Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кроссфіт
| Оновлено 10 листопада 2020, 15:22
7132
0

7 підходів і рецептів до правильного харчування

Як правильно харчуватися для доброго здоров'я

| Оновлено 10 листопада 2020, 15:22
7132
0
7 підходів і рецептів до правильного харчування
Emex

Рівно о дванадцятій годині Олександр Іванович відсунув убік конторську коректну книгу і приступив до сніданку. Він вийняв з ящика заздалегідь очищену сиру ріпку і, чинно дивлячись вперед себе, з'їв її. Потім він проковтнув холодну яйце всмятку ... Олександр Іванович не їв, а харчувався. Він не снідав, а здійснював фізіологічний процес введення в організм належної кількості жирів, вуглеводів і вітамінів.
Ілля Ільф, Євген Петров
"Золоте теля"

З глобалізацією інтернету люди стають більш начитаними і розважливими. На питання: а чи знаєте ви, що таке "правильне харчування"?, піде відповідь: "Це своєчасний збалансований прийом корисних речовин". Так чи інакше, з теорією у нас все в порядку (ми ж вміємо читати, думати, аналізувати) і статистика мала б видати інші цифри.

На практиці людство ХХI століття зіткнулося лобом з двома проблемами: надмірна вага і недоїдання. На цьому тлі, з огляду на обмеженість ресурсів і слабо розвиненим медичним обслуговуванням в окремих країнах, можуть і виявляються різні важковиліковні захворювання, які мають сумний результат (діабет, серцево-судинні захворювання, ожиріння і тд).

Дана стаття донесе до кожної людини ідею збереження свого здоров'я, шляхом правильного бюджетного раціону; навчить поєднувати смачні і корисні продукти харчування в ексклюзивні страви, від яких можливий лише гастрономічний екстаз.

1) Продукти, їхня калорійність, користь для організму


Якщо ваші очі готові ще що-небудь з'їсти, а шлунок пручається - людина довіриться бажанням не виходити з-за столу. Тому, тема правильного харчування болісно проблематична. Більшість людей сприймають його як виснажливу дієту, що наганяє депресію, нервозність, передчасний зрив і так по колу. Такі асоціації відсувають людини від здорового харчування.

"Рясна їжа шкодить тілу так же, як достаток води шкодить посіву", - арабський поет і вчений Абу ль-Фарадж (Григорій Іоанн Вар-Ебрей)

Їжа - це джерело задоволення. Балувати себе вам ніхто не заборонить. Але переходячи межі у виборі їжі, роблячи з неї культ, ви не даєте своєму організму шанс на повноцінне здоров'я і довголіття.

Їжа - це джерело життєзабезпечення всіх живих організмів. Від того, що ми вживаємо всередину, безпосередньо залежить фізичний і розумовий розвиток, стійкість до негативного впливу навколишнього середовища (наприклад, інфекції). Не дарма слово "харчування" перетинається зі словом "живильний". Правильно побудований раціон людини в будь-якому віці повинен складатися з необхідної кількості білків, жирів і вуглеводів. Належне функціонування вашого організму і обміну речовин обумовлено якістю і кількістю споживаних продуктів.

Знайте, всі продукти їстівні, але деякі тільки раз в житті. Надсилайте свій раціон в правильну нішу.

2) Як і скільки їжі приймати в один прийом (ранок, обід, вечеря)?


Для того, щоб відчувати баланс між ситістю і комфортом дієтолог і фітнес-тренер Михайло Яцик ділиться з вами своєю шпаргалкою:

"Обсяг прийому їжі визначається інтуїтивно і на око. Я не змушую клієнтів боротися з їжею. Треба налагодити травлення, пам'ятати про ключові позиції, а все інше відвалиться сама. Теж саме стосується і шкідливих звичок ".

Як бачите, секрет здорового меню складається не з обмежень, а в грамотному і оптимальному поєднанні продуктів харчування, чому Ви навчитеся на курсі правильного харчування. Цим ви не перевантажує шлунок за рахунок досягли балансу в раціоні.

3) Скільки коштує правильне харчування? (Перелік продуктів і перелік цін в гривні і доларах)


Здорове харчування - не розкіш і не варто захмарних цін (хоча сучасні скептики вважають по-іншому). Його цінність полягає в двох речах: простоті і бюджетности.

Сир, твердий сир, яйця, крупи, свіжі фрукти і овочі, горіхи ... Цей публічний список "правильних" продуктів допоможе зробити раціон людини більш здоровим.

Розрахунки на місяць (дані від 08.11.2020 по курсу на цю дату). Залежно від регіону вашого проживання ціни на продукти можуть відрізняться.

Продукти харчування

Одиниця виміру маси

Ціна, UAH

Цена, $

Крупи

 

Гречана

кг

35

1,23

Пшенична

кг

15

0,53

Рисова

кг

32

1,1

Овочі

 

Помідор

кг

35

1,23

Огірок

кг

35

1,23

Морква

кг

от 7

0,25

Буряк

кг

6

0,2

Картошка

кг

от 10

0,4

Капуста

кг

14

0,5

Цибуля

кг

от 7

0,25

Селера

кг

20

1

Зелень (кріп / петрушка / рукола / кінза) 

за 100 грамм

от 16

0,6

Фрукти

 

Яблука

кг

от 18

1

Груші

кг

35

1,23

Банани

кг

20

1

Апельсини

кг

от 50

2

Горіхи

 

Грецкие 

кг

190

7

Фундук

кг

280

10

Кешью

кг

300

11

Молочні продукти

 

Сир

кг

130

5

Творог

кг

100

4

Молоко

л

25

1

М'ясо та білкові продукти  

Яйця (курині)

10 штук

24

0,8

Куриця

кг

от 56

2

Телятина

кг

от 140

5

Яловичина

кг

от 120

4

Риба

 

Хек /мінтай

кг

от 90

3

цільнозернові  

Хліб

1 шт

10

0,4

Коржі (грузинські, вірменські)

1 шт

от 15

1

Масло

 

Вершкове

кг

188

7

Оливкове

л

от 96

3,4

Льняне

л

от 140

5

Соняшникове

л

35

1,23

Бобові (консервовані)  

Квасоля

1 банка (литровая)

45

2

Горох

1 банка (литровая)

от 45

2

Нут

1 банка (литровая)

от 60

2,1

 

Я вас переконала, що збалансоване харчування всім по кишені?

4) Рецепти і страви з правильного харчування


Все просто - їх немає. Як стверджує дієтолог Михайло Яцик:

"Скільки людей, стільки і переваг".

Пам'ятайте слова з дитячої казки "Коза-дереза:" Бігла через місточок, схопивши кленовий листочок ... "? Ця фраза стосується кожного перехожого, враховуючи життєві обставини: поспіх на роботу, забрати дитину з садка / школи, відрядження, відвідування різних заходів з урахуванням особистісних інтересів і потреб і тд. Тому люди звикли віддавати перевагу фаст-фуду, що ні на крок не наблизить їх до правильного харчування. А тим більше не замислюєтеся про наслідки для вашого здоров'я. Важливо, також очищати свій організм від залишків їжі що не переварились раніше.

Наводжу приклади страв, які готуються швидко, з'їдаються ще швидше, а найголовніше не принесуть ні зайвих калорій. Овочеві супи, каші (в грубих пластівцях), запіканки (сирні, овочеві і тд), салати зі свіжих овочів на рослинній олії, запечені овочі, м'ясо, риба - це страва, яке дозволяє вам не тільки без особливих витрат часу нагодувати всю сім'ю смачною , але і корисною їжею.

Не забувайте враховувати ваші індивідуально-фізіологічні особливості при виборі вживаних продуктів:

ваші цілі (наприклад, досягти ідеальних сантиметрів на талії);
вік;
розклад дня;
стан здоров'я (наявність захворювань);
Впровадження здорового харчування відіграє важливу роль в побудові благополуччя і здорового способу життя людей будь-якого віку.

5) Рецепти звичайного харчування від яких можна не відмовлятися


Правильне харчування не несе в собі будь-яких обмежень або жорстких правил. Винятком може бути лише "харчове сміття": напівфабрикати, цукор, ковбасні вироби, алкоголь і тд. Ну хіба такі види продуктів приносять користь організму? НІ. Вживаючи їх, ви зберігаєте ненадовго відчуття ситості. До всього цього додасться порушення обміну речовин і накопичення жиру.

Прислухайтеся до себе і свого організму. Уважність до раціону поповнює нестачу життєво важливих ресурсів. Раціональне харчування не є синонімом БАДів або протеїнів. Це різноманітність блюд, що складаються з взаємодоповнюючих продуктів.

"Не потрібно урізати їжу. Через погане травлення людина не отримує ряду поживних речовин, звідти і хронічне відчуття голоду. Налагодити травлення можна виключивши / включивши якийсь продукт або випивши відвар подорожника. Це досягається в процесі навчання і практик. Коли налагоджено травлення, жор йде, а разом з ним зайві кілограми. ", - фітнес-тренер, дієтолог Михайло Яцик.

6) Чи можна в правильне харчування включити БАДи?


БАД (біологічно активна добавка) - це харчовий продукт, метою якого є зміцнення організму.

Реклама маніпулює розумом суспільства. Аналізуючи переглянутий хвилинний ролик, ми готові повірити, що не такі вже й здорові. Чому, дозволяючи бездумно купувати різноманітні біодобавки, потім скаржимося, що здорове харчування - це дороге задоволення? Переконуючи себе в необхідності покупки "фармацевтичного корми", людство не стане здоровішим і розумніші.

Вивчивши гідності БАДів, купившись на обтічні слова "зміцнення" або "поліпшення", ви не зможете ними замінити повноцінне харчування. Перед тим, як самостійно прописати собі курс прийому "чарівного еліксиру", порадьтеся з фахівцем з нутриціології / дієтологом.

Найбільш природним способом отримання організмом необхідних речовин залишається раціональне збалансоване харчування. У гонитві за здоров'ям, правильне харчування не вимагає тих божевільних грошей, які люди готові викласти за БАДи. Ефективними і найбільш безпечними (без консервантів і інших хімічних добавок) є цілісні продукти харчування. Вони включають все те, до чого наш організм звик і адаптований. Таким же природним шляхом воно нормалізує і налагоджує роботу людського організму.

Компенсуйте нестачу вітамінів - фруктами, овочами, горіхами, займайтеся спортом, більше часу проводите на свіжому повітрі і зберігайте оптимізм.

Правильне харчування або БАДи? Вибір за вами.

7) Висновки


"Швидке харчування - харчової еквівалент порнографії", - Стів Елберт

Отримання задоволення від володіння над їжею - це скороминуще щастя. Негативні звички в їжі, вживання алкоголю, відмова від повноцінного сніданку / обіду / вечері, рясне вміст шкідливих речовин в раціоні - фактори, які не мають відношення до благополуччя всього людства. Вони лише здатні викликати ряд проблем в житті кожної людини - починаючи з поганий фізичний стан / самопочуття до зниження самооцінки і почуття незадоволеності в цілому.

Проблема травлення, з якою зустрічається кожен другий, не вимагає дотримання спеціальних дієт. Перехід до звичайного простому харчування - це крок до одужання.

Стаття підготовлена ​​за підтримки проекту Тілобудівний завод

Автор статті  Михалик Марина

 

Оцініть матеріал
(20)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Гравець Реала заявив, що гол Барселони у ворота Луніна мали скасувати
Футбол | 24 квітня 2024, 07:31 2
Гравець Реала заявив, що гол Барселони у ворота Луніна мали скасувати

Тоні Кроос вважає, що Андреас Крістенсен притримував його під час забитого м'яча

Лунін зізнався, чи був гол у скандальному епізоді матчу з Барселоною
Футбол | 24 квітня 2024, 17:24 3
Лунін зізнався, чи був гол у скандальному епізоді матчу з Барселоною

Український воротар заперечує, що м'яч перетнув лінію

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.