Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 09 сiчня 2021, 12:50
19579
11

Топ-14 футбольних гімнів, від яких у вас будуть мурашки по шкірі

Блогер Sport.ua Дмитро Котков зібрав воєдино найкращі футбольні гімни

| Оновлено 09 сiчня 2021, 12:50
19579
11
Топ-14 футбольних гімнів, від яких у вас будуть мурашки по шкірі
Твіттер Ліверпуля

Футбол - це не тільки протистояння гравців на полі, заповнені трибуни і ставки на матчі. Футбол - це також у чомусь мистецтво. Напевно, немає в світі команди, в якої немає свого гімну чи клубної пісні. Музика або пісня, що настроює на справжній бій - це одна із запорук успіху футболістів, а також додатковий адреналін і драйв для фанатів.

Sport.ua пропонуємо вам список з найбільш значущих і мелодійних футбольних гімнів.

Великобританія, яка славиться своєю пісенною культурою в футболі, звичайно ж, виділяється, і тут список може бути дуже довгим, але ми вам запропонуємо найяскравіші гімни.

 «Вест Хем» - «I'm Forever Blowing Bubbles»

Ця добра англійська пісня була випущена у світ ще в 1918 році. В кінці 1910-х – на початку 1920-х років пісня виконувалася і записувалася більшістю провідних музичних груп того часу, але сьогодні вона відома, як гімн «Вест Хема». Головною піснею «молотобійців» композиція стала в 1930-х роках. Команду з Західного Лондона познайомив з гімном тодішній менеджер «Хаммерс» Чарлі Пейнтер після того, як він побачив юного суддю, схожого на хлопчика з відомої картини Джона Мілле «Бульбашки», показаної в той час у рекламі мила. Після цієї забавної історії знаменита вже у всьому світі «I'm Forever Blowing Bubbles» стала гімном «Вест Хема» і напевно вже український легіонер лондонців Андрій Ярмоленко вивчив слова композиції.

«Ліверпуль» - «You'll Never Walk Alone»

Звичайно ж, успіхи англійського «Ліверпуля» у багатьох асоціюються зі знаменитим гімном команди «You'll Never Walk Alone», який матч за матчем виконують фанати «червоних» на рідному «Енфілді» та на виїзних матчах.

«You'll Never Walk Alone» - мелодія з мюзиклу «Карусель» (1945) Роджерса і Хаммерштейна. Відомо, що цю пісню Роджерс присвятив своєму другові. Згодом в 1963 році композиція була прийнята «Ліверпулем» після того, як музикант Джеррі Марсден подарував головному тренеру «мерсисайдців» Біллу Шенклі магнітофонний запис його групи Gerry & The Pacemakers, яка виконувала цю пісню. ЗМІ відразу ж наступного дня повідомили, що Шенклі закохався в цю пісню і зробив її гімном клубу.

Цікаво, що ця пісня стала гімном багатьох футбольних клубів. Пропонуємо вам список команд, у яких «You'll Never Walk Alone» є гімном. Варто звернути увагу, що найбільшою популярністю композиція користується в Німеччині. Також цікаво, що зі слов'янських країн в списку є тільки Білорусь і Болгарія. Єдині неєвропейські країни в списку - це Ізраїль і Японія.

Австрія — «Рапід» (Відень)
Англія — ​​«Ліверпуль», «Іпсвіч»
Білорусь — «Орша», «Партизан-МТЗ» (Мінськ)
Бельгія — «Брюгге», «Антверпен» і «Мехелен»
Болгарія — «ЦСКА» (Софія) (вболівальники ЦСКА додали до тексту пісні свої слова)
Німеччина — «Боруссія» (Дортмунд), «Штутгарт», «Вердер», «Санкт-Паулі», «Алеманія», «Майнц», «Кайзерслаутерн», «Мюнхен 1860»
Греція — ПАОК
Ізраїль — «Маккабі» (Хайфа), «Бейтар» (Єрусалим)
Індонезія — «Балі Юнайтед»
Італія — ​​«Дженоа», «Верона», «Мілан»
Іспанія — «Луго»
Нідерланди — «Аякс», «KVV Квік Бойс», «Фейєноорд», «Твенте», «Камбюр»
Шотландія — «Селтік»
Франція — «Ред Стар»
Японія — «Токіо»

Також використовують «You'll Never Walk Alone» фани європейських хокейних клубів «Крефельд Пінгвін» з Німеччини та «Медвешчак» Загреб з Хорватії.

«Манчестер Сіті» - «Blue Moon»

«Blue Moon» («Блакитна луна») - популярна балада, яка була написана Річардом Роджерсом і Лоренцем Хартом ще в 1934 році, тільки в 90-х стала гімном городян.

«В перший раз я можу згадати, що ця пісня була проспівана на стартовій грі сезону 1989/1990 в Ліверпулі. У попередні сезони фанати ніколи не співали її. Тоді на «Енфілді» фани «Сіті» затрималися на деякий час після матчу, і кілька хлопців заспівали «Blue Moon», коли ми почали йти зі стадіону. Вони заспівали щось на кшталт меланхолійної версії, але вона прижилася», - сказав експерт з історії Гері Джеймс в інтерв'ю сайту «Манчестер Сіті».

Додамо також, що у «Манчестер Сіті» користуються величезною популярністю пісні групи «Oasis», особливо композиція «Wonderwall». Зокрема, зовсім недавно після чергового тріумфу «городян» лідер колективу Ноель Галлахер зайшов у роздягальню «Сіті» і заспівав «Wonderwall» разом з командою. Найактивнішим з футболістів був Бенжамен Менді, який заспівував на одному рівні з Галлахером.

Ньюкасл Юнайтед - Blaydon Races

«Blaydon Races» - гімн північно-східного мегаполісу Англії Тайнсайд, який був написаний ще в 1862 році маловідомим місцевим виконавцем Джорджем «Джорді» Рідлі. Пісня підкреслює географічні особливості місцевості. Композиція була змінена багатьма клубами, які вносили зміни в текст, виходячи з географічного положення. Зокрема, цей гімн використовують фанати англійських «Волсолла», «Манчестер Юнайтед», «Шрусбері Таун», «Брайтон енд Хоув Альбіон», «Болтона», «Блекберна», «Портадауна» (Північна Ірландія) і «Гленавона» (Північна Ірландія).

«Манчестер Юнайтед» - «Glory Glory Man United»

«Glory Glory Man United» - пісня, написана Френком Реншоу і заспівана гравцями «Манчестер Юнайтед» перед фіналом Кубка Англії 1983 року. Звичайно, той фінал футболісти МЮ не мали права програти. Після нічиї з «Брайтон енд Хоув Альбіон» (2:2) в переграванні гравці «Манчестера» розгромили «чайок» з рахунком 4:0! Так ще один гімн приніс удачу футбольному клубу.

У «Glory Glory Man United» використовується мелодія «Бойового гімну республіки», який був складений американською письменницею Джулією Ворд Хоу. До слова, пісня стала популярною не тільки серед прихильників «Юнайтед», але і серед приїжджих фанатів, які змінили композицію на свій манер. Англійські «Тоттенхем Хотспур» і «Лідс Юнайтед», а також шотландський «Хайберніан» випустили свої версії пісні.

«Лідс Юнайтед» - «Marching On Together»

«Marching On Together» - офіційний гімн «Лідс Юнайтед», який в 2020-му році вперше за довгий час повернувся до Прем'єр-ліги Англії. «Marching On Together» - це випущена в 1972 році оригінальна композиція Леса Ріда і Баррі Мейсона. Платівка залишалася в британському чарті синглів майже три місяці, досягнувши 10-го місця!

Як відомо, родом з Лідса популярна рок-група «Kaiser Chiefs». Таку назву учасники музичного колективу взяли собі неспроста. Вся справа в тому, що багаторічний капітан «Лідса» Лукас Радебе на батьківщині, в ПАР, починав кар'єру в команді «Kaiser Chiefs». Коли «Кайзер» виступають з концертами на знаменитому «Еллада Роуд», вони дуже часто розгойдують публіку заводною рок-піснею «Everyday I love you less and less», що можна також вважати неофіційним гімном «павичів».

«Дербі Каунті» - «Steve Bloomer's Watching»

«Steve Bloomer's Watching» ( «Стів Блумер дивиться») є дуже значущою піснею в англійському футболі. Гімн «Дербі Каунті» з бойової мелодією є піснею про легенду клубу Стіва Блумера, який є однією з найвидатніших особистостей в світовому футболі. Граючи за «баранів» з 1892-го року по 1906-й, Блумер був одним з кращих гравців світу тих часів.

За опитуванням, проведеним МФФІІС Стів Блумер займає 45-е місце серед найкращих футболістів Європи XX століття. Він є одним з кращих бомбардирів в історії Футбольної ліги Англії, забивши 317 голів у 536 матчах, що до сих пір є третім результатом в історії англійських першостей. У збірній Англії Стів забив 28 м'ячів у 23 матчах. Завдяки цим досягненням, в 1905 році Футбольна асоціація Англії прикрасила портретом Блумера свій офіс, що стало першим в історії англійського футболу заохоченням заслуг футболіста. А у виданій в 1905 році енциклопедії команди Блумер був названий «найбільш прославленим спортсменом світу, відомим усюди, де грають в футбол, і де він розвивається». Він входить в Зал слави англійського футболу і до списку 100 легенд Футбольної ліги. 17 січня 2009 року бюст Стіва Блумера був встановлений поруч з ареною клубу «Прайд Парк».

Стів Блумер - перший в історії футболу гравець, чиє ім'я стало використовуватися в рекламі, зокрема, його ім'ям називалися футбольні бутси, напої і навіть ліки.

Окрім футболу, Блумер грав в бейсбол за «Дербі Каунті», з якими тричі став чемпіоном Великобританії в 1890-х. Також грав у крикет на аматорському рівні.

Після закінчення кар'єри футболіста, Блумер працював тренером з клубами Німеччини та Іспанії. Під час першої світової війни був інтернований до табору Ралебен, недалеко від Берліна. Головним тренерським успіхом Блумера став кубок Іспанії, завойований в 1924 році з клубом «Реал Уніон». У 1925 році Блумер повернувся в Англію і працював граючим тренером з другим складом «Дербі Каунті», потім працював колумнистом у газеті та підстригав траву на стадіоні бейсбольного клубу «Дербі».

Блумер - легенда клубу «Дербі Каунті». Мелодійна пісня, присвячена йому, «Steve Bloomer's Watchin'» («Стів Блумер Дивиться»), є гімном команди і виконується перед кожною грою клубу.

«Блекберн Роверс» - «The Wild Rover»

Чемпіон АПЛ-1995 «Блекберн» вже довгий час намагається повернутися у вищий дивізіон Англії. Зараз команда знаходиться в Чемпіоншипі, і в наступному сезоні знову спробує домогтися своєї мети. А це цілком можливо, якщо у вас є такий гімн, як «The Wild Rover» - одна з найкращих футбольних пісень, послухавши яку, хочеться забивати м'ячі і перемагати.

«Ноттінгем Форест» - «We've Got The Whole World In Our Hands»

Зараз «Ноттінгем Форест» під керівництвом француза Сабрі Лямуши усіма силами намагається пробитися в АПЛ. У цьому сезоні команда посіла 7-е місце в Чемпіоншипі, їй трохи не вистачило, щоб потрапити до плей-оф за потрапляння в еліту англійського футболу.

А в лютому 1978-го року «Ноттінгем Форест» випустив пісню «We've Got The Whole World In Our Hands» («У наших руках весь світ»), яка стала епохальною і дуже значущою для цього легендарного англійського клубу. У записі гімну клубу брала відома місцева група «Paper Lace». Гімн для «Ноттінгема» став дуже фартовим. По-перше, «лісники» відразу в перший же рік після виходу в Перший дивізіон, стали чемпіонами Англії-1978. По-друге, «Ноттінгем Форест» два сезони поспіль виграв Кубок європейських чемпіонів (1979, 1980). Все це відбулося багато в чому завдяки тренерському генію Брайана Клафа, який і взяв із «Ноттінгем Форест» всі головні титули цієї команди. УЄФА включив Клафа в десятку тренерів, які найбільше вплинули на розвиток європейського футболу з моменту заснування організації в 1954 році. Однією із зірок тієї команди були легендарний воротар збірної Англії Пітер Шилтон і знаменитий в майбутньому тренер Мартін О'Ніл, ім'я якого фігурує в тексті гімну.

«We've Got The Whole World In Our Hands» стала популярною на футбольних стадіонах по всій Європі і постійно використовувалася фанатами, яким припала до душі заводна і весела мелодія. Прекрасним підтвердженням цього є пісня, написана фанами «Rushden & Diamonds» під музику гімну «лісників». «We're The Worst Team in the League» («Ми - найгірша команда в Лізі») - затягнули суппортери цього клубу, натякаючи, що їхня команда грає всього лише в Національній конференції Англії.

«Абердін» - «Aberdeen FC Hymn»

Гімн «Абердіна» з дуже красивими мелодією і виконанням є справжньою окрасою цієї легендарної шотландської команди.

«We've taken our team into Europe. Yes we have, Ooooh yes we have. All the way every night and day, singing a European song» («Ми вивели нашу команду в Європу. Так, ми зробили це, так, ми зробили це. Всю дорогу щоночі і щодня співаємо європейську пісню») - слова, які не залишать байдужими любителів футболу. А рядок «And Alex Ferguson, he knows the way» («І Алекс Фергюсон знає дорогу») є зовсім епохальним, враховуючи, ким є Сер Алекс у світовому футболі. Також у тексті гімну співається і про знаменитого в майбутньому тренера Гордона Стракана.

Саме з тренером Фергюсоном і півзахисником Страканом «Абердін» на початку 80-х домінував у шотландському футболі і почав підкорювати Європу. Шотландська команда тоді з сером Алексом, Страканом і компанією виграла Кубок володарів Кубків і Суперкубок УЄФА!

А ось і гімни клубів з інших куточків Європи:

«Баварія» Мюнхен - Stern Des Südens

«Stern des Südens» - пісня, написана німецьким автором Віллі Астором і заспівана фанатами «Баварія» Мюнхен. Композиція перекладається, як «Зірка Півдня» і підкреслює той факт, що мюнхенський гранд є найсильнішою командою на Півдні Німеччини.

Є у «Баварії» і така клубна пісня:

«Вольфсбург» - «Rama Lama Ding Dong»

«Вольфсбург», який зовсім недавно гостював в Україні і програв «Шахтарю», взяв собі в якості гімну дуже класну позитивну пісню. Коли «вовки» забивають, на стадіоні грає запальна пісня «Rocky Sharpe & The Replays» - «Rama Lama Ding Dong».

«Барселона» - «Cant Del Barça»

«Cant Del Barça» («Пісня Барси») вперше була виконана 27 листопада 1974 на стадіоні «Камп Ноу» перед грою між командами «Барселона» і Східної Німеччини. «Cant Del Barça» була заспівана величезним хором, який налічував 3,5 тисячі осіб. На наступний день в рамках святкування 75 річниці клубу, також на стадіоні «Камп Ноу», гімн виконав відомий каталонський співак Жуан Мануел Саррат. Зараз «Cant Del Barça» грає перед матчами і після поєдинків «блаугранас». З цією мелодією асоціюється «Барса» і всі її успіхи.

 «Реал» Мадрид - «Hala Madrid... y nada más»

«Hala Madrid... y nada más» (Hala Madrid і більше нічого) - гімн «галактікос». Нову версію головної пісні «вершкових» виконали гравці команди в 2014-му році. Тоді Касільяс, Роналду, Пепе, Рамос, Марсело, Модріч і компанія затягнули гімн «королівського клубу». Вийшло дуже круто!

І бонусом пропонуємо вам помилуватися, як фани інших команд співають і заряджають на стадіонах:

«Аякс» Амстердам - «Three little birds» (Bob Marley)

Гімном фанів амстердамського «Аякса» можна вважати пісню Боба Марлі «Three little birds». Цю композицію амстердамські суппортери часто затягують на стадіонах.

Північна Ірландія

На північноірландських стадіонах є популярною пісня «Will Grigg's on fire» на честь форварда збірної Північної Ірландії Вілла Григга.

Англійські фани її перетворили на «Vardy's on fire» на честь нападника збірної Англії Джеймі Варді.

Також пропонуємо помилуватися, як німецькі фани заряджають на стадіонах під пісню «Pippi Langstrumpf» («Пеппі Довгапанчоха»). Частіше за інших це роблять фанати франкфуртського «Айнтрахта» та бременського «Вердера».

Оцініть матеріал
(29)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Богдан Саженко
Подобається у Роми ,Юве і Динамо Київ "Динамо ,Динамо"
Олег Мандрівник
А как же главный футбольный гимн Украины "................. ла-ла-ла-ла-ла-ла-ла-ла"
Богдан Саженко
Гімн Шахтаря жахливий ,як і Чорноморця -справжня гидота
Володимир Ляшенко
Гімн ФК Шахтер на Донбас-арені! Ех, славні були часи...
https://www.youtube.com/watch?v=TKq1KiYEAWM
BigBangTheory
Свіжа поправочка. Липень 2021. Чому на Вемблі англійці співали Світ Керолайн? Старезний хіт 60-х дідуся НілДаймонда став новим гімном англійців??? гуглив та нічого аргументованого не знайшов.
передивлявся відео з півфіналу та фіналу, виглядає дружно і відпрацьовано... так, там є ритм, гарні слова "тримаємось за руки", і "нам ніколи не було так добре" ще й повторюється тричі SO GOOD so good so good!
в якомусь фільмі бачив як у барі випивохи хором горланять її, але фанський гімн???
Олег Судак
"ВОЛИНЬ МОЯ"--найкращий гімн !
Руслан Кириченко
был на игре Байер Ливеркузен-Ганновер. то гимн фармацевтов тоже завораживал.
Yura Юрий
а где Исландия?
Predator
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
axylinam
Нашим болелам до такого как раком до Парижа,болелы шлака могут только гимн кокошников пропердеть,а болелы НКВД или Динамо только сов могут изображать