Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 04 квітня 2021, 13:31
8007
25

Епопея з Кухаревичем: жирний карась на першій риболовлі Руху

Олексій Сливченко - про трансфер молодого форварда львівського клубу до французького «Труа»

| Оновлено 04 квітня 2021, 13:31
8007
25
Епопея з Кухаревичем: жирний карась на першій риболовлі Руху
ФК Рух. Микола Кухаревич

До осені минулого року мало хто серед широкої футбольної громадськості України чув про Миколу Кухаревича. Молодий нападник яскраво і на повний голос заявив про себе в листопаді, коли в двох матчах за молодіжну збірну України відзначився трьома забитими м'ячами: одним у воротах Північної Ірландії і двома - Мальти. Потім Кухаревича нарешті прорвало в УПЛ, а його дебютний м'яч, забитий «Дніпру-1», виявився вельми ефектним, і вже досить швидко навколо молодого форварда почали роїтися різні трансферні чутки...

Сага з «Андерлехтом»

Практично відразу ж заговорили про Бельгію - чемпіонат, в якому українці проявили себе в останні роки досить гідно, а тому недивно, що скаути тамтешніх клубів приділяють особливу увагу УПЛ. Причому, ключовим претендентом на Кухаревича виявився не умовний «Сент-Трюйден» або «Кортрейк», а один з найбільш титулованих бельгійський клубів «Андерлехт», що напевно лестило молодому форварду «Руху».

Однак переговорний процес між «Рухом» та «Андерлехтом» по Кухаревичу з самого початку нагадував, скоріше, реаліті-шоу, а не офіційне спілкування двох клубів по трансферу футболіста. В середині грудня молодий форвард відбув до Бельгії, де пройшов медогляд і встиг поспілкуватися з головним тренером «пурпурно-білих» Венсаном Компані, але потім офіційний агент Кухаревича в інтерв'ю Sport.ua заявив, що має реальну пропозицію від «Левена», а про ситуацію навколо «Андерлехта» нічого не знає.


ФК Рух

Виявилося, що з агентським представництвом у Кухаревича дійсно все не так просто. Але ЗМІ запевняли, що гравцем «Андерлехта» молодий українець стане на початку року, а залишок сезону дограє за «Рух» на правах зворотної оренди. Навіть було озвучено «час Ч» - 4 січня, коли Кухаревич повинен був підписати контракт з «Андерлехтом», але цього так і не відбулося.

Що найбільше бентежило в цій історії - умови потенційного переходу. Так, Кухаревич не виглядає гравцем із задатками Мбаппе, але відпускати одного з головних своїх талантів безкоштовно лише за високий відсоток від можливого майбутнього перепродажу (саме такі умови звучали навколо ймовірного від'їзду Миколи в «Андерлехт») - це угода, назвати очевидну вигоду якої для «Руху» язик не повертався. Можливо, в якийсь момент це усвідомили і боси львівського клубу, і спілкування з «пурпурно-білими» плавно зійшло нанівець.

Втім, важливо інше - сагою навколо переїзду Кухаревича в «Андерлехт» «Рух» неабияк додав уваги до себе не тільки на вітчизняному сегменті трансферного ринку (не дарма ж інтерес до Миколи приписували навіть «Динамо»), а й за кордоном. Було очевидно, що така яскрава кампанія не закінчиться безрезультатно...

Угода з «Труа»

Після того, як анонсований перехід в «Андерлехт» не відбувся, про Кухаревича на кілька місяців фактично забули. Такі принципи роботи сучасних ЗМІ, де більша увага приділяється актуальним питанням і тим аспектам, висвітлення яких диктує сам час. Але в кулуарах питання майбутнього Кухаревича продовжувало обговорюватися, і в підсумку спалахнуло 26 березня. Саме в цей день «Рух» офіційно оголосив про перехід свого молодого форварда в клуб французької Ліги 2 «Труа».

На відміну від ситуації з «Андерлехтом», де на видноті були буквально всі деталі майбутнього трансферу, через що він і нагадував реаліті-шоу, угода з «Труа» проходила максимально тихо і закрито. Широка громадськість дізналася про перехід тільки тоді, коли він фактично вже був завершений, і на цей раз президент «Руху» Григорій Козловський запевнив, що львів'яни отримали не тільки потенційно хороші бонуси і відсоток від перепродажу гравця, але й цілком гідну суму відступних прямо зараз.


ФК Рух

Не варто особливо загострювати увагу на дивізіоні, де зараз виступає «Труа». Нині цей колектив дійсно грає у Лізі 2, але має хороші шанси вже за підсумками поточного сезону повернутися в елітарну Лігу 1. Станом на зараз, саме «Труа» є лідером дивізіону, і поряд з «Клермоном» бачиться головним фаворитом за право здобути одну з двох прямих путівок до вищої ліги.

Куди цікавіше, що «Труа» входить в систему City Football Group, на вершині якої знаходиться «Манчестер Сіті». Еміратська корпорація оформила процес покупки французького клубу лише у вересні минулого року, а тому поточний сезон, по суті, є прем'єрним для неї у Франції. Поки боси не ставлять перед «Труа» мету скинути з трону «Парі Сен-Жермен», а задовольняються заявами про «важливість отримання постійної присутності у Франції», але куди вигідніше для City Football Group мати команду в Лізі 1, ніж в нижчих дивізіонах, а тому тут серйозних побоювань за майбутнє Кухаревича точно виникати не повинно.

Успіх для «Руху» і подальші перспективи Кухаревича

Трансфер Кухаревича в «Труа» є безумовним успіхом для всього менеджменту «Руху». Перш за все, львів'янам вдалося виручити від переходу свого форварда певну суму коштів відразу, а не чекати якихось там перспектив, а ще клуб Козловського вже заявив про себе на французькому ринку, тому що сама по собі співпраця з City Football Group дає як мінімум певні іміджеві дивіденди.

Складно сказати, чи планували в «Руху» спочатку саме таку конфігурацію угоди, коли галас навколо «Андерлехту» був, скоріше, додатковим піаром для львівського клубу і Кухаревича на європейському трансферному ринку, що згодом призвело до появи куди більш цікавого варіанту, але вирішилося все досить вдало. Фігурально можна сказати, що «Рух» виловив жирного карася на своїй першій же серйозній трансферній риболовлі, отримавши не тільки миттєвий результат, а й заклавши хороший фундамент для майбутнього посилення обраного вектору на ринку. Після багатьох красивих і яскравих слів, Козловський та його клуб дійсно послали меседж усім, що «Рух» не буде кліткою для гравців, які прагнуть рухатися далі. Тут розраховують не тільки на спортивні результати, а й на якісний бізнес-проект, а тому трансфер Кухаревича в «Труа» набуває ще й сакрального значення для львівського клубу.


ФК Рух

Що стосується самого Кухаревича, то він, якщо судити з коментарів у пресі, залишився цілком задоволеним переходом в «Труа». Чисто зі спортивної точки зору, ця угода не виглядає гіршою за потенційний трансфер в «Андерлехт», який нині переживає відверто не найкращі свої часи. У стані «пурпурно-білих» в найближчому майбутньому дуже вірогідні кадрові пертурбації, чого не повинно трапитися в «Труа», якщо команда вирішить завдання по виходу в Лігу 1. А стабільність надзвичайно важлива на перших порах для будь-якого футболіста, що проходить через стадію адаптації до нових реалій.

Крім того, чисто стилістично «Труа» бачиться командою, яка повинна підійти Кухаревичу, і в гру якої українському таланту буде більш менш комфортно вписатися. У французькій Лізі 2 цей колектив лідирує за середнім володінням м'ячем в одному матчі (62%), а також має найкращі показники за ударами (411), навісами (594) і дотиками у штрафному майданчику суперника (578). Останнє дуже важливо в аспекті потенційної адаптації Кухаревича, адже той любить отримувати м'яч у штрафному або неподалік від нього, а ще чудово вміє використовувати свою антропометрію, активно беручи участь в боротьбі на «другому поверсі» (в середньому показник верхових єдиноборств у Миколи в цьому сезоні становить 10 за 90 хвилин при 41% виграних дуелей). До слова, і стандартів у вигляді кутових «Труа» в нинішньому розіграші Ліги 2 заробляє більше за інших в дивізіоні (170), на яких Кухаревич також може виявитися корисним.

Безумовно, в разі виходу в Лігу 1 «Труа» доведеться дещо адаптувати свій футбол до нових реалій, але, судячи з усього, власники клубу хочуть бачити команду, що грає, а не відсиджується в окопах, у зв'язку з чим проект виглядає досить інтригуюче. Ще цікавіше, що в цьому проекті знайшлося місце і молодому українцю, якому на момент вступу в силу контракту з «Труа» виповниться тільки 20 років. Попереду у Миколи яскравий виклик, який вимагатиме максимальної самовіддачі і старанності. Зрештою, бути успішним у Франції в новітній українській історії часів незалежності з гравців атаки вдавалося тільки Олександру Заварову, але з тих пір пройшло вже чверть сторіччя, а тому вітчизняному футболу потрібні нові герої, і це ті орієнтири, на які потрібно брати курс Кухаревичу, якщо він хоче вичавити максимум від своєї кар'єри в Європі.

Оцініть матеріал
(27)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 25
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Богдан Саженко
Супряга психологічно не потягнув Динамо і йому потрібно повернутисчя до Дніпра-!
Alex86 1
Если и правда нормальный нап, то можно было в аренду в ДК взять поглядеть с правом выкупа
El_Maestro
2 гола в 17 матчах и это в чемпионате Украины.... во Франции наверняка разрывать будет!