Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Бразилія
| Оновлено 26 лютого 2021, 03:04
12688
11

Бразильський футбол хоче змін від ФІФА. Клуби не бажають втрачати молодь

Нинішні правила в футболі працюють на користь багатих європейців, вважають за океаном

| Оновлено 26 лютого 2021, 03:04
12688
11
Бразильський футбол хоче змін від ФІФА. Клуби не бажають втрачати молодь
ФК Флуміненсе. Кайкі

Бразильський футбол давно є одним з головних «донорів» для європейських клубів, охочих посилити свої склади яскравими, майстерними футболістами, що вміють на полі багато чого. У колишні часи заокеанським клубам вдалося налагодити систему, за якої вони доводили своїх вихованців до певного рівня, а потім вигідно (принаймні, у більшості випадків) продавали їх в Європу. Так тривало до тих пір, поки на трансферному ринку не почали відбуватися необґрунтовані з економічної точки зору метаморфози.

222 мільйони євро, які «Парі Сен-Жермен» заплатив «Барселоні» за Неймара, кардинально змінили погляди більшості топ-клубів Старого континенту на питання формування трансферної вартості своїх лідерів. Ціни стрімко пішли вгору, а відшукати добротного футболіста задешево стало фактично нереальним завданням. Цю тенденцію вже сповна встиг відчути на собі «Шахтар» - клуб, який славиться в Європі добре розвиненою системою пошуку перспективних бразильців, виведенням їх на високий рівень, а потім продажем в топ-клуби.

Але зараз ситуація така, що європейські гранди все менше й менше хочуть платити великі гроші клубам на кшталт «Шахтаря», «Порту» або «Бенфіки», які займаються «огранюванням» бразильських талантів. «Реал», «Барселона», «Манчестер Сіті», «Парі Сен-Жермен» і багато інших щосили активно нишпорять по Бразилії на рівні юнацьких турнірів, бажаючи вивідати потенційно нових зірок світового футболу вже на ранній стадії їх таланту, щоб підписати по максимально низькій ціні.

Бразильським клубам подібна тенденція не обіцяє нічого хорошого. За довгі роки в цій країні склалася система, при якій для успішного функціонування клубам потрібно отримувати хороші суми на трансферному ринку, щоб потім реінвестувати їх в статті поточних витрат. Система менеджменту бразильських клубів - окрема пісня, на якій можна загострювати увагу скільки завгодно, але головне, що потрібно знати: президенти там міняються досить часто, і мало хто з них всерйоз зацікавлений в тому, щоб зробити свій проект економічно успішним на роки вперед. Здебільшого, президент в бразильському клубі приходить до управління на обмежений час, приймає певні рішення (часто вкрай сумнівні і ганебні з точки зору економіки), і віддає кермо влади наступнику, який запускає «карусель» заново.

Зараз ситуація на бразильському футбольному ринку загострюється, і багато хто з тамтешніх керівників розуміє, що за відсутності змін нині діюча модель існування незабаром перестане функціонувати. Поки активніше за інших б’є на сполох «Флуміненсе» - клуб, який в останні тижні став популярним, в тому числі і в українських засобах масової інформації, через низку інформаційних вісточок про інтерес до вихованців академії «триколірних» Кайкі та Метіньо з боку «Шахтаря».

Команда «Флуміненсе» U-17 зараз шанується однією з найбільш яскравих, яка була в структурі клубу за останні кілька десятків років. Юнаки «триколірних» наприкінці минулого року виграли чемпіонат Бразилії в своїй віковій категорії, і мали відмінний шанс додати до цього титулу ще й перемогу в Кубку, але в фіналі все-таки поступилися одноліткам з «Сан-Паулу». Втім, яскрава гра і результати «Флуміненсе» U-17 привернули увагу до багатьох футболістів цієї команди з боку європейських клубів.


ФК Флуміненсе. Кайкі і Метіньо

Крім Кайкі та Метіньо, за яких активно боролися «Шахтар», «Ліверпуль» і «Манчестер Сіті» (згідно з останніми даними, «городяни» виграли битву за бразильських хлопців, пообіцявши «Флуміненсе» досить щедрі фінансові умови - за рахунок бонусів сума відступних за двох тінейджерів може дійти до 39 мільйонів євро), ряд інших гравців «триколірних» також знаходиться в сфері інтересів європейських клубів. Зокрема, мадридський «Атлетіко» в січні активно збирав інформацію по 17-річному лівому вінгеру Матеусу Мартінсу, а ще «матрацники» практично узгодили трансфер 20-річного Маркоса Пауло, інтерес до якого приписували і київському «Динамо».

Останній прийдешнім літом може покинути «Флуміненсе» на правах вільного агента, хоча його оціночна вартість на Transfermarkt становить 9 мільйонів євро. Боси «триколірних» бажали до останнього притримати талановитого гравця атаки, щоб потім заробити на його трансфері максимум з можливого. Однак в підсумку ситуація складається проти «Флуміненсе» - у Маркоса Пауло в кінці червня закінчується контракт, а тому він зможе покинути бразильський клуб на правах вільного агента.

По Кайкі та Метіньо «Флуміненсе» також не міг дозволити собі довго торгуватися, тому що трудові угоди цих футболістів з «триколірними» розраховані до кінця наступного року, і теоретично будь-хто з європейських клубів незабаром міг би використовувати цей фактор для того, щоб «збити» ціну, або забрати гравців безкоштовно. Важливо, що Кайкі та Метіньо, яких активно консультували агенти, відмовилися від пропозиції босів «Флуміненсе» продовжити контракти на більш тривалий термін. Схожа ситуація трохи раніше сталася в «Греміо» з Тете, якого бразильці були змушені продати до Європи (конкретно - в «Шахтар») набагато раніше, ніж планували.

В останні кілька місяців керівництво «Флуміненсе» активно піднімає питання про те, що Бразильській конфедерації футболу пора «вибити» через ФІФА можливість для клубів підписувати з гравцями, які досягли 16-річчя, більш довгострокові контракти. Нині така можливість обмежена трьома роками, що, на думку «Флуміненсе», працює проти бразильських клубів. Ледь-ледь молоді таланти починають проявляти себе, як на горизонті з'являються «європейські стерв'ятники», що бажають скористатися можливістю переманити перспективних гравців в свої ряди. Звісно, що економічно клуби з Європи в більшості своїй більш потужні, ніж бразильські їх побратими, а тому багато хто з футболістів не може встояти від запропонованих їм перспектив.


ФК Флуміненсе. Метіньо

Існує і правова колізія. Справа в тому, що з 2001 року в Бразилії діє так званий «закон Пеле», який дозволяє клубам підписувати перші контракти з молодими гравцями по досягненню ними 16-річчя на термін до 5 років. Однак скористатися зазначеною нормою бразильські клуби не мають можливості, оскільки вона прямо суперечить вимогам ФІФА за контрактами в аналогічних випадках.

Тому на початку лютого президент «Флуміненсе» Маріо Біттенкурт на зустрічі з главою Бразильської конфедерації футболу Рожеріо Кабоклу підняв питання про те, щоб останній клопотав у ФІФА про необхідність дозволити клубам підписувати більш довгострокові перші контракти з вихованцями академій, що дозволило б краще захищати економічні інтереси «материнських клубів».

«Президент Рожеріо Кабоклу дуже добре мене прийняв і був надзвичайно зворушений нашим проханням. Бразильська конфедерація футболу передасть це питання на розгляд в ФІФА, щоб почати обговорення можливості змін, які будуть мати основоположне значення для збереження бразильських спортсменів протягом тривалого часу в нашій країні і наших клубах. Я дуже сподіваюся, що разом ми зможемо змінити це правило і таким чином захистити бразильські клуби від цієї величезної нерівності у порівнянні з європейськими клубами», - заявив Біттенкурт.

Поки до ініціативи «Флуміненсе» офіційно не приєдналися інші клуби, але керівництво «триколірних» вже заручилося підтримкою асоціації Союзу спортсменів штату Ріо-де-Жанейро.

«Я згоден з тим, що просить «Флуміненсе». Профспілка розуміє, що відбулися серйозні зміни, і що клуби ослабли. Законодавство повинне більше захищати клуби. Незважаючи на те, що наш союз покликаний захищати інтереси спортсменів, ми також дбаємо про ринок праці в цілому. Я вже сказав президенту Біттенкурту, що він може цілком розраховувати на нашу підтримку. Нинішні правила фактично відкривають «ящик Пандори», тому що інвестори і клуби дуже рано втрачають свої активи. У «Флуміненсе», наприклад, відмінна команда U-17, але два гравці вже близькі до відходу (Кайкі та Метіньо). Це потрібно переглянути. Кілька років тому у нас в країні було зареєстровано 1300 клубів, але зараз їх кількість помітно поменшала, тому й ринок праці змушений притискатися».

«Інший аспект - захист внутрішнього ринку. Гравці виїжджають з Бразилії дуже рано, а клуби фактично працюють на благо зарубіжних команд. Крім того, що наші молоді таланти їдуть, в країну почався приплив легіонерів. Я знаходжу в цьому інверсію цінностей: свої вихованці прагнуть виїхати раніше, а на їх місце бразильський футбол залучає іноземців. Я вірю, що незабаром більше клубів підтримають прохання «Флуміненсе». Звичайно, спортсмену добре, коли він будує кар'єру, як сам забажає, але треба дбати і про «материнські осередки», - сказав президент асоціації Союзу спортсменів штату Ріо-де-Жанейро Альфредо Сампайо.

Безумовно, бразильські клуби хотіли б йти за моделлю поведінки «Сантоса» в ситуації з продажем в Європу Неймара. Тоді «рибам» вдалося утримати свою зірку в складі до моменту отримання ледве не максимально можливої ​​вигоди, продавши в «Барселону» майже за 90 мільйонів євро. Є й безліч інших вдалих прикладів (Вінісіус Жуніор з «Фламенго» в «Реал» за 45 мільйонів євро; Лукас Моура з «Сан-Паулу» в «Парі Сен-Жермен» за 40 мільйонів євро; Лукас Пакета з «Фламенго» в «Мілан» за 38,4 мільйонів євро і т.д.), але для цього важливо, щоб футболісти залишалися в клубі хоча б до повноліття, і з ними вдавалося укладати професійні довгострокові контракти. В інших ситуаціях бразильські клуби ризикують з кожним роком втрачати все більше і більше перспективних кадрів, причому фактично на рівні юнацького футболу.

Саме тому для Бразилії зараз критично важливо домогтися у ФІФА підтримки в питанні збільшення термінів перших контрактів, що укладаються з 16-річними футболістами. Інший момент, що зробити це буде вкрай непросто, адже європейські топ-клуби, здається, вже намацали «золоту жилу», і напевно будуть всіляко відстоювати необхідність дотримання і підтримки нинішніх принципів. Хто переможе в кабінетах, і чиє лобі буде потужнішим - покаже найближчий час, і не можна виключати, що це рішення ФІФА може виявитися не менш доленосним для системи сучасного футболу, ніж, скажімо, «правило Босмана»...

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Український клуб зірвав матч чемпіонату. Стала відома причина
Футбол | 24 квітня 2024, 21:29 1
Український клуб зірвав матч чемпіонату. Стала відома причина

«Металург» Запоріжжя не приїде на поєдинок проти «Хуста»

Топ найдосвідченіших гравців до 20 років. У списку є несподіваний українець
Футбол | 25 квітня 2024, 07:15 0
Топ найдосвідченіших гравців до 20 років. У списку є несподіваний українець

Кирило Сігеєв розташувався на 91-й позиції, Ламін Ямал лише четвертий

Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Бондаренко Александр
Я,могу понять,если бы их забирали на шару,но за 39млн...тут не то что родители,но и бабушка с дедушкой будут согласны.
Kevko
Это проявление глобализации. В данном случае речь идет о глобальном рынке труда футболистов. Противостоять этой тенденции очень сложно
SpritusAlex
А бразильские клубы готовы платить такие же з/п как и в Европе?
Professor Ts
Никто не удержит молодых и талантливых ребят в Бразилии! Деньги им дороже чем молодые бразильские девочки... и всё остальное тоже!
kylt_lichnosti
Забираете паспорт и проблема решена.
OKs100
Пусть платят им как европейские клубы, чтобы у 17-18 летних футболистов уже было на счетах по 20-30 миллионов долларов. Правда таким образом они быстро сопьются.