Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 10 травня 2020, 01:20
9166
29

Майбутнє Коваленка в Шахтарі: йти чи залишатися?

Схоже, саме зараз здібний хавбек підібрався до Рубікону в кар'єрі

| Оновлено 10 травня 2020, 01:20
9166
29
Майбутнє Коваленка в Шахтарі: йти чи залишатися?
ФК Шахтар. Віктор Коваленко

«Віктор Коваленко - запам'ятайте це ім'я: він стане найкращим футболістом в історії України. Півзахисник, який чудово переміщається по полю і володіє прекрасним ударом. Він прислухається до порад, розуміє, чого хоче. Єдине - йому поки не вистачає досвіду», - саме так восени 2015 року Мірча Луческу, який почав роботу в останньому для нього сезоні в «Шахтарі», в інтерв'ю італійській пресі охарактеризував одного з найбільш талановитих футболістів, яких видавала «на-гора» академія «гірників» в останні роки.

Всерйоз про Віктора Коваленка заговорили ще в кінці сезону-2014/15, коли «Шахтар» U-19 дістався до фіналу Юнацької ліги УЄФА, де в напруженій боротьбі поступився «Челсі» (2:3). У тому турнірі Коваленко постав справжнім лідером і головною зіркою молодіжної команди «гірників», якою керував Валерій Кривенцов. Якби не травма, то немає сумнівів, що він вийшов би зі старту у фіналі проти «Челсі», і хто знає, як повернувся б хід подій в тому поєдинку, якщо навіть 20 хвилин на полі Віктору вистачило для одного забитого м'яча...

Як би там не було, але в сезоні-2015/16 Луческу почав поступово залучати Коваленка до гри за першу команду. У підсумку в тому розіграші УПЛ молодий хавбек зіграв 23 матчі (11 - в стартовому складі), в яких відзначився одною гольовою передачею. Потім Луческу, що розгубив колишній «нюх на трофеї», на чолі «Шахтаря» змінив Паулу Фонсека, який за три сезони з «гірниками» виграв три чемпіонати і три Кубки України.

Здавалося б, за стовідсотковий результат португальський тренер заслуговує виключно похвали, але знайшлися й незадоволені. Той же Луческу в одному з інтерв'ю досить їдко процідив: «Я розкритикував Фонсеку, тому що він жодного разу не подякував Луческу за ту команду, що я йому залишив. Він знищив Коваленка, він не залишив після себе належної спадщини». При цьому, чому Фонсека повинен був дякувати Луческу, який ні в якій мірі не працював конкретно на майбутній успіх португальця на чолі команди, румун не розповів, так само як і не пояснив, чим саме Паулу «знищив Коваленка».

Слова словами, але буває вкрай непогано, коли вони здатні ще й чимось підтверджуватися. У випадку з Коваленком жодним чином не можна стверджувати, що його кар'єра в «Шахтарі» при Фонсеці пішла під укіс. Навпаки, Віктор отримував значно більше ігрової практики, що згодом вилилося в дуже навіть непогане число результативних дій. Наприклад, якщо при Луческу Коваленко провів максимум 11 матчів у стартовому складі «гірників» в рамках одного сезону УПЛ, то вже в прем'єрному розіграші турніру для Фонсеки Віктор виходив з перших хвилин в 21 випадку. Істотно зросла й результативність хавбека - на його рахунку виявилося 7 голів, що дозволило Коваленку стати другим бомбардиром «Шахтаря» в УПЛ в сезоні-2016/17 після Факундо Феррейри, який забив 13 м'ячів.


ФК Шахтар

Так, у другому і третьому сезонах Фонсеки з «Шахтарем» Коваленко став отримувати трохи менше ігрового часу, але, знову-таки, не настільки, щоб говорити про якесь «знищення» гравця з боку тренера. Скажімо, в останньому сезоні Фонсеки в «Шахтарі» Коваленко провів 25 матчів в УПЛ (16 - в стартовому складі), в яких відзначився 7 забитими м'ячами і 2 асистами. Але, що головне - при Фонсеці Коваленко був досить гармонійно вбудований в гру «Шахтаря», мав вельми визначене коло обов'язків і роль на полі.

Все змінилося з приходом Луїша Каштру. Цей тренер, ймовірно, зрозумів для себе, що Коваленко - не «фантазіста» на полі, а гравець, який, перш за все, намагається максимально чітко виконувати поставлені перед ним завдання. В українській Прем'єр-лізі, де «Шахтар» домінує в 90% матчів і гостро потребує креативу в останній фазі атак, донецькій команді на позиції центрального атакуючого півзахисника більше потрібен гравець зі здібностями Тайсона або Марлоса, а не Коваленко. Очевидно, саме через це роль Коваленка в «Шахтарі» при Каштру різко змінилася, і він почав грати значно рідше.

З 23 матчів, які «гірники» провели в УПЛ-2019/20 на цей момент, Віктор Коваленко з'являвся на полі в 13, а в стартовому складі своєї команди опинявся й зовсім мізерно мало - лише 6 раз. Недивно, що результативні дії хавбека фактично зійшли нанівець - на його рахунку лише 1 забитий м'яч...

При цьому, переважна більшість ігрових показників Коваленка в поточному сезоні також покотилися вниз. Досить поглянути на ключову статистику хавбека в останньому сезоні в «Шахтарі» Фонсеки і в першому - для Каштру, щоб зрозуміти, наскільки навіть не варто заїкатися про ймовірний прогрес гравця за останній рік. Його просто немає, тому як Коваленко, не маючи регулярної ігрової практики, не тільки не розвивається, а й, схоже, почав деградувати...

Що більш дивно - в єврокубковому сезоні Віктор Коваленко є одним з ключових гравців у командній моделі Луїша Каштру. Зокрема, за кількістю ігрового часу, отриманого в поточному розіграші Ліги чемпіонів, Віктор Коваленко входить в топ-10 в «Шахтарі». Він зіграв у 5 поєдинках (4 - в стартовому складі) і провів на полі 338 хвилин, записавши на свій рахунок одну гольову передачу. Іншими словами, не будучи навіть близько гравцем стартового складу в матчах УПЛ, Віктор Коваленко залишався одним з найважливіших гравців команди в поєдинках Ліги чемпіонів та Ліги Європи!

Як і чому таке можливе? Мабуть, це питання краще за все адресувати тренерському штабу «Шахтаря» і особисто Луїшу Каштру, але відповідь на нього, як здається, лежить на поверхні - в єврокубках «гірники» в більшості зустрічей не грають «першим номером», у зв'язку з чим в центральній вісі тренерський штаб вважає за краще робити ставку на більш збалансованих виконавців, здатних забезпечувати якість не тільки при грі на атаку, але й при організації оборонної роботи. В цьому аспекті Коваленко зарекомендував себе дуже непогано, але не можна забувати про «широку обойму» конкурентів. Наприклад, той же Маркос Антоніо в перспективі здатний виконувати ще більший обсяг роботи в зоні, але в цьому розіграші Ліги чемпіонів він з'являвся на полі всього тричі, причому завжди - з лави запасних. Бразильцеві тільки 19 років, а тому у нього ще все попереду, але ж є ще Майкон, який пропустив солідний відрізок часу через травму, і молодий Бондаренко, що вже встиг заслужити безліч похвальних відгуків від фахівців...

На цьому тлі майбутнє 24-річного Віктора Коваленка в «Шахтарі» виглядає, відверто кажучи, досить туманно. І справа не в контракті, строк дії якого спливає через рік, а в тому, що за своєю манерою гри хавбек поки явно не вписується в тренерську концепцію Каштру. Очевидно, що ближче до атаки португальський фахівець буде продовжувати робити ставку на куди більш креативних і винахідливих виконавців, експериментуючи не тільки з Тайсоном і Марлосом, але, ймовірно, і з Соломоном, Фернандо, можливо, навіть Вакулою.

Там же, де Коваленко міг би спробувати заслужити статус ключового гравця команди, у «Шахтаря» і так намічається кадровий перебір. Це не тільки лідери в особі Степаненка і Алана Патріка, а й згадувані вже вище Маркос Антоніо з Майконом, а також Малишев з Піхальонком, що продовжують боротися з травмами, але володіють неабияким високим рівнем потенціалу.

Тому абсолютно не дивні чутки про те, що Коваленко вже повідомив керівництво «Шахтаря» про своє бажання поїхати до Європи. Явний інтерес до Віктора, за даними італійської преси, проявляє «Рома», яку очолює Паулу Фонсека. За наявною інформацією, між Коваленком та коучем «вовків» встановилися досить теплі взаємини, що може послужити додатковим поштовхом до того, щоб Віктор все ж зважився на переїзд до Європи. Можливо, чемпіонат Італії, де тактиці завжди віддавалася перевага над технікою, стане для Коваленка відмінною можливістю зробити ті горезвісні два кроки вперед після одного кроку назад, вже зробленого хавбеком в нинішньому сезоні...

Але «Шахтар», позицію якого озвучив генеральний директор клубу Сергій Палкін, резонно хоче зберегти Коваленка в своїх рядах. Потрібно розуміти, що, перш за все, «гірники» цим питанням вирішують свої стратегічні завдання. По-перше, Коваленко вже інтегрований в гру «Шахтаря» футболіст, якому не знадобитися час на адаптацію, а отже, він виявиться здатним практично відразу спробувати замінити когось із лідерів на випадок потенційного відходу Степаненка або Патріка. По-друге, Коваленко - українець, що важливо для участі «Шахтаря» в українській Прем'єр-лізі, де продовжує діяти ліміт на легіонерів. По-третє, чисто іміджево «гірники» також не хочуть розлучатися з одним з найбільш яскравих «продуктів» власної академії, віддаючи його, нехай і в «Рому», за вельми скромні 8 або 10 мільйонів євро, про які пліткують в італійських ЗМІ.

Інше питання, що буде краще для кар'єри самого Коваленка: продовжити контракт з «Шахтарем» і залишитися в команді, або ж змінити обстановку і погнатися за новим викликом в кар'єрі? У кожного рішення, в кінцевому підсумку, є свої позитивні і негативні сторони, але єдине, в чому немає сумнівів - зробити вибір Коваленку потрібно якомога швидше, щоб завершити навколо себе всі ці спекуляції та інсинуації, а також отримати можливість максимально сконцентруватися безпосередньо на футболі. Там у Віктора є ще дуже багато нескорених вершин і нереалізованих можливостей...

Опитування

Голосів 149
Як, по-вашому, має діяти півзахисник Віктор Коваленко?

Залишитися та підписати новий контракт з «Шахтарем»

25 голосів 16.78 %

Настояти зараз на своєму трансфері в Європу

81 голос 54.36 %

Допрацювати контракт з «Шахтарем», а через рік поїхати в Європу вільним агентом

43 голоса 28.86 %

В опитуваннях можуть брати участь тільки зареєстровані користувачі.
Будь-ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
Оцініть матеріал
(32)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Врятувала 5 матчболів! Костюк вирвала перемогу в 7-ї ракетки у Штутгарті
Теніс | 19 квітня 2024, 00:45 51
Врятувала 5 матчболів! Костюк вирвала перемогу в 7-ї ракетки у Штутгарті

Марта у трьох партіях обіграла Чжен Ціньвень у 1/8 фіналу турніру WTA 500

У тренерському штабі Полісся працюватиме новий тренер
Футбол | 19 квітня 2024, 22:19 0
У тренерському штабі Полісся працюватиме новий тренер

Сергій Шищенко запросив Миколу Гібалюка стати своїм помічником

Коментарі 29
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Cтapый Xaнтep
На мою,дуже суб"єктивну,точку зору, в Шахтарі звертають увагу на своїх вихованців тільки з огляду на ліміт легіонерів. Якби сьогодні відмінили ліміт, завтра в команді зі своїх залишаться, хібащо, Пятов
і Степаненко. Тому вважаю, що І Мудрику і Піхальонку і Бондаренку і тому ж Віті не завадило б зварнути увагу на досвід Зінченка і Малиновського.
Morales
Автору респкт за хороший аназиз.
А Коваленко, думаю, нужно выполнить условия контракта и уходить свободным агентом. Италия ему подойдёт по стилю. Парень не без таланта (с этим не поспоришь) и Италия ему подойдёт, если покажет свои лучшие качества.
SERGI KOVALOV
Если есть возможность - беги по дальше Витя
Mac_Gyver
Конечно уходить. Свято место пусто не бывает. На его место найдётся 19-летний.
Tasha19
Тут дивлячись, чого хоче сам Коваленко, якщо гарну зарплату і грати не особо напрягаючись, то звичайно залишатись в Шахтарі, якщо хоче спробувати свої сили в Європі то йти звичайно.
zhyr
продовжить контракт, поставить хрест на можливості спробувати себе в сильнішому чемпіонаті.....Шахтар заломить ціну і ніхто вже не купить
Simar
Я думаю все разговоры о Европе Витя закроет подписанием нового контракта с Шахтеров.
Андрей Шакуров
Вчера не уходил, а сегодня опять уходит?
axylinam
Если уходить,то только в топ чемпионат,а по другому нет смысла
pricolist
Однозначно надо уходить, в Шахтере он бледный, прогресса нет. В Бельгии думаю ему самое место, там он лучше раскроется. Тем более Майкон восстановился, Антонио крут, Патрик неплохо играет...
firstromario
не існує футболіста в світі якому більше шансів давали ніж коваленку. це якщо його ще футболістом можна назвати...
temamx2727
Ну Турция тоже же чуть Европа.
ShakhtarUberAlles
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Anatoly Angelenich
В Динамо Киев надо его приглашать.
Trasher311987
Витя уже не медиа персона в Шахтере, теперь есть Мудрык.
Коваленко хотели продать и преподнести типо вот смотрите это наш воспитанник, типо утритесь все критики.
Куча шансов в лч.
Куча шансов в Ле.
В сборной так и не дали ответ, на что способен Виктор Коваленко.
Конечно надо уходить.
Александр Ад
В какой-то момент Коваленко перестал самосовершенствоваться и превратился в заурядного игрока -его теперешний уровень-первая лига Украины Какие топ-клубы?Не смешите.
BaZia
Чемодан без ручки, нести или бросить?
Robert Monroe
Чтобы куда-то уехать, надо иметь предложения. Пока были только слухи, высосанные из пальца.
cavo47
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Evgene Boykinyuk
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил