Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Тренування
| Оновлено 10 березня 2022, 17:53
657
0

Дихальна гімнастика: як відновитись після covid-19

Як швидше відновитись після коронавірусу? Прості рекомендації для покращення здоров'я

| Оновлено 10 березня 2022, 17:53
657
0
Дихальна гімнастика: як відновитись після covid-19

Коронавірус змусив кожного з нас знову почати цінувати звичні речі: можливість вільно дихати, наявність нюху. На жаль, після цієї хвороби багато хто скаржиться на проблеми з боку дихальної системи. Тому сьогодні розповімо як відновити нюх та правильно проводити дихальну гімнастику.

Останні 3 роки світ живе у режимі боротьби з пандемією covid-19. Смертність від цього захворювання відносно невисока, але цей факт компенсують загострення хронічних хвороб, побічні ефекти та ускладнення в період реабілітації. Отже, пріоритетним завданням стає відновлення здоров'я. Особливо роботи легень.

Коронавірус, потрапляючи в легені, провокує розростання в них сполучної тканини. Фіброзні зміни не еластичні, тому не можуть брати участь у газообміні, на відміну від альвеолярної тканини. Чим більше легких фіброзних вогнищ, тим гірше організм насичується киснем. Виникають задишка, слабкість, швидка стомлюваність. Саме через це у перші тижні після захворювання потрібна дихальна гімнастика.

Рік

Статистичні дані

11 березня 2020 року

ВООЗ визнала старт пандемії коронавірусу

початок 2021 року

старт масової вакцинації від ковіду

осінь 2022 

виділений новий штамм коронавірусу Омікрон

Ефект від дихальної гімнастики

Незважаючи на простоту вправ, дихальна гімнастика при ковіді допомагає:

  • покращити кровообіг у легенях;
  • підвищити еластичність альвеол;
  • попередити розвиток емфіземи, спайок у легенях;
  • налагодити трофіку органів грудної порожнини;
  • перешкоджати скупчення рідини в легенях;
  • захистити від деформації легень;
  • усунути запаморочення та слабкість.

Дихальна гімнастика – доступна та під силу людині будь-якого віку. Навіть літні або дуже ослаблені пацієнти можуть виконувати вправи, сидячи на ліжку. Власне сама дихальна гімнастика займає до 10 хвилин.

Один із найпростіших її різновидів — надування повітряних кульок. Але! такий спосіб відновлення легень підійде лише після закінчення лікування пневмонії. Якщо ж почати застосовувати його раніше, можна нашкодити собі. Тому краще попередньо проконсультуватись із лікарем.

Як правильно робити дихальну гімнастику

Дихальна гімнастика під час ковіда проводиться в положенні сидячи або лежачи. Підберіть зручний одяг, який не завадить вам вільно піднімати руки вгору та розводити в сторони.

Вправа 1. Зробіть глибокий вдих носом. Покладіть руку на живіт. При вдиху постарайтеся максимально випнути живіт. Якщо робите вправу сидячи, вирівняйте спину. На вдиху затримайте подих на 5 секунд. Повільно видихніть через ніс, максимально втягуючи живіт у напрямку хребта. Повторіть 10 разів.

Вправа 2. Зробіть вдих носом, а видихайте через рот, повільно випускаючи струмінь повітря. Щоб досягти кращого ефекту, згорніть губи у трубочку. Зробіть 10 разів.

Вправа 3. Вдихніть через ніс. Затримайте дихання на 20 секунд, видихніть із напором через рот. Повторіть 10 разів.

Вправа 4. Наберіть у легені більше повітря. Видихаючи, по черзі проспівайте протяжно звуки “А”, “Е”, “У”. Робіть вправу 2 хвилини. Ця техніка не тільки піднімає настрій своїм веселим звучанням, проспівування голосних звуків чудово вентилює верхні ділянки легенів.

Вправа 5. Зробіть глибокий вдих. Повільно випускайте повітря через рот зі звуком Ш.

Вправа 6. Повільно підніміть руки вгору. Опустіть руки. Повторіть вправу 10 разів

Вправа 7 (виконуйте в положенні сидячи). Підніміть пряму ліву руку перед собою до рівня грудей. Повільно відводьте руку назад, не завалюючи плече. Тримайте спину рівно. Повторіть вправу по черзі різними руками по 10 разів. Відведення рук у сторони відмінно розправляє грудну клітку та покращує вентиляцію легенів.

Прості вправи займають мало часу. Тому для відчутного ефекту робіть їх 3-4 рази на день.

Вправа 8. Довге проспівування звуку "р" працює як дренажна система. Якщо пацієнти скаржаться на відчуття стороннього тіла у грудях, після «гарчання» їм стає легше дихати. Співати та правильно дихати пацієнти навчаються ще й удома. За день потрібно повторити комплекс вправ тричі. Найголовніше в дихальній гімнастиці після ковідної пневмонії – обережність та неквапливість.

Якщо дозволяє здоров'я, то запишіться в басейн, займіться скандинавською ходьбою, велопрогулянками. Усі ці види фізичної активності підходять людям із зайвою вагою, слабкою фізичною формою або у поважному віці. Кожна з цих процедур налагоджує вентиляцію легенів, збільшує відсоток кисню в крові, усуває наслідки кисневого голодування мозку та інших життєво важливих органів.

Як підняти імунітет

Усунути наслідки ковід-19 допоможуть прості рекомендації, які підійдуть людям будь-якого віку та рівня фізичної активності. Медики рекомендують:

  1. Налагодити здоровий сон. Незалежно від вашого режиму, постарайтеся лягати спати не пізніше 23.00. Здоровий сон у затемненому приміщенні, що добре провітрюється, відновлює внутрішній ресурс організму, заспокоюючи нервову систему .
  2. Правильне харчування. Корона дуже не любить вітамін Д, С, мікроелементи К та Z. Організуйте вітамінізоване харчування. Якщо не доступні свіжі фрукти та овочі, налягайте на сезонні буряки, моркву, капусту, гарбуз, квашені продукти та соління. До списку корисних продуктів входять також дієтичні субпродукти (легені, серце, нирки, печінка). Вони містять лише повноцінні білки, багато мікроелементів, мають високий рівень перетравності.
  3. Гуляти на свіжому повітрі. Спортивна ходьба, та й просто тривалі прогулянки – всі види здорового відпочинку, позитивно впливають на роботу дихальної системи на імунітет загалом. В ідеалі кожна людина повинна за день проходити 10 000 кроків у комфортному для себе темпі.
  4. Підвищити вологість повітря у приміщенні. Полегшити дихання і зміцнити імунітет можна за допомогою звичайного зволожувачу повітря. Волога слизова оболонка – перший захисний бар'єр на шляху проникнення вірусів та бактерій. Оптимальна вологість – 60%.
  5. Пропити Омега-3. Ненасичені жирні кислоти зміцнюють здоров'я. Крім того, вони беруть участь в утворенні захисного слизу на поверхні слизових оболонок носоглотки.
  6. Забезпечте себе рясним, теплим питвом. Як підняти імунітет? Ще один спосіб: приготувати напій із лимона, імбиру та меду. Такий «коктейль» нейтралізує токсини ковіду, допомагає відновити сили за рахунок глюкози та мінеральних речовин меду.

Як відновити нюх після ковіду

Чому взагалі страждає нюх? Білок корони починає взаємодіяти з рецепторами нервових клітин слизової оболонки горла, рота та носа. Саме там, де знаходяться нюхові рецептори. При просуванні вірусу організмом, можливе тимчасове пошкодження нервових закінчень. Людина не відчуває труднощів з диханням, ніс не закладено, а ось запаху немає. Як відновити нюх? Безпечна та проста техніка - використання аромомасел. Добре себе зарекомендували ефірні олії меліси, м'яти перцевої, герані, кави, лимона, часнику. Використовуйте ці засоби для аромадифузорів, аромаламп або вдихайте просто з пляшечки 5-6 разів на день. Допомагають аромовентиляції (оптимальний час – до 5 хвилин).

Як відновити нюх, якщо не любите аромамасла? Сольовими промиваннями. Промивайте ніс та глотку 4 рази на день розчином морської солі. Засіб знімає набряклість, полегшує дихання та допомагає відчувати запахи.

У занедбаних випадках, коли втрата нюху супроводжується набряклістю слизових оболонок, отоларингологи призначають гормональні спреї, краплі, противірусні препарати. Але їх виписує лише лікар!

Пам'ятайте, що здоровий відпочинок, дихальна гімнастика та позитивний настрій допоможуть відновитися, набути сили та покращити життя!

FAQ

✅ Коли можна починати дихальну гімнастику?

✔️ Перші вправи можна робити тільки коли людина може самостійно вставати або сідати. До цього будь-які навантаження можуть зашкодити. У будь-якому разі, перед початком занять необхідно проконсультуватися з лікарем.

✅ Чому не всі втрачають нюх після covid-19?

✔️ Не всі мутації вірусу викликають втрату нюху. Також важливо розуміти, що організм кожної людини реагує на захворювання по-різному. Вірусне навантаження, супутні захворювання, наявність імунітету та багато інших факторів впливають на те, чи втратить людина нюх.

✅ Навіщо пити вітамін D при коронавірусі?

✔️ Деякі вчені пов'язують дефіцит вітаміну D з тяжким перебігом коронавірусу.

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Новий шанс збірної України. Анонс чемпіонату світу з хокею
Хокей | 26 квітня 2024, 10:51 2
Новий шанс збірної України. Анонс чемпіонату світу з хокею

Команда Дмитра Христича спробує вийти до Дивізіону 1A

6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді
Теніс | 25 квітня 2024, 19:15 9
6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді

Коко Гофф несподівано легко знищила Аранчу Рус на ґрунті

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.