Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 27 грудня 2020, 18:48
19185
131

Хід Коваленка

Колумніст Sport.ua - про найближчі перспективи в кар'єрі 24-річного хавбека «Шахтаря»

| Оновлено 27 грудня 2020, 18:48
19185
131
Хід Коваленка
ФК Шахтар. Віктор Коваленко

В останні кілька днів в Італії регулярно якесь з видань публікує нову інформацію щодо прийдешнього переїзду півзахисника «Шахтаря» та збірної України Віктора Коваленка в «Аталанту». Вперше грім прогримів 18 грудня, коли портал Tuttomercatoweb повідомив про те, що українець знаходиться на фінальній стадії переговорного процесу з клубом з Бергамо. Однак він (грім, в сенсі), якщо відкинути події трохи назад, виник зовсім не серед ясного неба.

Вперше про ймовірний від'їзд Віктора Коваленка з «Шахтаря» заговорили ще в квітні нинішнього року. Цікаво, що тоді, як і зараз, першоджерелами такої інформації стали італійські видання - зокрема Corriere dello Sport тоді сповістило своїх читачів про те, що Коваленко повідомив керівництву «Шахтаря» про своє небажання продовжувати контракт, і незабаром готується перебратися в один з клубів, що представляють топ-чемпіонат Європи. На той момент найбільш реальним бачився варіант з переходом Коваленка в «Рому», яку нині очолює прекрасно відомий українцеві по спільній роботі в «Шахтарі» португалець Паулу Фонсека.

Вітчизняні вболівальники в більшості своїй тоді цю інформацію сприйняли скептично - мовляв, напевно Коваленко та його агент просто торгуються з «Шахтарем» за умовами нового контракту, а тому і підключили «важку артилерію» у вигляді італійських ЗМІ. Частково такі міркування зазнали краху, коли через якийсь час стало зрозуміло, що журналісти з Апеннін оперували не зовсім, так скажемо, коректною інформацією. Якщо в Італії спочатку йшлося про те, що контракт Коваленка з «Шахтарем» закінчується влітку 2020 року, то в підсумку все виявилося зовсім не так - агент півзахисника Вадим Шаблій повідомив, що договір насправді діє до літа 2021 року. Скажімо, якщо публікації з самого початку йшли від агента, то навіщо вони були настільки неточними, щоб потім самому ж представнику футболіста і доводилося їх фактично спростовувати? Тільки заради додаткового піару? Можливо, хоча...

Але здивувало інше: після того, як відомості про справжню тривалість контракту Коваленка були озвучені його агентом, інтерес італійських клубів дійсно спав (принаймні, в публічній площині), але й «Шахтар» не зумів узгодити з Віктором умови нової угоди.

У підсумку під кінець грудня «гірники» та Коваленко підійшли до своєрідної «точки неповернення» - моменту, коли хавбек отримує абсолютно легальну можливість вести переговори з іншими клубами і навіть підписувати з одним з таких попередній контракт. Саме це, якщо знову намагатися вірити італійським джерелам, сталося зараз, коли хавбек «Шахтаря» погодив 4-річний договір з «Аталантою». Втім, на цей раз інформація з Італії дійсно виглядає куди більш правдоподібною, адже її підтвердив і португальський журналіст Бруну Андраде, який співпрацює з низкою видань, в тому числі таких досить авторитетних, як Goal.com та A Bola.

Якщо подібне знову бачиться комусь банальним «агентськими вкиданням», то тут все далеко не так просто. Насправді, навіть якщо представники Коваленка й ставили завдання натиснути на «Шахтар» через неправдиву інформацію в закордонних ЗМІ, то навряд чи вони домовлялися з цілою низкою джерел з різних країн. Куди простіше (й дешевше, напевно, теж) узгодити публікацію подібної «качки» в одному популярному виданні, звідки вона природним чином з часом пошириться по іншим інформаційним майданчикам.

Тому поява в цьому ланцюжку Бруну Андраде бачиться витоком інформації від когось з представників «Шахтаря». Можливо, мова йде про Луїша Каштру, який зараз проводить відпустку на батьківщині і спілкується з нашими колегами, в тому числі і на тему Коваленка, а можливо, і про когось іншого. У будь-якому випадку навряд чи Андраде погодився б публікувати інформацію про підписання Коваленком попередньої угоди з «Аталантою», якби отримав її від неперевіреного джерела. Це просто не той рівень, а для тиску на «Шахтар» вистачило б і банальщини на кшталт «активних переговорів» або «предметного інтересу».


ФК Шахтар

Так що зараз, на відміну від ситуації шестимісячної давнини, диму навколо Коваленка набагато більше. Залишається лише дочекатися появи вогню, чи то пак офіційного підтвердження від самого футболіста, «Шахтаря» або «Аталанти». У тому, що воно надійде, в автора цих рядків немає практично жодних сумнівів, хоча б ще й тому, що буквально напередодні з'явилася інформація про відмову Коваленка від переходу в «Рому» заради варіанту з «Аталантою» (https://sport.ua/uk/news/518018-stalo-izvestno-kakomu-klubu-otkazal-kovalenko-radi-transfera-v-atalantu). Занадто багато шматочків пазлу вже склалося в монолітну картинку...

***

Інше, і куди більш цікаве, питання - чому Коваленко зважився на відхід з «Шахтаря» і переїзд саме в Італію? Тут залишається тільки гадати, принаймні, до моменту, поки сам хавбек не пояснить причини свого вчинку.

Найбільш логічним бачиться бажання Коваленка змінити обстановку і спробувати перезавантажити кар'єру, яка за Луїша Каштру почала певною мірою пробуксовувати. Якщо Паулу Фонсека знаходив для вихованця академії «Шахтаря» місце на полі й наділяв того цілком зрозумілими функціями, то у його наступника в стані «гірників» Коваленко виконує роль своєрідного різноробочого, який виходить на поле тільки від випадку до випадку. Вельми красномовну статистику виступів хавбека при Каштру та Фонсеці ми вже приводили в рамках одного з попередніх матеріалів, а тому зупинятися на цьому ще раз нині не має жодного сенсу.

8 виходів на поле в нинішньому розіграші УПЛ, з яких лише три в стартовому складі - це занадто мало для гравця рівня Коваленка. І нехай над його грою багато хто з вболівальників потішається, фахівцям це не заважає продовжувати високо оцінювати здатності хавбека. Зокрема, в Італії багато аналітиків, говорячи про доцільність трансферу Коваленка в «Аталанту», відзначають один ключовий фактор - до своїх 24 років український хавбек має на своєму рахунку під три десятка матчів за національну збірну, більше п'ятдесяти поєдинків в єврокубках, а всього під дві сотні ігор за «Шахтар».

Підписати настільки досвідченого гравця, що знаходиться в самому розквіті сил, та ще й практично безкоштовно (можливо, бергамаскі домовляться з «Шахтарем» про символічну суму відступних, щоб угода відбулася вже в січні) - це справжня удача для менеджменту «Аталанти». Тим більше, що кадрова ситуація в команді нині вельми заплутана.

Практично напевно залишить «Аталанту» вже в січні аргентинець Алехандро Гомес, який «побив горщики» з головним тренером Джан П'єро Гасперіні, і більше не бачить себе в клубі, так само як і той прагне звільнити себе від договору з екс-хавбеком «Металіста». Ще однією втратою «Аталанти» вже в січні може стати досвідчений нідерландський хавбек Мартен Де Рон, види на якого, за чутками, мають «Манчестер Сіті» та «Тоттенхем».

Утримувати силою своїх лідерів в «Аталанті» не звикли, а тому цілком можливо, що Гасперіні погодиться на відхід Гомеса і Де Рона вже в січні за умови, що на їхнє місце буде підписаний хтось інший, ким з великою часткою ймовірності і здатен стати Коваленко. Напевно українець і сам зважував всі «за» і «проти» переходу саме в «Аталанту», і розуміє, що Гасперіні дав дорогу в життя багатьом футболістам, яких до цього списували з рахунків.


ФК Шахтар

Важливо й те, що адаптуватися в «Аталанті» Коваленку буде куди простіше, ніж в умовній «Ромі» або «Бенфіці», яка також виявляла інтерес до гравця «Шахтаря». Все, звичайно ж, через присутність в команді з Бергамо співвітчизника і екс-партнера по академії «гірників» Руслана Маліновського, який вельми успішно адаптувався до життя в Європі в цілому, та Італії зокрема. На перших порах допомога Маліновського безумовно стане в нагоді Коваленку, а там вже все буде залежати виключно від роботи самого Віктора.

***

Для нинішнього «Шахтаря» втрата Віктора Коваленка не стане катастрофою, хоча певну глибину складу донецька команда безумовно втратить. Значно більше Луїш Каштру, як це бачиться зі сторони, схильний довіряти зараз молодшим за Коваленка Маркосу Антоніо і Майкону, а на заміну з молодіжної команди вже підключається до ігор за основу небезталанний Георгій Судаков, який назбирав на юнацькому рівні так само багато захоплених відгуків фахівців, як і свого часу Коваленко.

Напевно, єдиною втратою «Шахтаря» при відході Коваленка може стати іміджева складова. Принаймні, якщо хавбек піде з команди влітку в якості вільного агента. Одна справа Тайсон, який віддав «гірникам» все, що міг і навіть трохи більше, і тепер у свої 32 роки бажає повернутися на батьківщину, але зовсім інша - один з кращих вихованців академії, який так і не реалізував, мабуть, навіть на 80% весь свій потенціал в рідній команді.

Тому, якщо «Аталанта» дійсно буде зацікавлена в січневому трансфері Коваленка, то «Шахтарю» варто розглянути саме таку опцію. Це було б красиво - дозволити піти своєму вихованцю на підвищення (Серія А на тлі УПЛ безумовно бачиться саме сходинкою вгору в кар'єрі), ще й виручивши якісь кошти, які цілком можна реінвестувати в подальший розвиток академії. А якщо так, то спершу донеччанам доведеться зосередитися на досягненні прогресу того-таки Судакова, а потім з академії обов'язково надійде й нова порція талантів.

Але все це стане можливим, якщо наступний кар'єрний хід Віктора Коваленка виявиться саме таким, яким його бачать, принаймні, в зарубіжній пресі...

Оцініть матеріал
(63)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Рим не встояв. Баєр без проблем обіграв Рому
Футбол | 03 травня 2024, 00:06 4
Рим не встояв. Баєр без проблем обіграв Рому

Перший півфінальний матч Ліги Європи казкова команда Хабі Алонсо залишила за собою на чужому полі

ЧС з хокею. Календар збірної України (оновлюється)
Хокей | 02 травня 2024, 10:00 7
ЧС з хокею. Календар збірної України (оновлюється)

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Коментарі 131
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Morales
Я верю в Витю. Пацан очень толковый, но в Шахте играет как то зажато. Если Гасперини его раздуплит психологически, то прогнозы Луческу сбудутся.
Kevko
Если Коваленко и Аталанта - это правда, то Виктору нужно отдать должное. Он принял новый вызов. Получиться или нет - никто не знает. Но мы будем желать ему успехов
scorpio16
Ждем новостей, если правда, то Виктору удачи, сборная от этого только выиграет, если у него выйдет там. Виктор вроде не похож на игрока типа Шведа или Коноплянки , этот будет пахать + в клубе по-любому Малина на себя шефство возьмет , все покажет, все расскажет и поможет влиться в команду.
FACE_CONTROL
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Vladislav Pohily
В будь-якому випадку це буде крок уперед. Мені здається, вже всім очевидно, що більше в Шахтарі Вітя прогресувати не буде і потрібен новий виклик. Тим паче вік для переходу просто ідеальний. Вже не зелений, але і до передпенсійного віку ще далеко.
FACE_CONTROL
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
elcomendante
Поражает показатели статистов! Вы что сравниваете? Какую нах статистику? Сайт балаболов и дрочероров. Ярмоленко сколько лет? Сколько лет Коваленко? Какие роли в команде они исполняют и с какими партнерами играют? Вы вообще в адеквате? Или вы заходите сюда выс..ться? Для меня Коваленко был классным песпективным и многообещающим игроком. Потом пошел на спад (мое мнение такое было). Но три тренера в него верят! Четыре (вместе с Шевой). Потом начал приглядываться. Действительно, Коваленко очень хорошо позиционно играет так дрочеры ДК (у которых бомбит на почве того, что их игроков укр.игроков не покупают) начинают просто писать ересь! Аргументы. Коваленко молод но уже опытен и умеет понимать теорию и подстраиваться по любого тренера- 1.. Коваленко универсален! Да и вообще, если скауты Аталанты, которая далеко не последняя в Италии решили приобрести его, то на это есть причины!
В общем "писатели и статисты". Трансфер супряги в Италию (и не самую сильную команду) мусолят очень долго. Мы увидели, что это просто ПШИК в лужу от агента. С Коваленко, точно так же думали.. смеялись.. Сейчас же даже хейтеры понимают, что действительно может перейти и начинают писать такие глупости, которые даже до этого не писали. Вам не стыдно? Очень интересно вот именно это. Или тут на сайте тролли, которые не признают свои ошибки, и считают своей задачей еще больше г...мна, не аргументированного вбросить? Интересно саму психологию таких вот экспертов понять. Деградацию
serhivan
Якщо по суті, то Віктор Коваленко має навіть на свої 24 роки досить серйозний потенціал. Можна на цю тему сперечатися, але "істина дорожче!". За умови відповідального ставлення Віктора до своїх професійних обов'язків, у нього є всі шанси заграти на пріоритетному рівні в топовому європейському чемпіонаті. Як на мене(
serhivan
Доброго вечора! Віддаю перевагу sport.ua перед tribuna в першу чергу за україномовний (хотілося б й основний одночасно) варіант сайту. Та є багато питань. Хіба ж українською мовою правильно писати Маліновський, а не Малиновський. Можливо я не правий, виправте (якщо помиляюсь в тому числі), будь ласка.
P. S. Поважаю Вашу титанічну роботу, тому й критикую. Намагайтесь сприймати її (критику, тобто) конструктивно. Дякую!
FACE_CONTROL
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
zzg77
Для Шахтера это не потеря, а для сборной облегчение!
DKTheBest2
Коваленко навіть у Кротів виходив на поле в великі св'ята. Що йому робити в Аталанті?
Remark
Вы уже зае...ли с этим Коваленком! Санта Барбара какая то. Такое чувство, что в футболе больше не осталось новостей, как кроме перехода этого дерева.
Евгений Давиденко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Ilya
Маркусу 20 лет, он сыграл около 5 игр.
Вите 24, он сыграл около 200.
Маркус это перспектива, Витя - опыт.
Viktor Kovtun
шляхту как всегда загнали в угол ))) ахметка был рыжим и им останется перед Господом )))
Роман Порывай
Ящо порівняти гру півзахисників Борусії у сезоні 2017-18, то краще за Ярмолу статистика у Ройса 7+0, Пулішича 4+5 та Кагави 5+1. Щоправда Пулішич зіграв більше удвічі за часом, а Ройс часто грав чи у нападі чи під нападниками. Тож статистика Ярмоли 3+2 у чемпі як для першого сезону за кордоном не така вже й погана. Основну масу голів забивав нападник Обамеянг.
Vytas Meskauskas
То что Кожаленко бревно которое не потянет и не усилит ни одну команду чемпионата Украины это даже ни кто не обсуждает, но это не означает что он не заиграерт в Италии . Куча примеров как игроки не заиграли с сильных чемпионатов в более слабых и наоборот . Тому пример лучший бомбардир италии не смог забить и гола играя за Шахтер в чемпионате Украины, лучший забивала Голандии не мог год гол забить за ДК.
oenergo.com
Какой-то нонсенс. Из Шахтера уходит великолепный игрок, а его болельщики рады этому.
Где логика?
dgurkis
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил