Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга націй
| Оновлено 26 листопада 2020, 16:15
50792
84

Свавілля або недомовленість: що ховається за рішенням УЄФА по Україні?

Колумніст Sport.ua намагається розібратися в хитросплетіннях «технаря» для команди Шевченка

| Оновлено 26 листопада 2020, 16:15
50792
84
Свавілля або недомовленість: що ховається за рішенням УЄФА по Україні?
Facebook

Вчорашній день було непросто пережити всім відданим шанувальникам футболу в Україні. Негативні новини, немов за попередньою змовою, наповнювали стрічку нашого сайту буквально одна за одною. Спершу шокував офіціоз про технічну поразку, якою УЄФА «нагородив» збірну України за нібито зрив поєдинку Ліги націй проти Швейцарії. За ним послідувала звістка про смерть легендарного аргентинського футболіста Дієго Марадони, а пізно ввечері стало зрозуміло, що «Шахтар» не зумів зробити висновків з шокуючої поразки вдома 0:6 від «Боруссії», а тому «згорів» ще й на виїзді - тепер вже 0:4 (https://sport.ua/uk/news/513845-pogroma-v-menhengladbahe-izbezhat-ne-udalos-borussiya-snova-razbila-shahter).

Безумовно, найбільш трагічною звісткою стала та, яка свідчила про відхід в інший світ генія гри № 1 Дієго Армандо Марадони. Валерій Василенко в спеціальному матеріалі розповів про епоху, яка пішла разом з аргентинцем... Все інше, на фоні смерті Марадони, виглядає, скоріше, прикрою неприємністю, але обходити їх стороною також не варто. Саме тому зараз ми спробуємо зрозуміти, що ж ховається за технічною поразкою для збірної України - свавілля з боку УЄФА або недомовленість від босів УАФ?..

 

***

Почнемо з головного: чим ближче справа йшла до вердикту, тим частіше в пресу потрапляли відомості про, по суті, два можливих рішення ситуації. Говорили про технічну поразку для України і про жереб. З урахуванням того, що варіанти з «технарем» для Швейцарії практично не обговорювалися, ставало ясно - в юридичній площині позиція тамтешньої асоціації футболу якщо вже й не бездоганна, то така, чіплятися до якої банально не будуть. Також відпадала і можливість з перенесенням гри на іншу дату. Цьому не сприяла, перш за все, позиція тієї ж швейцарської сторони. Тому головним завданням УАФ в ситуації, що склалася, було забезпечення ідеального юридичного «прикриття» нашої збірної, позбавленої лікарями якихось, вибачте, кантонів в чесній боротьбі битися за своє майбутнє в еліті Ліги націй.

Якщо судити по підсумкового результату, то УАФ зі своїм «домашнім завданням» не впоралася. Можна скільки завгодно вникати в тонкощі, і цокати язиком, стверджуючи, що УЄФА допустив прояв неповаги до держави Україна, але від цього ситуація не зміниться - «синьо-жовті» опускаються в групу В Ліги націй виключно через рішення про технічну поразку.

Чи могло бути інакше? Чесно кажучи, якщо аналізувати все, що відбувалося з самого початку, причому робити це з, по можливості, максимально «холодною головою», то відповідь на таке питання дуже проста - навряд чи. Як не крути, а факти наштовхують на думку, що Швейцарія, дізнавшись про непросту ситуацію з коронавірусом у збірній України, з самого початку йшла на варіант, при якому хотіла розіграти подібний козир на свою користь, причому без виходу команд на футбольне поле.

 

Так, пахне теорією змови, але, врешті-решт, хто може категорично заявити, що її не було? Чому влада Німеччини дозволила українцям зіграти в своїй країні проти місцевої збірної, а швейцарська - заборонила? Чому збірну, яка мала в складі 13 гравців з негативними тестами, замкнули на карантин, зажадавши привезти іншу команду для проведення матчу, хоча циркуляри УЄФА говорили на користь можливості організації гри? Чому «всесильний», як виявилося, лікар кантону Люцерн, врешті-решт, дозволяв проводити інші футбольні матчі і не закриває заклади громадського харчування в своєму регіоні, якщо настільки скрупульозно ставиться до COVID-проблематики?

Ряд подібних питань, при бажанні, можна легко продовжити, ось тільки скільки-небудь виразних відповідей на них зараз ми навряд чи отримаємо. Швидше за все, не отримаємо ми їх навіть, коли з'явиться мотиваційна частина рішення УЄФА про технічну поразку для України. Просто тому, що цілий комплекс аргументів переважить все те, на чому наполягала українська сторона.

Швейцарія, якій несказанно пощастило зіграти внічию з Іспанією (не будемо забувати про два нереалізованих Рамосом пенальті, чого раніше ніколи не траплялося з Серхіо, який конвертував у голи 29 з 32 11-метрових у кар'єрі) і не вилетіти з еліти Ліги націй перед дуеллю з Україною, здається, використала свій єдиний «верняковий» шанс залишитися в когорті кращих команд Європи. І плювати вони хотіли на те, що обраний ними спосіб виявився недостатньо «охайним», адже мета виправдовує засоби...

Про те, що Швейцарія мала свій план для технічної перемоги, побічно свідчить і думка тамтешнього журналіста видання Blick Андреаса Бені. Він, підбиваючи підсумок розгляду УЄФА, прямо говорить, що «Швейцарії неймовірно пощастило». Далі Бені розкриває суть своєї думки, а тому наведемо її дослівно: «Говорячи про везіння, я не маю на увазі рішення УЄФА. Виявилося, що переміг той, хто обрав правильний готель. Збірна Швейцарії перед матчами з Іспанією і Україною зупинилася в Праттельні в кантоні Базель-Ланд, і лікар цього регіону вирішив, що потрібно ізолювати тільки двох хворих зі збірної Швейцарії, які здали позитивні тести. Якби наша команда зупинилася в готелі Swissotel в місті Базель, як вони часто робили в минулому, все виглядало б зовсім інакше. Тоді цілком могло бути, що всю команду помістили б на карантин. Як це сталося з «Базелем» після того, як у них був виявлений одиничний випадок зараження на коронавірус. Тоді не було б гри з Іспанією, і вже точно - з Україною. Збірній загрожували б дві технічні поразки. Готелі, які визначили долю путівки в елітну групу Ліги націй, розташовані всього лише в 10 кілометрах один від одного! Ми повинні сказати чесно: зарахувати технічну поразку Україні - це безперечно несправедливо. Але це не повинно бути проблемою збірної Швейцарії».

Вловили суть меседжу? Якщо говорити простіше, то українці банально не там оселилися. Вони не розраховували на суворість місцевого лікаря, який раніше, власне, ніколи в футбол не ліз і таку власну принциповість не виявляв. Далеко не факт, що щось подібне не сталося б, якби Україна оселилася в іншому кантоні, за межами Люцерна. Але план швейцарців, якщо він існував, зірвати все-таки можна було...

 

***

І тут ми підходимо до другого аспекту нашої статті - недомовленості... Далеко не факт, що футбольній громадськості з боку УАФ донесли повну інформацію, про ситуацію, що склалася. На це наштовхує не тільки твердження директора збірної Швейцарії П'єрлуїджі Тамі про те, що «Україна не шукала способів вирішення ситуації», але й інформація від українського журналіста Артема Франкова, яка з'явилася напередодні. Той, серед іншого, заявив, що УЄФА пропонував УАФ перенести матч на кілька днів, щоб теоретично в нашої сторони була можливість зібрати іншу команду. Але наші вирішили піти іншим шляхом, і доводити, неможливість подібного, в тому числі і завдяки якимось, м'яко кажучи, непереконливим аргументам навколо відсутності у всіх необхідних футболістів біометричних паспортів...

З екранів та сторінок сайтів офіційна позиція УАФ переконувала уболівальників в тому, що у нашої сторони все розписано погодинно. Нібито ми могли аргументувати з точністю до хвилини, чому реалізувати жоден із запропонованих сценаріїв, окрім як проведення матчу командою, що вже прибула до Швейцарії, неможливо. У підсумку поки всім цим аргументам ціна виявилася в гріш, виходячи з вердикту УЄФА...

Однозначно нинішня історія виходить за межі звичайного футболу. Можливо, по ній і зовсім можна писати сценарій для детектива, адже, якщо уявити, що в нас був би розвідник, який вчасно дізнався про позицію швейцарської сторони, то варіантів уникнути такого розвитку подій було б відразу два. Перший - збірній України оселитися у тому ж кантоні, де проживала перед матчем і команда Швейцарії. Тоді місцевому санітарному лікарю було б куди складніше пояснити, чому одній збірній, де діагностовано випадок коронавірусу, грати можна, а іншу екстрено потрібно закрити на карантин. Другий варіант - летіти до Швейцарії безпосередньо з Німеччини, відразу на матч і без проживання в кантоні, що могло б сплутати карти принциповому Роджеру Харстоллу з Люцерна.

***

Чи є шанси в УАФ домогтися рішення на свою користь в Спортивному арбітражному суді? Чесно кажучи, віриться в це важко. І не тому, що він також знаходиться на території Швейцарії - в Лозанні. Просто для перегляду рішення, як правило, потрібні «забійні» аргументи, а не просто незгода. Якщо УЄФА не вважав позицію УАФ «забійною», то важко уявити, що має відбутися, щоб Спортивний арбітражний суд пішов назустріч іншій стороні. Зрештою, історія знає не так і багато випадків, коли CAS скасовував рішення УЄФА. Хоча такі, звичайно, є - досить згадати недавнє скасування єврокубкового бану для «Манчестер Сіті»...

Чесно, не вселяє оптимізму і той факт, що глава УАФ та член виконкому УЄФА Андрій Павелко заговорив про необхідність внесення правок до відповідних протоколів організації про терміни на формування нової збірної. Виходить, що нинішня ситуація явно двозначна (інакше навіщо вносити правки та уточнення?), а тому цілком може трактуватися на користь Швейцарії. Та й прецедент навколо матчу кваліфікації Ліги чемпіонів нинішнього сезону між фарерським «Клаксвіком» та словацьким «Слованом» говорить явно не на користь України. Хоча там ситуація не буквально схожа з нашою, але Спортивний арбітражний суд рішення УЄФА підтримав.

Що ж, залишається тільки чекати розвитку подій. А якщо рішення УЄФА все-таки залишиться в силі, то, можливо, і справді варто вчинити так, як пропонує Ігор Циганик, і зняти збірну з участі в Лізі націй на наступний її цикл? Хоча це, звичайно, емоції, і ними справі не допоможеш...

Оцініть матеріал
(192)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 84
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
DK1961
Вывод из статьи: банда павелкинская - лохметовские шестерки - полнейшее г...но!!! Что, кстати, уже было доказано незаслуженным технарем для молодёжной сборной Украины. Забыли? Вспомните... ОНИ по заданию своего главного спонсора (взяткодателя) могут только остервенело биться за технарь Динамо за несыгранный матч с арендопуполем. Ещё раз: Суркис, будучи вице-президентом УЕФА НИКОГДА бы такой несправедливости в отношении Украины не допустил.
Alex86 1
Все конечно понять можно, но какой на хрен технарь если были готовы играть наши + перенос ладно уже, а то что кантон какой-то решил, то это пздц какой интересный прецедент и результат подтасовывать
zelia73
лучшее для павелской шоблы отставка--но за ними реально зона плачет
Mac_Gyver
Сколько не смотрю путбол в это коронавирусное время все путболисты и тренеры во всех странах плевать хотели и на ношение масок, и на соблюдение дистанций. Забивают гол - тут же обнимаются-целуются. На трибунах сидят с масками на подбородках. Фаны тусуются на трибунах в кучки и в толпы - за пределами стадионов. Но, блин, условно-негативные игроки СбУ были опаснее всех. Могли бы пиная мяч на поле перезаражать всю Швейцарию! Благо, все швейцарцы заблаговременно попрятались в открытых пабах и ресторанах. Только это их и спасло от заражения украинцами...
Konstantin Osipenko
Теперь швейцарские команды и сборные очень долго не будут нам попадаться в жеребьевке, вот увидите. УЕФА побоится ответочку получить и скандал усилить
Sergey Gorbachenko
А что если создать прецедент и обратиться в суд общей юрисдикции, а не спортивный суд? Да, это вроде как запрещено. Но, опять же, запрещено правилами тех же ФИФА и УЕФА, которые сами на те правила и спортивные принципы часто хотели плевать! Вот это был бы "номер"!
Mac_Gyver
В последние дни у меня перед глазами стоит тот явный пенальти в ворота Швейцарии, который судья Феликс Брых не поставил в игре против Сербии на ЧМ-2018. Швейцарские защитники откровенно завалили Митровича, но судья сделал вид, что ничего не видел. Никогда не болел за сербов, но столь явная несправедливость и предвзятось тогда вывела из себя. Тогда же швейцарского албанца Джердана Шакири не наказали за провокационный жест с политической подоплёкой в адрес сербов. Всё сошло с рук. Теперь опять Швейцария. И опять ей всё сходит с рук. Это не случайно.
euro2012_za_2012euro
Из истории. Швейцарию даже Гитлеру не дали трогать.
И нах кому на ЧМ и ЕВРО и ЛЧ нужны болельщики-украинцы с минималкой 200долл. И средней зп 300долл. Да они туда и не доедут.
Лучше пусть Швейцары приезжают с минималкой 4400 Долл.!
Maxcrimea10
Короче, ждем мотивировочную часть и сравниваем с прецедентами УЕФА и их регламентом (юридическая практика тут бессильна, не тот уровень) а так чуйка подсказывает, что швейцарские пид...сы понимали, что делали, и разыграли верную карту, а нам местные просто умалчивают об этом, что и выяснится в итоге...
Дмитрий Трегубов
1. Надо остановиться на том, что не было оснований для переноса матча. А если менять состав команды - то заодно и Швейцарской, если там тоже был коронавирус.
2. В статье, кажеться, не упомянули про тесты, которые оказались ложными. Тогда надо искать следы давления как на врача, так и на аналитическую лабораторию
JekFunny
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
DKTheBest2
Шановні українці. Скажіть мені, навіщо ви шукаєте винуватого в цій ситуації? Що зміниться, якщо винуватим ви "назначите" Павелка, чи ще когось іншого?
УЄФА відмінить рішення, бо буде винуватий?
Абсурд.
Це дискримінаційне рішення не проти Павелка і збірної, а проти України.
І зараз ви всі маєте бути Україною, а винуватою стороною-УЄФА.
Всі газети мають кричати про несправедливе та дискримінаційне рішення УЄФА. Втручання політики в спорт, що не допускається по-статуту УЄФА.
А ви жуєте шмарклі та шукаєте в своїй хаті на кого повісити провину.😡😡😡
Максим Українець
Доброгорский Юрий, в цивілізованих країнах дійсно може бути (і напевно має бути) карантин, щоб не поширювати хворобу. Але тоді треба запроваджувати локдаун і забути про футбольні матчі до кращих часів. Проблема ж не в тому, що нашу збірну "закрили на карантин", а в тому, що по суті перед грою швейцарська влада почала визначати склад нашої збірної на цю гру, усунувши основний і дублюючий її склад і запропонувавши привезти невідомо кого під брендом "національної" (?) збірної, і, коли УАФ робити це відмовилася, зарахувала разом з УЕФА Україні технічну поразку! Не було б жодних зауважень, якщо б матч перенесли на місяць-два-три-чотири (європейський календар це цілком дозволяв). ТОЖ ПРОБЛЕМА В ШАХРАЙСТВІ, яке немає жодного стосунку до спортивної гру у футбол!
vladiv28
Не надо пытаться понять и надеяться тоже. Просто есть люди первого сорта, а есть 3,4,5..... И со странами точно также. Поэтому Мансити выиграл арбитраж, а нам не светит.
DK1961
Кстати. Техническое поражение "своей" сборной взяточник-шестерка павелка отпраздновал на отдыхе в Шейм-эль-шейхе. Куда благополучно отбыл 21 ноября. Я надеялся, в свое время, что с приходом зе-стаи вся пролохметовская шобла УАФ сядет на нары. Какой же я был наивный...
Bayt
Беспредел или недосказанность: что скрывается за решением УЕФА по Украине?????? Нет, єто говорит о коррупции у еуропи похлеще,чем где либо. О демократии и справедливости они могут только пиз....ть
didin87
офф-топ насчет справедливости в этой жизни - только что по новостям сообщили, что из зала суда освободили женщину-риэлтора, которая убила ребенка на зебре, при этом ее несколько раз останавливали пьяной за рулем. понимаю , что ребенка не вернуть, но должна же быть справедливость. а ее нет.
Mac_Gyver
Швейцария отказалась переносить игру мотивируя это тем, что в 2021 году у неё нет свободных 'окон'. Однако, ситуацию с отсутствием этих окон последовательно создали сами же УЕФА: увеличением количества участников еврокубков, внедрением турнира Лиги Наци. Таким образом Украина может вполне обоснованно отказаться от участия в следующей Лиге Наци используя уже принятию во внимание аргументацию швейцарцев: Извините, но у нас нет свободных дат.
Анатолій Дяченко-Сагайдачний
Пока в УПЛ будут сидеть павелки и им подобные футбола в Украине не будет. Даже после карантина стадионы будут пустые. По*ерили всё в том числе и футбол. А с УПЛ в Лозанне никто считаться не будет.
euro2012_za_2012euro
Если бы в первом матче Украина выиграла 4:0, то ни технарь 0:3, ни ковидные жеребьевочные 0:1 швейцаров не устраивали бы. И 100% игра состоялась бы или была переигровка/перенос.
Чтобы Швейцария могла иметь шанс ликвидировать гандикап.
Долбаный Серёжа Рамос ! Ржали с его двух незабитых пеналей. А там решилась наша судьба!!!
И Нах нужен был товарняк с Польшей??!!