 50 тисяч доларів, але в травні 2020 року був організований найбільший турнір Champions Tour з призовим фондом в $ 600 тис.

Букмекерська компанія Parimatch приділяє увагу цій кіберспортивній дисципліни. На сайті компанії доступна широка лінія на велику кількість турнірів по VALORANT.

Зараз свої склади по VALORANT мають такі відомі організації як G2 Esports, Complexity Gaming, Team Liquid, Cloud9, FaZe Clan, Ninjas in Pyjamas і BIG. Свій склад з VALORANT має і мультігеймінг Fnatic.

Daily Esports. Склад Fnatic з VALORANT

Звичайно, амбітні плани VALORANT поки не вдалося втілити в життя. Шутер від Riot Games не став вбивцею CS:GO, але один з регіонів зміг підім'яти під себе. Варто відзначити і постійну роботу розробників над грою. За рік з'явилося чотири нових героя, нові карти і режими. Гра прогресує, причому робить це куди швидше, ніж її конкурент від Valve. Нині додані режими «Швидка установка Spike». Через рік список поповнили «Бій на смерть» і «Ескалація» (аналог «Гонки озброєнь» з CS:GO). Крім цього, були тимчасові режими, наприклад «Гра в сніжки» в честь Нового року і «Реплікація». VALORANT зайняв свою нішу, тому варто очікувати, що він буде і далі розвиватися. Повноцінні висновки в боротьбі за аудиторію з CS:GO можна буде судити після того, як повернуться повноцінні LAN-турніри. При проведенні чемпіонатів в офлайн-режимв подивимося, чи зможе VALORANT на рівних битися з CS:GO або хоча б наблизитися до головного конкурента.

Читайте також: Лікнеп. Що таке PUBG Mobile, Free Fire, Arena of Valor та інші.

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Український клуб зірвав матч чемпіонату. Стала відома причина
Футбол | 24 квітня 2024, 21:29 1
Український клуб зірвав матч чемпіонату. Стала відома причина

«Металург» Запоріжжя не приїде на поєдинок проти «Хуста»

Хаві прийняв несподіване рішення. Барселоні не потрібно шукати нового коуча
Футбол | 24 квітня 2024, 22:25 12
Хаві прийняв несподіване рішення. Барселоні не потрібно шукати нового коуча

Легенда «синьо-гранатових» провів зустріч із керівництвом та вирішив залишитися в клубі!

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.