Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Major League Soccer
| Оновлено 27 квітня 2021, 17:25
10215
4

Кухаревичу на замітку. Про City Football Group та клуби, які туди входять

Теоретично в українця широкий плацдарм для самореалізації - від АПЛ до другого дивізіону Китаю

| Оновлено 27 квітня 2021, 17:25
10215
4
Кухаревичу на замітку. Про City Football Group та клуби, які туди входять
City Football Group

Трохи менше місяця тому львівський «Рух» оголосив про продаж свого молодого форварда Миколи Кухаревича до французького «Труа», який входить в City Football Group і нині йде в лідируючій групі команд Ліги 2, претендуючи на вихід в елітарний дивізіон тамтешньої системи національних ліг. Про перспективи українця в новій команді ми вже встигли поговорити, а сьогодні пропонуємо трохи детальніше розібратися з питанням, що ж представляє із себе City Football Group, і які клуби входять в цю структуру. Хто знає, можливо, одного разу Кухаревича відправлять в одну з команд-побратимів «Труа»...

Епопея з Кухаревичем: жирний карась на першій риболовлі Руху

City Football Group є холдинговою компанією, яка була створена в 2013 році на основі ідей колишнього віце-президента «Барселони», а згодом одного з топ-менеджерів «Манчестер Сіті» Феррана Соріано про глобалізацію світового футболу. Компанія належить трьом організаціям: 78% її акцій знаходяться у володінні арабської Abu Dhabi United Group, 12% мають в своєму активі дві китайські компанії China Media Capital і CITIC Capital, а ще 10% - це частка американської фірми Silver Lake.

На даний момент компанія володіє рядом футбольних клубів, які базуються в Європі, Азії, Північній і Південній Америці, а також в Австралії. City Football Group активно інвестує гроші не тільки в професійний чоловічий футбол, а й в жіночий, а також дитячий футбол. Причому в останні роки компанія активно розширює межі, і обзаводиться все новими й новими активами.

The Away End

На сьогодні City Football Group володіє десятьма чоловічими професійними клубами по всьому світу...

1. МАНЧЕСТЕР СІТІ (Англія)

«Манчестер Сіті» - це флагманська команда City Football Group, та її головний актив, на розвиток якого йдуть ключові інвестиції. «Городяни» представляють собою світовий футбольний бренд, навколо якого, по суті, і фокусуються інші клуби проекту.

Ключовий акціонер компанії City Football Group арабська Abu Dhabi United Group стала власником «Манчестер Сіті» в 2008 році, викупивши клуб у тайського бізнесмена Таксіна Чінавата, який почав мати серйозні проблеми з законом на батьківщині.

Getty Images/Global Images Ukraine. Халдун аль-Мубарак і Ферран Соріано

У 2013 році Abu Dhabi United Group фактично передала управління над «Манчестер Сіті» новоствореній City Football Group, і вже після цього моменту «городяни» тричі ставали чемпіонами АПЛ, п'ять разів вигравали Кубок англійської ліги, двічі - Суперкубок Англії і один раз - Кубок Англії . Щоправда, головний трофей Ліги чемпіонів все ще є нескореною вершиною для «Манчестер Сіті».

2. НЬЮ-ЙОРК СІТІ (США)

Навесні 2013 року створений «Нью-Йорк Сіті» був оголошений двадцятою франшизою в північноамериканській лізі МЛС, виступ в якій почав через два роки. 80% акцій клубу з самого початку були закріплені за також створеною у 2013 році City Football Group, а ще 20% і до цього дня належать професійному бейсбольному клубу «Нью-Йорк Янкіз».

По суті, після того, як «Манчестер Сіті» обзавівся клубом-побратимом в США, ідея глобалізації футбольного бренду Феррана Соріано й почала втілюватися під вивіскою City Football Group. До теперішнього моменту «Нью-Йорк Сіті» не має на своєму рахунку ніяких серйозних трофеїв, проте клуб вже обзавівся фанатською базою, в тому числі і завдяки запрошенню відомих у футбольному світі особистостей, як Давід Вілья та Френк Лемпард.

Getty Images/Global Images Ukraine. Давід Вілья

Цікаво, що в серпні минулого року в пресу потрапили чутки про те, що боси City Football Group пропонували контракт лідеру «Барселони» Ліонелю Мессі. При цьому, перші три сезони аргентинець повинен був би відіграти за «Манчестер Сіті», а потім відправитися догравати в США в ряди «Нью-Йорк Сіті».

3. МЕЛЬБУРН СІТІ (Австралія)

Клуб з Мельбурна був заснований в 2009 році і спочатку носив назву «Мельбурн Харт». На початку 2014 року австралійський проект був викуплений City Football Group, в яку і увійшов під новою назвою - «Мельбурн Сіті». Спочатку компанія придбала 80% акцій, але в 2015 році домовилася з рештою власників, і довела свій контроль над клубом до 100%.

«Мельбурн Сіті» виступає в австралійській А-Лізі, в якій поки не перемагав, але має на своєму рахунку «бронзу» 2019 року і «срібло» 2020-го. Також «Мельбурн Сіті» в 2016 році ставав володарем Кубка Австралії з футболу, який поки залишається єдиним значущим трофеєм в клубній історії.

4. ЙОКОГАМА Ф. МАРІНОС (Японія)

Цей клуб був заснований в 1972 році як футбольна секція компанії Nissan і спершу мав назву «Ніссан Моторс», двічі стававши під нею чемпіоном Японії. Через два десятиріччя з моменту заснування клуб був перейменований на «Йокогама Ф. Марінос», а в структуру City Football Group увійшов навесні 2014 року, коли холдингова компанія інвестувала кошти в придбання японського клубу, узгодивши це питання, в тому числі, і з представниками Nissan.

Getty Images/Global Images Ukraine

Формально City Football Group належить близько 20% акцій «Йокогама Ф. Марінос», але за допомогою створення дочірньої компанії в Японії холдинг в потрібний для себе момент може отримати контрольний пакет акцій клубу. Відзначимо, що в 2019 році «Йокогама Ф. Марінос» в четвертий раз у своїй історії і вперше за нових власників стала чемпіоном Японії.

5. МОНТЕВІДЕО СІТІ ТОРКЕ (Уругвай)

У 2007 році в Уругваї був створений футбольний клуб під назвою «Торке», який вже в 2018-му дебютував у тамтешній елітарній лізі. За рік до цього, навесні 2017-го, «Торке» був викуплений City Football Group, ставши першим американським активом компанії, але якийсь час кардинальних змін в клубі не проводилося. Втім, навіть базові інвестиції допомогли «Торке» швидко піти вгору і нині виступати в уругвайській Прімері, за підсумками Клаусури-2021 фінішувавши на третьому місці.

Ребрендінг та зміни в «Торке» відбулися в 2020 році. Тоді клуб змінив назву на «Монтевідео Сіті Торке», а також отримав нову емблему, яка дуже схожа на емблему «Манчестер Сіті». Поки жодних серйозних трофеїв команда в Уругваї не виграла, однак власники активно інвестують в клубну інфраструктуру, відкривши в нинішньому році, зокрема, сучасну футбольну академію, яка буде готувати кадри для професійних чоловічої та жіночої команд.

6. ЖИРОНА (Іспанія)

Футбольний клуб «Жирона» заснований в липні 1930 року, але за більш ніж 90-річну історію існування не обзавівся гучними титулами і трофеями. В травні 2017 року «Жирона» вперше в історії завоювала путівку в Ла Лігу, а через кілька місяців клуб отримав нових власників. Ними стали City Football Group та Girona Football Group, які придбали «біло-червоних» на умовах рівноправного партнерства (по 44,3% акцій кожній стороні).

Getty Images/Global Images Ukraine

Головною метою для City Football Group при покупці «Жирони» був вихід на «оперативний простір» Іспанії. З цієї ж причини, холдингова компанія дуже зацікавлена ​​в тому, щоб «біло-червоні» залишалися учасниками Ла Ліги та не понижувалися у класі. Це дозволяє City Football Group «обкатувати» деяких своїх футболістів в топ-лізі Європи, якщо і не роблячи їх потенційними кадрами для флагманського «Манчестер Сіті», то як мінімум дає шанс засвітити товар лицем перед іншими клубами, як було, наприклад, з Оларенважу Кайоде, якого «городянам» вдалося продати в «Шахтар» після оренди в «Жироні».

7. СИЧУАНЬ ЦЗЮНЮ (Китай)

На китайський ринок City Football Group вийшла в лютому 2019 року, коли оголосила про покупку разом з партнерами клубу другої ліги (третій дивізіон в системі тамтешніх ліг) «Сичуань Цзюню». Формально холдингова компанія володіє тільки 28% акцій китайського клубу, але фактично два інших співвласника в особі China Sports Capital (54%) та UBtech Robotics (18%) в тій чи іншій мірі підконтрольні політиці материнської компанії-власниці «Манчестер Сіті».

На китайському ринку для City Football Group більшою мірою важлива популяризація компанії, як такої. У зв'язку з мінливими правилами гри в китайському футболі, будувати далекосяжні плани з «Сичуань Цзюню» його нинішні власники, схоже, не планують, хоча від початкового завдання по виходу в Суперлігу Китаю не відмовлялися.

8. МУМБАЇ СІТІ (Індія)

Клуб «Мумбаї Сіті» був створений в кінці серпня 2014 року. Його власником став місцевий актор Ранбір Капур, який увійшов в 2015-му в список найбільш високооплачуваних акторів світу за версією журналу Forbes. Практично відразу ж «Мумбаї Сіті» почав залучати до своїх лав відомих ветеранів європейського футболу. Зокрема, за команду встигли пограти швед Фредді Юнгберг, француз Ніколя Анелька та уругваєць Дієго Форлан.

У листопаді 2019 року Ранбір Капур погодився продати контрольний пакет акцій свого футбольного клубу City Football Group. В результаті нині остання має в своєму активі 65% акцій «Мумбаї Сіті», а Капур зосередив у власності решту 35%. Для City Football Group покупка клубу в Індії стала «важливим кроком у зміцненні позицій в індійському футболі». 13 березня нинішнього року «Мумбаї Сіті», обігравши у фіналі плей-оф індійської Суперліги «АТК Мохун Баган» (2:1) вперше в історії став чемпіоном країни.

9. ЛОММЕЛ (Бельгія)

Про придбання бельгійського клубу «Ломмел» City Football Group оголосила в травні минулого року. Відомо, що холдингова компанія придбала контрольний пакет акцій клубу, який був заснований тільки в 2003 році. Поки розвернутися на повну нові власники не встигли, але ключовим завданням є створення успішного проекту в Бельгії, який би дозволяв давати талановитим футболістам з системи компанії можливість прогресувати, виходити на новий рівень і підвищувати свою економічну значимість на ринку. Для цього, перш за все, перед «Ломмелом» стоїть завдання вийти в елітарний дивізіон бельгійського футболу, яке в поточному сезоні команда, вочевидь, вже вирішити не зможе.

10. ТРУА (Франція)

Новий клуб Миколи Кухаревича «Труа» приєднався до City Football Group тільки на початку поточного сезону - у вересні 2020-го. Цей клуб був заснований у 1985 році, і за роки свого існування не вигравав серйозних трофеїв, якщо тільки не відносити до числа таких Кубок Інтертото. Перед «Труа» нові власники відразу поставили задачу по виходу в Лігу 1, до вирішення якої команда досить близька вже за підсумками нинішнього розіграшу Ліги 2. У перспективі ж на базі «Труа» City Football Group хоче створити конкурента для «Парі Сен-Жермен», який знаходиться у власності катарських інвесторів.

Оцініть матеріал
(44)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
BekXanov
City Football Group ребятки подошли к делу серьёзно и выгодой)
>@<
новая звезда балета, которая круче Седан)