Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
|
19182
0

Лікнеп. Як тренуються кіберспортсмени?

Розбираємо режим тренувань і розпорядок дня відомих гравців

Лікнеп. Як тренуються кіберспортсмени?

У черговій статті спецпроекту Sport.ua і Parimatch розповідаємо про деталі професійного кіберспорту. Спробуємо заглибитися в те, як гравці тренуються, грають і готуються до змагань. Скільки часу кіберспортсмени проводять за комп'ютером і чи залишається у них час на особисте життя? В цьому ми намагалися розібратися в нашому матеріалі.

Раніше ми детально розповідали про феномен CS:GO, Dota 2, мобільний геймінг та інші ігри.

Як тренуються кіберспортсмени?

З боку може здатися, що бути кіберспортсменом просто і весело - ти граєш в свої улюблені відеоігри і отримуєш за це непогані гроші. Однак життя професійного гравця складається з багатогодинних тренувань і підпорядкована жорсткому розкладу турнірів. Безперервно сидіти довго за комп'ютером - не дуже корисне заняття. Якщо гравці не докладають зусиль по збереженню здоров'я, через деякий час у них можуть з'явитися різні проблеми, наприклад емоційне вигоряння. Тому з розвитком індустрії кіберспорту багато професійних клубів почали все більше приділяти увагу різнобічним тренуванням, слідувати чіткому розпорядку дня і режиму харчування.

Розпорядок дня китайської команди PSG.LGD з Dota 2 під час підготовки до The International (головний турнір в році):

12:00 - 13:00 Підйом, водні процедури, сніданок

13:00 - 14:00 Кожен гравець окремо розігрівається одиночними іграми

14:00 - 17:00 Матчі з командою - 2-3 гри

17:00 - 19:00 Командні заняття, які веде тренер жіночої збірної Китаю з баскетболу

19:00 - 21:00 Матчі з командою - 2 гри

21:00 - 24:00 Перегляд і аналіз відео

24:00 - 03:00 Одиночні ігри

Заборонені соцмережі, тренування йдуть шість днів на тиждень, а у вихідний - тімбілдинг.

Dot Esports. PSG.LGD

За останні кілька років в активі PSG.LGD друге і третє місце на The International (2018, 2019), а також перемоги на мейджорі в провінції Чанша (Китай) і EPICENTER XL. Як бачимо, жорсткий розпорядок і дисципліна допомагає китайцям досягати високих результатів.

Український гравець в Dota 2 Вадим No[o]ne Міненко досяг багатьох успіхів в складі Virtus.pro. Кіберспортсмен перемагав на мейджорі в Куала Лумпурі і Бухаресті, а також двічі займав 5-те місце на The International. За свою кар'єру 23-річний кіберспортсмен заробив 1,6 мільйона доларів. Українець розповідає про свої тренування:

«Не потрібно грати по 15 ігор в твоїй нинішній формі. Коли ти досягаєш рівня, потрібно відпочивати, підтримувати його, але не перенапружуватися. Ми приїхали, зіграли близько 160 ігор за 2 тижні. За 8 годин на день - і це тільки з командою. При цьому тренувалися [поодинці] до і після», - сказав Міненко в інтерв'ю прес-службі Virtus.pro.

Найважливішим аспектом для кіберспортсмена є фізична підготовка. Наприклад, бренд-амбасадори Parimatch, легенди CS:GO Данило Zeus Тесленко і Марсело coldzera Давид приділяють багато уваги фізичній формі. Бразилець coldzera в певний момент страждав від зайвої ваги, але зараз, завдяки режиму харчування і тренувань, скинув вагу. Українець Zeus протягом кар'єри любив займатися спортом і підсадив на цю справу партнерів по команді.

  

Екс-гравці NAVI, Edward (перший зліва) і Zeus (другий зліва). 

Велику увагу фізичному стану приділяє один з найвідоміших гравців в історії CS:GO Ярослав pashaBiceps Яжомбковскі. Легенда Virtus.pro в певний момент навіть отримав приставку Biceps до свого нікнейму - все завдяки потужним рукам. Розпорядок дня у поляка суворий: він рано встає (6-7 ранку), вигулює собаку, відправляється в спортзал, не снідаючи; проводить трохи часу з сім'єю. Потім - тренування в Counter-Strike. Під час професійної кар'єри Яжомбковскі тренувався 8-10 годин на день.

ESL. PashaBiceps

Один з найкращих гравців у світі з CS:GO, українець Олександр s1mple Костилєв дотримується суворого графіку. Незважаючи на насичені тренування з командою, він приділяє багато уваги індивідуальній грі, у вільний час стрімить на Twitch, де грає на платформі професійних гравців у CS:GO - FPL.

Розпорядок дня s1mple:

«Вдома в Києві я прокидаюся в 7.00-8.00, їм і, якщо немає тренування, стрімлю. Тренування починається десь за годину: дві години обговорень, потім три години праки (тренування - прим.), перерва, ще дві-три години праків. Потім робота з психологом - година. Завжди в кінці дня треба підбивати підсумки і вирішувати проблеми, якщо щось накопичилося. Потім, якщо є вільний час, кличу друзів грати в PlayStation. Після, в 23.00-0.00, граю FACEIT Pro League - ще індивідуальне тренування. Так граю до трьох, до чотирьох годин. Спати намагаюся по сім-вісім годин, але виходить по шість», - розповів s1mple в інтерв'ю Афіша daily.

Getty Images/Global Images Ukraine. Олександр s1mple Костилєв

Відпочинок у кіберспортсменів

Як ми переконалися, кіберспортсмени довго сидять за комп'ютером, що не дуже добре впливає на їхнє здоров'я. В останні кілька років організації серйозно підходять до відпочинку гравців, як морального, так і фізичного. Для роботи з кіберспортсменами клуби запрошують психологів, дієтологів, фізіотерапевтів, масажистів. Послугами цих фахівців команди користуються під час буткемпів. Буткемп - це тренувальний табір. Перед важливими турнірами кіберспортивні організації збирають команду в одному місці для спільних тренувань. Під час цього табору команда налагоджує свої внутрішньоігрові і людські взаємодії. Крім тренувань команди організовують різні спільні активності - походи в кіно, турніри з настільного тенісу або більярду.

«Ми намагаємося не сидіти на одному місці по 6-7 годин. Ми встаємо, йдемо у вітальню, розмовляємо. Виходимо на обід. У перервах між іграми граємо в настільний теніс або відвідуємо тренажерний зал. Командні тренування закінчуються після 6 ігор в середньому, пізніше деякі гравці тренуються самостійно», - каже гравець Evil Geniuses із Dota 2 Артур Arteezy Бабаєв.

Життя професійного геймера не таке просте і розслаблене. Щоб стати успішним, потрібно приділяти багато уваги всім аспектам, як своїй грі, так і фізичному і психічному стану. Для більшості гравців кіберспорт - робота, яка є одночасно і хобі, тому потрібно вміти відокремлювати ці дві речі і вміти розслаблятися.

Про те Як перейти від любителя до професіонала в кіберспорті, ми розповідали в минулому матеріалі

Найближчі турніри:

В даний момент в онлайні проходить турнір з CS:GO DreamHack Masters Spring. 16 команд розігрують призовий фонд в розмірі 250 тисяч доларів. Регіон СНД представляють Team Spirit, Gambit, Natus Vincere і Virtus.pro. 7 травня відбудуться матчі плей-оф турніру.

Прогнози:
07.05 17:45 G2 - Astralis

У першому чвертьфіналі зустрінуться одні з найсильніших команд у світі. G2 поступово повертається у світовий топ, в даний момент інтернаціональний склад вийшов на сьоме місце в світовому рейтингу. На DreamHack Masters Spring команда тричі зустрічалася з представниками СНД - перемогла Team Spirit, поступилася Gambit і обіграла Virtus.pro.

Astralis - один з лідерів світового CS:GO і стабільно тримає цю планку. За останні тижні головною новиною став раптовий перехід лідера команди, одного з найкращих гравців в світі, device, в Ninjas in Pyjamas. Снайпера в складі замінив Bubzkji. В оновленому складі Astralis здобули дві перемоги на турнірі (над Extra Salt і CompLexity), а також поступилися Heroic. Компанія Parimatch пропонує такі котирування: перемога G2 - 1.65, успіх Astralis - 2.15.

 
  • 1.65
  • 2.15
Сделать ставку

07.05 21:00 FURIA - Natus Vincere

Інше цікаве протистояння - зустріч топової бразильської команди проти однієї з кращих команд світу. FURIA і NAVI недавно зустрічалися між собою. S1mple і компанія перемогли на IEM Katowice, бразильці були сильнішими на ESL Pro League. На DreamHack FURIA має перемоги над paiN, CompLexiy і Vitality, а також поразку від BIG.

Natus Vincere проводять перший турнір з офіційною заміною. Єгор flamie Васильєв офіційно переведений в запас, його місце зайняв українець Валерій B1t Ваховський. З новим опорником NAVI зазнали однієї поразки на турнірі, в фіналі групи A поступившись Gambit (1:2). До цього «народжені перемагати» обігрували mousesports і Virtus.pro. Відповідно до котирувань Parimatch, перемога FURIA оцінюється в 2.48, успіх Natus Vincere в 1.50.

 
  • 2.48
  • 1.50
Сделать ставку

Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Феєрія новачка. Шахтар у Києві ефектно розібрався з Чорноморцем
Футбол | 01 травня 2024, 15:01 30
Феєрія новачка. Шахтар у Києві ефектно розібрався з Чорноморцем

Марлон Гомес оформив одразу три голи в першому матчі в стартовому складі за донецький клуб

В Іспанії оцінили гру Лунін проти Баварії в ЛЧ. За що дісталось українцю?
Футбол | 01 травня 2024, 07:42 7
В Іспанії оцінили гру Лунін проти Баварії в ЛЧ. За що дісталось українцю?

Лунін пропустив у матчі два голи

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.