Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 07 листопада 2021, 14:16
15847
0

Лікнеп. Що таке PUBG Mobile, Free Fire, Arena of Valor та інші ігри

В рамках чергової статті нашого спецпроекту розповідаємо про феномен мобільних ігор

| Оновлено 07 листопада 2021, 14:16
15847
0
Лікнеп. Що таке PUBG Mobile, Free Fire, Arena of Valor та інші ігри

Спецпроект Sport.ua і Parimatch про кіберспорт у самому розпалі. У серії наших статей ми вже детально поговорили про CS:GO і Dota 2, а також розповіли про те, як перейти від любителя до професіонала в киберспорте.

Індустрія кіберспорту є однією з найперспективніших у найближчі роки. Кожен день в світі проходить безліч турнірів з різних дисциплін, найкращі кіберспортсмени стають справжніми зірками. За даними порталу Esportsearnings.com, всього в 2020-му році в кіберспорті було розіграно 113 мільйонів доларів. В останні роки особливу нішу в кіберспорті зайняв мобільний геймінг, який за популярністю конкурує з іншими іграми. Про феномен мобільного кіберспорту і найвідоміших представників жанру поговоримо в нашій статті.

Чому популярні мобільні ігри?

На сьогодні день високими темпами розвиваються мобільні технології. Сучасні смартфони та планшети стають більш потужними і здатні видавати рівень картинки, який можна порівняти з комп'ютерами. Висока технологічність дала поштовх до розвитку мобільних ігор. Разом з великими стратегіями і шутерами хітами стають ігри-пазли, головоломки, таймкіллери, ігри жанру «три в ряд» й інші. Все більше великих видавців звертають увагу на мобільний геймінг. Для чого це робиться? В першу чергу компанії звертають увагу на розміри аудиторії. Вважається, що головною платформою для кіберспорту є ПК, але зараз явно видніється тенденція до переходу на мобільні пристрої, оскільки смартфон є практично у кожної людини. У гру на телефоні можна грати де завгодно - в дорозі, в громадському транспорті або в ліжку.

Що таке кіберспорт і як в ньому розібратися? У цьому вам допоможе академія Parimatch.

Як повідомляє компанія Newzoo, в 2020 році на частку мобільних ігор припало 40% від доходу всього ігрового ринку, вони заробили $ 63,6 млрд. Така популярність також відбилася на мобільному кіберспорті, великі турнірні оператори стали проводити свої змагання з найвідоміших дисциплін. В 2021-му році мобільні кіберспортивні дисципліни вже готові конкурувати з традиційними. Портал Esports Charts опублікував рейтинг найпопулярніших кіберспортивних ігор минулого року. У топ-5, крім «вічних» лідерів League of Legends, CS:GO і Dota 2 виявилися дві мобільні ігри PUBG Mobile і Free Fire.

Esports Charts

Нагадаємо, що Parimatch є глобальним партнером таких організацій: Fnatic, Virtus.pro, HellRaisers і Team Spirit, а бренд-амбасадорами компанії є легенди CS:GO Данило Zeus Тесленко і Марсело coldzera Давід. Відомі гравці в Dota 2 Ілля ALOHADANCE Коробкін і Євген Sh4dowehhh Алексєєв є партнерами Parimatch.

Найпопулярніші мобільні кіберспортивні дисципліни:

PUBG Mobile

Найпопулярнішою мобільного кіберспортивною грою по праву є PUBG Mobile. Мобільний аналог популярної відеогри PlayerUnknown's Battlegrounds, яка є одним з родоначальників жанру Battle Royale (англ. королівська битва). Суть «Королівської битви» - зіткнення великої кількості гравців з мінімальним набором спорядження на обмеженій карті. Протягом матчу гравці шукають на карті зброю і знищують один одного, поки в грі не залишиться тільки один. Характерною особливістю «королівської битви» є «безпечна зона», яка зменшується з плином часу: чим довше триває матч, тим менша частина карти залишається доступною для гри. Ідею PUBG переймають багато конкурентів і додають режим Battle Royale в свої ігри. Мобільна версія «паб джи» відмінно перенесла традиційний геймплей на гаджети. Багато відомих кіберспортивних організацій мають свої склади з PUBG Mobile.

Garena Free Fire

Ще один представник жанру Battle Royale. Від своїх конкурентів Free Fire відрізняється системою розвитку персонажів і прокачування їхніх навичок. Варто відзначити, що гра має шалену популярність у двох регіонах - Бразилії та Азії. Free Fire добре розвинена як кіберспортивна дисципліна - в 2019-му році в Ріо-де-Жанейро пройшов чемпіонат світу з цієї гри з призовим фондом 400 тисяч доларів. З 2020 го року проводяться масштабні турніри і регіональні ліги. Free Fire є головним конкурентом PUBG Mobile на ринку.

Mobile Legends

Клон League of Legends, тільки в мобільній версії. Mobile Legends є однією з найпопулярніших ігор жанру MOBA (розрахована на багато користувачів онлайнова бойова арена). Суть - протистояння двох команд, які намагаються знищити базу противника, захистивши при цьому свою. Через свою високу популярність і схожість з League of Legends компанія отримала багатомільйонний позов. Mobile Legends стрімко розвивається, про що судять цифри. Гра є третьою за популярністю в 2020-му році. А в цьому році був проведений масштабний чемпіонат M2 World Championship з призовим фондом в розмірі 300 тисяч доларів.

Популярність Mobile Legends, як і багатьох інших мобільних ігор обумовлена тим, що у неї величезна аудиторія в Бразилії, Індії та Азії.

Топ-5 найбільш популярних мобільних кіберспортивних ігор:

Esports Charts

Arena of Valor

Ще один представник жанру MOBA. Arena of Valor - головний конкурент Mobile Legends. Цю гру в 2016-му році створив китайський гігант Tencent. У Китаї Arena of Valor відома під назвою Honor of Kings. З геймплейної точки зору в ній немає великих відмінностей від Mobile Legends і League of Legends. Велика частина аудиторії Arena of Valor - Азія. В останні роки проходять великі турніри з Arena of Valor з великими призовими фондами. На чемпіонаті в Китаї - Honor of Kings World Champion Cup 2020 було розіграно понад 4,5 мільйона доларів.

Clash Royale

Ця гра від одного з найвідоміших видавців мобільних ігор Supercell вийшла в 2016-му році. Clash Royale є стратегією в реальному часі з елементами колекційної карткової гри. Як часто буває в мобільному геймінгу, після Clash Royale стали з'являтися численні клони і аналоги цієї гри. Суть гри - бій двох гравців, завдання яких знищити замок суперника, спрямовуючи свої війська в бій. Кожен юніт представлений картою і щоб його розіграти, потрібно витратити певну кількість мани.

Крім цих п'яти ігор, існує безліч інших популярних мобільних кіберспортивних дисциплін: Brawl Stars, Fortnite, Call of Duty: Mobile, Vainglory, World of Tanks Blitz, Clash of Clans, League of Legends: Wild Rift та інші.

Як ми бачимо, мобільний кіберспорт - це вже зараз повноцінна ніша в індустрії. Ігри на смартфонах перестали бути примітивними таймкілерами. На ринку представлено безліч ігор різних жанрів і стилів. Як відзначають аналітики компанії Newzoo, в 2020-их роках мобільний кіберспорт буде набирати все більшої популярності, особливо за рахунок зростаючого інтересу в Китаї, Південно-Східної Азії, а також Латинській Америці.

Читайте також: Лікнеп. Які бувають герої в Dota 2, як вибрати новачку?

 

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Оновлено список претендентів на Золотий м'яч 2024. Роналду випав з топ-20
Футбол | 23 квітня 2024, 07:25 28
Оновлено список претендентів на Золотий м'яч 2024. Роналду випав з топ-20

Головним фаворитом все також є Джуд Беллінгем, Ліонель Мессі замикає двадцятку

Команда Зінченка обіграла Sashi у рамках European Pro League Season 15
Кіберспорт | 18 квітня 2024, 04:15 0
Команда Зінченка обіграла Sashi у рамках European Pro League Season 15

Passion UA дотиснули суперників із Данії

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.