Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Dota 2
| Оновлено 15 квітня 2021, 14:50
31604
1

Лікнеп. Як вибрати правильного героя в Dota 2: піки і контрпіки

У черговій статті спецпроекту говоримо про тонкощі вдалого вибору персонажа

| Оновлено 15 квітня 2021, 14:50
31604
1
Лікнеп. Як вибрати правильного героя в Dota 2: піки і контрпіки

В рамках спільного проекту Sport.ua і Parimatch розповідаємо вам про тонкощі різних киберспортівних дисциплін і допомагаємо вам краще розібратися в механіці тієї чи іншої гри.

У черговому випуску продовжуємо говорити про Dota 2 - одну з найпопулярніших киберспортівних дисциплін, яка є рекордсменом за призовим фондом в історії (34 мільйони доларів).

Читайте: Лікнеп. Що таке Dota 2 і в чому її феномен?

Нагадаємо, що Dota 2 - гра жанру MOBA - Multiplayer Online Battle Arena (англ. Розрахована на багато користувачів онлайнова бойова арена). Дві команди «світла» і «тьми» борються між собою. Завдання - знищити ворожий табір - трон противника (древо життя у сил світла, темний портал у сил темряви), який захищений рядом веж. Кожен гравець управляє одним героєм, що володіє своїми здібностями.

Pinterest

У попередніх статтях ми детально розповідали про ролі і позиції в Dota 2. У цій статті поговоримо про те, як вибрати правильного героя, щоб він міг краще влитися в гру команди, поєднуватися з іншими персонажами і нівелювати сильні сторони суперника - на ігровому сленгу це називається «контрити». Звичайно, в грі новачків на ранніх етапах різні тактики піку (pick англ. вибір) героїв не настільки важливі. На цьому етапі головне грати тими героями, які легкі в освоєнні. Але з набуттям досвіду гри і підвищенням рейтингу вимогливість до командного вибору має все більше значення. На професійному рівні в Dota 2 команди грають тільки в режим Captains Mode (режим капітанів - англ.), який передбачає почерговий вибір капітанами двох команд героїв, а також їх заборону (бан). Стадія вибору (піку) в професійних матчах може стати визначальною, оскільки важливо підібрати таких героїв, які будуть добре підходити один одному і нівелювати (контрити) сильні сторони суперника.

Нагадаємо, що Parimatch є глобальним партнером ряду відомих киберспортивних організацій - Fnatic, Virtus.pro, HellRaisers і Team Spirit. Співпрацю з компанією також продовжують відомі гравці в Dota 2 Євген Sh4dowehhh Алексєєв і Ілля ALOHADANCE Коробкін.

Як правильно вибирати героя

Під час стадії вибору (піку) героя потрібно враховувати плюси і мінуси тих героїв, що були обрані командою. Важливо, щоб в команді були герої на всі п'ять позицій (керрі,мідер, оффлейнер, два саппорта). Про ці позиціях можете почитати в нашому попередньому матеріалі. При виборі потрібно враховувати такі моменти в грі:

- Шкода по героях. Необхідно, щоб в команді був один або кілька героїв, які можуть швидко і ефективно вбивати суперника. Це можуть бути як керрі герої, які добре б'ють «з руки» (Anti-Mage, Spectre), так і персонажі, що володіють заклинаннями (Zeus, Lina).

- Шкода по вежах/будівлях. Є безліч героїв, які досить ефективно розправляються зі своїми суперниками на карті, але при цьому абсолютно не здатні зносити споруди. Тому потрібно також вибрати героя, який допоможе знищувати вежі і рухати (пушити) лінію. Наприклад: Nature Prophet, Broodmother.

- Стан (stun - англ. оглушення) Стан - одне з найефективніших заклинань в Dota 2. Герої зі здібностями масового стану завжди популярні і актуальні в професійній грі. Характерні герої з потужним станом - Tidehunter, Sven.

- Живучість. У команді потрібно мати героїв, які не будуть швидко вмирати в масових боях. Таким чином, команді потрібно подбати про сильного танка, а також, по можливості, брати більш «живучих» інших персонажів: Bristleback (складна лінія), Dragon Knight (мід), Axe (складна).

Як підібрати контрпік?

Під час професійних ігор капітани пікають героїв по черзі. Найчастіше, останнім піком команда вибирає найголовнішого героя (керрі), щоб у суперника не було можливості підібрати під нього сильного опонента. Наприклад, у команди суперника більшість героїв з сильними магічними здібностями, в такому випадку можна взяти Anti-Mage, пасивна здатність якого - «вирізати» ману (ресурс для заклинань) у суперників. Також ультимативна здатність найкраще працює проти магів. З іншого боку Anti-Mage досить ситуативний герой і законтрити його може багато персонажів. Наприклад - герої, які завдають чисту (немагічну) шкоду - Phantom Assassin, Axe, Legion Commander.

Pinterest. Anti-Mage против Phantom Assassin

Також, якщо у команди суперника багато магів, хорошим вибором будуть персонажі зі здатністю silence (англ. - мовчання). Цей «скілл» на певний час не дає супернику провести вміння або заклинання. Відомі герої з цією здатністю - Silencer, Puck. Якщо команда має потужних героїв, які сильні в кінці гри (late game - англ. пізня частина гри), то, можливо, варто спробувати закінчити гру раніше і пікнути героїв, які сильні в початковій стадії. Хорошими героями до середини гри є Ursa, Huskar. Можлива і тактика швидкого пушу ліній, для цього краще пікнути Broodmother або Pugna.

Pinterest. Silencer

Для того, щоб розібратися, який герой контрить іншого, потрібно більше грати і вивчати персонажів. У цьому допоможе безліч матеріалів і відео про героїв (гайди). Також можна скористатися сайтом Dotapicker, на якому можна швидко подивитися контрпік героїв суперника прямо перед своїм вибором.

Що таке кіберспорт? В академії Parimatch можна дізнатися про це всього за кілька хвилин

Список відомих контрпіків

Sniper - Mirana, Tinker, Pudge, Storm Spirit, Invoker, Spirit Breaker, Bounty Hunter, Spectre, Centaur Warrunner, Lifestealer.

Kunkka - Timbersaw, Razor, Juggernaut, Lifestealer, Bloodseeker, Doom, Huskar, Ursa, Brewmaster, Ember Spirit, Sniper, Dragon Knight, Outworld Destroyer, Necrophos, Pangolier, Death Prophet.

Anti-Mage - Phantom Assassin, Slardar, Meepo, Huskar, Legion Commander, Templar Assassin, Drow Ranger, Riki, Troll Warlord, Bloodseeker, Lone Druid, Terrorblade, Ursa.

Meepo - Timbersaw, Brewmaster, Huskar, Pangolier, Kunkka, Leshrac, Outworld Destroyer, Lina, Beastmaster, Medusa, Sven, Troll Warlord, Necrophos, Shadow Fiend, Naga Siren, Viper.

Phantom Assassin - Troll Warlord, Luna, Meepo, Naga Siren, Morphling, Dragon Knight, Tinker, Timbersaw, Tiny, Gyrocopter, Necrophos, Bristleback, Chaos Knight.

Storm Spirit - Medusa, Meepo, Silencer, Anti-Mage, Night Stalker, Viper, Queen of Pain, Tiny, Riki, Sven, Dragon Knight, Necrophos, Templar Assassin, Huskar, Drow Ranger.

Spectre - Broodmother, Viper, Lifestealer, Ember Spirit, Anti-Mage, Necrophos, Slardar, Bristleback, Meepo, Huskar, Lycan, Alchemist, Juggernaut, Invoker, Kunkka, Clinkz.

Juggernaut - Riki, Ursa, Weaver, Lycan, Windranger, Broodmother, Night Stalker, Void Spirit, Legion Commander, Doom, Lone Druid,Morphling, Slark, Razor.

Скільки буває типів контрпіка?

Всього два: по грі і на лінії. І якщо на початкових рівнях Dota 2 є шанс повернутися в гру навіть після програшу лінії, то з підвищенням рейтингу важливо законтрити ворожого персонажа саме на лінії.

Наступні турніри:

З середини квітня до середини травня проходить другий сезон Dota Pro Circuit - всесвітньої ліги з Dota 2. Команди розподілені по регіонах, в кожному з яких є верхній і нижній дивізіон. Протягом шести тижнів команди з СНД, Європи, Китаю, Південно-Східної Азії, Північної та Південної Америки розігрують путівки на мейджор з Dota 2, а також призовий фонд (від 75 до 205 тисяч доларів в залежності від регіону і дивізіону). У СНД-регіоні 8 команд першого дивізіону розіграють 205 тисяч доларів.

Склад учасників верхнього CIS дивізиону (СНГ):

AS Monaco Gambit (Состав: Dream', No[o]ne, AfterLife, Immersion, SoNNeikO)

EXTREMUM (Состав: Nefrit, mellojul, Shachlo, Chuvash, God)

Natus Vincere (Состав: V-Tune, Iceberg, RAMZES666, RodjER, ALWAYSWANNAFLY)

PuckChamp (Состав: krylat, BOBiNA, meLes, Astral, Dukalis)

Team Spirit (Состав: Yatoro, TORONTOTOKYO, Collapse, Miroslaw, Miposhka)

Team Unique (Состав: Palantimos, fn, Ghostik, CeMaTheSlayeR, Bignum)

Virtus.pro (Состав: Nightfall, gpk, DM, Save-, Kingslayer)

Winstrike Team (Состав: dyrachyo, re1bl, chshrct, yamich, Pantomem)

Прогноз

15.04 19:00 AS Monaco Gambit - Virtus.pro

Відкривають програму турніру в дивізіоні СНД відомі організації, які слабко проявили себе на мейджорі в Сінгапурі. AS Monaco Gambit мали шанси на вихід в основну стадію турніру, але в переграванні Wild-Card поступилися Liquid. Команда українця Володимира No[o]ne Міненка поки далека від стабільності і шукає свою гру, тому в цьому матчі їй буде складно.

З іншого боку Virtus.pro - лідер цього регіону, однак проявити себе належним чином на мейджорі «ведмеді» не змогли. Virtus.pro поступилися в другому раунді плей-оф нижньої сітки перуанцям з Thunder Predator і покинули турнір. Букмекерська компанія Parimatch віддає перевагу Virtus.pro, на перемогу цієї команди можна поставити з коефіцієнтом 1.40, успіх AS Monaco Gambit оцінюється в 2.80.

 
  • 2.80
  • 1.40
Сделать ставку

16.04 16:00 Team Spirit - Natus Vincere

Ще одне цікаве протистояння. Команда Team Spirit не змогла кваліфікуватися на One Esports Singapore Major, але сповна скористалася паузою в важливих іграх здобувши перемогу на онлайн-турнірі Dota 2 Champions League. Team Spirit пройшли весь турнір без поразок і заробили 10 тисяч доларів.

Natus Vincere - гранд СНД-регіону. Але останнім часом «народженим перемагати» не щастило. Спочатку колектив через зараження коронавірусом у Iceberg і ALWAYSWANNAFLY знявся з мейджора в Сінгапурі, а пізніше провів заміну в складі. Замість GeneRaL клуб підписав RAMZES666, такий хід викликав хвилю обурення в мережі. Як це вплине на гру команди - сказати складно, цікаво буде подивитися на адаптацію нового кіберспортсмена в складі. Компанія Parimatch на цей матч дає такі котирування: перемога Team Spirit - 2.15, перемога Natus Vincere - 1.65.

 
  • 2.15
  • 1.65
Сделать ставку

 

Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
RoNIkyo
Дуже гарна стаття. Дякую.